odkarmienie maluchów

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw cze 16, 2011 8:49 odkarmienie maluchów

Przede wszystkim witam serdecznie wszystkich.

do rzeczy bo czas nagli.

trzy dni temu rano żona znalazła u nas na strychu w oborze 4 malutkie kocięta. strasznie krzyczały więc je usłyszała. od tamtej pory niema kotki. przez 2 dni nikt ich nie dotykał bo baliśmy się że matka nie wróci, albo jak wróci to zwieje. Matka jest prawdopodobnie pół-dzika kotka którą dokarmia jedna z naszych sąsiadek, mieszkająca dwa domy dalej. Wypytaliśmy się wszystkich sąsiadów ale od 3-4 dni nikt jej nie widział więc podejrzewamy że coś się jej stało. Wczoraj wieczorkiem żona próbowała dokarmić je mlekiem z proszku i zostawiła na noc żarełko i wodę dla matki. niestety do 5 rano nic sie nie zmieniło matki jak nie było tak niema.
od dzisiaj kotki są w domku u nas (mały sajgon jest bo mamy 2 amstaffy i kocura 3 letniego ale jakoś to wszystko przeżyją).

zamówiłem już wczoraj na zwierzakowie puszkę preparatu mleko zastępczego dla kociąt (mam nadzieje że dzisiaj dojedzie)i butle do dokarmiania. jednakże kociaki strasznie mało jedzą i są coraz słabsze.

jakieś rady co można jeszcze zrobić aby im pomóc, aby je uratować! przed chwilą dzwoniłem do żony to mi się poryczała prawie w słuchawkę (ja jestem za granicą)... wrzuciła im w gniazdo termofor bo ma wrażenie że im zimno i pojechała do weta.

Pomocy

PS. jak się uda je wyprowadzić to będziemy potrzebowali pomocy w załatwieniu domków dla 3 z nich (rudy zostaje w domu)

pozdrawiam Michał

demogoron

Od: Śro cze 15, 2011 8:43

Post » Czw cze 16, 2011 8:52 Re: odkarmienie maluchów

Kocięta muszą mieć ciepło, termofor to b. dobry pomysł. Muszą jeść co 2-3 godziny, po każdym karmieniu trzeba wymasować im brzuszki, by się załatwiły.
najszczesliwsza

Post » Czw cze 16, 2011 8:52 Re: odkarmienie maluchów

I skąd jesteś?
najszczesliwsza

Post » Czw cze 16, 2011 8:56 Re: odkarmienie maluchów

to już wiemy. staramy się jak możemy aby miały ciepło i czysto i masuje brzuszki żona.

pytanie co teraz im podawać zanim kurier dojedzie z właściwym pokarmem?

zapomniałem dopisać że one są naprawdę maleńkie jeszcze ślepe i głuche. jeden lekko otwiera jedno oczko.

demogoron

Post » Czw cze 16, 2011 8:57 Re: odkarmienie maluchów

a mieszkamy 40 kilometrów od Słupska w maleńkiej wiosce.

demogoron

Post » Czw cze 16, 2011 9:01 Re: odkarmienie maluchów

Można od weterynarza kupić convalescence w proszku i tym karmić.
Można - awaryjne, bo na za mało składników odżywczych - ludzkim mlekiem w proszku dla niemowląt.
A w ogóle pokazałabym malce wetowi może trzeba je nawodnić podskórnie, dać zastrzyk z bombą witaminową.

Zajrzyjcie na forum wetów polecanych, na pewno będzie tam ktoś ze Słupska.
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55

Post » Czw cze 16, 2011 9:01 Re: odkarmienie maluchów

Wątek o ratowaniu kocich noworodkow
:arrow: viewtopic.php?f=1&t=125879&start=0
[*] 7.03.1992-18.03.2004[']
Należało wdać się w awanturę. :(
Gdziekolwiek jesteś ...♥♥♥
KARINKA[*]15.06.2003-13.10.2008['] MACIUŚ[']5.05.2011 KUBUŚ[']26.07.2011 MRUŻKA[']27.03.2013
:cry: :cry: :cry:

NITKA/KARINKA

Od: Sob lut 21, 2009 8:41

Post » Czw cze 16, 2011 9:17 Re: odkarmienie maluchów

dzięki wielkie za linka do tematu. czytam.

demogoron

Post » Pt cze 17, 2011 10:36 Re: odkarmienie maluchów

niestety wczoraj dwa z maluchów padły... :( ale od wczorajszego wieczorka mamy mamke (u zaprzyjaźnionego leśniczego) która ma swoje 3 sztuki i przyjęła nasze 2, niestety najsłabszy nie przeżył nocy.
ostał się jeden z naszej 4 i 3 sztuki które urodziła mamka.

mamy nadzieje że już więcej nieszczęść nie będzie.

demogoron

Post » Sob cze 18, 2011 14:27 Re: odkarmienie maluchów

demogoron pisze:niestety wczoraj dwa z maluchów padły... :( ale od wczorajszego wieczorka mamy mamke (u zaprzyjaźnionego leśniczego) która ma swoje 3 sztuki i przyjęła nasze 2, niestety najsłabszy nie przeżył nocy.
ostał się jeden z naszej 4 i 3 sztuki które urodziła mamka.

mamy nadzieje że już więcej nieszczęść nie będzie.

mam nadzieję, że właściciel mamki zgodzi się na jej kastrację po odchowaniu maluchów - w razie czego pomożemy. Kciuki ogromne za wszystko :D :ok: :ok:
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Od: Śro gru 29, 2004 9:09