» Sob wrz 28, 2013 17:23
Re: Niania (') Krzywy (') Thaja (') Josia wciąż nie ma.
Popieram - optymalnie byłoby, gdybyście mogły wystawić klatkę w miejscu widocznym z okna, najlepiej na całą noc, w końcu się złapie.
Mam podobne doświadczenia - w końcu grudnia zeszłego roku mój niewychodzący Julian wymknął się z domu w poświątecznym zamieszaniu. Charakter ma podobny do Jośka - spokojny, nieśmiały kot, nieufny w stosunku do obcych. Pod trzech dniach od ucieczki straciłam nadzieję na złapanie go w "normalny" sposób - mimo, że widziałam go, jak się kręci koło domu, reagował paniczną ucieczką na moje kicianie i próby podejścia do niego. Pojawiał się najczęściej między 3 a 5 w nocy, kiedy było zupełnie cicho. W dzień przepadał bez śladu, mimo kiciania, potrząsania puszką z chrupkami (jest strasznym łakomczuchem) i wielkokrotnego przeszukania wszystkich okolicznych krzaków, piwnic, szopek itp. nie znalazłam nawet jego śladu. Klatką łapką wystawianą na noc tak, żeby ją było widać z okna wyłapałam wszystkie koty w okolicy a na końcu i Julka - dziewiątej nocy od ucieczki. Wcześniej kręcił się koło klatki i nie odważał się do niej wejść, w końcu głód był silniejszy od strachu.
Trzymam kciuki za szybki powrót Jośka.