SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw wrz 26, 2013 14:10 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

No, ja codziennie mu kawalek mieska (z 30 gramow) tak podaje, kocisko leci jak do pozaru gdy tylko uslyszy dzwiek plastykowej deski do krojenia kladzionej na blacie, bo juz kojarzy ze to dla niego. Do tego wode, w ktorej odmaczam mieso daje mu do picia - bardzo chetnie wciaga "krwawa Mary", majac do wyboru czysta wode i to - zawsze wybiera wode z krwia. A i ew. witaminki itd. wymoczone z miesa wracaja do kota. :)
Obrazek

Ludzie, którzy nie lubią kotów, w poprzednim życiu musieli być myszami.

Lifter

Od: Pt sie 09, 2013 10:47

Post » Czw wrz 26, 2013 15:36 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Bellemere pisze:Zooplus jest bardzo w porządku.

Jesli można się tu wypowiedzieć to powiemy tak: Zooplus - firma niemiecka - w Polsce zarejestrowana
jako firma, jeszcze nie tak dawno (wciąż to pamiętamy) jak płaciło się z góry za zamówienie to firma czekała aż Wasze pieniądze za zamówienie tafią na konto w Monachium - czy gdzieś tam w Niemczech i pani księgowa z niemiecka skrupulatnością sprawdzi czy wszystko jest ser gut i wtedy Warszawa wysyłała twoje z góry zapłacone produkty. Teraz od chyba 1,5 roku to zmienili i nasi maja więcej luzu.
Niemniej jak zapłacisz z góry za towar to musisz czekać aż twoja wpłata będzie zaksięgowana.
Więc jak zbliża sie weekend , powiedzmy zamówienie poszło z przelewem w czwartek popołudniu
to towar dostaniesz po niedzieli. Dlatego najlepiej zamawiać i płacić kurierowi. Wtedy Zooplus wysyła wszystko z biegu. Nasz sposób na szybsze załatwienie sprawy przy zapłacie z góry jest taki :zamawiamy,płacimy , wysyłamy mailem potwierdzenie przelewu , dzwonimy do Zooplusa. Na początku Zooplus Was sprawdzi , potem jak będzie wszystko OK to będą szybciej towar wysyłać.
Pozdrawiamy.

kasiar1234

Od: Sob lip 03, 2010 7:38

Post » Czw wrz 26, 2013 15:39 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

a u mnie z kolei to zależy chyba od rozkładu w firmie kurierskiej :) nieważne, czy zamówię w poniedziałek, czy w środę, zakupy i tak są zawsze w piątek.
no i po kilku razach jest też opcja płacenia przelewem do 14 dni od dostarczenia towaru - co akurat mnie różnicy nie robi w ciągu roku akademickiego (system piątkowy), ale w wakacje już tak. towar jest za dwa dni, płacę później ;)
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

Post » Czw wrz 26, 2013 16:33 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Zapomnieliśmy dodać : Funadcja Kotangens z Gdańska ma podpisana umowę z Zooplusem.
Trzeba wejśc na stronę Fundacji tam jest banerek po lewej stronie Zooplusa - kliknąć i jesteśmy na stronie Zooplusa. Dziewczyny z Fundacji dostają od zooplusa chyba 0,5 % od zrobionych zakupów
. Zawsze trochę kasy uzbierają na kocie biedy. My tak robimy. Szczegóły można sprawdzić na wątku
fundacji kotangens.

kasiar1234

Od: Sob lip 03, 2010 7:38

Post » Czw wrz 26, 2013 19:54 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

O ludzie, ledwo miesiąc mnie nie było, a tu takie zmiany. Nie dość, że wątek dwa razy urósł, to jeszcze całkiem zszedł na BARFa, ba, nawet mała wojenka się wywiązała :ryk:

Szalony Kot pisze:Dlczego w poniższym spisie nie ma suchego GranataPet? Jak czytam skład, to wydaje się w miarę podobny do TotW chyba...

Głównie dlatego, że kiedy powstawał spis, suchej Granaty na polskim rynku nie było ;) Ale tak jak napisała gpolomska, ma za mało białka, w dodatku w sporej części pewnie roślinnego. TOTW opiera się na kurczaku, ale oprócz niego jest jeszcze dziczyzna i łosoś, w Granacie - tylko ziemniaki i buraki.
Jak chcecie, to mogę pełną analizę zrobić.

weronika92 pisze:Gdzie poza ekozwierzakiem można zakupić suplementy do barfa?
chodzi mi przede wszystkim o mączke z alg morskich, drożdze piwne i wit. E?

Znam jeszcze dwa sklepy z suplementami:
http://animalcare.pl/barf-barf-suplemen ... 3_235.html
http://greenpet24.pl/index.php/kategori ... lillys-bar

xlchtloi

Od: Nie sty 13, 2013 20:35

Post » Pt wrz 27, 2013 12:59 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Wszyscy chwalicie TotW , to ja podam trochę wad tej karmy.
Opierając się na forumowej modzie kupiłem ten TotW. Dopiero potem zrobiłem własną analizę korzystając z danych producenta i stanu kuwety.
I wcale TotW nie jest lepszy od wielu karm zbożowych (tych z mięsem, bo od whiskasa/kitiketa oczywiście tak).
Po pierwsze ma pioruńso dużo wapnia 1.9%, fosforu 1.2% jeszcze ujdzie. Ten wapń to pewnie z mączki kostnej, bo ani mięso, ani groch nie mają wapnia. Dłuższe karmienie TotW przy takim wapniu musi raczej doprowadzić do choroby nerek zwłaszcza u starszych kotów po kastracji.
Tak wynika przynajmniej z danych z tego wątku nawet.
Białko 42%, tyle, że ponad 1/4 z tego pochodzi z kartofli i grochu, których TotW ma 40% w składzie (w tym specjalnie wymienione białko grochu i ziemniaka).
Jest mało sycący (tylko 3750kcal), więc koty muszą zjeśc tego sporo (a jest smakowity więc koty jedza i jedzą), co widać w kuwecie (u mnie na razie kupki sa twarde, ale jest ich nieco więcej niż po purinie i perfect fit.
tłuszcz 18% to chyba tylko na papierze, bo przy takim % tłuszczu karma powinna miec około 3900kcal i bardziej najadać koty.

Dla mnie największa wada jest ten wapń 1,9% , może ktoś poda kontargument, że to poziom okay, bo moje kotki lubią TotW, jest w znośnej cenie, więc chętnie bym dalej karmił.

Teraz próbuje Orijen (dopiero 2 dni i to jako 1/3 karmy) mający zdecydowanie lepszy skład (wg mnie najlepszy/zrównoważony na rynku) i poziomy wapnia niższe, ale po nim przynajmniej na razie kup jest 2 razy tyle, więc wynika z tego, że kotki wogóle tego nie trawią.

Ikerka

Od: Sob wrz 07, 2013 20:45

Post » Pt wrz 27, 2013 13:03 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

No TOTW jest w sumie jedną z gorszych bezzbożówek, ale poziom wapnia i fosforu i tak ma w miarę okay. Tutaj viewtopic.php?f=1&t=156900&start=30 właśnie z gpolomska analizujemy te pierwiastki w karmach. To znaczy, ona analizuje, a ja przytakuję :ryk:
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Od: Nie lip 21, 2013 13:10

Post » Pt wrz 27, 2013 13:07 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Orijen jest jednym z lepszych, ale z jedną sporą wadą: dużo węglowodanów; a duże kupy to efekt też dużo błonnika i właśnie tych węglowodanów. Suche karmy są wygodne w użyciu, a do tego tańsze niż ich mokre odpowiedniki... i na tym koniec zalet.

Na animondzie vom feinstein dla kastratów plus rafine soup były mniejsze kupy niż animnoda + cff + 12g orijena (bez orijena - kupy małe). Na barfie są mikro kupy i wyczuwalne dopiero po odkopaniu - wnioski nasuwają się same.
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

Post » Pt wrz 27, 2013 13:53 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Na Barfa nie mam na razie czasu. Karmię 125 mokre+ 25gr suche czyli pół na pół + jakies mięsko.
U mnie o dziwo małe twarde kupki (co 1-1.5 dnia) wskoczyły jak wprowadziłem mokry bezbożowy Winston (+suchy purina/perfect fit). Potem suche zmieniałem na TotW a mokre pół na pół carny/winston i już było ich nieco więcej w kuwecie. ale nadal okay z tym, że ten wapń 1,9% uważałem za wysoki.
1,9% to poziom okay???

Na zooplus z UK przeczytałem opinie, że właśnie po Orijenie kupki są małe. Zresztą Orijen ma tylko 17% weglowodanów i to bezbożowych (po grochu i ziemniakach), dużo mniej od innych suchych w tym TotW (TotW ma ich wg mnie 22%), wapń /fosfor 1.5/1.2 chyba najlepszy obok Acany z bezbożowych. Błonnika też wg składu niewiele.
Teraz po 2 dniach karmienia Orijenem (jako dodatek o TotW) mam po 2 kupki na dzień. Czy to może okres przejściowy zmiany karmy?
Między TotW i Orijenem jednak nie ma w składzie aż takiej różnicy chyba.
Czy animonda vom feinstein dla kastratów to chodzi o suchą czy mokrą?

Ikerka

Post » Pt wrz 27, 2013 14:19 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Orijen stary miał 20%, nowy ma 17%. Błonnika jest 3% - sporo. Z grochu jako takiego jest głównie białko - orijen ma włókna grochu i stąd jest sporo błonnika. Ziemniaki dają gł. węglowodany (skrobia jak w zbożach) - białek w nich malutko (i tu ich przewaga nad zbożami w składzie - nie podbijają analizy w zakresie białka).

TOTW też ma 3% błonnika - to jest sporo (niewiele to chyba w odniesieniu do RC), ale technologia produkcji suchego nie pozwala inaczej. Wyjątkiem jest ZiwiPeak (1,6%), ale to nie są chrupki tylko raczej mięso nasączane składnikami i suszone - stąd mogą takie parametry osiągnąć pomimo dodatku inuliny (źródło błonnika).

TOTW ma niski fosfor, bo białko bierze częściowo z grochu - kup karmę kukurydzianą, to będzie jeszcze mniej (tylko czy o to chodzi, żeby dawać zboża zamiast mięsa? gdyby zresztą dawali mięso a nie odpady z produkcji, to by fosfor był malutki - wystarczy poczytać w tym temacie i we wskazanym powyżej, a dają pełno odpadów i stąd wychodzi taki fosfor i wapń).

Między składem Orijena a TOTWa jest różnica jak między mercedesem klasy A a mercedesem klasy E - obydwa to mercedesy, ale...

Animonda vom feinstein mokra (nie wiem czy jest sucha dla kastratów) - robiona jest z mięsa indyka (bez podrobów i odpadów): niby kompletna, ale do ideału jej daleko, niemniej jednak wygodna do podawania zamiast mięsa (ma dodany węglan wapnia, więc nie ma problemu z przewagą fosforu i trochę witamin). To tak w skrócie. Zerknij do tematu wskazanego przez Bell - ostatnie posty są o wapniu i fosforze. I to tyle w tym temacie do napisania - dalej jak chcesz, to przejdź tam: jak poczytasz tam, to nie będziesz pytać tutaj o to, co tam jest napisane.

Co do poziomu wapnia jaki powinien być w suchej masie: 0,4-0,8% dla fosforu i 0,5-0,9% dla wapnia, a ich stosunek 1,1:1 - 1,2:1. Taki poziom z karm z białkiem zwierzęcym /a nie z kukurydzy czy pszenicy/ mają tylko terra faelis i granata pet (mokre). Suchych nie znalazłam. Mieszanki barfowe spokojnie mieszczą się w dolnych granicach, bo mają sporo mięsa, trochę podrobów i zero odpadów typu mączki z piór, rogi, kopyta, grzebienie i inny ochłap.
...

czarnekoty123

Post » Pt wrz 27, 2013 14:27 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

wildcat cheetah błonnika ma według analizy 1,5%?

http://greenpet24.pl/index.php/produkt/ ... heetah-3kg
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Post » Pt wrz 27, 2013 14:30 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

O właśnie - WildCaty - o nich zapomniałam: one nie mają dodatku wypełniaczy (tylko dlaczego tak mało tauryny?) Niestety w wielu sklepach ich nie ma; chrupki też mają mocno inne (bezdomniakom smakowały, Magnolka nie chciała żadnego z trzech, których próbowałam). Poza tym fosfor i wapń rzuca na kolana - wypada to bardzo źle w WC.
...

czarnekoty123

Post » Pt wrz 27, 2013 14:31 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

trzeba je przez neta ściągać, to fakt ;) ale mają ukrytą wartość tych twardych bobków (~kształt chrupek), która się objawiła przy moim Łajzie - nie ma na zębach osadu z cukru (?), który wcześniej wymagał ściągania - zęby mu się po prostu wyczyściły na tych frupach.
Obrazek Obrazek

Maupa

Post » Pt wrz 27, 2013 14:34 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Czytałem tamten wątek i wiele innych o wapniu i fosforze.
Znam dokładny skład TotW od producenta, wiem, że tylko 30% białka jest tam z mięsa (lub gorzej z kości stąd wapń), a aż 12% z grochu+białko ziemnaniaczane.
Dlatego próbuje zmienic ToW na Orijen, bo Orijen ma mięso, nie mączke stąd lepszy wapń (tylko po co aż 1,5%, skoro w mięsie sa śladowe ilości).
Zastanawiają mnie tylko wieksze qpki po Orijenie niz po Purinie/whiskasie, które mają przecież 2x tyle niestrawianych węglowodanów co Orijen. mam nadzieję, że to przejsciowe.

Znając tearz wątki o wapń/fosfor dziwię się, że chwalony jest tu Totw mający aż 1,9% wapnia. I czy TotW mający 40% grochu i ziemniaków jest lepszy np. od suchej animondy mającej 40% ryżu i kukurydzy, ale za to wapń/fosfor poniżej 1%? Nie jestem pewien.

Ikerka

Post » Pt wrz 27, 2013 15:18 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

A kot jest ryżo- i kukurydzożerny czy mięsożerny? Przyswajalność białka z roślin jest ok. 50%. TOTW nie jest chwalony - jest podawany jako "jeszcze ujdzie" na końcu listy. Poza tym wiesz... jak masz większe przekonanie do zbóż, to możesz kotu nawet owsiankę na śniadanie dawać - nikt Ci nie zabroni: to w końcu Twój kot. A skąd Ci się wzięło 40% grochu? Skoro jest 30% białka z mięsa, to grochu jest raczej mniej; poza tym TOTW ma mniej węglowodanów niż większość karm ze zbożami (czyt. więcej z tego, co kot przerabia jest mu potrzebne), ale dla mnie to i tak kiepska karma (jak zobaczysz - ktoś inny robił to podsumowanie), niemniej jednak na coś przejściowego z np. uzależniającego RC jest dobre, bo też ma "naturalny" aromat. Magnolka wolała Orijena (z mokrych też nie zje niczego z dużo podrobami czy o zbyt niskiej zawartości tłuszczu albo zbyt suchego, bo chrupki też były mocno namaczane pomimo, że tylko 10-12g i to przez krótki czas - może dlatego w wieku 5-6 lat ma nerki idealne). Jak chcesz bardziej się zagłębić w kwestię, dlaczego zboża w karmach to zło, to poczytaj ten materiał - może Cię przekona; do tego takie coś.

Jak komuś zależy na niskim wapniu i fosforze (czyt, w normach), to niech karmi mokrym (GranataPet i Terra Faelis mieszczą się w tych niskich zakresach, Grazu i Catz Finefood mają tylko nieco powyżej normy - na poziomie 1-1,2% wapnia w suchej masie - to i tak lepiej niż suche bezzbożowe). Jak się decyduje na karmienie suchym, to ma wybór - za dużo pierwiastków lub białka roślinne zamiast zwierzęcych (dlatego właśnie TOTW ma niższy wapń i fosfor niż orijen - białko z grochu).

Co do animondy suchej dla kastratów deluxe: białko 34%, tłuszcz 12%, włókno 3,5%, popiół 6%, wilgotność 8% - wychodzi, że węglowodanów jest 36,5% - to już niektóre RC lepiej wypadają (np. exigent 42 protein preference - 42% białka i 15% tłuszczu, włókno 3,4%, popiół 8,5%, wilgotność 5,5%, więc węglowodanów wychodzi 25,6%).
...

czarnekoty123

[poprzednia][następna]