Mokate w DS i kot Zen na DT - zapraszamy na wątek

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Pt paź 04, 2013 21:36 Re: Mokate w DS ma kumpla Bąbla na DT. Bąbelek szuka DS ;)

Iwonko mogłabym podpowiedzieć w kwestii zabezpieczeń okien uchylnych, ale zabezpieczeń, nie blokad. Ja mam kratki, żadnym innym nie wierzę, blokada to zabezpieczenie przed przeciągiem nie kotem.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

magdar77

Od: Wto sty 08, 2013 22:44

Post » Pt paź 04, 2013 22:09 Re: Mokate w DS ma kumpla Bąbla na DT. Bąbelek szuka DS ;)

magdar77 pisze:Ja mam kratki, żadnym innym nie wierzę, blokada to zabezpieczenie przed przeciągiem nie kotem.

Też tak uważam, ja mam w oknach zamontowane metalowe siatki w ramach, nie wymagało to żadnego wiercenia. Na blokady też bym się nie zdecydowała, bo chyba wtedy gdybym chciała mieć lepszy dostęp powietrza do wnętrza, musiałabym pilnować koty, a tych jak mi się wydaje nie da się upilnować.
To, jak traktujesz koty, decyduje o twoim miejscu w niebie. - Robert A. Heinlein
Justynka [*] 26.8.2011 Piglunia [*] 29.9.2011 Babunia [*] 24.11.2014 Rysio [*] 10.10.2016 Ogrynia-zaginęła 8.10.2011 odnaleziona 25.02.2012 zm. 26.11.2018, Tosia [*] 25.03.2019

Iwonami

Od: Wto sie 10, 2010 21:53

Post » Pt paź 04, 2013 22:22 Re: Mokate w DS ma kumpla Bąbla na DT. Bąbelek szuka DS ;)

Otwieram okna uchylnie cały rok. Nie chcę w pracy zastanawiać się co zastanę po powrocie do domu. Kratka przywiercona do futryny daje mi gwarancję, że żaden nos nie będzie przycięty, szyja przyduszona ani łapa zmiażdżona. Siatkę mam w oknie, które otwieram na oścież będąc w domu - taki osiatkowany zewnętrzny parapet jako wybieg dla kotów, ale na codzień okna otwieram uchylnie i muszę mieć pewność, że są solidnie zabezpieczone. Blokada to trochę tak jak zabezpieczenie drzwi przed dziećmi - palców nie przytnie, ale łepetynę może rozbić.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

magdar77

Post » Pt paź 04, 2013 22:56 Re: Mokate w DS ma kumpla Bąbla na DT. Bąbelek szuka DS ;)

Przyglądałam się ostatnio tym kratkom do okien uchylnych, bo mnie zaciekawiły (fajne rozwiązanie). Tylko zastanawia mnie czy kot da radę włożyć łapę pomiędzy szczebelki i się zaklinować? :oops:

Aia

Od: Pon lut 19, 2007 18:08

Post » Sob paź 05, 2013 8:42 Re: Mokate w DS ma kumpla Bąbla na DT. Bąbelek szuka DS ;)

Raczej nie. Te szczebelki są za szeroko rozstawione, żeby miała tam utknąć kocia łapa. Nawet łapsko Mokate, które szczupłe nie jest :mrgreen:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

magdar77

Post » Sob paź 05, 2013 10:41 Re: Mokate w DS ma kumpla Bąbla na DT. Bąbelek szuka DS ;)

To dobrze, bo tak ze zdjęcia to szczeliny wyglądają na dość w wąskie. A nauczona doświadczeniem, posiadając takiego delikwenta, który sobie łapę zaklinował pomiędzy ścianą a rurą od kaloryfera :roll: wolę być przezorna.
Górę okna też zabezpieczałaś? W teorii, trudna to akrobacja by była, aby się tam dostać, ale to tylko teoria...

Aia

Post » Sob paź 05, 2013 11:03 Re: Mokate w DS ma kumpla Bąbla na DT. Bąbelek szuka DS ;)

Tak, okno mam zabezpieczone z trzech stron - góra i po bokach, mimo że od strony ściany nawet myszy byłoby trudno się wcisnąć. No ale dla świętego spokoju wolałam mieć kratki wszędzie, tym bardziej, że na wiosnę i w lecie, to okno jest otwarte niemal non stop.
Aia pisze:Górę okna też zabezpieczałaś? W teorii, trudna to akrobacja by była, aby się tam dostać, ale to tylko teoria...

Patrząc na miejsca gdzie wchodzi Bąbel, to zdecydowanie jest tylko teoria. :ryk:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

magdar77

Post » Sob paź 05, 2013 11:22 Re: Mokate w DS ma kumpla Bąbla na DT. Bąbelek szuka DS ;)

magdar77 pisze:
Aia pisze:Górę okna też zabezpieczałaś? W teorii, trudna to akrobacja by była, aby się tam dostać, ale to tylko teoria...

Patrząc na miejsca gdzie wchodzi Bąbel, to zdecydowanie jest tylko teoria. :ryk:

Tak też pomyślałam :mrgreen:
Bo są koty takie jak Mokate, gdzie wsio ryba czy ze wszystkich stron się zabezpiecza od zagrożenia, bo i tak kotu nie będzie chciało się nawet pomyśleć o jakiejś ekwilibrystyce (phii), i są Bąble :mrgreen:
Też lubię mieć przez cały rok otwarte okna (w lato na oścież, w zimę uchylone) i świeże powietrze, dlatego tak zaciekawiły mnie te kratki. Bo co prawda kot w planach bardzo odległych... ale zdarzali się u mnie chwilowi goście i zawsze był kłopot oraz stres przy wietrzeniu :roll: bo przy każdej czynności (gotowanie obiadu, siedzenie przy komputerze) trzeba było być w pełnej gotowości i sprawdzać co robi kot i czy nie podchodzi do uchylonego okna :roll: Na przyszłość już będę wiedziała, jak niewielkim kosztem, rozwiązać ten problem :D

Aia

Post » Sob paź 05, 2013 20:47 Re: Mokate w DS ma kumpla Bąbla na DT. Bąbelek szuka DS ;)

magdar77 pisze:Tak, okno mam zabezpieczone z trzech stron - góra i po bokach, mimo że od strony ściany nawet myszy byłoby trudno się wcisnąć. No ale dla świętego spokoju wolałam mieć kratki wszędzie, tym bardziej, że na wiosnę i w lecie, to okno jest otwarte niemal non stop.

Od razu przyznaj się, że zabezpieczyłaś w oczekiwaniu na wizytę po adopcyjną :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Wiatrusia [*] 27.09.2012 r. Kacperek [*] 02.12.2016 r.
Filemonek [*] 31.03.2017 r.

EVA2406

Od: Pt lip 27, 2007 13:47

Post » Sob paź 05, 2013 21:05 Re: Mokate w DS ma kumpla Bąbla na DT. Bąbelek szuka DS ;)

Oczywiście, że wyłącznie dlatego :mrgreen:
Na po adopcyjnej była Ala i choć zabezpieczeń nie sprawdzała to mam odhaczone :mrgreen: Teraz mogę spokojnie zdejmować i hulaj dusza :ryk:
Inna sprawa, że u mnie zabezpieczenia mają sens ze względu na Bąbla. Mokate owszem, mógłby wypaść z okna - wystawiony na zewnętrzny parapet i popchnięty zdecydowanym ruchem. :mrgreen: On nawet nie patrzy powyżej kanapy.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

magdar77

Post » Sob paź 05, 2013 21:27 Re: Mokate w DS ma kumpla Bąbla na DT. Bąbelek szuka DS ;)

a jest tam co ciekawego, że ma wyżej patrzeć? :mrgreen:

Mokate to typ takiego Pusia, co był u mnie na tymczasie (wieki temu). Raz wlazł na lodówkę i stwierdził, że to bez sensu, tam nic nie ma i jest twardo. Więcej szaleństw nie było :mrgreen:

Aia

Post » Sob paź 05, 2013 21:41 Re: Mokate w DS ma kumpla Bąbla na DT. Bąbelek szuka DS ;)

Aia pisze:a jest tam co ciekawego, że ma wyżej patrzeć? :mrgreen:

Miska jest poniżej, ja też, czyli nie ma :mrgreen:
Moki na początku był zafascynowany kratką na oknie i domem, szafami, regałem, pólkami. Poznał i olał. Głaszczą i karmią i nic poza tym nie ma znaczenia. Mogą być inne koty, dzieci, trzęsienie ziemi, ale póki miska pełna i głaszczą po brzuchu i całują w ucho i noszą na rękach to jest dobrze :D
Obrazek
Obrazek
Obrazek

magdar77

Post » Sob paź 05, 2013 22:13 Re: Mokate w DS ma kumpla Bąbla na DT. Bąbelek szuka DS ;)

ano właśnie :mrgreen: mądry kot!

Aia

Post » Nie paź 06, 2013 0:10 Re: Mokate w DS ma kumpla Bąbla na DT. Bąbelek szuka DS ;)

Pewnie. Nic więcej do szczęścia nie potrzeba poza miłością, której oznaki w postaci michy i głasków są.

Ja mam od wczoraj nową tymczasowiczkę. Śliczna, wielka, biało-czarna kicia z ogromnymi złotymi oczami, o wdzięcznym imieniu Klara. Charakterem przypomniała mi Bezika [*]. podobnie jak ON, wyszła z kontenerka, podeszła się przywitać, obeszła pokój i wskoczyła na kanapę nadstawiając się do głaskania. Pieszczot dopomina się na okrągło, apetyt ma, wydala do kuwety. No wprost koci ideał, tylko domek potrzebny na cito.
Wiatrusia [*] 27.09.2012 r. Kacperek [*] 02.12.2016 r.
Filemonek [*] 31.03.2017 r.

EVA2406

Od: Pt lip 27, 2007 13:47

Post » Sob paź 12, 2013 17:08 Re: Mokate w DS ma kumpla Bąbla na DT. Bąbelek szuka DS ;)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

magdar77

[poprzednia][następna]