SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto wrz 24, 2013 11:13 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

nie ma za co. ja się tu na miau wprawiam w zdalnym tłumaczeniu obsługi, jak coś, to wal :ryk:
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

Post » Wto wrz 24, 2013 11:14 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Widzisz, Maupa, ja chyba nie umiem tłumaczyć - ludziom się pewnie robi jeszcze większy mętlik w głowie :smiech3:
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Od: Nie lip 21, 2013 13:10

Post » Wto wrz 24, 2013 11:16 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Dzięki, może jeszcze kiedyś będę musiała skorzystać z Twoich usług :wink: . TŻ niestety do tłumaczenia się nie nadaje - albo mówi do mnie jakimś niezrozumiałym językiem, albo wyrywa mi myszkę i zamiast pokazać jak, robi po prostu za mnie.
Edit: to było do Maupy.
Bellemere - umiesz tłumaczyć, tylko ikonki mi się nie zgadzały.

Aaaśka

Od: Śro sty 19, 2011 22:57

Post » Wto wrz 24, 2013 11:19 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

na żywo miałabym to samo, czego dowodem fakt, że rok mieszkam z babcią, a ona dalej nie rozumie internetuf. pozdrów TŻta :mrgreen:
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Post » Wto wrz 24, 2013 11:27 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Bo inny program do "pakowania" plików - ja zawsze korzystałam z Winrara i mi do głowy nie przyszło, że możesz mieć po prostu coś innego ;)
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Wto wrz 24, 2013 11:52 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Bo są różne - WinRar, WinZip, ja ostatnio mam PeaZipa... Fakt, w DOSie się raczej nie upakowywało plików, a jeśli, to chyba tylko do archiwowania, niezbyt często :lol:
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie
"Poznasz siebie, poznając własnego kota." Konrad T. Lewandowski, "Widmowy kot"

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

Post » Śro wrz 25, 2013 0:10 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Dlczego w poniższym spisie nie ma suchego GranataPet? Jak czytam skład, to wydaje się w miarę podobny do TotW chyba...
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... pet/348104
maneki pisze:SUCHE
Tutaj ograniczę się do wypisania karm polecanych, gdyż tych gorszych jest na tyle dużo, że zebranie ich do kupy stanowiłoby naprawdę syzyfową pracę, a różnice między słabymi a średnimi są zbyt mętne i nie podejmuję się wykreślenia definitywnej granicy.

Kolejność mniej więcej (mocno mniej więcej) od najlepszej do akceptowalnej:
ZiwiPeak
WildCat
Power of Nature Natural Cat
Applaws
Orijen
Taste of The Wild
Feline Porta - Feline Finest Sensible - Grain Free
Acana

Szalony Kot

Od: Pt wrz 24, 2010 13:01

Post » Śro wrz 25, 2013 7:59 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Witam serdecznie,

Mam gorącą prośbę o podpowiedzenie jaką karmę kupić dla 5 miesięcznego kociaka Devon Rex. Zanim przebrnę przez tą skarbnicę wiedzy potrzebuję w miare pilnie zrobić zakupy jedzonka dla małego Dymka (tak go ochrzciła moja 5 letnia córka :) ).

Póki co kupiłem na najbliższe dni saszetki Royal Cana dla kociąt, oraz wziąłem troche suchej karmy od hodowcy, a także kupiłem opakowanie suchej royal cana.

Podpwoiedzcie proszę która karma będzie najwłaściwsza... Czytałem ranking an początku wątku i tym się kierowałem w poszukiwaniach po sklepach internetowych ale spora część firm nie ma karmy dla kociąt stąd też dopytuje w wątku.

Jako uczestnik dosyć aktywny forów nt akwarystyki wiem że takie pytania zazwyczaj drażnią innych uczestników tyle że zanim doczytam się istotnych informacji prośba o ukierunkwanie bo zależy mi na zdrowym karmieniu kociaka... ile i jak należałoby takiego głodomora karmić? (wczoraj pożarł 2 saszetki mokrego i ledwo skubnął suchej karmy... :)

Jacek

jacekkudla

Od: Śro wrz 25, 2013 7:48

Post » Śro wrz 25, 2013 8:52 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Dobra karma nie ma zróżnicowania dla seniorów, kociąt.
Tak na szybko najlepsze Power of nature, Ziwi Peak, Catz finefood, Grau bez zbóż- puszka dla łasucha. Niestety w stacjonarnych sklepach zoo raczej ich nie ma. Niezły skład ma aniomonda.
Mam z Royal złe doświadczenia. Moje koty po niej się zapasły. Royal zmienił też właściciela i jakość się pogorszyła. To nie ten, co 10- 15 lat temu.
Powodzenia :ok:

sigman

Od: Pon wrz 03, 2012 10:19

Post » Śro wrz 25, 2013 9:10 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Szalony Kot pisze:Dlczego w poniższym spisie nie ma suchego GranataPet? Jak czytam skład, to wydaje się w miarę podobny do TotW chyba...
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... pet/348104
maneki pisze:SUCHE
Tutaj ograniczę się do wypisania karm polecanych, gdyż tych gorszych jest na tyle dużo, że zebranie ich do kupy stanowiłoby naprawdę syzyfową pracę, a różnice między słabymi a średnimi są zbyt mętne i nie podejmuję się wykreślenia definitywnej granicy.

Kolejność mniej więcej (mocno mniej więcej) od najlepszej do akceptowalnej:
ZiwiPeak
WildCat
Power of Nature Natural Cat
Applaws
Orijen
Taste of The Wild
Feline Porta - Feline Finest Sensible - Grain Free
Acana

Ma dużo węglowodanów z ziemniaków, a mało białka - na tle w/w w tym zakresie wypada blado pod tym względem; białka ma tylko 33% (adult kurczak) - tamte mają go ponad 40%, za to węglowodanów ma ponad 27%, a w/w mają poniżej 20. Pomimo braku zbóż, to analiza wychodzi jak przy karmie ze zbożami, bo dali dużo ziemniaków - coś pomiędzy 11 a 40% i raczej sporo, skoro konkretnej wartości nie podano, co widać też w zawartości węglowodanów (nie mają glutenu, ale skrobi dużo - dlatego robi się z nich mąkę ziemniaczaną).

Co do Royala - należy teraz do Mars Inc. - właściciela Whiskas itp. (chyba przejęli, żeby zniszczyć konkurencję). Co do "dla kociąt" - a są myszy, ptaki czy żaby zaprojektowane dla kociąt?
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

Post » Śro wrz 25, 2013 10:14 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

jacekkudla pisze:Podpwoiedzcie proszę która karma będzie najwłaściwsza... Czytałem ranking an początku wątku i tym się kierowałem w poszukiwaniach po sklepach internetowych ale spora część firm nie ma karmy dla kociąt stąd też dopytuje w wątku.

cześć, Jacku :ok:
tak jak piszą dziewczyny wyżej - podział w RC na karmy dla kociąt, seniorów, persów, miaukunów, kotów wychodzących, kotów siedzących w domu itd. to chwyt marketingowy. one się nie różnią tak naprawdę składem (jak będziesz miał chwilę, porównaj) - wszędzie podstawą są zboża, którymi nie powinno się kotów karmić; koty po prostu zbóż nie trawią, są przystosowane do rozkładania białka bezpośrednio na energię. czyli odwrotnie niż ludzie - my z białka mamy tylko budulec, a energię z węglowodanów :) w takim układzie dodatek w wysokości ułamka procenta jakiejś "specjalistycznej formuły" nic tak naprawdę nie zmienia.

to, że młody je głównie mokrą karmę, to dobrze. bardzo ważne jest nawadnianie kotów - z mokrej karmy jest siłą rzeczy więcej wody niż z chrupków. ona jest niestety droższa niż karmienie samym suchym, ale dla kota wychodzi lepiej.

przejrzyj na początku spis dobrych mokrych karm; sama powiem Ci od razu, że najlepsze są ziwi peak (ale to już kosmicznie drogie), feringa, catz finefood, granata pet, grau bez zbóż. i zachęcam do przerzucenia się na zakupy w sklepie internetowym: w zasadzie wszystkie wychodzą taniej niż sklepy stacjonarne, w dodatku można kupować puszki mokrego żarcia w zestawach po kilkanaście - jak już będziesz wiedział, co Twój Dymek je, a czego nie lubi, wychodzi korzystniej.

dla młodego jedzenie powinno być wystawione cały czas - póki rośnie, powinien mieć dostęp do karmy nieograniczony. raczej się nie będzie przejadał i nie grozi mu zapasienie.

głaski dla kociaka :kotek:
Obrazek Obrazek

Maupa

Post » Śro wrz 25, 2013 10:26 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Bardzo dziękuję za podpowiedzi, tak właśnie myślałem że to tylko chwyty marketingowe z tymi podziałami karm, będe zaraz poszukiwał w necie jakichś większych zestawów z dobrym papu dla nocnego rozrabiaki (więcej spałem w nocy jak córa była mała...)

Jacek
ps. czy dobrze w mare wyszperałem że całkiem przywoity jest sklep zooplus.pl czy polecilibyście coś lepszego?

jacekkudla

Od: Śro wrz 25, 2013 7:48

Post » Śro wrz 25, 2013 11:15 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Zooplusa osobiście polecam - możesz trafić na nieprzychylne opinie wobec kurierów i sposobów pakowania, ale poprawili się z tym i od roku (odkąd korzystam) nie miałam absolutnie żadnych problemów z zooplusem. Wszystko na czas, nic nie zgubili, dobrze zapakowane. I właśnie w Zooplusie są duże pakiety puszek, które się opłacają. Gdybyś chciał wypróbować niektóre smaki feringi, granaty albo catz finefood, daj mi znać, bo wyślę Ci pojedyncze puszki - ciężko je dostać w sklepie stacjonarnym, a jak ściągniesz od razu 6, to mogą się zmarnować.

Tańszy jest w niektórych produktach Krakvet, ale zrezygnowałam z ich usług, bo korzystają wyłącznie z firmy kurierskiej Siódemka, która jest - co tu dużo mówić - do dupy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Post » Śro wrz 25, 2013 11:15 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Zooplus jest bardzo w porządku. Nigdy nie miałam problemów z dostawą, no i dzięki temu, że wszystko jest w pakietach, jest chyba najtańszym internetowym zoologiem. Możesz śmiało stamtąd zamawiać, tym bardziej, że większość polecanych karm jest u nich dostępna :ok:
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Czw wrz 26, 2013 2:17 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

jacekkudla pisze:Witam serdecznie,

Mam gorącą prośbę o podpowiedzenie jaką karmę kupić dla 5 miesięcznego kociaka Devon Rex. Zanim przebrnę przez tą skarbnicę wiedzy potrzebuję w miare pilnie zrobić zakupy jedzonka dla małego Dymka (tak go ochrzciła moja 5 letnia córka :) ).

Póki co kupiłem na najbliższe dni saszetki Royal Cana dla kociąt, oraz wziąłem troche suchej karmy od hodowcy, a także kupiłem opakowanie suchej royal cana.

Podpwoiedzcie proszę która karma będzie najwłaściwsza... Czytałem ranking an początku wątku i tym się kierowałem w poszukiwaniach po sklepach internetowych ale spora część firm nie ma karmy dla kociąt stąd też dopytuje w wątku.

Jako uczestnik dosyć aktywny forów nt akwarystyki wiem że takie pytania zazwyczaj drażnią innych uczestników tyle że zanim doczytam się istotnych informacji prośba o ukierunkwanie bo zależy mi na zdrowym karmieniu kociaka... ile i jak należałoby takiego głodomora karmić? (wczoraj pożarł 2 saszetki mokrego i ledwo skubnął suchej karmy... :)

Jacek

A ja polecam podawanie kociakowi trochę domowego jedzenie np.przemrożona wołowina czy kurczak, podroby. Kupujesz, porcjujesz, wrzucasz do zamrażalki i raz dziennie kotku podajesz:) Mało roboty, kosz mniejszy niż puszki a kociak zawsze coś mokrego zje. Do tego jakaś lepsza karma, ja polecam Taste Of The Wild albo jeśli możesz wybrać trochę droższą karmę to Power Of Nature.

Natruszka

Od: Czw maja 30, 2013 19:47

[poprzednia][następna]