SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt sie 16, 2013 21:31 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Lifter, bodajże gpolomska wspominała tutaj, że Orijen lekko zakwasza, jeśli się mylę, to proszę mnie poprawić, ale jeśli masz kotka ze szczawianami, to chyba odpada.

Z wymienionych przez Ciebie karm mokrych jak dla mnie najlepszy jest Power of Nature, sama właśnie zmieniłam karmę na PoN, poza wołowiną jest jeszcze jagnięcina i królik, też możesz spróbować. Ale czy nadaje się dla kota z piaskiem, to nie wiem. Na mój łeb to spokojnie, ale lepiej poczekaj, aż potwierdzi to ktoś mądrzejszy :D

Edit.: Power of Nature też w niektórych sklepach internetowych ma wersję 400g, na pewno się bardziej opłaca takie kupować, jak pisze xlchtloi.

Edit2: Za chwilę tych editów będzie 150000, ale wpadła mi do głowy Acana http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... ana/132968. Na jagnięcinie, nie ma kurczaka, czy zakwasza tj. Orijen to już nie wiem, więc zostawiam do oceny. Fenomenalna chyba nie jest, ale jest w spisie najlepszych karm suchych ;)
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Od: Nie lip 21, 2013 13:10

Post » Pt sie 16, 2013 21:51 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Bellemere pisze:Power of Nature też w niektórych sklepach internetowych ma wersję 400g, na pewno się bardziej opłaca takie kupować, jak pisze xlchtloi.

Nawet duży PoN kosztuje ok. 12 zł. Za tyle samo można mieć 800g Grau :wink:
400g Finefooda czy Granaty kosztuje 8 zł z kawałkiem (czasem mniej, jak się dobrze trafi) i starczy na jeden i ćwierć dnia :mrgreen:

xlchtloi

Od: Nie sty 13, 2013 20:35

Post » Pt sie 16, 2013 21:58 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

To fakt, ale zależy to też od upodobań kotka :D jeśli mu przypasuje Catz Finefood, GranataPet czy Grau, to świetnie. Moja niestety rusza tylko PoN'a, bo ma inną konsystencję - mus, a nie mielonka. I tak jestem skazana na kupowanie prawie dwa razy droższego żarcia :roll: no ale najważniejsze, że je...
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Pt sie 16, 2013 23:11 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

A co dla kociąt ? Do jakiej karmy przyzwyczajać od małego ?
kot też człowiek...
04.06.2018 Myszunia [*]
13.08.2013 Lesio [*]

color1

Od: Czw cze 27, 2013 11:52

Post » Sob sie 17, 2013 8:22 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

kotkins pisze:Wszyscy chwalą meleminę a ja nie lubię.

Ja też tak mam; kupiłam Magnolii miskę whisker z rowkami, żeby jej suche nie uciekało (jak jeszcze jadła), bo ona ma uszkodzony nos (źle zrośnięte złamanie z przemieszczeniem - prawdopodobnie po kopniaku) i ze zwykłej miski nie bardzo umie jeść (chyba, że nałożone z czubkiem, a wtedy ten czubek zje); zresztą z tego powodu chyba nie lubi pić wody, bo jak pije, to do nosa (mocno cofniętego) jej woda chlapie. Mokrego z tej miski nawet nie tknęła - tylko ceramika. Wodę ma w misce metalowej, a fontanna ceramiczna. Jedzenie dostaje na ceramicznym spodku (nie płaskim, ale też nie jak miska - jest kwadratowy jak pod większą filiżankę, a brzegi ma pod kątem ok. 35-40 stopni), bo miski ją frustrowały: dzwoniła zębami po brzegach, a dużo z pyszczka wypadało.

Lifter, Magnolia w mokrych nie mogła kurczaka (od razu biegunka), a po Orijenie nie było problemu (tylko oni mają kurczaki hodowane specjalnie pod koty - bez hormonów i takich tam, stąd pewnie cena karmy spora) - możesz spróbować kupić malutką paczkę 340g (najmniej opłacalna, ale lepie wyrzucić 17-25zł /zależnie od sklepu/ niż cały wór). Orijen ma pH 5, ale pH karmy a pH moczu to nie to samo (niemniej jednak zakwasza, skoro ma metioninę - choć wg producenta, i ona, i tauryna, są wyłącznie pochodzenia naturalnego wynikające ze składników karmy); RC Urinary daje - wg producenta - pH moczu 5.8-6.2 (sucha) i 6.0-6.3 (mokra).

Co do Bozity - jak doczytasz, to zobaczysz, że tam bazą jest kurczak, a wołowina czy inne mięso wymienione jako smak, to kilka procent; skład taki sobie (nie jest najgorszy, ale do dobrego brakuje); to nie jest Bozita Wołowina tylko z wołowiną i jak jest na stronie przedstawiciela w PL:
Składniki: kurczak, wołowina (4% w każdym kawałeczku), wieprzowina, wołowina, węglan wapnia, drożdże (ß-1,3/1,6 glucan, 0,01%)

czyli kurczaka najwięcej.

Miamor Ragout Royale to nie jest zbilansowana karma (nie ma dodatku tauryny) i jest robiona z mięsa oraz produktów mięsnych /czyli nikt nie wie czego/ - dawałam Magnolii na początku jak przestawiałam ją ze "specjałów" marketowych na jedzenie dla kotów (oczywiście to i tak lepsze niż marketówki). Duże puszki np. Catz FineFood bardzo się opłacają, a do tego zwróć uwagę, że tych lepszych mokrych karm kot potrzebuje mniej, bo są bardziej konkretne, np. Ragout Royale w 100g ma 8g białka i 5g tłuszczu, a Catz - zależnie od smaku - 10,5-12 g białka i 5-6,5 g tłuszczu, więc jeśli dla kota ok. 7-8 kg potrzeba 35-40g białka, to Ragout musisz dać 450-500g, a Catz wystarczy 300-350g; poza tym w niektórych sklepach są puszki po 800g i wtedy wychodzą już całkiem przyzwoicie cenowo.

color1 pisze:A co dla kociąt ? Do jakiej karmy przyzwyczajać od małego ?

Do jakiejś dobrej, którą będzie w stanie polubić - najlepiej mokrej ew. BARF - suche to wygoda, ale to zawsze oznacza dużo śmiecia do przerobienia, żeby dostać potrzebne składniki, a do tego na starcie kot już musi wypić znacznie więcej niż przy mokrej (sucha ma zwykle 7-10% wilgotności, a mokra przeciętnie 70-82%), a bajki o czyszczeniu zębów (kot nie przeżuwa - nie ma czym, a jednorazowe rozłupanie chrupka na pół - o ile łupie, a nie łyka w całości - zębów nie wyczyści, w przeciwieństwie do np. odpowiednio pokrojonych surowych żołądków np. indyka, gdzie kot sporo gryzie). Wielu producentów (w tym Orijen, PoN, WildCat czy Catz albo nawet Ziwi) nie robią dla kociąt, bo w przyrodzie też nie ma myszy/ptaszków/jaszczurek/in. dla kociąt, dorosłych i seniorów. Warto też wiedzieć, że kot jednorazowo - jeśli ma wszystko przetrawić - przyjmuje 30-40kcal (i tu jest jedyny plus karmy suchej: je małymi porcjami jak w naturze, a nie 2 razy dziennie jak ktoś ma czas mu podać), bo tyle ma mniej więcej mysz (kot nie zjada więcej niż jednej myszy na raz, a żołądek ma wielkości orzecha włoskiego - im więcej musi tam napchać jednorazowo, tym mniej z tego wyciągnie korzyści i dłużej będzie trawił).

I na koniec taki obrazek podsumowujący karmy dla kociąt:
Obrazek
umieszczony przez opiekuna tutaj; gwoli uściślenia - skrzydło z kurczaka podane w całości (z kościami) ma stosunek wapnia do fosforu 1,4:1 i białka do tłuszczu (wagowo) 1,5:1 (tyle, że wapnia ma w 100g aż 620mg, a fosforu 440mg, więc nie można podawać za często; w naturze kot też nie łapałby kury ze skrzydłem o masie 60-100g, tylko pisklaka, gdzie to skrzydło jest zdecydowanie mniejsze).
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

Post » Sob sie 17, 2013 9:41 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Jakoś mi się nie podoba.
Nie wiem dlaczego, może ten rotek w tle?

A może ja mam regularnego fioła, kroję, szukam najlepszego , daję i się modlę ,żeby zjedli?
A to są panie dziejku mięsożerne stwory i one by tak chciały to skrzydło...?

Usprawiedliwia mnie fakt posiadania persów: daleko im do tygrysów, choć w środku mają zapewne jak inne koty...

Coś mi nie gra na tym zdjęciu -nie wiem co?

kotkins

Od: Pt mar 25, 2011 22:39

Post » Sob sie 17, 2013 9:53 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Klatki! To jest to co w tym zdjęciu robi brrr.

To Szajka z kością ze skrzydła indyka.
Nie zjadła jej tylko się bawiła i troszkę poskubała.

Obrazek
Obrazek Obrazek
Klarunia [*] 06.2004 - 10.02.2013 czekaj na mnie za TM BARF-ujemy od września 2013r.

ab.

Od: Pt kwi 12, 2013 21:10

Post » Sob sie 17, 2013 10:08 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Szajka jest śliczna!
Miałam kiedyś Normana...ech...
Przepraszam za kolejne OT, powiem tylko ,że MASZ RACJĘ!
To klatka.
Choć jeśli ktoś ma rotka i kociaki to chyba rozsądne rozwiązanie.

Kociak też ładny zresztą.

kotkins

Od: Pt mar 25, 2011 22:39

Post » Sob sie 17, 2013 10:14 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Szajka :oops:

Rudzielec to taki tygrys.
Obrazek Obrazek
Klarunia [*] 06.2004 - 10.02.2013 czekaj na mnie za TM BARF-ujemy od września 2013r.

ab.

Od: Pt kwi 12, 2013 21:10

Post » Sob sie 17, 2013 10:36 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Ludzie czasami zapominają, że to miłe z mięciutkim futerkiem na kanapie to nie maskotka, a drapieżnik; kot jest urodzonym zabójcą dla gryzoni, ptaków i innych - albo go trzeba akceptować jakim jest, albo wybrać inne zwierzątko (dla własnego i jego dobra). Klatki może nie są piękne, ale ciężko sobie wyobrazić jednoczesne stołowanie się kociaka i dużego psa (o ile kot nie ma być posiłkiem).

A już hasła, że kotom lepiej służy karma z więcej węglowodanów, bo są spokojniejsze i bardziej miziaste, to... :evil: :evil: :evil: jak u ludzi: stres zagryźć słodyczami - na chwilę pomaga, ale konsekwencje bywają opłakane na dłuższą metę.
...

czarnekoty123

Post » Sob sie 17, 2013 10:44 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Ostatnio wpadło mi w ucho coś podobnego w psim temacie. I były to słowa albo weta albo behawiorysty, nie pamiętam. Ale sens był taki, że jako część procesu pracy z psem, jego wychowywania czy pracy z psem agresywnym, nadpobudliwym jest własnie zmiana karmy na hipermarketówki z kiepskim białkiem co spowoduje uspokojenie się psa :|
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

Post » Sob sie 17, 2013 14:08 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Tylko jakim kosztem? Takim jak ciężkostrawne jedzenie dla człowieka - wtedy też nie ma ani siły, ani ochoty być aktywnym. Zresztą z drugiej strony u ludzi to działa inaczej i wiele dzieci z ADHD udaje się wyleczyć ograniczając cukry proste - w szczególności słodycze (cukier mocno pobudza mózg - o ile czeka nas zarwanie nocki na pracę, to jest to pożyteczne - zresztą w kawie i ciastku pobudza ciastko i ew. cukier w kawie, bo w procesie palenia kawy powstaje substancja neutralizująca działanie kofeiny; w coca-coli itp. już tego nie ma i rzeczywiście pobudza). Ludzie zbyt małą wagę przywiązują do jedzenia - a już Hipokrates mówił niech jedzenie będzie Waszym lekarstwem; zresztą jest powiedzenie nie wydasz na kucharza - wydasz na lekarza. A koty są bardzo delikatne i tym bardziej trzeba uważać.

Duże koncerny zabiły setki kotów czy psów sprawdzając, ile śmiecia można dodać do karm (w tym ile max. błonnika wytrzymają kocie jelita) - w necie bez problemu można znaleźć informacje, która firma co i kiedy badała (tutaj taka delikatna wersja); zresztą o zatruciach salmonellą z suchych karm (przykład) i innych "wypadkach" też (bo kot poradzi sobie z pałeczkami salmonelli, ale pod warunkiem, że jest ich mało i że ma dobrą florę jelitową, a nie jest wyjałowiony sterylnymi karmami - dlatego warto właśnie dawać dobre probiotyki zawierające przede wszystkim entereococcus faecium). Warto też poczytać co tak naprawdę jest w suchej karmie (zapewne są wyjątki, ale dobrze wiedzieć, czego się można spodziewać o ile nie jest np. zaznaczone "mięso z kurczaka" tylko "kurczak").

Jak ktoś chce maskotkę do głaskania i przytulania /w przyczyny takich zapędów nie wnikam/, to polecam sklep z zabawkami; koty jeśli się kocha, to z całą ich naturą (łącznie z pazurami drapiącymi ukochane przedmioty czy ręce). To jak w USA chcą mieć koty czy psy, ale żeby były "przystosowane społecznie", to się psom podcina struny głosowe, żeby nie szczekały, a kotom amputuje paliczki w palcach, żeby pazurów nie miały. Pchanie kotów węglowodanami to też zmienianie ich natury.

Kiedyś przeczytałam wypowiedź kociego behawiorysty, że jak kot pcha się do łóżka i często siedzie na kolanach, to albo jest chory, albo czuje się niepewnie lub jest zestresowany, bo człowiek średnio co 15 minut podczas snu zmienia pozycję i wkurza kota wierceniem. I moje doświadczenia to potwierdzają: Mokate - nakolankowiec totalny - w krótkim czasie wykończyła białaczka; jak czuła się nieco lepiej, to spała na swoim miejscu, jak zaczęło się bardzo źle - ze mną. Norbi też jak już drugiego dnia pchał mi się na kolana, kiedy tylko siadłam, to byłam przerażona - słusznie: w krótkim czasie zabiła go choroba. Magnolia początkowo miała anemię i potworny stres - całe noce spała ze mną; jak wyzdrowiała, to nie ma takiej opcji - woli spać sama; dzisiaj jak było zimno nad ranem, to wskoczyła obok, ale przy pierwszej zmianie pozycji nawrzeszczała na mnie i uciekła zdegustowana; lubi mnie i nieraz się przymila, ale kiedy ona chce - czasami kilka dni nie chce być głaskana "bo nie", a innym razem ucina sobie drzemkę na kolanach.

Co do psów - mój "obiekt westchnień" ma owczarka niemieckiego (50kg żywej wagi) i przy okazji mojego krojeni mięska dla Magnolci gadaliśmy o karmieniu (jego też mięsożerny, a nie na sucharkach itp.) oraz innych aspektach opieki nad zwierzakami i stwierdził, że nie rozumie jak można w blokach mieć dużego psa, który potrzebuje dużo spacerów (2-3h dziennie zwykle), bo wątpi, żeby każdy opiekun miał czas codziennie tyle z psem chodzić (on ma gigantyczny ogród, gdzie pies biega, a poza tym codziennie minimum godzinę bierze go na spacer gdzieś dalej). I podejrzewam, że tu właśnie jest przyczyna agresji wielu psów: zamknięcie, za mało ruchu. A dawanie śmieciowej karmy, żeby pies był spokojny, to jakaś paranoja; oczywiście ci, którzy chcą mieć dużo kasy i zadowolonych klientów, którzy płacą, żeby słyszeć to, co chcą usłyszeć i co jest dla nich łatwe, proste i wygodne, będą tak mówić. Już w średniowieczu Jan Kochanowski pisał:
Dwaj portretów malarze słynęli przed laty:
Piotr dobry, a ubogi. Jan zły, a bogaty.
Dlaczegoż los tak różny mieli ci malarze?
Piotr malował podobne, Jan piękniejsze twarze.

i nic się w tej materii nie zmieniło.
Ostatnio edytowano Sob sie 17, 2013 14:37 przez czarnekoty123, łącznie edytowano 1 raz
...

czarnekoty123

Post » Sob sie 17, 2013 14:33 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

To Luna jest albo chora od urodzenia, albo wyjątkowa pieszczocha - nie ma nocy, żeby się nie wtarabaniła mi do łóżka :ryk:
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Sob sie 17, 2013 14:39 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Może to być też kwestia nauczenia jej tak (skoro masz ją od maleńkości), albo szybko straciła matkę (często kocięta zbyt szybko są zabierane matce) lub bardzo szybko była wysterylizowana - wtedy kot całe życie będzie "zdziecinniały" (wielu wetów jest przeciwnikiem sterylizacji przed 1 rokiem życia, bo wtedy kot nie do końca jest dojrzały i rzeczywiście zostaje maskotką; Magnolię wysterylizowano dopiero w schronie w wieku 5 lat, więc ma bardzo koci niezależny charakter).

Wracając do karm - niestety większość producentów kieruje się tylko zyskiem mając gdzieś dobro zwierząt (między żyć a żyć dobrze jednak jest pewna różnica). Zresztą z jedzeniem dla ludzi jest podobnie, a że nie od razu to widać (gdy badano szczury, to efekty karmienia zmodyfikowaną genetycznie żywnością było widać dopiero u wnuków), to koncerny sprzedające odpady z etykietką żywności czują się bezkarnie (sami jedzą dobre jedzenie, a nie swój syf); zresztą marchewka "od gospodarza" uprawiana przy szosie czy "świeże mięso" z padniętej krowy to też nie aż taka rzadkość. Niestety, trzeba mieć oczy dookoła głowy, dużo czytać (szczególnie między wierszami) i na wszystko brać poprawkę, że dużo w tym marketingu.

Takie najbardziej podstawowe rzeczy, na które warto patrzeć na etykietkach na etykietkach:
- "z wołowiną" lub "o smaku wołowiny" to nie to samo, co "wołowina" lub "z wołowiny",
- białko 42%, ale w składzie zboża, soja, groszek, odpady mięsne (czyli białko słabo przyswajalne, gł. roślinne),
- 90% mięsa w każdym kawałku - ale sos stanowiący większość w pełni zbożowy z dodatkiem hydrolizatów lub chemii,
- X% tłuszczu, ale tłuszcz bywa gł. roślinny, a najlepszy jest zwierzęcy surowy (często piszą surowy, ale surowy może być też olej),
- tauryna (czy jest i czy w odpowiedniej ilości),
- proporcje białka do tłuszczu (wagowo od 1,3:1 do 2,3:1; kot potrzebuje ok. 5g białka na kg m.c., a im bardziej aktywny, tym więcej kcal trzeba dołożyć w tłuszczu) oraz zawartość węglowodanów (idealnie: 1-5%; powyżej - im więcej, tym gorzej - to ma być balast, żeby w kuwecie było łatwiej a nie źródło energii i składników odżywczych),
- źródło białka zwierzęcego: najlepsze mięso plus 10-15% podrobów (serce to też podroby), najgorsze odpady (skórki czy chrząstki to pół biedy, ale rogi, kopyta itp. mają białko prawie nieprzyswajalne),
- czy składniki są z upraw ekologicznych i czy mięso jest wolne od hormonów (jak nie piszą, można założyć, że nie jest, bo każdy producent się tym chwali o ile ma prawo),
- dla kotów lepsze jest mięso z małych zwierząt, bo jest bliższe temu, na co polują (gł. ptaki, ew. królik); wołowina czy cielęcina albo jagnięcina to powinno być urozmaicenie, a nie podstawa,
- stosunek wapnia do fosforu, ale też ilość tych pierwiastków (łatwo zrobić bombę fosforową i wyrównać węglanem wapnia, bo wtedy proporcje ładne, ale szanse na kamienie mocno wzrastają),
- wiele innych, o których w tym temacie pisała xlchtloi dokonując tu analizy niejednej już karmy (naprawdę warto poczytać zanim się wyda kasę na ładnie zapakowanego i dobrze reklamowanego bubla).

Niestety, dla kota najlepsze są myszy i inne stwory, które umie upolować - karmy to tylko próba dostarczenia czegoś podobnego: im bardziej podobne, tym lepiej.
Ostatnio edytowano Sob sie 17, 2013 15:00 przez czarnekoty123, łącznie edytowano 1 raz
...

czarnekoty123

Post » Sob sie 17, 2013 14:46 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

No szybko ją wzięliśmy, pan który przygarnął jej matkę (wtedy w ciąży) był zakocony po uszy - 2 miesiące miała wtedy. Sterylka po pierwszej rujce, czyli w wieku około 10 miesięcy, o ile dobrze pamiętam. W takim razie mam małą maskoteczkę, ale mi to absolutnie nie przeszkadza :D drapnąć też potrafi :D
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

[poprzednia][następna]