phantasmagori pisze:mimbla64 pisze:Tobie phantsmagori nie podoba się zachowanie w stosunku do lidki02, a mnie zabolało, że lidka02 jest przez Ciebie stawiana jako samotna, sprawiedliwa, która walczy z bezdusznym światem i znikąd nie ma pomocy. To nie jest prawda.
A w którymż to miejscu postawiłam w ten sposób?
Phantasmagori za każdym razem dając Lidkę jako przykład pisałaś o niej jako o osobie, która znikąd nie ma pomocy.
Np.
phantasmagori pisze:Gorzej pomagać na zadupiu, gdzie się jest samemu, ani weta porządnego, ani pomocy znikąd, a i urzędnicy mają w głębokim poważaniu, bo co może jedna "kocia wariatka" , której nie poprze żadna organizacja.
I może zamiast siedząc w wygodnym fotelu, mając dostęp do wszystkiego, warto byłoby czasami postawić się w sytuacji osoby, która niema dostępu do niczego i ze wszystkim jest sama.
phantasmagori pisze:Ale ja mam tę możliwość, że nie muszę nagle wysupłać z kieszeni 250zł na sterylkę. Lidka jej nie ma, bo jej miasto nie "finansuje" sterylek.
Mogę się zgodzić z Twoją ogólna myślą, że trudniej pomagać w małych miejscowościach lub na wsiach.
Ale lidka02 to jest konkretna osoba i jej realia też są "konkretne".
Na przykład takie, że za sterylkę musi wysupłać 70 złotych, a nie 250, bo w jej sąsiedztwie działa fundacja Kocia Dolina, która ma taniego weta.
Lub takie, że otrzymała już bardzo dużą finansową pomoc z miau.
Otrzymała też wsparcie merytoryczne w walce z gminą, ale z niego zrezygnowała.
A także takie, że ma w domu kilkanaście kotów, w tym koty z białaczką, a jak trafi się możliwość adopcji, to kota nie oddaje.
Napisałam o tych pomijanych przez Ciebie konkretach związanych z lidką02, ale wycięłaś je.
Według mnie są ważne.
A wracając do tematu wątku, to nie uważam za zbieraczy osoby, które prowadzą domy tymczasowe.
Nawet takie, w których kotów jest za dużo.
Rozumiem realia, nawet w Warszawie można się z nimi zetknąć.
Ale negatywnie oceniam osoby, które przygarniają nastego kota, a potem nie szukają mu domu.
Zdecydowanie zgadzam się z Tobą, że pomagać trzeba umieć.
Nie wszyscy to potrafią.