Chora wątroba u kota. Jak karmić? Jak dbać? Pomocy :(

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw sie 29, 2013 15:42 Re: Chora wątroba u kota. Jak karmić? Jak dbać? Pomocy :(

Witam,

ja też jakiś czas temu pisałam tutaj o problemie jaki mam z moim kochany Elegantem. Odsyłam Cię do wątku: Otłuszczona wątroba, tam już trochę porad wyłuskałam.

Generalnie polecam Ornipural w zastrzykach, od kiedy po raz pierwszy dostał serię 5 zastrzyków (potem miał chyba jeszcze dwie, a ostatnią po 10 zastrzyków), zwymiotował może dwa czy trzy razy, a pierwszą dostał na przełomie stycznia/lutego. Wcześniej wymiotował prawie codziennie. Generalnie wyniki wątrobowe nie są najlepsze, ale muszę powtórzyć badania po tej ostatniej serii. I chyba za jakiś czas znowu powtórzę Ornipural.

+ sproszkowany ostropest plamisty do posiłków suchych (dostawał Royal Canin: Hepatic, czasem Gastro Intestinal, teraz jest na Obesity; wcześniej też na Purina Renal - łatwostrawne i co prawda ukierunkowane na nerki, ale na wątrobę też jakoś niespecjalnie szkodliwe) - suchą karmę trzymam w pojemniku, gdy go wypełniam dosypuję kilka łyżek ostropestu i tak podaję mu tę suchą karmę, zawsze trochę tego ostropestu przyswoi :)

+ mokre karmy: Royal Canin Obesity/Gastro Intestinal/Age 12+/Senior/Sterilised - muszę urozmaicać bo generalnie szybko się nudzi, był na Hepaticach, ale np. Hill's to było dla niego obrzydlistwo, z kolei Trovet mokre - widać, że dla niego wyborne, ale 9zł za puszeczkę troszkę przesada... i tylko raz na jakiś czas mogę sobie na to pozwolić, a raczej uszczęśliwić grubaska. :( (uwaga: suche Trovet hepatic w ogóle nie tolerował)

+ dostaje jedną saszetkę na dzień, pół rano i pół na obiadek ok. 15, wymieszaną z suchą karmą, do środka wciśnięta zawartość kapsułki Essentiale Forte (daje mu to, gdyż to ma status leku i lepiej działa niż suplementy typu Esseliv Duo czy Hepatiale).

Póki co nie jest najgorzej ale i tak martwię się o niego. :(

CATarzyna

Od: Wto sty 29, 2013 13:01

Post » Sob sie 31, 2013 20:42 Re: Chora wątroba u kota. Jak karmić? Jak dbać? Pomocy :(

Z tego co piszesz to kot je bardzo, bardzo kiepsko.
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

Post » Nie paź 06, 2013 17:48 Re: Chora wątroba u kota. Jak karmić? Jak dbać? Pomocy :(

Bardzo dziękuję za... "radę". Naprawdę nie tego oczekiwałam zwracając się tutaj o pomoc, a otrzymując tylko opinię, że źle. :\
Szukałam rozwiązań i trafiłam na BARFa.

W skrócie określę sytuację:
Elegant jest od początku września na BARFie. Dowiedziałam się o tym diecie na niniejszym forum, a zapoznałam z nią na barfnyswiat.org. Przepis który stosuję, polecony mi na niniejszym forum (póki co brak mi wiedzy na samodzielne skomponowanie przepisu :() bardzo smakuje kocikowi, ale obawiam się, że ma wpływ na pogorszenie wyników wątrobowych.

Poniżej zamieszczam wyniki badań Eleganta - ostatnie z 1.10 (gdy jest na diecie BARF, od września) oraz z 26.07 czyli sprzed przejścia na BARFa.

26.07.2013:
Obrazek

01.10.2013:
Obrazek
Obrazek

W lutym wartości ALAT i AST były dwukrotnie mniejsze. Jak widać jego stan się pogarsza! Ponownie proszę o radę, pomoc w diagnozie. Czy BARF mógł pogorszyć wyniki?? Gdzie zdobyć Hepar compositum - słyszałam, że to fenomenalny lek na wątrobę. POMOCY!!

CATarzyna

Od: Wto sty 29, 2013 13:01

Post » Nie paź 06, 2013 18:53 Re: Chora wątroba u kota. Jak karmić? Jak dbać? Pomocy :(

CATarzyno, napisz do Blue, ona ma naprawdę ogromną wiedzę, większość z nać coś tam wie, ale to wszystko mało.
Kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!
[...] jesteś tym, co jesz... kabanosem w majonezie"

ariel

Od: Wto mar 15, 2005 11:48

[poprzednia]