Propozycja "porządku" w "Kotach"

Tu można zgłaszać problemy techniczne i ćwiczyć swoje umiejętności.

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon sty 14, 2008 12:27 Re: Propozycja "porządku" w "Kotach"

galla pisze:
pluszak pisze:no właśnie. ale z góry byłoby wiadomo, co w danym dziale jest, nowicjusze nie tworzyli by masy wątków w typie "mój kot ma objawy X, y i z, co mu jest".

Zapewniam Cię, że będą zakładali :wink: Bo znakomita większość ludzi ma tak, że nawet jak ma coś podane na widoku, to i tak tego nie zauważa. Będzie podana cena jabłek, wypisana wołami na dużej tekturze - i co z tego, większość i tak zapyta, po ile te jabłka :twisted:

pluszak pisze:nie wszyscy są sumienni i dociekliwi, ludziom np. może się nie chcieć czytać kilkusetstronicowych wątków o jedzeniu i i tak pójda do sklepu po whiskas.

Myślisz, że przeniesienie wątków o karmach , z których każdy ma po 100 stron, ułatwi znalezienie czegokolwiek w treści tego wątku? Te wątki nadal będą miały po sto stron i nie ma tu znaczenia, czy są w dziale ogólnym "Koty" czy będą w dziale szczególnym "Żywienie". Żeby dotrzeć do informacji i tak trzeba się będzie przez taki wątek przekopać. Po co więc tworzyć do tego osobny dział, skoro te wątki są wyszczególnione w Kocim ABC?
wyszczególnione w puchnącej stale postaci. uważam, że nie jest wielkim problemem przejrzeć chociaz część najistotniejszych watków, powyrzucać podwójne posty, offtopy itp (praca moderatora to nie tylko usuwanie bluzgów i zamykanie nieaktualnych tematów).

człowieka, któremu "się nie będzie chciało" który po raz setny zada to samo pytanie, zwiększając chaos i rozmiary forum, łatwiej wtedy będzie odesłać do konkretnego miejsca, lepiej widocznego, przejrzystego, nie zastraszajacego ilościowo wątku-pierzyny, a vademecum w typie "pomagamy sobie nawzajem".

Morisowa, dziękuję bardzo za działalność szpiegowska ;) Bardzo to miłe i dobrze świadczy o Tobie jako DT :)

pluszak

Od: Wto gru 18, 2007 10:00

Post » Pon sty 14, 2008 22:22

Anja pisze:poza tym jestem zdecydowanie po raz kolejny na NIE jezeli chodzi o rozmnazanie podforow, bo w koncu skoczy sie na absurdach

Tego nie będzie :) Jak wcześniej nie raz było wspominane - nowe podforum wyłaniane jest tylko wtedy, gdy pojawia się liczna i łatwa to jednoznacznego wyróżnienia grupa żywo prowadzonych tematów.

powyrzucać (...) offtopy

W tym sęk, że my nie walczymy z zasady z off-topami. Bywa, że szczególnie zapalczywa rozmowa jest wydzielana częściowo do nowego wątku, ale dryf tematyczny jest tu zjawiskiem normalnym i (poza paroma wątkami) nierepresjonowanym z urzędu - wychodzimy z założenia, że forum służy do rozmowy, a rozmowa bywa czasem nieuczesana, co z zwykle wychodzi jej zresztą na dobre.

Estraven

Od: Pon lut 04, 2002 15:30

Post » Wto sty 15, 2008 2:55 Re: Propozycja "porządku" w "Kotach"

pluszak pisze:
galla pisze:
pluszak pisze:no właśnie. ale z góry byłoby wiadomo, co w danym dziale jest, nowicjusze nie tworzyli by masy wątków w typie "mój kot ma objawy X, y i z, co mu jest".

Zapewniam Cię, że będą zakładali :wink: Bo znakomita większość ludzi ma tak, że nawet jak ma coś podane na widoku, to i tak tego nie zauważa. Będzie podana cena jabłek, wypisana wołami na dużej tekturze - i co z tego, większość i tak zapyta, po ile te jabłka :twisted:

pluszak pisze:nie wszyscy są sumienni i dociekliwi, ludziom np. może się nie chcieć czytać kilkusetstronicowych wątków o jedzeniu i i tak pójda do sklepu po whiskas.

Myślisz, że przeniesienie wątków o karmach , z których każdy ma po 100 stron, ułatwi znalezienie czegokolwiek w treści tego wątku? Te wątki nadal będą miały po sto stron i nie ma tu znaczenia, czy są w dziale ogólnym "Koty" czy będą w dziale szczególnym "Żywienie". Żeby dotrzeć do informacji i tak trzeba się będzie przez taki wątek przekopać. Po co więc tworzyć do tego osobny dział, skoro te wątki są wyszczególnione w Kocim ABC?
wyszczególnione w puchnącej stale postaci. uważam, że nie jest wielkim problemem przejrzeć chociaz część najistotniejszych watków, powyrzucać podwójne posty, offtopy itp (praca moderatora to nie tylko usuwanie bluzgów i zamykanie nieaktualnych tematów).

puchna, a raczej rozwijaja zgodnie potrzebami forumowiczow, choc niewatpliwie nie Twoimi, ale jakos to przetrwam ;)
tematyka sie rozwija i forumowicze prosza o ich dodanie, kiedy jest opisywany nowy wazny koci temat, reszte watkow sama wyszukuje

ABC to nie jest jakas sztywny dogmatyczny okaz, w formie konspektu dla leni, tylko zywy ciagle rozwijajacy sie twor, ktory wymaga jedynie od czytelnika troche uwagi , czasu i checi - nic specjalnego jak sadze
jezeli ktos nie ma ochoty zdobywac tej wiedzy, to nikt go tu nie zmusi
ilosc stron nie jest tu przeszkoda, tylko zwyczajny brak zapalu, bo wazne informacje zazwyczaj pojawia sie na kilku pierwszych stronach,
tak mocno rozbudowanych watkow jak np. KK jest bardzo niewiele w ABC

w kazdym razie zapewniam, ze dopoki bede sie zajmowac ABC, bedzie ono jak to "sympatycznie" okreslasz puchlo na tyle, na ile wejdzie w nie informacji :twisted:

co do ciecia watkow, nie sadze, aby przekonala np. Estravena czy innych moderatorow do tej rewelacji, bo niby na jakich prawach ma dzialac ta cenzura?
czy przy takiej ilosci uzytkownikow naprawde jest czas, aby bawic sie w takie pierdoly, jak przegladanie watkow, po to aby je ciac i wyrzucac podwojne posty?
Obrazek

Pirackie czarne Trio: Brucek (2001-2015), Hrupka (2001-2016), Rysio (2002-2018)
Wiórka (2016-2018)
Neska (2018–2023)
Pirat-PirKa (2017-2025)

Anja

Od: Śro lis 06, 2002 9:01

Post » Wto sty 15, 2008 3:04

mnogosc działów na dogo to dla mnie zbyt duzo
ale podforum psie by sie przydało na miau :oops: :oops: :oops: :oops:
juz wiecej o tym nie wspomne..
NIE KUPUJ! Adoptuj

ObrazekObrazek

marinella

Od: Nie wrz 04, 2005 21:24

Post » Wto sty 15, 2008 11:26 Re: Propozycja "porządku" w "Kotach"

Anja pisze:puchna, a raczej rozwijaja zgodnie potrzebami forumowiczow, choc niewatpliwie nie Twoimi, ale jakos to przetrwam ;)
tematyka sie rozwija i forumowicze prosza o ich dodanie, kiedy jest opisywany nowy wazny koci temat, reszte watkow sama wyszukuje

ABC to nie jest jakas sztywny dogmatyczny okaz, w formie konspektu dla leni, tylko zywy ciagle rozwijajacy sie twor, ktory wymaga jedynie od czytelnika troche uwagi , czasu i checi - nic specjalnego jak sadze
ilosc stron nie jest tu przeszkoda, tylko zwyczajny brak zapalu, bo wazne informacje zazwyczaj pojawia sie na kilku pierwszych stronach,
tak mocno rozbudowanych watkow jak np. KK jest bardzo niewiele w ABC

w kazdym razie zapewniam, ze dopoki bede sie zajmowac ABC, bedzie ono jak to "sympatycznie" okreslasz puchlo na tyle, na ile wejdzie w nie informacji :twisted:

co do ciecia watkow, nie sadze, aby przekonala np. Estravena czy innych moderatorow do tej rewelacji, bo niby na jakich prawach ma dzialac ta cenzura?
czy przy takiej ilosci uzytkownikow naprawde jest czas, aby bawic sie w takie pierdoly, jak przegladanie watkow, po to aby je ciac i wyrzucac podwojne posty?
nie mówię o cenzurze, próbuję tylko wyjaśnić, skąd się wzięły moje obserwacje oraz zaoferować pomoc.

nie chodzi o konspekt dla leni, ale o rzetelne informacje, które w tej chwili toną w powodzi "3 groszy od każdego". Żeby coś odnaleźć w kilkusetstronicowych tematach, trzeba poświęcić nie tylko "trochę" ale mnóstwo czasu. Nie zal mi mojego, skądże znowu. Dementuję niestety informację, jakoby najistotniejsze informacje znajdowały się na pierwszych stronach tematów z ABC. Po pierwsze: gdyby faktycznie tak było, te tematy nie miałyby takiej objętości.

Mnie by się chciało przegladać wątki i wycinać śmieci. Po prostu. Znalazłam, zauważyłam, chcę pomóc.

Estraven: to, co piszesz, doskonale przystaje do koncepcji wątków konkretnych kotów, domów itp, stwarza rodzinną i pomocną atmosferę, ułatwia zapoznanie się ze zwierzakami, zacieśnia więzi forumowe, organizuje sieć wzajemnej pomocy. Doceniam to i uważam, że jest to jedna z największych zalet miau.
Podziwiam równiez sprawność migracji wątków kocich w miarę zmiany ich sytuacji osobistej.

Niemniej jednak uważam, że obecna forma ABC jest mało czytelna, przepełniona, nie pełni roli pomocy, a raczej worka św,. Mikołaja dla dzieci z dużego miasta: można cos znaleźć, ale jest to bardzo kłopotliwe, a niejednokrotnie czas gra wielką rolę. Apeluję tylko, żebyśmy wzajemnie sobie pomagali równiez jeśli chodzi o przepływ informacji i cenne rady, oraz ich organizację. Nie atakuję twórców miau oraz bardziej zasiedziałych użytkowników. Myślę że to, że wyłania się potrzeba udoskonaleń, świadczy najlepiej o żywotności i realnej potrzebie istnienia miau, rodzaju domu dla wszystkich, którzy sie tu zarejestrowali i chcą aktywnie wspóluczestniczyć w jego tworzeniu.

pluszak

Post » Wto sty 15, 2008 11:38 Re: Propozycja "porządku" w "Kotach"

pluszak pisze:
galla pisze:Myślisz, że przeniesienie wątków o karmach , z których każdy ma po 100 stron, ułatwi znalezienie czegokolwiek w treści tego wątku? Te wątki nadal będą miały po sto stron i nie ma tu znaczenia, czy są w dziale ogólnym "Koty" czy będą w dziale szczególnym "Żywienie". Żeby dotrzeć do informacji i tak trzeba się będzie przez taki wątek przekopać. Po co więc tworzyć do tego osobny dział, skoro te wątki są wyszczególnione w Kocim ABC?

Wybacz, że przycięłam nieco cytowanie, ale nie chciałam, żeby zanadto spuchło, w końcu piętrowe cytaty też zwiększają objętość wątku :twisted:

Ale ad rem: powywalanie podwójnych postów i offtopów nie spowoduje zmniejszenia objętości wątku - wątki na ogół mają do 100 stron, więc niezależnie od tego, że część wątku się wytnie, to i tak "napuchnie" on finalnie do 100 postów, jeśli tylko będzie nim zainteresowanie. I też trzeba się będzie przez taki wątek przekopać. A może Twoją propozycją jest, żeby ktoś wyciągnął z wątków to, co istotne i skleił z tego zgrabny jeden post (albo nawet kilka) z istotnymi informacjami i potem go zamknął, żeby nikt się nie dopisał i nie trzeba było kopać w takim wątku? Bo innego sposobu na to, żeby wątki nie puchły nie ma - można je tylko pozamykać 8)
pluszak pisze:człowieka, któremu "się nie będzie chciało" który po raz setny zada to samo pytanie, zwiększając chaos i rozmiary forum, łatwiej wtedy będzie odesłać do konkretnego miejsca, lepiej widocznego, przejrzystego, nie zastraszajacego ilościowo wątku-pierzyny, a vademecum w typie "pomagamy sobie nawzajem".

Ależ odsyła się ludzi do konkretnych wątków, czasem na konkretną stronę tych wątków. I nic z tego nie wynika. Są ludzie, którzy nawet nie wrócą do porad podanych im w ich własnym wątku, tylko za każdym razem, jak ich kot dostanie sraczki, założą nowy wątek.
I tego nie zmienisz, bo tacy są ludzie. Zrobienie dodatkowych działów spowoduje, że i tak wszystko będzie wszędzie, tylko że w kilku działach. Teraz przynajmniej jest w jednym.

A tak całkiem nawiasem mówiąc, to ja bardzo lubię to, że wątki naszych kotów, sprawy zdrowotne, pomoc dziczkom itp. jest w jednym dziale. Dzięki temu wiem, że jeśli szukam informacji na którykolwiek z tych tematów, to muszę zajrzeć na Koty. I już. A w przypadku, gdy działów jest kilka, trzeba zgadywać, czy wątek o łapankach dzikunów na sterylki albo wątek o wyłapanych kociakach będzie w dziale pomoc dzikunom, czy może w zdrowiu, czy może w żywieniu, czy może w jeszcze innym dziale, bo taki wątek można podciągnąć pod wszystko.

EDIT: chciałam jeszcze napisać (ale mi umknęło), że offtopy też są fajne - tak jak napisał Estraven, dzięki temu przypomina to normalną rozmowę. Dygresje są czymś normalnym w rozmowie, nie można wymagać, żeby rozmowy były tylko i wyłącznie konkretne i całkowicie w temacie, tak się po prostu nie da :wink: I bardzo, bardzo się cieszę, że tu, na miau, jest do tego tak normalne, życiowe podejście :D
Obrazek

galla

Od: Wto wrz 20, 2005 13:39

Post » Wto sty 15, 2008 11:52 Re: Propozycja "porządku" w "Kotach"

galla pisze:Ale ad rem: powywalanie podwójnych postów i offtopów nie spowoduje zmniejszenia objętości wątku - wątki na ogół mają do 100 stron, więc niezależnie od tego, że część wątku się wytnie, to i tak "napuchnie" on finalnie do 100 postów, jeśli tylko będzie nim zainteresowanie. I też trzeba się będzie przez taki wątek przekopać. A może Twoją propozycją jest, żeby ktoś wyciągnął z wątków to, co istotne i skleił z tego zgrabny jeden post (albo nawet kilka) z istotnymi informacjami i potem go zamknął, żeby nikt się nie dopisał i nie trzeba było kopać w takim wątku? Bo innego sposobu na to, żeby wątki nie puchły nie ma - można je tylko pozamykać 8)
to również fajny pomysł :)

pluszak

Post » Wto sty 15, 2008 12:01

Zamykanie, czy ekstrahowanie z wątków treści tematycznej, że się tak wyrażę?
Obrazek

galla

Post » Wto sty 15, 2008 12:13

galla pisze:Zamykanie, czy ekstrahowanie z wątków treści tematycznej, że się tak wyrażę?
ekstrahowanie oczywiście :) o zamknięciu oczywiście zadecydowałaby potrzeba

pluszak

Post » Wto sty 15, 2008 12:19

pluszak, ale ja to jako taki żart napisałam... :wink:
Nie wyobrażam sobie, żeby ktokolwiek miał czas siedzieć i wycinać z wątku rzeczy najbardziej istotne, żeby zatężyć informacje. Dodatkowo - nie wiem, czy jedna osoba byłaby w stanie określić, czy dla innych dana informacja nie będzie na pewno istotna i ją wywalić. Bo czasem coś, co dla jednych wydaje się być nieistotnym niuansem, dla kogoś może mieć wielkie znaczenia - np. przy diagnozowaniu kota.
Pewnie, że na pewno można by znaleźć rzeczy zupełnie nieistotne (np. czyjś wpis w wątku o chorobach trzustki pt. "heja, jak się macie"), ale po co marnować czas na wyłapywanie takich drobiazgów?
Na litość, to ma być forum, a nie strona z podanymi na tacy informacjami...
Obrazek

galla

Post » Wto sty 15, 2008 12:55

galla pisze:Pewnie, że na pewno można by znaleźć rzeczy zupełnie nieistotne (np. czyjś wpis w wątku o chorobach trzustki pt. "heja, jak się macie"), ale po co marnować czas na wyłapywanie takich drobiazgów?
Na litość, to ma być forum, a nie strona z podanymi na tacy informacjami...
hm , ja jestem jak najbardziej chętna na takie "marnowanie czasu". a kompendium w razie "emergency" jak najbardziej uważam za potrzebne i cenne :)

pluszak

Post » Wto sty 15, 2008 15:14

pluszak pisze:hm , ja jestem jak najbardziej chętna na takie "marnowanie czasu". a kompendium w razie "emergency" jak najbardziej uważam za potrzebne i cenne :)

Zawsze możesz takie "kompedium" zrobić, jeśli jakis wątek Cię poruszy, a potem zgłosić link do Kociego ABC.

Przykłady istniejących podobnych wątków, które ja w tej chwili pamiętam:

Memento
Cialo obce w kocie - watek INFORMACYJNY
Celinka >>>
Kitka [*]

Hana

Od: Pon lut 04, 2002 15:36

Post » Czw lut 07, 2008 1:43

Witam wszystkich
Niestety, ale jako nowy uzytkownik, musze powiedziec, ze na forum jest naprawde duzy niepozadek :oops: Nie chcialabym nikogo urazic, ale osoby ktore twierdza, ze pakowanie wszystkich tematow w jeden dzial to dobre wyjscie i funkcjonalne dodatkowo, naprawde sie myli :( Jestem forumowiczem na kilku forach poswieconych psom takich jak molosy.pl, dogomania.pl, e-psy.pl i powiem szczerze, ze na forum miau.pl zupelnie sie gubie. Zauwazylam, ze na forum jest dzial poswiecony adopcjom, ale w dziale glownym az roi sie od topicow poswieconych adopcji, co prosze mi wierzyc wprowadza lekkie zamieszanie. Poza tym macie 7 dzialow, ale tylko dwa poswiecone samym kotom. Macie dzial Off Topic, macie dzial o imprezach forumowych, macie dzial poswiecony innym zwierzetom, ale nie macie takiego dzialu jak weterynaria, ktory uwazam, jest jednym z najwazniejszych dzialow na kazdym forum. W takim dziale moznaby zebrac naprawde mnostwo informacji, ktorych to wlasnie ludzie najczesciej poszukuja. Bardzo mnie tez dziwia slowa typu:
Anja pisze:twor, ktory wymaga jedynie od czytelnika troche uwagi , czasu i checi - nic specjalnego jak sadze
ilosc stron nie jest tu przeszkoda, tylko zwyczajny brak zapalu

Ja rozumiem, ze sa ludzie, ktorzy potrafia siedziec na forach godzinami, ale zostawiajac taki misz masz na forum, okazujecie brak zrozumienia ludziom, ktorzy do internetu maja ograniczony dostep i potrzebuja szybkich informacji. Ja rozumiem, ze niektorzy boja sie zmian czy moze ich po prostu nie chca, ale czasami zmiany sa naprawde dobre. Ja bardzo serdecznie zapraszam wszystkich do odwiedzenia strony forum molosy.pl i zobaczenia jak szukanie informacji na dobrze zorganizowanym forum jest proste i przyjemne. Nie pisze o dogomanii bo to prawdziwy moloch na ktorym pisza tysiace. Molosy to rowniez bardzo duze forum ale rozwiazania sa naprawde dobre. Sa osobne dzialy dla kazdej z ras co tutaj uwazam za zbedne, ale sa rowniez dzialy tj: OGOLNY, WETERYNARYJNY, ADOPCJE, ZYWIENIE, PSYCHOLOGIA, DZIAL DLA POTZREBUJACYCH czyli Adopcje, akcje pomocy, transport, informacje o zaginionych. Tutaj mozna by bylo dodac np. dzial Nasze koty, gdzie kazdy moglby chwalic sie swoimi pupilami, co wcale nie przeszkadzaloby w pisaniu rowniez na innych forach i wykorzystywaniu swoich doswiadczen na wiecej niz jednym topicu. Przegladajac sam dzial ogolny tutaj na miau.pl znalazlam mase postow poswieconych chocby samej weterynarii. Uwierzcie mi, ze zycie na dobrze zorganizowanym forum nie dosc ze je ulatwia, to jednoczesnie zwieksza przeplyw informacji, co mysle jest bardzo istotne np. przy adopcjach , ktore tak naprawde czasami gina w natloku innych postow. Ja naprawde zachecam wszystkich sceptykow, ktorym sama kiedys bylam do odwiedzenia i przede wszystkim do skorzystania z doswiadczen innych :) Jak na forum wprowadzili nam dzialy dla ras to bylam bardzo rozczarowana bo uwazalam, ze takie mielenie wszystkiego na jednym jest dobre. Ale czas pokazal jak bardzo sie mylilam.

Tutaj wrzucam link do forum gdyby ktos jednak chcial zobaczyc jak to wyglada: www.forum.molosy.pl
Teraz jednak doznalam prawdziwego szoku 8O W dziale o hodowcach znalzazlam posty poswiecone KASTARCJI! POPRAWIE APETYTU,KARMIE I POSZUKIWANIU DOBREGO WETA 8O 8O Naprawde, to juz troszke przesada :roll:

Pola~

Od: Czw gru 20, 2007 2:14

Post » Czw lut 07, 2008 10:17

Pola~ pisze:ale sa rowniez dzialy tj: OGOLNY, WETERYNARYJNY, ADOPCJE, ZYWIENIE, PSYCHOLOGIA, DZIAL DLA POTZREBUJACYCH czyli Adopcje, akcje pomocy, transport, informacje o zaginionych.

Akurat takie działy jak Żywienie czy Psychologia w tej chwili nie sprawdziłby się na Miau - są zbyt powiązane z innymi kwestiami. Poszukiwanie zaginionych ma miejsce na ogólnym forum, gdzie wszystkim te wątki rzucają się w oczy (a nie ma ich aż tak wiele). Adopcyjne podforum jest, chociaż wątki zbiorcze oraz dla kotów w leczeniu, czasem jeszcze inne, znajdują się też na ogólnym - jako poświęcone zwykle nie tylko adopcji. Hodowlane ma własne zasady działania. Od transportu jest zbiorczy wątek.

Zastanawiam się nad podforum poszukiwania lekarzy weterynarii i gromadzenia wiedzy o ich usługach (wątek Veci polecani rozrósł się już mocno i wymaga modyfikacji, jak wspominałem gdzie indziej), bo to można jasno wyodrębnić i z wolna jest co wyodrębniać. Ale zobaczymy.

Pola, forum działa już sześć lat, niezmiennie według tej samej zasady - że nowe działy są wyodrębniane, gdy stają się wyraźnie potrzebne, a nie dlatego, że można by je stworzyć czy że mają je inni. Sądzę, że jak dotąd się sprawdza.

Estraven

Od: Pon lut 04, 2002 15:30

Post » Czw lut 07, 2008 13:05

Estraven
Oczywiscie, ze dziala bo czemu mialby nie dzialac :) Chodzi tylko o to, ze moglby dzialac lepiej. Pisze to z pozycji osoby, ktora weszla tu w poszukiwaniu konkretnej porady i fakt, znalazlam temat, ktory mnie ineresowal, ale powiem szczerze, ze forma forum bardziej zniecheca niz, zacheca do czytania. Mysle, ze gdyby forum bylo uporzadkowane to mialoby wiecej czytelnikow, co wiaze sie z wieksza wiedza zawarta na forum i mysle wieksza skutecznoscia w adopcjach. Ja naprawde nie pisze tego zeby przeprowadzic tutaj jakis zamach, ale dlatego ze chcialam wyrazic swoja opinie na temat funkcjonalnosci forum, ktora moim zdaniem jest bardzo slaba. Mowisz, ze forum istnieje 6 lat? Powiem szczzerze, ze nigdy bym nie pomyslala. Jak tu weszlam to pomyslalam sobie ze to z pewnoscia mlode forum, bo zrobione jest amatorsko. Wszystkie fora zaczynaly w ten sam sposob, ale inne sie rozwinely i to bardzo pozytywnie a wy wydaje mi sie stoicie w miejscu :roll: Nie chce nikogo urazic, naprawde, prosze mnie zle nie zrozumiec, ale wydaje mi sie, ze dzial poswiecony weterynarii ogolnie jest najbardziej podstawowym jaki powinien tu byc. W takim weterynaryjnym zawsze mozna utworzyc temat poswiecony lekarzom i lecznicom, ale bez sensu jest robienie tego drugiego a pomijanie tego pierwszego. W weterynaryjnym pisze sie, o tym co dolega naszym pupilom, ale rowniez o takich rzeczach jak kastracje, sterylki, pytania badz porady dotyczace lekow, wszystko co zwiazane jest ze zdrowiem naszych zwierzakow. Myslisz, ze to jest niepotrzebne? Bo ja przegladajac forum nadzialam sie na multum takich zagadnien weterynaryjnych a tylko na jedno o poszukiwaniu lecznicy badz weta.
Estraven pisze: Hodowlane ma własne zasady działania

Jak temat poswiecony hodowcom i hodowlom moze miec wlasne zasady? Wchodze na ten dzial i chce poczytac o hodowlach w polsce a moze i na swiecie, a co znajduje? Temat o kastracji, o zywieniu, o karmie, i o poszukiwaniu weta!! (a to i tak tylko 4 przyklady). Powiem szczerze, ze to nie sa "wlasne zasady" a po prostu balagan. Mowisz, ze dzial o zywieniu by sie nie sprawdzil, a w dziale hodowcow znalazlam juz dwa tematy nadajace sie do tego dzialu. A to tylko pierwsza strona. Padly tutaj rowniez takie slowa:
galla pisze:I nie łudź się, że ludzie będą zakładali swoje wątki z pytaniami w konkretnych działach. W żywieniu znajdziesz pytania o adopcję i zdrowie, w adopcjach pytanie, co zrobić z kotem jak sie wyjeżdża, a w dziale ubikacja znajdziesz pytanie, czym karmić kota. Ludzie tak działają - klikną gdziekolwiek, zobaczą "Dodaj nowy post" i piszą nie patrząc, czy robią to we właściwym dziale

Wiesz z czego wynika fakt, ze ludzie pisza gdzie popadnie? Bo takie jest tu przyzwolenie, a nie dlatego ze ludzie tacy sa, bo wlasnie tacy nie sa. Wchodzi czlowiek z zewnatrz, patrzy ze wszyscy pisza gdzie popadnie to pisze gdzie popadnie. Gdyby mial konkretne miejsce na problemy zdrowotne badz zywieniowe to bedzie pisal wlasnie w tych dzialach. Jak sie nie pokaze ludziom gdzie maja pisac to beda pisac wszedzie, bo jak sie wchodzi na to forum to w kazdym dziale jest totalna mieszanka tematyczna. Nigdzie sie nie spotkalam z tym zeby ludzie pisali o problemach zdrowotnych w dziale poswieconym np. adopcjom. A jesli sie nawet taki trafi, to od tego sa modzi zeby temat przeniesc i wyslac priva z informacja, ze zalozyl temat w nieodpowiednim miejscu. Mysle, ze moderatorzy na taka latwa czynnosc maja czas szczegolnie, ze na dobrze zorganizowanym forum takie wypadki to jednostki. Podam wam inny przyklad. Czy idac do ksiegarni macie ksiazki podzielone tematycznie, czy moze wszystko jest porozrzucane gdzie popadnie? O ile latwiej jest znalezc ksiazki SF na miejscu dla SF albo Romansidla na miejscu dla Romansidel, niz spedzic 3 godziny w poszukiwaniu jednej interesujacej Cie ksiazki, ktora moze byc tak naprawde wszedzie? Forum to nie tylko miejsce spotkan i pogadanek. To rowniez wielka internetowa ksiegarnia gdzie niektorzy chca przyjsc i poczytac "jedna ksiazke" niekoniecznie rozmawiajac z ludzmi. I ile czasu taki czlowiek musi poswiecic na znalezienie tego jednego tematu? Naprawde pomyslcie o tym, bo nikt nie chce zle dla tego forum, ale szkoda zeby takie duze forum pozostawalo na poziomie forum, na ktorym pisza 4 osoby na krzyz.
Pozdrawiam

Pola~

Od: Czw gru 20, 2007 2:14

[poprzednia][następna]