Wątek dla nerkowców - IX

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Sob kwi 26, 2014 17:21 Re: Wątek dla nerkowców - IX

U nich jest problem, żeby kupić w aptece strzykawkę a o przyrządach do przetaczania płynów, samych płynach to raczej można zapomnieć...
Może ta polska weterynarz coś pomoże :ok:
Ja mam niestety znajomości w Londynie.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Sob kwi 26, 2014 17:29 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Yyyyy, serio tak źle? Współczuję :(
No to trzymam kciuki za polską weterynarz :ok:

Yagutka

Od: Nie paź 01, 2006 17:27

Post » Sob kwi 26, 2014 18:33 Re: Wątek dla nerkowców - IX

oczywiscie ze bede podawac podskorne kroplowki w domu, ale musze wiedziec jakie plyny kupic i jaki zestaw do kroplowek - moj kolega jedzie z Polski 6 maja do nas i przywiezie mi wszystko co bedzie potrzebne.
jak rozumiem, jesli przeszukam 3 tysiace watkow na miau to znajde to co musze kupic? :)
jej siersc dzisiaj byla taka piekna i blyszczaca, sika ladnie, ladnie je, tylko te cholerne parametry zamiast spadac, to rosna. w sensie mocznik spadl, ale niewiele wiec nawet nie podawal mi lekarz, tak samo jak kreatynina niewiele wzrosla.
Mam nadzieje ze po kolejnych 24h cos sie ruszy, bo to jesli nie, to widocznie nie bylo to zatrucie metacamem, tylko choroba nerek istniejaca przed sterylizacja, ale nie dajaca sygnalow.
Powiedzcie mi tylko, jakie leki on ma mi dac dla Luny jak juz ja wypisze po kroplowce, bo oni tu na serio maja o tym srednie pojecie.
Zarekomenduja mnie do tego szpitala uniwersyteckiego w Liverpoolu, ale tam bardziej w kierunku biopsji nerek, co jest slabym pomyslem ze wzgledu na narkoze.

Mam tu taki problem, ze odnosze wrazenie iz oni niekoniecznie lecza w podobnych standardach nerki jak PL i USA, gdzie kroplowki podskorne sa standardem.
Jak powiedzialam vetowi ze chce jej robic kroplowki podskorne to sie bardzo zdziwil...

Carlitta

Od: Czw kwi 24, 2014 21:54

Post » Sob kwi 26, 2014 18:39 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Ale w Polsce też nie leczą super hiper. Jakbyś poczytała wątki, to większość niestety skarży się na lekarzy, że nie mają pojęcia. Co do leków też jest wolna amerykanka, różni weci zalecają rózne rzeczy. Dopiero po lekturze miau można czegoś się z sensem dowiedzieć ;)
Ja polskich wetów zmieniałam chyba z 4 razy, zanim trafiłam na bardziej sensowną wetkę.

W USA chyba też bywa róznie, czytałam na amerykańskich forach opinie, że np. podaje się kroplówki podskórne w ilości typu 50 ml co drugi dzień, gdzie w Polsce standardem jest pewnie 100-150.

Yagutka

Od: Nie paź 01, 2006 17:27

Post » Sob kwi 26, 2014 18:57 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Carlitta-ja bym się spróbowała dowiedzieć jaka była narkoza przy sterylce.
Czy w czasie operacji była podana kroplówka.Może nerki poszły w czasie sterylki.
Kocurka już kastrowałaś?

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Sob kwi 26, 2014 19:23 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Narkoza bez kroplowki, wziewna.
Kota nie kastrowalam jeszcze, mam juz miekkie nogi z tego powodu.
Mozliwe, ze tez ma ukryta chorobe nerek..
Podobno koty mezczyzny sie inaczej usypia, co mam im powiedziec, zeby nie zepsuli mi kolejnego zwierzecia?
Jestem w 6 miesiacu ciazy, dwa miesiace temu zginal moj stary kot, teraz ta nowa ma sie slabo i jeszcze czeka mnie kastracja nowego.
Wierzcie mi - troche opadam z sil.

Carlitta

Post » Sob kwi 26, 2014 19:41 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Kocurkowi powinnaś przed kastracją zrobić badania i usg.
Ale to wszystko niewiadoma.
Nie wiem czy przy wziewnej też kot powinien być pod kroplówką ale na pewno ktoś Ci odpowie.Co do leków które chcesz ściągnąć z Polski też musisz spytać .
Nie wiem jak tam z cenami i dostępnością.
A pytałaś o fosfor jaki jest?

anka1515

Post » Sob kwi 26, 2014 19:46 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Kocurek przy sterylizacji zazwyczaj dostaje płytszą narkozę. Wziewna jest ok. Przy narkozie bywa szkodliwa nie tyle narkoza jako związek chemiczny, dodatkowo zmniejsza się wówczas przepływ krwi przez nerki komórki nerek mogą obumierać z powodu niedotlenienia.
Myślę, że przy narkozie wziewnej i kocurku niebezpieczeństwo jest minimalne. No i jeśli nie dostanie metacamu ani tolfedine po gfakcie. W miarę bezpieczny dla nerek środek przeciwbólowy to pyralgina
W Polsce najłatwiej jest kupić z płynów sól fizjologiczną. Aha, kupcie też trochę igieł, te z zestawu do wlewów są jak na kota dość grube
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Sob kwi 26, 2014 20:14 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Carlitta pisze:oczywiscie ze bede podawac podskorne kroplowki w domu, ale musze wiedziec jakie plyny kupic i jaki zestaw do kroplowek - moj kolega jedzie z Polski 6 maja do nas i przywiezie mi wszystko co bedzie potrzebne.
jak rozumiem, jesli przeszukam 3 tysiace watkow na miau to znajde to co musze kupic? :)

Niekoniecznie. Wystarczy konkretnie zapytać.

Ja używałam takich przyrządów do podawania płynów:
http://www.doz.pl/apteka/p13414-Przyrza ... igla_1_szt
takich igieł:
http://www.doz.pl/apteka/p14194-Igla_06 ... szt_Terumo

są dość cienkie (niektórzy używają 0,9 - 1,0) więc płyn wolniej leci ale są krótsze niż "zwykłe" i bardziej mi pasowały.

Na wszelki wypadek niech Ci kupi trochę strzykawek 20 ml (do ewentualnego karmienia):
http://www.doz.pl/apteka/p13426-Strzyka ... esci_1_szt

albo 50 ml:
http://www.doz.pl/apteka/p19978-Strzyka ... d_1_sztuka

Z płynami może być problem bo trzeba znaleźć aptekę (najczęściej przy szpitalu), która sprzedaje nie tylko NaCl 0,9% ale także płyn ringera i płyn ringera z mleczanem.

Czy masz dostęp do wyników badań swojej kotki i możesz je tutaj przepisać?
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Sob kwi 26, 2014 23:53 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Pixie65 dziekuje za pomoc.
Wpisze wyniki badan jutro, bo zostawilam teczke kota w samochodzie.
Mozna tutaj kupic plyny o ktorych piszesz, wszystko musi byc na recepte, ale to sprobuje wyczarowac od veta.
Tu sa zamienniki hartmanna, kotka teraz ma je podawane.
Kolega zakupi igly i osprzet oraz wyblaga swojego psiego veta o recepty na plyny, bo w pl duzo tansze.
Na pewno musze zrobic jonogram, bo nie robilismy przed dozylnym plukaniem, gdyz vet zareagowal natychmiast po badaniach, ze musi mala zostac w szpitalu. Maja swoje lab, wiec badania sa od razu. Szkoda ze nie maja swojego usg na tyle dobrego zeby sprawdzic nerki.. Dzis obdzwonilam wszystkie lecznice w okolicy, kazdy ma usg ale nie podejmuje sie sprawdzenia nerek bo usg nie sa wg nich na tyle dokladne. Dokladne usg znalazlam jedno za 100 funtow ale musi mnie do szpitala polecic vet, a to trwa, bo trzeba pisac wnioski, wysylac wyniki i dopiero potem umawiac wizyte. W PL w moim niewielkim miescie po prostu szlam do veta, on robil usg i jeszcze plytke dawal. A tu musi byc specjalny operator usg a potem jeszcze konsultacja veta, bo operator nie konsultuje.
Vet ma mi zapisac jakies leki? Bo dzis mowil mi ze nie ma za bardzo lekow leczacych nerki...

Carlitta

Post » Nie kwi 27, 2014 0:05 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Może ci być potrzebny alusal,biopron,lespewet,chyba ,ze będziesz mieć od razu droższe zamienniki.Na pewno przydadzą ci się i inne strzykawki oraz igły/rozmiarowo/.Wszystko zależy od wyników.

anka1515

Post » Nie kwi 27, 2014 9:28 Re: Wątek dla nerkowców - IX

anka1515 pisze:Może ci być potrzebny alusal,biopron,lespewet,chyba ,ze będziesz mieć od razu droższe zamienniki.Na pewno przydadzą ci się i inne strzykawki oraz igły/rozmiarowo/.Wszystko zależy od wyników.

Alusal (tabletki bezsmakowe koniecznie, nie takie smakowe do ssania) pozwalają obniżyć trochę poziom fosforu w kocie,
Biopron to probiotyk, zawiera bakterie które w pewnym stopniu wspomagają nerki w usuwaniu z kota mocznika, na Zachodzie jest jeszcze lepszy lek Azodyl, ale nie wiem czy w UK dostępny
Lespewet to łagodny środek moczopędny, najlepszy z dostępnych, Uwaga, powszechniej stosowany lek moczopędny Furosemid może uszkodzić nerki, stąd Lespewet
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Nie kwi 27, 2014 10:33 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Jutro poprosze o jonogram, na razie mala dalej na wlewach dozylnych ale zmniejszaja powoli czestotliwosc kropli na pompie aby nie bylo szoku. Siersc piekna, puchata, je i pije, tylko wkurzona i siedzi w kacie.
Wynikow dzis nie zrobia, bo robili wczoraj i bez zmian wiec mowia ze zrobia jutro, bo czasem nerki potrzebuja wiecej czasu zeby zaskoczyc.
Plyny sprawdzilam, moge kupic online tutaj wiec tylko wydebie recepte, ale kto mi moze pomoc dobrac dawke, jak oni w ogole nie maja pojecia o kroplowkach podskornych?
Leki zamowie w Polsce, zobacze jutro co oni przepisza.
Jade ogladac wozki, jak wroce to wkleje pierwsze wyniki.
Milego dnia, Leon dzis tak nie placze za siostra, ide mu kupic szelki bo wariata ciagnie na zewnatrz, a nie puszcze go samego, bo z tylu domu mam uliczke i nie bede ryzykowac.

Carlitta

Post » Nie kwi 27, 2014 11:44 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Carlitta pisze:Pixie65 dziekuje za pomoc.
Wpisze wyniki badan jutro, bo zostawilam teczke kota w samochodzie.
Mozna tutaj kupic plyny o ktorych piszesz, wszystko musi byc na recepte, ale to sprobuje wyczarowac od veta.
Tu sa zamienniki hartmanna, kotka teraz ma je podawane.
Kolega zakupi igly i osprzet oraz wyblaga swojego psiego veta o recepty na plyny, bo w pl duzo tansze. (...)

A tak i jeszcze macie Plasmolyte no ale za to w Polsce jest taniej.

Zwykła recepta od weta do "zwykłej" apteki nie wystarczy, żeby kupić ringery.
Potrzebny jest jakiś druk pod tytułem "zapotrzebowanie" (że niby wet do lecznicy kupuje).
Dlatego napisałam, że prościej jest popytać w aptekach przy szpitalach bo w niektórych mają te płyny i sprzedają je bez łaski, nawet zwykłej recepty nie trzeba.

Nie wiem czy warto wieźć z Polski alusal (tabletki do łykania, nie do ssania bo te drugie zawierają mentol) bo w UK macie renalzin (węglan lantanu, preparat weterynaryjny) - podobno lepszy wyłapywacz fosforanów niż renagel (chlorowodorek sevelameru, preparat "ludzki"), który w Polsce jest uznawany za najlepszy (i najdroższy).

Wiem, że angielscy weci nie znają/nie stosują azodylu - to kombinacja szczepów bakterii, hydrolizujących mocznik w jelicie (enteric dialysis)
viewtopic.php?p=7085122#p7085122

- u nas zamiennie stosuje się wspomniany bipron, kiedyś quatrum lub podobne (musi być w zestawie bakteria streptococcus thermofilus, bifidobacterium longum i lactobacillus acidophilus).
O probiotykach więcej:
viewtopic.php?p=7216473#p7216473

Tutaj masz indeks różnych tematów dotyczących obsługi kota nerkowego:
viewtopic.php?f=36&t=137673
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Nie kwi 27, 2014 13:51 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Pixie65 spytam w takim razie w przyszpitalnych ale jak patrzylam na necie, to potrzebowali tylko recepty od veta, moze czegos nie doczytalam...
W Polsce jest taniej? Tutaj 1l jakies 30zl... Jesli w Polsce taniej i ńie trzeba tego wiezc w lodowce, to poprosze kolege o zapas.. Czy w Polsce tez tylko na specjalna recepte? Czy wystarczy zwykla np abo sa apteki ktore sprzedaja bez?
Tu nie bardzo sa chetni do sprzedawania lekow bez recepty ale sprobuje, mam szpital blisko...
Wyniki z czwartku:
ALKP 15 u/l norma 14-111
aLT 64 u/l norma 12-130
Urea 46,4 mmol/L norma 5.7 do 12.9
Crea 717 umol/L norma 71-212
Glu 6.59 mmol/L norma 4.11-8.83
tP 84 g/L norma 57-89
Hct 44.7% norma 24-45
Hbbg 14.9 g/dL norma 8-15
Mchc 33.3 g/dL 30-36,9
Wbc 18.7 x10 do9/L norma 5-19
Grans 14.3 x 10do9/L norma 2.5 - 12.5
% grans = 76%
L/m 4.4 x 10do9/L norma 1.5 - 7.8
%lm = 24%
Plt 625 x 10do9/L norma 175-500

I jakies dziwne wykresy buffy coat profile

O tym renalzinie mi mowil, podobno w sprayu jest i taki mam stosowac, kazal dawac do jedzenia wszystko byleby jadla. Na razie u nich je rental r/c i hillsa pooperacyjnego suchego a/d.

Carlitta

[poprzednia][następna]