350 ml??? W życiu! Przez tydzień tyle nie wypijał.
Moderator: Moderatorzy
koconek pisze:Biamila
Wyniki morfologi wskazują na galopujacą anemię. Przy takiej anemii nie wolno kotu podawac kroplowek dozylnych, jedynie podskorne! Jak najszybciej podać Epoetynę! powinno sie tez zrobic rozmaz z badaniem reticulocytow - czy sie odnawiaja, ale przy takich parametrach to nie wiem, czy bym ryzykowala kolejne pobranie. Trzeba sprawdzić przyczynę anemii - czy nie jest wywołana krwawieniem wewnętrznym, np. z układu pokarmowego, bo biorąc pod uwagę wskaźniki czerwonokrwinkowe raczej nie wynika z niedoboru żelaza. Gdyby nie RBC to można by zwalić winę na przewodnienie, ale wątpię, czy miało aż taki wpływ.
Leukogram i WBC wskazuja na stan zapalny, a PLT jest powiązane z anemią i wskazywałoby na przebyty krwotok (ewentualnie znaczny niedobór żelaza, tylko nie zgadza mi sie to z poziomem czerwonokrwinkowym) lub nowotwor.
To tak na szybko, potrzebny ci ktoś, kto dokładniej to zinterpretuje.
Dla nerkowca trzeba koniecznie wykonywac równiez badania biochemiczne czyli fosfor, potas, sód, wapń , chlorki no i wtwoim przypadku poziom zelaza. Przypuszczam, ze kot ma takze niedobory potasu, ale bez wynikow moge tylko przypuszczac.
Mocznik jest sporo przekroczony (norma 70), z kreatynina nie jest źle (norma 1,8), czyli nerki nie powinny być w najgorszym stanie. Glukoza w górnej granicy, ale nie wiem, czy kot byl odpowiednio przygotowany do badania.
Czy to stan ostry czy przewlekly?
Brakuje badania moczu.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Kwiatek65, Yagutka i 9 gości