kussad pisze:Może dziś wiesz już coś więcej!
Nie znalazłam nigdzie przepisu ani linka na tą potrawę s...
Jaka do herbatki jest potrzebna ilość imbiru?
Ostatnio jestem na etapie dyni i dodaję do niej imbir - mało odważnie bo kilka szczypt a herbatkę chętnie spróbuję!
Bardzo mocno trzymam kciuki za Państwa decyzję i odpowiedni wybór kotka i wszystko Twoje

.
Ilość tartego imbiru do wrzątku czy herbaty (ja piję akurat z wrzątkiem, cytryną i miodem) absolutnie dowolna, jak również to czy pijemy z drobinkami startymi na drobnej tarce, czy samym sokiem odsączonym z tych drobinek. Ja piję z dużą ilością imbiru i drobinkami (oczywiście ścieramy bez skórki), wciskamy cytrynę i dosładzamy miodem - pyszne i zdrowe - imbir rozgrzewa, oczyszcza krew, cytryna wiadomo wit C, a miód naturalny antybiotyk. Im więcej imbiry, tym bardziej ostry smak, każdy powinien dobrać sobie taką ilość jaka mu pasuje. Pierwszy raz to piłam to w restauracji "Mandala", ale można też skosztować np w "Dzikim Ryżu". Oficjalnie nosi to nazwę - "Rozgrzewający Imbir", i rzeczywiście - ogrzewa ciało i nerki, rewelacja

. Od kilku lat lepiej znoszę zimy dzięki temu - przed wszystkim sama natura, jednak herbaty są często sztucznie aromatyzowane i dosmaczane. Bardzo poprawiło mi się trawienie

.
A "Szakszuka", jak pisałam do spróbowania np. w miejscu, które bardzo polecam na śniadania "Sam" na Powiślu. Kiedy wpiszemy nazwę "szakszuka" w google, wyskakują zdjęcia potrawy i przepisy. Nazwa się tłumaczy jako "bałagan" i tak rzeczywiście wygląda, ale smakuje znakomicie. Gorąca, pyszna, podawana na patelence, na które została upichcona, ze świeżym chlebem i masłem (w "Sam"ie robią chleb na miejscu) - ach....

Mogę wrzucić swój przepis, muszę tylko go spisać, bo wersji jest na prawdę wiele - wege i z kiełbasą, generalnie potrawa opiera się na warzywach - pomidor, papryka, trochę przecieru pomidorowego, w tym są posadzone jajka, przyprawy są szalenie ważne - czosnek, pietruszka, kolendra, kumin (jeśli ktoś lubi, w oryginale jest i w tej potrawie mnie akurat pasuje). Jaja muszą być idealnie ścięte, ale z pływającym żółtkiem, żeby się smaki mieszały - idealne śniadanie, poimprezowe również i tak na prawdę na każdą kieszeń i wykorzystujące resztki z lodówki. Ogarnę przepis i zamieszczę
Decyzja ma być podjęta przez jedną Panią i proszę o linki do innych kotek w wieku ponad 2 lata, bo Kola nie jest raczej faworytką, ale może inna kotka pojedzie do tego domu, bo fajny