wprowadzanie nowego kota do domu

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lip 01, 2011 11:13 wprowadzanie nowego kota do domu

Macie moze jakieś rady jak wprowadzić nowego kota do domowej społeczości??
geobet :)
Obrazek

geobet2888

Od: Pt gru 21, 2007 9:43

Post » Pt lip 01, 2011 11:22 Re: wprowadzanie nowego kota do domu

Zaraz Ci pewno mnóstwo osób napisze. Ja po prostu wypuszczam kota z transporterka, pokazuję kuwetę i tyle.Inni stopniowo zapoznają z resztą stada, ja się w takie coś nie bawię.Skuteczne, do tej pory zero problemów.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Pt lip 01, 2011 11:28 Re: wprowadzanie nowego kota do domu

No właśnie ja tez tak chcialam zrobić, bo małam kota na 2 dni u siebie. A skończyło się na tym, że były mruczenia, pazury i zęby. I efekt był taki, że jeden kot w jednym pokoju, 2 w drugim i każdy z nich swoją miske i kuwete posiadał.
Mój kocur ma ok 7-8 lat, a ten co był na 2 dni miał tylko pół roku.
geobet :)
Obrazek

geobet2888

Od: Pt gru 21, 2007 9:43

Post » Pt lip 01, 2011 12:01 Re: wprowadzanie nowego kota do domu

Jak nie ma krwi, to sykami nie ma się co przejmować. Ustaną wkrótce, kiedy koty ustalą, kto tu rządzi.Kiedyś nawet coś takiego mówiła Dorota Sumińska.Nie wiem, łatwo mi pisać, bo nigdy nie miałam problemów, ale tak robię z dobrym skutkiem.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Pt lip 01, 2011 15:25 Re: wprowadzanie nowego kota do domu

ewar pisze:Zaraz Ci pewno mnóstwo osób napisze. Ja po prostu wypuszczam kota z transporterka, pokazuję kuwetę i tyle.Inni stopniowo zapoznają z resztą stada, ja się w takie coś nie bawię.Skuteczne, do tej pory zero problemów.

ewar pisze:Jak nie ma krwi, to sykami nie ma się co przejmować. Ustaną wkrótce, kiedy koty ustalą, kto tu rządzi.Kiedyś nawet coś takiego mówiła Dorota Sumińska.Nie wiem, łatwo mi pisać, bo nigdy nie miałam problemów, ale tak robię z dobrym skutkiem.

popieram w 100%
Można a nawet należy obserwować zachowanie ale z interwencją lepiej sie powstrzymać. Najlepiej jak koty same ustalą kto jest kim w stadzie.
A jesli nawt odrobina krwi sie pojawi , cóz , tak to już bywa. Moje chłopaki to co rusz któryś ma pręgę na nosie. Oczywiscie że najłatwiej zobaczyć to na białym nosie. U mnie Gucio ma biały nosek i sprawia wrażenie najbardziej poszkodowanego.
A ja się zawsze zastanawiam jak to jest możliwe że jeden kot w jednym pokoju a drugi kot w drugim pokoju.
Przecież to niewykonalne.
Które drzwi to wytrzymają?
Może pancerne, takie normalne to nie mają szans.
No, ale ja mam Mruczka.
Może inne koty grzeczniejsze
U nas wszystkie drzwi pootwierane, chyba koty mają klaustrofobię
Mruczek, Gapcio, Gucio, Filip, Filemon w jednym żyją domku!
viewtopic.php?f=46&t=80071&p=12585019#p12585019

jarekm

Od: Pon sie 18, 2008 1:33