Trójkot i Szatony (n° 6) - po przeprowadzce.

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto lip 30, 2013 14:58 Re: Trójkot i Szatony (n° 6)

Ciesz sie ,bo na nim db widac......ale biedaki sa- ja stosuje frontline tylko jak bardzo duzo balkonuja,bo nie chce ich chemia podtruwac,Na Twoim miejscu bym wytlukla to co maja..........a potme frontline w tym sezonie do listopada. Z tego co zauwazylam to Frontline u nas jest na 4 tyg zabezpieczeniem - no i super bo wykancza od razu........wnerwia zas mnie pilnowanie,by Smakusia nie wylizala po podaniu na grzbiet wszystkich kocurow pracusie jedna :roll:

Skoro na niego leza to przeanalizuj miejsca ,gdzie byl .......moze to bedzie podpowiedz jak je zlapal
Psiara zreformowana od 2007 Smakusia, Gucio od 2008 oraz Rysia od 2009, Gapka odeszła w 2014, Gucio w 2017, Ryś i Jaga w 2020 . Nowi mieszkańcy Aki od 2018,a Bigos I Tekla od 2020 .
Smakusia odeszła 14.05.2024.

anulka111

Od: Sob lip 14, 2007 16:39

Post » Wto lip 30, 2013 15:11 Re: Trójkot i Szatony (n° 6)

Mialam na mysli, ze przelaza na niego z innych kotow, glownie z Szatonow :?
Po kazdym widzeniu z wujaszkiem i czulosciach wylapywalam mu 5-8 pchel na glowie :twisted:
to juz sie stalo wieczornym rytualem, to gmeranie mu po lebku :roll:
na szczescie chyba to juz koncowka, wczoraj wieczorem mial tylko dwie.

Po podaniu tabletek Comfortisu, ktory paralizuje dorosle pchly, na Mayi zlapalam jedna, na Fifince trzy, a na Pupuszu to strach gadac :strach: :strach: :strach: :x

Dobrze, ze na nim faktycznie zadna sie nie ukryje, w jasnym futrze zaraz widac.
Obrazek
"Il n'y a pas de chat ordinaire" (Colette)
Trójkot - Puszek i Szatony

Birfanka

Od: Pon lip 06, 2009 9:48

Post » Wto lip 30, 2013 15:15 Re: Trójkot i Szatony (n° 6)

Rety-ciekawe jak one je podlapaly, moze odciac im dostep do przedpokoju,gdzie sa buty? To juz prawie armia pchla byla..... :? Ma Puszek fanatyczki :roll:

http://www.1800petmeds.com/Comfortis-prod11039.html dziala tylko na dorosle?

http://www.zabijkleszcza.pl/popis.php Frontline tez na larwalne dziala. http://www.zabijkleszcza.pl/spoton.php
Ostatnio edytowano Wto lip 30, 2013 15:21 przez anulka111, łącznie edytowano 1 raz
Psiara zreformowana od 2007 Smakusia, Gucio od 2008 oraz Rysia od 2009, Gapka odeszła w 2014, Gucio w 2017, Ryś i Jaga w 2020 . Nowi mieszkańcy Aki od 2018,a Bigos I Tekla od 2020 .

anulka111

Post » Wto lip 30, 2013 15:20 Re: Trójkot i Szatony (n° 6)

Do przedpokoju ma dostep tylko Puszek, ale jakbym mu zabronila zejsc po rybe i potem drugi raz wieczorem, to rozwalilby drzwi lapami i mury glosem traby jerychonskiej :rudolf:
Zreszta, jesli sa w przedpokoju, to i tak ja albo TZ mozemy przeniesc na ubraniu na pietro...

Comfortis dziala ponoc tylko na dorosle, ale Frontline zaburza tez pchla reprodukcje.
Obrazek

Birfanka

Post » Wto lip 30, 2013 15:22 Re: Trójkot i Szatony (n° 6)

Zastanawiam sie ,skad sie zarazy wziely- u mnie ten niski murek na ktorym lubia sie wygrzewac bezdomniaczki wyjasnil sprawe-sluchaj a moze za blisko masz wejsciowych drzwi miske z jedzeniem dla Strumpfa? Moze to on sie podzielil pchelkami?
Ostatnio edytowano Wto lip 30, 2013 16:04 przez anulka111, łącznie edytowano 1 raz

anulka111

Post » Wto lip 30, 2013 15:36 Re: Trójkot i Szatony (n° 6)

Biedny Puszek :(
O tych dochodzących to myślałam o Comfortisie właśnie, czy nie można by dać w jedzeniu. Wiem, ze wszystkich kotów w okolicy się nie odpchli, ale może choć trochę by to dało.
U nas chyba nie ma tego środka, wszystkie linki jakie znalazłam były do zagranicznych stron. Szkoda, bo czasem łatwiej dać dziczkowi w jedzeniu.

Chichot losu swoją drogą. Moje koty wychodzą, a Wasze łapią pchły :roll: .
KK1, KK2, Kocia Koalicja 3
ROWERZYŚCI TO ZUO!

Monostra

Od: Śro lut 08, 2006 21:42

Post » Wto lip 30, 2013 15:57 Re: Trójkot i Szatony (n° 6)

Strumpf i tak nie doje do konca niczego, co mu dam, skubnie i pojdzie, za jakis czas przyjdzie i znow skubnie, w miedzyczasie inne mu wyjedza i musze dolozyc. Zreszta, i tak najbardziej lubi suche.
Miska stoi na schodkach przy drzwiach, ale tam jest daszek chroniacy przed deszczem, i mniej slimakow mu tam wyzera (a i tak zarazy wlaza :x ).

Biorac jednakowoz pod uwage, ze czesto podlewam kotki u sasiadow, i ze latwo moge przyniesc stamtad, bo np. w piwnicy, gdzie nosze miski dziczkom, jakas na mnie wskoczy, to najpewniejsze bedzie chyba regularne odpchlanie moich tak, jakby wychodzily.

Monostra, dobrze, ze mysie pchly nie przechodza na koty! :idea:
Bo z futrami Koalicjantow to horror bylby :strach:
Obrazek

Birfanka

Post » Wto lip 30, 2013 16:09 Re: Trójkot i Szatony (n° 6)

Monostra pisze:Biedny Puszek :(
O tych dochodzących to myślałam o Comfortisie właśnie, czy nie można by dać w jedzeniu. Wiem, ze wszystkich kotów w okolicy się nie odpchli, ale może choć trochę by to dało.
U nas chyba nie ma tego środka, wszystkie linki jakie znalazłam były do zagranicznych stron. Szkoda, bo czasem łatwiej dać dziczkowi w jedzeniu.

Chichot losu swoją drogą. Moje koty wychodzą, a Wasze łapią pchły :roll: .
Po prostu pewnie obce koty nie wchodzą Ci na teren.
U mnie nawet Gapka moze przyniesc z czulego powitania z jakims psem.
Ja sie po prostu czujna zrobilam i przy miziankach na wszelki wypadek tez zagladam w futerka- Najlatwiej mi dojrzec na karku Smakusi ,wiec glownie tam testuje zagladajac......na rudym ekhm podszerstek jest taki..............ze trzeba sobie ostro pokopac ,by dojsc do skory,ale ten z kolei uwielbia byc macany,wiec mam czas na kontrole. Z Guciem najgorzej ,bo ma plaszczyk coraz ciemniejszy,a podejrzliwosc jego wrodzona powoduje,ze zawsze zezuje mi na rece,czy jakiegos swinstwa nie mam np. Frontlina :twisted: - no i szukanie w dlugim futrze koloru prawie czarnego pchly do latwych nie nalezy :roll:

anulka111

Post » Nie sie 04, 2013 12:29 Re: Trójkot i Szatony (n° 6)

Birfanko. Powiedz Ty mi jedną rzecz.
Czy francuscy kelnerzy naprawdę są wredni? Czytałam ostatnio artykuł tłumaczony z The Guardian i zaczynał się tak:
Paryski "garçon" w charakterystycznym fartuchu, opryskliwie odpowiadający klientom, od dawna cieszy się złą sławą tak we Francji, jak za granicą. A

Jak ja w Paryżu byłam, to jeszcze byłam biedny student i po barach i kawiarniach nie chodziłam. Tutaj blisko, zaraz za francuską granicą kelnerzy są mili, chociaż na temat traktowania mnie przez południowy personel męski mam swoje, kompletnie pozbawione skromności, zdanie :oops: ponadto mam zwyczaj wkraczać i z wielkim uśmiechem wygłaszać "bążur, nie mówię po francusku czy mówią :twisted: po hiszpańsku" i nawet - wbrew stereotypowym opowieściom, że nie, że my tu tylko po francusku jak się chcesz dogadać to się naucz - mówią bardzo chętnie i poprawnie.
Acz raz nam się niemiły chłopiec trafił, przyjaciółka się produkowała po francusku, zestresowana bidula, a ten nie dość, że minę miał niezadowoloną to jeszcze i tak nam przyniósł, co chciał.

To jacy oni są tak generalnie?

Bryska4

Od: Sob paź 25, 2008 17:59

Post » Nie sie 04, 2013 13:28 Re: Trójkot i Szatony (n° 6)

Wiesz co? Wysyp piwnicę insectinem. to bardzo dobrze likwiduje pchły i nie działa toksycznie na koty.
Robię to regularnie raz w roku, bo inaczej lęgną się jak oszalałe i do domu się wnoszą niestety.
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Nie sie 04, 2013 16:49 Re: Trójkot i Szatony (n° 6)

A jakie wyniki wojny z pchelkami?

anulka111

Post » Nie sie 04, 2013 17:18 Re: Trójkot i Szatony (n° 6)

Pchel coraz mniej, wieczorem lapie Puszkowi na glowie jedna albo wcale, a poczatkowo lapalam z 8-5 sztuk :strach:
Ale Comfortis przez 2 miesiace jeszcze bedzie w uzyciu, z tym, ze tym razem podam go rowniez Szatonom (skrusze na proszek i bede probowala przemycic, z Milbemaxem sie udaje :P ).
Zapodam tez Frontline, tylko chcialam odczekac, zeby nie wszystko na raz. W przyszlym miesiacu chce tez powtorzyc odrobaczenie.

Casica, dzieki, tak zrobie-wysypie tym piwnice :)

Co do kelnerow, to kluczowe jest rozroznienie pomiedzy kelnerem paryskim, a kelnerem francuskim 8)
Ale paryskich znam glownie z opisow Stephena Clarke :lol:
(Anglik zamieszkaly w Paryzu, jego ksiazki "Merde!-rok w Paryzu" oraz przewodnikowy troche "Paryz na widelcu" sa cudne i usmialam sie przy nich niezle, choc jak czytalam co soczystsze urywki TZ-owi, to smial sie dosyc kwasno i mamrotal pod nosem cos o perfidnym Albionie 8) - tylko z opiniami o Paryzanach sie zgadzal :lol: ). Sama ostatnio bylam dluzej w Paryzu w 1990 roku i nic mi sie specjalnie w oczy nie rzucilo, no ale bylam w tubylczym towarzystwie, moze dlatego? (bo Clarke twierdzi, ze paryscy kelnerzy tak traktuja cudzoziemcow, a juz glownie turystow-Paryzanie wiedza, jak z garçonami postepowac i problemow nie miewaja).
Co do kelnerow lyonskich i z Bugey, jakich tutaj widywalam i widuje, to wrednego zadnego nie spotkalam, a wiekszosc byla zdecydowanie sympatyczna :P
Obrazek

Birfanka

Post » Nie sie 04, 2013 17:26 Re: Trójkot i Szatony (n° 6)

Ciesze sie ,ze masz takie sukcesy na polu walki.
A co u kociastych?

anulka111

Post » Nie sie 04, 2013 17:29 Re: Trójkot i Szatony (n° 6)

Birfanka pisze:Co do kelnerow, to kluczowe jest rozroznienie pomiedzy kelnerem paryskim, a kelnerem francuskim 8)
Ale paryskich znam glownie z opisow Stephena Clarke :lol:
(Anglik zamieszkaly w Paryzu, jego ksiazki "Merde!-rok w Paryzu" oraz przewodnikowy troche "Paryz na widelcu" sa cudne i usmialam sie przy nich niezle, choc jak czytalam co soczystsze urywki TZ-owi, to smial sie dosyc kwasno i mamrotal pod nosem cos o perfidnym Albionie 8) - tylko z opiniami o Paryzanach sie zgadzal :lol: ). Sama ostatnio bylam dluzej w Paryzu w 1990 roku i nic mi sie specjalnie w oczy nie rzucilo, no ale bylam w tubylczym towarzystwie, moze dlatego? (bo Clarke twierdzi, ze paryscy kelnerzy tak traktuja cudzoziemcow, a juz glownie turystow-Paryzanie wiedza, jak z garçonami postepowac i problemow nie miewaja).
Co do kelnerow lyonskich i z Bugey, jakich tutaj widywalam i widuje, to wrednego zadnego nie spotkalam, a wiekszosc byla zdecydowanie sympatyczna :P

Dzięki :ok: Poszukam książki w wersji dla mnie zrozumiałej bo dobrze się zapowiada.

Bryska4

Od: Sob paź 25, 2008 17:59

Post » Nie sie 04, 2013 17:34 Re: Trójkot i Szatony (n° 6)

Ja czytalam po polsku :)
http://merlin.pl/Merde-Rok-w-Paryzu_Ste ... 75535.html

http://merlin.pl/Paryz-na-widelcu-Sekre ... 63809.html

On napisal jeszcze pare innych, ale te dwie mi sie najbardziej spodobaly.
Obrazek

Birfanka

[poprzednia][następna]