Chciałabym Tobie pomóc (jeżom), ale ta odległość...
alessandra pisze:Spilett, po prostu bądź z nami

alessandra pisze:czy ktoś może mi podpowiedzieć, ile może ważyć jeż wielkości dłoni , długości ok. 16-18cm, wczoraj przyczaiłam się wieczorem i okazało sie,że sa dwa małe jeże , bardzo ruchliwe , od razu do karmika powędrowały na kocie chrupki-zamówiłam im jeżowe jedzenie w zooplusie, aby nabrały więcej ciałka
villemo5 pisze:Dorobella czy któreś jeże są w na tyle dobrym stanie, aby podróż nie była dla nich zagrożeniem?
Chciałabym Tobie pomóc (jeżom), ale ta odległość...
Nemi pisze:
Jeśli chodzi jeżową skarpetę - to jeśli chodzi o wpłaty nie ma problemu. Najwygodniej byłoby utworzyć nowy rachunek bankowy, żeby wpłaty, niezależnie od opisu trafiały do skarpety.
Natomiast jeśli chodzi o wypłaty, z tym już jest gorzej. Jeże są objęte ścisłą ochroną gatunkową i zgodnie z prawem powinny przebywać u osób, które mają zezwolenie na przetrzymywanie dzikich zwierząt w trakcie leczenia i rehabilitacji.
Nie możemy natomiast wydać środków na finansowanie leczenia i pobytu jeży u osób, które nie prowadzą ośrodków rehabilitacji.
alessandra pisze:Nemi pisze:
Jeśli chodzi jeżową skarpetę - to jeśli chodzi o wpłaty nie ma problemu. Najwygodniej byłoby utworzyć nowy rachunek bankowy, żeby wpłaty, niezależnie od opisu trafiały do skarpety.
Natomiast jeśli chodzi o wypłaty, z tym już jest gorzej. Jeże są objęte ścisłą ochroną gatunkową i zgodnie z prawem powinny przebywać u osób, które mają zezwolenie na przetrzymywanie dzikich zwierząt w trakcie leczenia i rehabilitacji.
Nie możemy natomiast wydać środków na finansowanie leczenia i pobytu jeży u osób, które nie prowadzą ośrodków rehabilitacji.
Nemi, zatem czy byłaby możliwośc założenia subkonta dla celów jeżykowej skarpetki ?
Niestety, nie wzięłam pod uwagę sprawy prawnejjedynym rozwiązaniem w zasadzie jest, aby osoba zajmująca sie jeżami, jednak nie mająca statusu opiekuna(czyli prowadząca ośrodek rehabilitacji jezy), jak drogobella, taki status uzyskała , wówczas, myśle, już nic nie będzie stało na przeszkodzie aby wspierać opiekunów jeży -dobrze rozumiem?
villemo, jesli ustalimy dobre zasady i wzór działania aby nie kolidował z prawem, a jednocześnie dawał mozliwośc wsparcia osobom, które ratuja jeże, to jednorazowa akcja bedzie tylko preludium, które nam pokaże, na ile możemy pomagać finansowo chociaż i na ile ludzie sa zainteresowani tematem -ja komkibuję , aby to były stałe wsparcia a Ty, dziewczyno, czaruj, aby sie udało![]()
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości