Jest oczywiście wysterylizowana, regularnie odrobaczana, ale już od 5 lat jej nie szczepię (bardzo źle znosiła szczepionki).Do niedawna trzymała się dzielnie, żadnych problemów zdrowotnych, pełna życia i wigoru, bawiła się z małymi tymczasami jak kociak. Teraz starość ją trochę dopadła, dużo śpi, ewidentnie słabiej słyszy, futerko już nie takie jak dawniej. W ciągu ostatniego roku schudła prawie pół kilo (waży teraz 3,45 kg).

Od dłuższego czasu robi luźniejsze kupy, zdarzało się jej wymiotować kilka razy w tygodniu, zwykle nad ranem i śliną. Zaczęłam jej częściej dawać maleńkie porcje jedzenia - pomogło, ale na krótko. W Nowy Rok było krytycznie, zwymiotowała, miała rozwolnienie, nie chciała jeść, uciekała ode mnie. Następnego dnia byłam z nią u weta (staram się ograniczać wizyty bo jest to dla niej potworny stres, dawniej z tego stresu robiła u weta na stole kupę i siku), zrobiłyśmy jej badania krwi - morfologia wzorcowa, mocznik, glukoza i enzymy wątrobowe w normie, kreatynina nieco podwyższona. Na szczęście tym razem Sonia je suche nerkowe (rok temu, gdy kreatynina była w górnej granicy normy nie było siły, żeby ją namówić). Natomiast przyczyną wymiotów i problemów z kupą są prawdopodobnie dolegliwości żołądkowe - dostała Allugastrin. I znowu było dobre, ale krótko.Ma co prawda apetyt i wymiotuje nie częściej niz raz w tygodniu, ale chciałabym żeby było całkiem dobrze. Zamówiłam dla niej enzymy trawienne (Amylan) - czy ktoś stosował? Jak wybrać, które są najskuteczniejsze, bo wybór na rynku spory?
Moim drugim seniorem jest syn Soni - Kuba.
Kuba 21 marca br. skończy 14 lat. Od małego jest niepełnosprawny - ma wrodzone uszkodzenie rdzenia kręgowego i niewładny tył. Przez lata miał problemy z wątrobą, kamieniem nazębnym (nareszcie mam spokój, bo zgubił już prawie wszystkie zęby), od kilku lat nie widzi. Ostatnio dołączyły się problemy z pęcherzem (po kuracji lekami wszystko jest pod kontrolą - Kuba profilaktycznie dostaje Urinodol) a także nękały go dramatyczne zaparcia, ale teraz jakoś sobie radzimy.
Reszta moich kotów jest w bardzo różnym wieku: Whisky ma prawie 9 lat, Figa i Dymek niedługo skończą po 8 lat, Gucio w maju będzie miał 2 lata a maluchy (Mru i Drupi) mają ok. 7 miesiecy