Łapanki MT2 kto połapie?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto sie 06, 2013 10:54 Re: Łapanki MT2, 3 kociaki pilnie szukają DT. Słodziaki.

Cały przegląd...

Jeżeli poczekasz jeszcze dwa - trzy tygodnie, to maluchy, które zabrałam ze Śreniawitów będą szukały domu.
Będą po drugim szczepieniu.

W tym czasie proponuję kup w lecznicy Virkon (http://www.darewit.pl/sklep/index.php?p ... zetka-200g), wymyj to co dasz radę w domu (podłogi, meble, miejsce, w którym przebywały kociaki popsikaj roztworem virkony z wodą wlanym do takiego psikacza do zraszania bielizny)
Potem wszystko odkurz i jak będziesz miała siłę - to jeszcze raz zrób to samo. Virkon jest wydajny, ale trzeba go zużyć chyba w dobę od rozrobienia (więc rozrób sobie taką porcję, żeby wystarczyła na mieszkanie)

Wszystkie zabawki/kocyki na których przebywały kociaki - wypierz w miarę wysokiej temperaturze.

Dopiero do tak przygotowanego mieszkania możesz brać kociaki po szczepieniu (a i tak lepiej odczekać ze 2-3 tygodnie minimum).
--------
Obrazek
Obrazek

tajdzi

Od: Śro lut 16, 2005 10:47

Post » Wto sie 06, 2013 10:59 Re: Łapanki MT2, 3 kociaki pilnie szukają DT. Słodziaki.

Virkon można kupić też normalnie w aptece [i pewnie taniej wyjdzie przy okazji] ;)

klauduska

Od: Nie lut 27, 2011 19:49

Post » Wto sie 06, 2013 11:02 Re: Łapanki MT2, 3 kociaki pilnie szukają DT. Słodziaki.

klauduska pisze:Virkon można kupić też normalnie w aptece [i pewnie taniej wyjdzie przy okazji] ;)

O, tego nie wiedziałam :) Zawsze kupowałam w lecznicy
--------
Obrazek
Obrazek

tajdzi

Post » Wto sie 06, 2013 11:07 Re: Łapanki MT2 Kociaki zagrożone pp, pomocy!

tajdzi pisze:i jeszcze trochę maluchów. Pięknie bawią się myszką. Śpią na prowizorycznym hamaczku. No fajne są :) Tylko potrzebuję dla nich domu tymczasowego :( Bardzo :(

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Zacytuję wcześniejszy post, żeby nie zginął. Ważne. Bardzo pilnie szukam DT/DS dla tych maluchów.
--------
Obrazek
Obrazek

tajdzi

Post » Wto sie 06, 2013 11:08 Re: Łapanki MT2, 3 kociaki pilnie szukają DT. Słodziaki.

Ja w aptece koło siebie kupowałam :)
A za kociaki cały czas trzymam kciuki, żeby DT znalazły.

--
Ale trochę w tej historii z kociakami od karoli się zgubiłam muszę przyznać :oops: Wszystkie nie żyją? Wszystkie żyją? Część tylko przeżyła?

klauduska

Od: Nie lut 27, 2011 19:49

Post » Wto sie 06, 2013 11:08 Re: Łapanki MT2, 3 kociaki pilnie szukają DT. Słodziaki.

tajdzi pisze:
klauduska pisze:Virkon można kupić też normalnie w aptece [i pewnie taniej wyjdzie przy okazji] ;)

O, tego nie wiedziałam :) Zawsze kupowałam w lecznicy

http://www.doz.pl/apteka/p15235-Virkon_ ... kcji_200_g
A działa dopóki nie straci koloru - to jest kilka dni (3-4 zazwyczaj), na pewno dłużej niż doba.

OKI

Od: Śro gru 23, 2009 19:05

Post » Wto sie 06, 2013 11:22 Re: Łapanki MT2, 3 kociaki pilnie szukają DT. Słodziaki.

Kociaki tak nie żyją wszystkie.

Wszystko pozbierałam i jest w pralce, potem kolejne pranie z kocem na którym leżały. Zaraz idę do apteki.
A jeżeli chodzi o dom dla tych ślicznych kociaków na hamaku, to tak mogę przygarnąć 1 lub 2 choć nie chciałabym rozdzielać rodzeństwa. Akceptuje umowę adopcyjną, odwiedziny itp. Niestety nie mogę mieć 4 kotów na 30 m 2.

Trudno mi odmówić dziewczynie z Puszkiem, nie wiem jak to zrobić, jest słodki, nie chcę mu zagrażać, ale ona ma inne zdanie co do PP, on był już raz szczepiony. Mam go dziś wieczorem odwiedzić. Dzwoniłam do niej, ale przekonała mnie ,że to nic, że mogłabym go wziąć. Kurczę to takie trudne.....

karolink

Od: Pon paź 09, 2006 20:40

Post » Wto sie 06, 2013 11:25 Re: Łapanki MT2, 3 kociaki pilnie szukają DT. Słodziaki.

karolink pisze:Kociaki tak nie żyją wszystkie.

Wszystko pozbierałam i jest w pralce, potem kolejne pranie z kocem na którym leżały. Zaraz idę do apteki.
A jeżeli chodzi o dom dla tych ślicznych kociaków na hamaku, to tak mogę przygarnąć 1 lub 2 choć nie chciałabym rozdzielać rodzeństwa. Akceptuje umowę adopcyjną, odwiedziny itp. Niestety nie mogę mieć 4 kotów na 30 m 2.

Trudno mi odmówić dziewczynie z Puszkiem, nie wiem jak to zrobić, jest słodki, nie chcę mu zagrażać, ale ona ma inne zdanie co do PP, on był już raz szczepiony. Mam go dziś wieczorem odwiedzić. Dzwoniłam do niej, ale przekonała mnie ,że to nic, że mogłabym go wziąć. Kurczę to takie trudne.....

Po jednym szczepieniu kociaki jeszcze nie mają ochrony przed wirusówkami :roll: A ty, nie powinnaś odwiedzać nawet kociaka, dopóki nie zdezynfekujesz wszystkiego w domu, łącznie najlepiej ze sobą. Wszystkie ciuchy, buty - wszystko!
--------
Obrazek
Obrazek

tajdzi

Post » Wto sie 06, 2013 11:32 Re: Łapanki MT2, 3 kociaki pilnie szukają DT. Słodziaki.

Jeżeli chodzi o mnie to wyprane ciuchy i buty w 60 stopniach z innych powodów, ale już po.
Reszta też pierze się w 60 stopniach.

Tajdzi jeżeli chodzi o adopcję Twoich kotek, to czy wchodzę w grę jako kandydat?
Chciałabym wiedzieć czy mam za kim czekać.

karolink

Post » Wto sie 06, 2013 11:40 Re: Łapanki MT2, 3 kociaki pilnie szukają DT. Słodziaki.

Piszę PW
--------
Obrazek
Obrazek

tajdzi

Post » Wto sie 06, 2013 11:45 Re: Łapanki MT2, 3 kociaki pilnie szukają DT. Słodziaki.

Wirusa pp zabija tylko 90 stopni, 60 to dla niego ciepła kapiel
Inne sposoby:
- potraktowanie rzeczy żelazkiem na mokro lub parą - temperatura powyżej 90 stopni
- naświetlenie lampą UV
- zdezynfekowanie środkiem virkon albo silnym roztworem domestosa: zamoczone/zwilżone rzeczy trzeba zostawić na 30 minut i dopiero spłukać
Powyższe niszczy kolory.
Rzeczy "do wyrzucenia" trzeba albo spalić, albo szczelnie mocno opakować (dla ochrony kotów śmietnikowych)
woda i mydło, spirytus, nie niszczą wirusa pp :(
Jedno szczepienie to za mało.
Jeśli teraz odiedzisz kociaka, a to była pp, mozesz zamiast pomocy przynieść mu śmierć
Diabełek - dorosły szczepiony kot jest wzglednie bezpieczny
Jeśli nie był szczepiony, mozna mu podać prewencyjnie serię zyleksisu : zastrzyk, doba przerwy, zastrzyk, przerwa i w 2 tygodnie po pierwszym - trzeci zastrzyk.
Najlepiej nie brać kota do weta, tylko poprosić zastrzyk na wynos i dać samemu. on tez może mieć wirusa na sobie.Niestety zylexis kosztuje ok. 50 zł za 1 zastrzyk, musi być w lodówce
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Wto sie 06, 2013 12:02 Re: Łapanki MT2, 3 kociaki pilnie szukają DT. Słodziaki.

taizu pisze:Jeśli nie był szczepiony, mozna mu podać prewencyjnie serię zyleksisu : zastrzyk, doba przerwy, zastrzyk, przerwa i w 2 tygodnie po pierwszym - trzeci zastrzyk.
Najlepiej nie brać kota do weta, tylko poprosić zastrzyk na wynos i dać samemu. on tez może mieć wirusa na sobie.Niestety zylexis kosztuje ok. 50 zł za 1 zastrzyk, musi być w lodówce

Jeśli nie był szczepiony, dużo lepszym rozwiązaniem jest zaszczepienie go (to nie moje wskazanie, tylko wskazanie weterynarzy, u których z powodzeniem od lat leczę swoje koty, panleukopenię w ciągu tych 8 lat na forum miałam dwukrotnie).
Kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!
[...] jesteś tym, co jesz... kabanosem w majonezie"

ariel

Od: Wto mar 15, 2005 11:48

Post » Wto sie 06, 2013 12:08 Re: Łapanki MT2, 3 kociaki pilnie szukają DT. Słodziaki.

karolink gdzieś napisała, że jej Diabełek jest szczepiony regularnie (co roku), więc raczej jest bezpieczny.

OKI

Od: Śro gru 23, 2009 19:05

Post » Wto sie 06, 2013 12:15 Re: Łapanki MT2, 3 kociaki pilnie szukają DT. Słodziaki.

Tak jest szczepiony, dbam o niego, jak dbałabym o wszystkie kotki pod moją opieką.

karolink

Post » Wto sie 06, 2013 12:44 Re: Łapanki MT2, 3 kociaki pilnie szukają DT. Słodziaki.

Może to niepotrzebne, ale uprzedziłam klinikę na Modlińskiej ,że kotki mogły przenosić wirusa ze Śreniawitów .

karolink

[poprzednia][następna]