Magnolia i znajomi...

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto sie 13, 2013 18:31 Re: Dzielne KOTY (i nie tylko) 3

Dzisiaj zimno, koty śnięte. Ja siedzę w swetrze przed kompem.
Chaberek nadal zazdrosny, nie odstępuje mnie na krok.
Bawi się pokojowo z Koralem, ale czasami tak jakoś popatrzy...
A Koralik ćwiczy wspinanie - na razie na Blue Iris Mountain. Pół biedy kiedy jestem w piżamie lub w spodniach. A co będzie jak założę spódniczkę ?! :strach:
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Blekitny.Irys

Od: Nie lut 17, 2013 11:36

Post » Wto sie 13, 2013 18:39 Re: Dzielne KOTY (i nie tylko) 3

Koralik to kociak - prawo jego wieku to broić ile się da :mrgreen:

Tutaj też zimno... a Magnolcia to chodzący detektor mięsa: mogę robić cokolwiek i jest gdzieś daleko, ale jak tylko poczuje mięso (nieważne czy dla niej, czy nie), to wyrasta w kuchni jak spod ziemi.

Jutro planuję wycieczkę na 2 dni - ponad 300km w jedną stronę; biorę drapak, kuwetę, trawę, mięso i suplementy w lodzie oraz księżniczkę - pewnie będzie śpiewać całą drogę, ale to i tak lepsze niż tu siedzieć i głodować z wymiotami na przemian. A na miejscu pewnie mnie ochrzani jak to ona, że jak śmiem... jasne - mam się nie ruszać z domu do końca życia (mojego albo jej): tak się nie da - trochę za młoda na to jestem.
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

Post » Śro sie 14, 2013 17:30 Re: Dzielne KOTY (i nie tylko) 3

Ziiimno !!!

Koralik rośnie :)
Dorosłe kocury przy nim dziecinnieją...

Blekitny.Irys

Post » Śro sie 14, 2013 18:14 Re: Dzielne KOTY (i nie tylko) 3

Zimno i mokro :evil:
Obrazek Obrazek
Klarunia [*] 06.2004 - 10.02.2013 czekaj na mnie za TM BARF-ujemy od września 2013r.

ab.

Od: Pt kwi 12, 2013 21:10

Post » Czw sie 15, 2013 15:30 Re: Dzielne KOTY (i nie tylko) 3

Upał! Wczoraj jechałam z Magnolcią 330km, pobyt, nocleg i dzisiaj powrót. Żyjemy, aczkolwiek wiem, że przeprowadzka będzie masakryczna, bo jej domek jest tutaj, ale domek ma być ze mną. 3/4 trasy darła się jak opętana - jak się okazało, nie bez powodu - dzisiaj 120km od domu urwał mi się tłumik - szczęście w nieszczęściu, że pod warsztatem (20m od) i właściciel akurat po coś potrzebował zajrzeć, po czym za grosze mi doopkę uratował. Wsiadłyśmy, a Magnolka się umyła i spała aż do samego domu. Teraz już wiem, że ona nie drze się bez powodu - to po prostu syrena alarmowa oznajmiająca to, czego ja jeszcze nie wiem, a ona już tak. Jadła tam (mniej, ale jednak od razu), do kuwetki bez problemu też poszła; nie wyłysiała, łupieżu ani wymiotów nie było; niezadowolona była z wycieczki, co bardzo okazywała (przyjmuje taką specyficzną pozę i po mnie krzyczy), obrażona, ale i tak o niebo lepiej to zniosła niż jak zostaje w domu, gdy wyjeżdżam. Teraz śpi na moich kolanach po zjedzeniu solidnej porcji jedzonka.
...

czarnekoty123

Post » Czw sie 15, 2013 20:40 Re: Dzielne KOTY (i nie tylko) 3

Bo dom jest tam gdzie duża :ok:
Obrazek Obrazek
Klarunia [*] 06.2004 - 10.02.2013 czekaj na mnie za TM BARF-ujemy od września 2013r.

ab.

Post » Czw sie 15, 2013 21:55 Re: Dzielne KOTY (i nie tylko) 3

Wow. Magnolcia - Wędrowniczka. :D
Kiedy przeprowadzka?
Marcel <*>, Tygrys <*>

Słupek

Od: Nie lis 18, 2012 9:46

Post » Czw sie 15, 2013 22:43 Re: Dzielne KOTY (i nie tylko) 3

Grażynko, a czy puszkowy GranataPet ma wystarczająco tauryny? Czy powinnam trochę dodawać?
Ty to umiesz tak zgrabnie przeliczyć :oops:
Szajka waży 2,40 i zjada w zależności od dnia od 150g-200g.
W opisie karma ma: - tauryna (1.500 mg/kg).
Dodali dwa nowe smaki dla młodych kotów.
Obrazek Obrazek

ab.

Post » Pt sie 16, 2013 7:11 Re: Dzielne KOTY (i nie tylko) 3

Przeprowadzka jak mi przelewy pospływają (u nas mieszkań do wyboru sporo, bo uczelni nie ma) - już mi na kilka tys. wiszą :evil:

Wczoraj strasznie dużo spała, ale dzisiaj już wszystko po staremu poza tym, że zdecydowanie więcej mruczy z radości przy byle głaskaniu.

GranataPet skoro ma 1500mg na kg, to na 100g ma 150mg, czyli 150-200g daje 225-300mg; dla kota zalecenia wg BARF to 60mg na kg m.c., czyli dla kota 2,5 kg (w zaokrągleniu) potrzeba 150mg, wiec tej tauryny masz z zapasem. Dla młodych kotów :lol: a to są inne myszy dla młodych, dorosłych i seniorów? :ryk:

--- EDIT ---
Wkurzyłam się - za nic dzisiaj się nie da zdobyć odpowiedniego mięsa i podrobów do mieszanki, dopiero jutro (wiec jutro Magnolka będzie na Catz, ale po przerwie zapewne jej będzie smakował dzień czy dwa). Jak wróciłam ze sklepu, to zastałam małą podróżniczkę tak:
Obrazek Obrazek Obrazek
...

czarnekoty123

Post » Pt sie 16, 2013 10:58 Re: Dzielne KOTY (i nie tylko) 3

Miejsce ci trzymała, żeby nie wystygło jak wrócisz :ryk:
Obrazek Obrazek

ab.

Post » Pt sie 16, 2013 10:59 Re: Dzielne KOTY (i nie tylko) 3

Tia, jakbym co najmniej miała czas się wyspać... ona po prostu śpi za siebie i za mnie :lol:

--- EDIT ---
Zrobiłam wieczorną rundkę i dorwałam wołowinę, kaczkę (skubanie - 3h) i królika: mam mieszankę :D
...

czarnekoty123

Post » Sob sie 17, 2013 21:19 Re: Dzielne KOTY (i nie tylko) 3

Piękny, letni dzień minął.
Znów była łąka, motylki i kwiaty.
I wreszcie pomysł - jutro laptop do torby tudzież inne utensylia plażowe i pracujemy na łące.
Tylko, czemu u diabła nie wpadłam na to wcześniej !?

Koty wyraźnie obrażone - a gdzie to ty znikasz na całe dnie?
Tylko Koralik niezmiennie na mój widok włącza traktorek, tuli się i usiłuje ugryźć mnie w nos.
No, ale jestem jego zastępczą mamą.
Kotom obiecałam wspólne długie jesienne i zimowe wieczory. Popatrzyły na mnie jakoś dziwnie...
Lato a ona gada o jesieni.

Co u Was?

Blekitny.Irys

Post » Sob sie 17, 2013 22:45 Re: Dzielne KOTY (i nie tylko) 3

Magnolcia dorwała szlafrok mojej mamy, a że jest bardziej puchaty, to woli jego ugniatać (teraz obydwie jesteśmy bez ciepłego frotowego na rzecz kota - wokół pazurka nas sobie okręciła).

Ona śpi, a ja piszę - coś tu jest nie tak: to ona powinna rozrabiać, a ja spać :P ale to przez to, że mi strachu napędziła: od rana nie sikała, ale za to jak poszła, to sikała jak tygrys (przy mieszankach BARFowych często tak jest, że spada częstość, a zwiększa się ilość i ciśnienie - tak jest dobrze; ona teraz umie cały dzień bez sikania, a w nocy nadrabia i wychodzi 2-3 razy na dobę w większej ilości; no i kupa się unormowała - już chodzi regularnie rano po trochę, czyli jelita się przyzwyczaiły do używania mięśni zamiast drażnienia błonnikiem, bo warzyw ma w mieszance 1% tylko, więc błonnika z lupą trzeba szukać, a trawy też maleńko skubie).

Mam wrażenie, że jakby ząbki jej nieco jaśnieją (ona bez problemu już żuje najtwardsze kawałki żołądków); tym razem nie chciało mi się kroić serc, żołądków i wątróbki - zblendowałam, a tylko mięso i błony z żołądków na kawałki... i się kotuś zbuntował, że taki sosik to be: zje, ale z bólem; ona nie chce mielonego, miksowanego czy cokolwiek tylko duże długie paski łatwe do złapania, bo sobie je gryzie sama (a ma czym - nawet wet powiedziała, że zęby to ona ma super i ma czym gryźć). No jakoś ten tydzień przeżyjemy, ale więcej tego błędu nie popełnię.
...

czarnekoty123

Post » Sob sie 17, 2013 22:53 Re: Dzielne KOTY (i nie tylko) 3

Z siusianiem moje koty mają identycznie.

Blekitny.Irys

Post » Nie sie 18, 2013 17:11 Re: Dzielne KOTY (i nie tylko) 3

gpolomska, mam do Ciebie ogromna prośbę.. ponieważ się dopiero zarejestrowałam, to nie mogę pisać wiadomości prywatnych. Chciałabym dopytać się o biogen kt, który stosowałaś/stosujesz. Mam problem z moja kocicą i niestety nic nie pomaga na jej kk...
Czy Ty możesz pisać do mnie wiadomości? Albo na maila się skontaktować ze mną?

Mehari

Od: Nie sie 18, 2013 17:02

[poprzednia][następna]