ja też jakiś czas temu pisałam tutaj o problemie jaki mam z moim kochany Elegantem. Odsyłam Cię do wątku: Otłuszczona wątroba, tam już trochę porad wyłuskałam.
Generalnie polecam Ornipural w zastrzykach, od kiedy po raz pierwszy dostał serię 5 zastrzyków (potem miał chyba jeszcze dwie, a ostatnią po 10 zastrzyków), zwymiotował może dwa czy trzy razy, a pierwszą dostał na przełomie stycznia/lutego. Wcześniej wymiotował prawie codziennie. Generalnie wyniki wątrobowe nie są najlepsze, ale muszę powtórzyć badania po tej ostatniej serii. I chyba za jakiś czas znowu powtórzę Ornipural.
+ sproszkowany ostropest plamisty do posiłków suchych (dostawał Royal Canin: Hepatic, czasem Gastro Intestinal, teraz jest na Obesity; wcześniej też na Purina Renal - łatwostrawne i co prawda ukierunkowane na nerki, ale na wątrobę też jakoś niespecjalnie szkodliwe) - suchą karmę trzymam w pojemniku, gdy go wypełniam dosypuję kilka łyżek ostropestu i tak podaję mu tę suchą karmę, zawsze trochę tego ostropestu przyswoi

+ mokre karmy: Royal Canin Obesity/Gastro Intestinal/Age 12+/Senior/Sterilised - muszę urozmaicać bo generalnie szybko się nudzi, był na Hepaticach, ale np. Hill's to było dla niego obrzydlistwo, z kolei Trovet mokre - widać, że dla niego wyborne, ale 9zł za puszeczkę troszkę przesada... i tylko raz na jakiś czas mogę sobie na to pozwolić, a raczej uszczęśliwić grubaska.

+ dostaje jedną saszetkę na dzień, pół rano i pół na obiadek ok. 15, wymieszaną z suchą karmą, do środka wciśnięta zawartość kapsułki Essentiale Forte (daje mu to, gdyż to ma status leku i lepiej działa niż suplementy typu Esseliv Duo czy Hepatiale).
Póki co nie jest najgorzej ale i tak martwię się o niego.