Wątek dla nerkowców - V

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Sob mar 12, 2011 11:08 Re: Wątek dla nerkowców - V

anna41 pisze:Mam pytanko do posiadaczy Ranalu K w proszku. Czy ma on taki delikatny zapaszek i składa się z białawych i hmmm jakby beżowawych ziarenek?

Tak, dokładnie.
I nie ma delikatnego zapaszku tylko wali jak... no dobra, śmierdzi
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Sob mar 12, 2011 11:28 Re: Wątek dla nerkowców - V

PcimOlki pisze:
anna41 pisze:Mam pytanko do posiadaczy Ranalu K w proszku. Czy ma on taki delikatny zapaszek i składa się z białawych i hmmm jakby beżowawych ziarenek?

Nie mam Renalu K, ale mam NaOH i ma on taki delikatny zapaszek i składa się z białawych, jakby beżowawych, ziarenek.

A do czego Ty tego używasz ?
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Sob mar 12, 2011 12:05 Re: Wątek dla nerkowców - V

pixie65 pisze:
PcimOlki pisze:

Nie mam Renalu K, ale mam NaOH i ma on taki delikatny zapaszek i składa się z białawych, jakby beżowawych, ziarenek.

A do czego Ty tego używasz ?

1. Jako wywoływacz Positiv 20 - taki lakier światłoczuły do fabrykowania płytek elektroniki.
2. Do przepychania rur.

Dieselka pisze:...
a na obniżenie mocznika mamy LESPEWET przecież - też jest zły?
...

Lespewet jest ziołowym środkiem moczopędnym. (jak piwo ;-))

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Sob mar 12, 2011 13:55 Re: Wątek dla nerkowców - V

PcimOlki pisze:
Dieselka pisze:...
a na obniżenie mocznika mamy LESPEWET przecież - też jest zły?
...

Lespewet jest ziołowym środkiem moczopędnym. (jak piwo ;-))

no to chyba dobrze? miało być przecież moczopędne?

ad tego Catoseptu to rozmawiałam ze swoją wetką + byłam dzisiaj u swojej i też się skonsultowałam . obydwie powiedziały że to jest dobre. po to jest catospet zeby wprowadzić wit B12 która jest bardzo dobrze wchłaniana jeżeli jest w takiej formie jak tutaj. ilość tego fosforu tam i tak jest na tyle mała że nie będzie miała wpływu na jego stężenie w organizmie kota. a fosfor będziemy zbijać dietą (jezeli to wystarczy)

ad całej reszty badań to ok nie mam ich ale w sumie po co mi one w tym momencie. ja nie wiem czy mój kot dożyje do przyszłego tygodnia. teraz jest walka o oczyszczenie go żeby móc cokolwiek z nim robić. zastanawiać się dlaczego te nerki siadły będzie można się zastanawiać później - póki co muszą zacząć pracować.

póki co mój kot jest karmiony strzykawką ponieważ pomimo wszystkiego nadal nie jest w stanie ruszyć jedzenia (właśnie spróbowałam podać jej convalescent i modlę się w duchu żeby nie było wymiotów). no i ciagle za wszelką cenę chce wyjść na dwór co jest cholernie martwiące bo wygląda jakby sobie chciała pójść i spokojnie zdechnąć;/

Dieselka

Od: Sob sty 30, 2010 12:56

Post » Sob mar 12, 2011 15:31 Re: Wątek dla nerkowców - V

Dieselka pisze:.... no i ciagle za wszelką cenę chce wyjść na dwór co jest cholernie martwiące bo wygląda jakby sobie chciała pójść i spokojnie zdechnąć;/

Możliwe. Nie wypuść jej.

PcimOlki

Post » Sob mar 12, 2011 17:28 Re: Wątek dla nerkowców - V

casica pisze:

Tak, dokładnie.
I nie ma delikatnego zapaszku tylko wali jak... no dobra, śmierdzi

Dzięki wszystkim za odpowiedzi :D

Trochę się wystraszyłam, bo to wygląda jak jakaś "pasza" do karmienia, ale na pewno nie kotów, a jeszcze gdzieś wyczytałam, że jest bezwonny, a tu hmmm 8O delikatnie mówiac smrodek. Myślałam,że może jakąś podróbkę przysłali czy cosik innego :wink:

anna41

Od: Czw lut 10, 2011 8:31

Post » Nie mar 13, 2011 7:42 Re: Wątek dla nerkowców - V

PimOlki mozesz mi jednak wysłać ten nr? w sumie sprawa na mega cito - ostatnia konsultacja czy walczymy czy lepiej jednak dać spokój :(

Dieselka

Post » Nie mar 13, 2011 9:21 Re: Wątek dla nerkowców - V

Dieselka pisze:PimOlki mozesz mi jednak wysłać ten nr? w sumie sprawa na mega cito - ostatnia konsultacja czy walczymy czy lepiej jednak dać spokój :(

Wysłane

PcimOlki

Post » Nie mar 13, 2011 11:46 Re: Wątek dla nerkowców - V

dzięki PimOlki za namiar - jednak nas już sprawa nie dotyczy :(

w nocy było mega pogorszenie, w jednej chwili wszystko było w miarę i nagle kot padł w pół drogi. kroplówki się nie dało już podłączyć (chociaż i tak dobrze bo dostała całą dawkę wcześniej) po chwili była już kompletnie nieobecna - nie chciałam jej już ruszać tylko chciałam jej pozwolić umrzeć w spokoju - zwłaszcza że nie miałam nawet pewności czy zdążę (zwłaszcza że odruchów już praktycznie nie było). w nocy laska nawet do kuwety się dotoczyła jednak to był koniec je sił. stwierdziłam że już jej nie będę targała do kliniki - wezwałam weta do domu. stan kota był agonalny, źrenice już nie reagowały, ruszała się czasami ale nie wiadomo ile z tego było świadome ile to odruchy bezwarunkowe, temp <37... no i decyzja zapadła.
wszystko poszło bardzo szybko, morbital był podany w serce bo już żyły były zapadnięte.... strasznie mi w sumie ulżyło że już po wszystkim. wiem że próbowałam i że walczyłam, ale też jej nie mordowałam bezsensownie. nie jest mi żal tego zwłoka co uśpiłam-to już nie była moja Kocica. teraz tylko żal za tą która odeszła 5dni temu :(

3mam mocno kciuki za wasze walki - strasznie żałuję że u nas tak to strasznie szybko poszło :(

Dieselka

Post » Nie mar 13, 2011 20:27 Re: Wątek dla nerkowców - V

Dieselka, bardzo mi przykro, że Twojemu Kociakowi się nie udało.
Dieselka pisze:(...) morbital był podany w serce bo już żyły były zapadnięte.... (
Morbital w serce, ale chyba nie bez premedykacji domięśniowej? Przy zapadniętych żyłach najbardziej humanitarnym uśmierceniem byłoby podanie środka dootrzewnowo po wcześniejszej premedykacji.
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Nie mar 13, 2011 20:32 Re: Wątek dla nerkowców - V

ana pisze:Jeszcze dodam info, tu masz składniki takich otoczek:
http://en.wikipedia.org/wiki/Enteric_coating
nie bardzo mam czas szukać odpowiedników w j. polskim (znalazłam jeden: kopolimer kwasu metakrylowego i etylu akrylanu (1:1), ale moim zdaniem można przyjąć zasadę "pi razy oko" - jeśli skład to tylo żelatyna + barwnik, to wiadomo, natomiast jeśli składników jest więcej, to szansa na przedłużoną trwałość otoczki w przewodzie pokarmowym.
Probiotyk, niestety bez S. thermofilus, w otoczkach dojelitowych znalazłam jeden:
http://www.probacti.pl/index.php?id=8
Z tego co tu piszą o OD ona podnosi "wydajność" probiotyku.
Natomiast, uwierz mi, w wielu ulotkach, a nawet artykułach naukowych, spotkałam info, że dzieciom podawano probiotyk bez kapsułek, ale z mlekiem, i to działało. (...)

O tym, że kapsułki to niejedyna (chociaż bardzo wygodna) forma, w której występują probiotyki.
A także o tym, że niekoniecznie otoczka jest najważniejsza, czyli co znajduje się wewnątrz kapsułki - różne sposoby na "ochronę" bakterii przed niekorzystnymi wpływami środowiska wewnętrznego.
I o tym, że prebiotyk może pełnić taką właśnie funkcję - można poczytać tutaj:

(...)Probiotics have been made available in innumerous forms as on date. Whatever be the form the probiotic available, it solely depends on the individual to opt for the form that best suits him. The innumerous forms and brands of probiotics available in the market today induce a lot of confusion in the minds of the buyers. (...)
The best form of probiotics has been proven to be the dried frozen form. This form of probiotic supplements are often mixed with ordinary water and then taken in. When consuming the supplement in this form, make sure that you do not use warm or cool water since the coolness or the heat can kill the beneficial bacteria contained in the probiotic. When you opt to take the dried frozen form of probiotics, make sure that you choose the supplement that contains only one single strain of bacteria for this is very effective and powerful. This form of the supplement has a very quick reach within the human body. It reaches the gut faster and renders quick cure.
Since it is easy to take this form of probiotics, this is very widely used among many. This form is very useful in case of children/infants and kids who find it tough to take the capsule form of probiotics.
The second best form of probiotics intake is the capsule form. The benefit of this form of probiotics intake is the easiness with which they can be taken in. the ease of handling is yet another big advantage that is associated with this form of probiotics. You can take it with ordinary water. Again, ensure that this is not taken with chilled or hot water for that may deactivate the bacteria contained in the probiotics. When compared to the dried frozen form that has to be mixed and steered well before intake, the capsule form is simple to manage and easy to consume. The concentration of the probiotic content present in capsule form is much more than the dried frozen form. Being tightly pressed together, the capsule form of probiotics has been proven to be very highly concentrated than thee frozen dried form.
Probiotics are also available in the form of liquids. The main disadvantage that is associated with this form is that they loose their power after 14 days since manufacture. This can be used within a week of manufacture and is very helpful incase of people who cannot digest or take the capsule or the frozen dried form.

http://ezinearticles.com/?The-Role-and- ... id=2643048

Today, taking probiotics is not confined solely to eating yoghurt or frozen foods, since probiotics are available nowadays in many forms. These include liquid, tablet, powder and capsule forms aside from the traditional ones. Thus the choice of which form to use depends on the advantages of each form, which usually leads to probiotics in the dominant capsule form.
The choice is actually not very difficult to make. Probiotic capsules have many advantages over other forms, the most obvious being convenience: capsules are the easiest to consume and the easiest to store. You can place the capsules in your bag or purse among your cosmetic items and it will be snug as a cat by the fireplace. But it must be for short durations only, because most probiotics cannot survive in hot environments. Probiotics made in capsule or tablet forms are often freeze-dried to enhance stability in form and contents while in transit from the factory or laboratory to the drugstore or supermarket shelf.
This is vital to probiotic 'logistics' because if the probiotic formulations are unstable during transit the bacteria contained in the capsules might be harmed and therefore rendered useless. However, probiotics in capsule form are contained in sealed gelatin capsules within sealed blister packs in small packaging inside large corrugated cartons. Hence, protection is four-layered, from the large carton to capsule skin itself. As such you are assured of the stability of the probiotic formulation contained in capsules. Moreover, the capsules being relatively light, shipping and handling is also no problem: the cartons or containers can be handled roughly without causing any kind of alteration in the product's contents.
Another advantage probiotic capsules have is its stability during its move from the mouth to the stomach or intestine. Bear in mind that probiotics are bacteria ---though 'good' bacteria, they are still bacteria--- and subject to attacks by the antibodies as well as the bile and gastric acids of the stomach and intestines. In many other supplement forms, a good part of the probiotic formulation dies thus, and only a small remnant gets to the small intestine where they should stay. But probiotics in gelatin capsules are impervious to the onslaughts of these acids and antigens as the capsule goes to the intestines, where it finally disintegrates to release the probiotics bacteria.

http://www.articlealley.com/article_1418798_17.html

Probiotic Storage and Delivery This invention relates to the storage and delivery of probiotic materials to selected sites in the gastrointestinal system.

Losses of bacterial numbers occur during manufacture, freeze drying and during shelf life. However, further losses occur during transit through the gastro-intestinal tract. The probiotic cultures will encounter gastric juices in the stomach ranging from pH 1.2 (on an empty stomach) through to pH 5.0. The cultures will be present in the stomach from around 40 minutes up to 5 hours. They will also encounter in the stomach and the small intestine, bile salts, lipolytic, hydrolytic and proteolytic enzymes, which are also able to kill bacteria. It is not until the probiotic bacteria reach higher pH regions of the gastro-intestine that they are able to grow or survive. Such regions are the ileum and the bowel. During this transit, the bacteria also have to compete with resident bacteria for space and for nutrients.
(...)
Probiotic bacteria with good characteristics for effectiveness against disease and other conditions may not have good survival characteristics (eg resistance to low pH, bile salts, proteolytic and hydrolytic enzymes, resistance to antibiotics, adherence to cell walls). Protection of the bacteria during transit to the target site is usually necessary.
Protection may be achieved in several ways: encapsulation in a slow release pharmaceutical compound; encapsulation in a gum or in alginate ; encapsulation in a resistant starch or in inulin in combination with a gum; protection by incorporation in a food containing resistant starch; or in a dairy food where the proteins and fats may provide some protection.
(...)
Brief description of the invention To this end the present invention provides probiotic bacteria formulations in which one or more probiotic microorganisms are dispersed a) in an aqueous suspension of a protein and a carbohydrate. b) in an oil in water emulsion of a film forming protein and a carbohydrate and a fat, or c) in an oil which is subsequently dispersed in a film forming protein and a carbohydrate The suspension, dispersion or emulsion may be dried to form a powder.
(...)
The probiotic bacteria may be introduced to the encapsulating medium as a liquid concentrate or in freeze dried form. The probiotic bacteria may be dispersed in oil and then emulsified with the aqueous suspension and then dried to produce an encapsulated oil carrying probiotic. This may also be dried to produce a powder.

Any suitable drying technology such as spray drying, freeze drying or refractive windows drying may be used. Oil suspended probiotics may be preferred where the probiotic is moisture sensitive. The oil is preferably an edible oil and the emulsion or the powder obtained by drying the emulsion, may be used as a food ingredient, as well as in feed supplements.

http://www.wipo.int/pctdb/en/wo.jsp?WO= ... SPLAY=DESC

Moje wnioski z dzisiejszej lektury są takie, że informacje o szczególnych warunkach przechowywania (albo przeciwnie - podkreślanie, że ten wyjątkowy preparat tego nie wymaga), powoływanie się na rozmaite zaawansowane technologie i tym podobne chwyty - pochodzą głównie z opisów konkretnych preparatów i mają za zadanie pokazać, że akurat ten a nie żaden inny warty jest zakupienia.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Nie mar 13, 2011 21:29 Re: Wątek dla nerkowców - V

Tinka07 pisze:Dieselka, bardzo mi przykro, że Twojemu Kociakowi się nie udało.
Dieselka pisze:(...) morbital był podany w serce bo już żyły były zapadnięte.... (
Morbital w serce, ale chyba nie bez premedykacji domięśniowej? Przy zapadniętych żyłach najbardziej humanitarnym uśmierceniem byłoby podanie środka dootrzewnowo po wcześniejszej premedykacji.

oczywiście że ona już była uśpiona wcześniej. usypiacz jeszcze jakoś wszedł, później już się nic nie dało :( wszystko poszło naprawdę bardzo szybko i sprawnie. Kocisko po prostu zasnęło a cała akcja trwała naprawdę chwileczkę. no i działo się to w domu, w ciszy i spokoju, na własnym miejscu na kanapie. tylko teraz tak niesamowicie pusto, nie ma komu spadać z grzejników, obrażać się za przeszkadzanie w spaniu, polować na psa czy po prostu robić za figurkę na parapecie :( i ta świadomość że to już na zawsze :(

Dieselka

Post » Pon mar 14, 2011 8:16 Re: Wątek dla nerkowców - V

PcimOlki

Post » Pon mar 14, 2011 8:58 Re: Wątek dla nerkowców - V

PcimOlki pisze:Pytanie mam - czy szczepicie nerkowe koty?

Ja nie.
Przypuszczam, że szczepionka mogła być przyczyną uszkodzenia nerek u mojego Mietka.
W przypadku Dzidzi i nieżyjącego już Pączka - zastanawiałam się, czy winy za ich problemy nie ponosi autoszczepionka.
Grzywka nigdy szczepiony nie był.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Pon mar 14, 2011 12:08 Re: Wątek dla nerkowców - V

Dieselka, smutno :cry:

PcimOlki pisze:Dieselka - przykro.

Pytanie mam - czy szczepicie nerkowe koty?

Nie, oba moje koty zapadły na pnn juz w starszym wieku. Już i tak ich nie szczepiłam.
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

[poprzednia][następna]