MILI i AMY - wariatki ze wsi ;) cz.5

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Pon wrz 30, 2013 18:59 Re: MILI i AMY - wariatki ze wsi ;) cz.5

mir.ka pisze:ja nie mogę sie obejść bez owoców, co dzień muszę cos zjeść

a cukier brązowy to taki sam cukier tylko z trzciny cukrowej, a nie z buraków

Czyli przepłaciłam ;)
Mili <3 (AMY <3 pamietamy) Obrazek plus Bagira ObrazekObrazek
Watek : viewtopic.php?f=46&t=204368
Bagi do adopcji: viewtopic.php?f=13&t=200315

MonikaMroz

Avatar użytkownika
 
Posty: 18214
Od: Nie lip 24, 2011 9:30
Lokalizacja: Kutno

Post » Pon wrz 30, 2013 19:08 Re: MILI i AMY - wariatki ze wsi ;) cz.5

to tak jak ostatnio kupiłam makaron brązoy bo myślałam, że zdrowszy... a tu się okazało, że zwykły z mąki pszennej tylko pewnie z barwnikiem... :evil:

Milena_MK

Avatar użytkownika
 
Posty: 10040
Od: Sob lip 21, 2012 17:20
Lokalizacja: Kraków

Post » Wto paź 01, 2013 10:04 Re: MILI i AMY - wariatki ze wsi ;) cz.5

Trzeba czytać składy, bo producenci potrafią nabić nas w butelkę.
Od jakiegoś czasu czytam skład produktu zanim trafi do koszyka.
Zajmuje to więcej czasu w sklepie ale warto, czasem ludzie patrzą jak na wariatkę :roll:

W dzisiejszych czasach tyle chemii, że czasem warto zagłębić się w tym co jemy :roll:
Obrazek Obrazek Obrazek
Toffie [*] 15.03.2016r. , Kubuś [*] 07.12.2016r. , Julia (Dżulia) [*] 15.01.2018r.

Miraclle

Avatar użytkownika
 
Posty: 12355
Od: Wto maja 10, 2011 10:47
Lokalizacja: Jaworzno

Post » Wto paź 01, 2013 11:08 Re: MILI i AMY - wariatki ze wsi ;) cz.5

Najgorzej chyba z chlebem. Kupujesz "ciemny" a dostajesz biały z barwnikiem :roll:
Demonki <3
Obrazek Obrazek

elianka

 
Posty: 2913
Od: Wto gru 26, 2006 18:42
Lokalizacja: Białystok

Post » Wto paź 01, 2013 11:13 Re: MILI i AMY - wariatki ze wsi ;) cz.5

elianka pisze:Najgorzej chyba z chlebem. Kupujesz "ciemny" a dostajesz biały z barwnikiem :roll:


to klasyczny przykład!

Milena_MK

Avatar użytkownika
 
Posty: 10040
Od: Sob lip 21, 2012 17:20
Lokalizacja: Kraków

Post » Wto paź 01, 2013 11:17 Re: MILI i AMY - wariatki ze wsi ;) cz.5

do słodzenia możesz kupić stewię, jest bardzo słodka i ma bardzo mało kalorii, tylko trzeba uważać żeby nie przesłodzić
Obrazek

http://www.nadziejanadom.org/

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Avatar użytkownika
 
Posty: 76645
Od: Pt cze 01, 2012 10:06
Lokalizacja: Sosnowiec

Post » Wto paź 01, 2013 14:11 Re: MILI i AMY - wariatki ze wsi ;) cz.5

Milena_MK pisze:
elianka pisze:Najgorzej chyba z chlebem. Kupujesz "ciemny" a dostajesz biały z barwnikiem :roll:


to klasyczny przykład!

dodają karmelu , żeby zabarwić. Dlatego trzeba wiedzieć, co i gdzie się kupuje, no i cena. Naprawdę dobra i zdrowa rzecz niestety będzie kosztować.

I doberek! :D
Obrazek
Obrazek

kalair

Avatar użytkownika
 
Posty: 233427
Od: Czw maja 24, 2007 21:07
Lokalizacja: Beskid Śląski

Post » Wto paź 01, 2013 14:29 Re: MILI i AMY - wariatki ze wsi ;) cz.5

Chlebek to chyba najlepiej samemu piec z maki żytniej, albo orkiszowej. Można dodać ziaren i chlebek jak marzenie :mrgreen:
Obrazek Obrazek Obrazek
Toffie [*] 15.03.2016r. , Kubuś [*] 07.12.2016r. , Julia (Dżulia) [*] 15.01.2018r.

Miraclle

Avatar użytkownika
 
Posty: 12355
Od: Wto maja 10, 2011 10:47
Lokalizacja: Jaworzno

Post » Wto paź 01, 2013 15:47 Re: MILI i AMY - wariatki ze wsi ;) cz.5

Mam maszynę do chleba, uwielbiam ją :)
Demonki <3
Obrazek Obrazek

elianka

 
Posty: 2913
Od: Wto gru 26, 2006 18:42
Lokalizacja: Białystok

Post » Wto paź 01, 2013 16:53 Re: MILI i AMY - wariatki ze wsi ;) cz.5

elianka pisze:Mam maszynę do chleba, uwielbiam ją :)

jeść? :mrgreen: :lol:


Właśnie fajnie samemu upiec chlebek. Ten zapach w domu niepowtarzalny! Może nie będzie jak profesjonalny, ale wiadomo z czego. A jak się nie ma maszynki, to metodą prób i błędów w piekarniku też się nabierze wprawy! :ok:
Obrazek
Obrazek

kalair

Avatar użytkownika
 
Posty: 233427
Od: Czw maja 24, 2007 21:07
Lokalizacja: Beskid Śląski

Post » Wto paź 01, 2013 18:11 Re: MILI i AMY - wariatki ze wsi ;) cz.5

Miraclle pisze:Chlebek to chyba najlepiej samemu piec z maki żytniej, albo orkiszowej. Można dodać ziaren i chlebek jak marzenie :mrgreen:

Basia to daj mi dobry przepis tylko bez zakwasu ;)
Mili <3 (AMY <3 pamietamy) Obrazek plus Bagira ObrazekObrazek
Watek : viewtopic.php?f=46&t=204368
Bagi do adopcji: viewtopic.php?f=13&t=200315

MonikaMroz

Avatar użytkownika
 
Posty: 18214
Od: Nie lip 24, 2011 9:30
Lokalizacja: Kutno

Post » Wto paź 01, 2013 18:13 Re: MILI i AMY - wariatki ze wsi ;) cz.5

Milena_MK pisze:
elianka pisze:Najgorzej chyba z chlebem. Kupujesz "ciemny" a dostajesz biały z barwnikiem :roll:


to klasyczny przykład!

Nom. Ciemny chleb z maki żytniej czy razowej w sklepie ze zdrową żywnoscia 17 zl. Tylko bochenek jest dużo większy niz tradycyjny w sklepie
Mili <3 (AMY <3 pamietamy) Obrazek plus Bagira ObrazekObrazek
Watek : viewtopic.php?f=46&t=204368
Bagi do adopcji: viewtopic.php?f=13&t=200315

MonikaMroz

Avatar użytkownika
 
Posty: 18214
Od: Nie lip 24, 2011 9:30
Lokalizacja: Kutno

Post » Wto paź 01, 2013 18:14 Re: MILI i AMY - wariatki ze wsi ;) cz.5

Chleb żytni bez zakwasu
Składniki
450 g mąki żytniej (typ 720)
2 łyżeczki suszonych drożdży instant
łyżeczka soli
łyżeczka oliwy
łyżeczka miodu (np. spadziowego)
300 ml letniej wody
2 łyżki soli gruboziarnistej
Instrukcja
Mąkę mieszamy z drożdżami, dodajemy sól. Wlewamy oliwę i dwie łyżeczki miodu. Wodę gotujemy, aby jej temperatura wynosiła ok. 35-40 stopni (ma być letnia). Składniki na chleb miksujemy, powoli wlewając letnią wodę. Ciasto wyrabiamy przez 10 minut.
Misę z ciastem przykrywamy ściereczką i zanosimy w ciepłe miejsce na godzinę. Po podwojeniu objętości wyciągamy ciasto z miski, będzie ono lepiące, dlatego podsypujemy dłonie mąką. Formę keksówkę (o wymiarach 12 cm x 22 cm) smarujemy odrobiną tłuszczu i przekładamy do niej wyrobione ciasto. Dłonie zwilżamy wodą i wyrównujemy wierzch ciasta chlebowego, posypujemy solą gruboziarnistą lekko ją dociskając.
Keksówkę przykrywamy ściereczką i zanosimy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po godzinie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni i pieczemy chleb przez 30 minut. Wyciągamy z piekarnika, obkrawamy boki formy i wyjmujemy chleb. Studzi
Ostatnio edytowano Wto paź 01, 2013 18:22 przez kalair, łącznie edytowano 2 razy
Obrazek
Obrazek

kalair

Avatar użytkownika
 
Posty: 233427
Od: Czw maja 24, 2007 21:07
Lokalizacja: Beskid Śląski

Post » Wto paź 01, 2013 18:14 Re: MILI i AMY - wariatki ze wsi ;) cz.5

Kiedyś chciałam upiec sama ale dwa razy miałam porażkę :(
I już się poddałam.
Mili <3 (AMY <3 pamietamy) Obrazek plus Bagira ObrazekObrazek
Watek : viewtopic.php?f=46&t=204368
Bagi do adopcji: viewtopic.php?f=13&t=200315

MonikaMroz

Avatar użytkownika
 
Posty: 18214
Od: Nie lip 24, 2011 9:30
Lokalizacja: Kutno

Post » Wto paź 01, 2013 18:18 Re: MILI i AMY - wariatki ze wsi ;) cz.5

MonikaMroz pisze:Basia to daj mi dobry przepis tylko bez zakwasu ;)


Nigdy nie piekłam :oops:
Ale zamierzam wypróbować w piekarniku :mrgreen: Może przez weekend znajdę czas :wink:
Kupiłam ostatnio mąkę żytnią razową do wypieku chleba, tam jest chyba nawet przepis. Wypróbuję i dam znać czy wyszedł i co najważniejsze czy dobry :ryk:
Obrazek Obrazek Obrazek
Toffie [*] 15.03.2016r. , Kubuś [*] 07.12.2016r. , Julia (Dżulia) [*] 15.01.2018r.

Miraclle

Avatar użytkownika
 
Posty: 12355
Od: Wto maja 10, 2011 10:47
Lokalizacja: Jaworzno

[poprzednia][następna]



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google Adsense [Bot], Silverblue i 9 gości