Whiskas, Kitekat, marketowe karmy - dlaczego NIE? cz. 3

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Wto wrz 25, 2007 10:51

Moim zdaniem to coś ma kazdy kot :P

A przynajmniej moje dwa futra tak mają.
Brytyjczyk i Bengalczyk.
Najpiękniesze są Brytyjczki, ogromne brytyjczyki.

seer

Od: Sob gru 30, 2006 23:07

Post » Wto wrz 25, 2007 11:07

Ojej :oops: No to narobiłam pasztetu. Kasiu_1991, mój kot ma też taką ''fałdkę'' przy uchu. i , zdaniem sera, to ma każdy kot, więc alarm odwołany.

Nana

Od: Pon sty 01, 2007 14:20

Post » Wto wrz 25, 2007 11:37

Gosia_kitty pisze:Ojej :oops: No to narobiłam pasztetu. Kasiu_1991, mój kot ma też taką ''fałdkę'' przy uchu. i , zdaniem sera, to ma każdy kot, więc alarm odwołany.

nie gosiu moja kotka ma urwany kawalek uszka :( i ten oderwany kawalek wystaje :cry:

Kasia_1991

Uwaga

Od: Nie mar 18, 2007 12:58

Post » Wto wrz 25, 2007 11:48

Kasia_1991 pisze:
Gosia_kitty pisze:Ojej :oops: No to narobiłam pasztetu. Kasiu_1991, mój kot ma też taką ''fałdkę'' przy uchu. i , zdaniem sera, to ma każdy kot, więc alarm odwołany.

nie gosiu moja kotka ma urwany kawalek uszka :( i ten oderwany kawalek wystaje :cry:

Kasiu , śliczne uszko,jedyne w swoim rodzaju :)

Basia_G

Od: Śro paź 02, 2002 15:33

Post » Wto wrz 25, 2007 14:19

Zwiękaszałam nawet do 500% i za nic nie mogę zobaczyć oderwania. Chodzi ci o to że kawałek skóry jakby się "rozdzielił"? Jak tak, to wlaśnie o to mi chodzilo, bo mój Ali też ma takie coś.

Nana

Od: Pon sty 01, 2007 14:20

Post » Wto wrz 25, 2007 14:44

O co choiz ta kolorową karma? Ze tak jak np w Whiskas są zielone i pomarańczowe chrupki? No bo jeli tak to Purina jest jednokolorowa ale nie jest taka ciemna jak RC...

A z tymi uszami to ja nie wiem o co chodzi... Na tych zdjeciach nic nie widze... A jeśli wam chodzi o ten fragment ucha na dole, przy główce no to wszystkie koty mają na końcu takie cos jakby dwa platy nachodzace na siebie ;)

Ajlon

Od: Pt wrz 21, 2007 14:51

Post » Śro wrz 26, 2007 9:49

Te wszystkie kolorowe chrupki, to robienie ludziom wody z mózgu.

1. zielony - to z groszkiem i natką pietruszki
2. czerwony - to z jagnięciną
3. brązowy jasny - to z rybą
4. Pomaranczowy to zapewne z marchewką
5. itd

Co za kompletna bzdura. Wszystko to jedna zbożowa śruta, puszczana w innej formie, z dodatkiem innego barwnika , dopuszczonego w UE...

Każda karma która nie jest kolorowa, od razu wygrywa na stracie z kazdą kolorową.

Dlatego piszę, ze Najtansza markowa karma jaką jest Purina Cat CChow jest duzo lepsza od marketowych karm. Jest w tej samej cenie lu btansza, nie jest konserwowana chemicznie ani brawiona.

Uzupełniając dietę mięsem, mamy wpełni wartościowe jedzenie.

SEER

seer

Post » Śro wrz 26, 2007 11:44

Friskies tez jest "markowy" - produkowany przez nestle, ze znaczkiem puriny.

Kupuje za to czasem wet activ, ktory ni wafla "markowy" nie jest. Za to sklad mi sie cholernie podoba :mrgreen:

IMHO - markowy, czyli "znany"? czy "produkowany przez giganty spozywcze"?

Myszka.xww

Od: Sob lip 20, 2002 18:09

Post » Śro wrz 26, 2007 11:46

Kasia_1991 pisze:
Basia_D pisze:Gosiu, patrze na te zdjęcia i patrze i nie wiedze zadnej anomalii :)

Basiu a czy z uszkiem Bakali jest wszystko ok?

Obrazek Obrazek Obrazek

Martwie sie :(

ucho jest normalne. Jak u kazdego niemal kota.

Myszka.xww

Od: Sob lip 20, 2002 18:09

Post » Śro wrz 26, 2007 11:48

Oto list który napsiałem do WHiskasa w Polsce

Witam.

Ze wzgledu na ogólną pogarde dla Państwa produktów na wszelkich specjalistycznych forach zoologicznych, traktujących o psach i kotach, proszę o podanie PRAWDZIWEJ zawartosci % ogółem mięsa w karmach ( ilosc % mięsa w 100% karmy w puszcce) dla kotów, Kitiekat, Whiskas, adult, junior.

Pozdrawiam.

SEER

seer

Post » Śro wrz 26, 2007 12:58

myślisz, że CI odpiszą??

nie sądzę.

a ja chciałam po raz kolejny polecić Acane.
cena.. skład.. smak (tak próbowałam) wszystko super, naprawdę super.

cortunia

Od: Wto lis 07, 2006 17:36

Post » Śro wrz 26, 2007 13:08

hehepróbowałam :) Karmy suchej jeszcze nie próbowałam ale za to ciasteczka dla psów tak :D Własciwie tylko to z wierzchu, to cos co przypomina chlebek :D

Acana, no właśnie słyszałam ze dobra karma, na tej stronie co ktoś podawał było napisane że jest do kupienie na targach w Łodzi, co się świetnie składa bo moja kumpela często tam jeździ wiec popyta :D

A czy ktos z Was bywa na tych targach w łodzi? W niedziele na Starcie ;)
Obrazek

Ajlon

Od: Pt wrz 21, 2007 14:51

Post » Śro wrz 26, 2007 13:39

cortunia pisze:myślisz, że CI odpiszą??

nie sądzę.

a ja chciałam po raz kolejny polecić Acane.
cena.. skład.. smak (tak próbowałam) wszystko super, naprawdę super.

Ba, mi nie musisz Acany polecać. Świtena karma, doskonały skład, chetnie zjadana ( no moze nie tak chętnie jak Royal) i przedewszystkim tania.

SEER

seer

Post » Śro wrz 26, 2007 21:34

a ja wam polece cos domowej roboty. Jako dodatek do suchej karmy dla kotow ktore nie rusza kawalkow kurczaka....albo fretek,bo moja kawalkow kurczaka nie zje ale taka papke to wsuwa i mlaska przy tym glosno :D :D od kilku tygodni zajada sie tym moja fretka i nareszcie przybrala na wadze i ladnie wyglada
:D koty....one nic nie rusza oprocz suchego i tunczyka, ale pewnie inne koty beda sie zajadac bo mi to samej smakuje i pachnie wysmienicie :D

a wiec co nam potrzeba:
-kurczak cały,albo same nogi,skrzydelka co tam mamy ja przewaznie z calego robie
marchewka i moga byc inne warzywka

Gotujemy najnormalniej w swiecie rosoł z kurczaka i warzyw z tym ze bez przypraw ok 1,5 godziny

Potem wyjmujemy kuraka,obieramy z miesa,ja dorzucam wszystkie chrzastki do tego,watrobke i wszystko co jest w kuraku
:wink: wyjmuje warzywa-przewaznie marchewke,dodaje troszke rosolku i miksuje na papke :D Wychodzi gerberek wlasnej roboty,ze 99% zawartoscia miecha :D pierwsze dwie porcje sa na pierwsze dwa dni,reszte pakuje do Tuppa dose i zamrazam.Pojemniki sa tak male ze w jednym mieszcza sie dwie porcje.Podaje podgrzane i rozwodnione odrobina rosolu albo goracej wody.Smacznego :wink: Jako ze moje koty to wybredne dziadostwo dostaja to strzykaweczka do pysia :twisted:

ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
Ostatnio edytowano Śro wrz 26, 2007 21:43 przez kasia essen, łącznie edytowano 1 raz

kasia essen

Od: Czw gru 15, 2005 9:19

Post » Śro wrz 26, 2007 21:40

Powtórzę się...nie wszystko kosztuje tyle ile powinno, cena w dużej mierze zależy od reklamy i popytu...dlaczego więc tak polecana Acana (ja też nią karmię) jest o połowę tańsza od RC? Koncern jest kanadyjski i dopiero raczkuje w naszym kraju. Do niedawna nie było jej nawet w hurtowniach - tylko u dytrybutora...ale karmię nią od 2 lat i przez ten czas cena trochę wzrosła - mimo, że dolar spada, czyli zaczynamy dążyć do doskonałości :wink: Ktoś pisał, że w 60% mięsa musi być haczyk...pewnie tak...w niektórych ulotkach piszą, że zwartość mięsa mokrego to nie to samo co suszonego - i to racja. Dla mnie chyba istotniejszą informacją jest, ta, że mięso jest tzw. human source...czyli poddawane takim samym rygorom jak mięso do obrotu spożywczego dla ludzi...i jeszcze o RC, której nie lubię (nie jadłam, ale nie lubię :lol: ) m.in. za tzw. wąską specjalizację - kształt chrupek dostosowany do kształtu zębów (tekst z karmy dla syjamów), za to, że karma teoretycznie z odkłaczaczem - dla persów wcale nie odkłacza, a na przykład ten sam typ sanabelle - świetnie sobie z tym radzi. Dodam jeszcze, że dostępność tej karmy w najdalszych zakątkach naszego kraju budzi moje podejrzenia, że za wszystkich konsultantów (to ci co jeżdżą po wetach) i handlowców (ci co jeżdżą po zoologikach), za ich służbowe samochody, benzynę i prowizję od sprzedaży - płacę ja, naiwnie myśląc, że za taką cenę kupuję moim kotom nie mercedesa, ale maybacha... i o ile nie mamy wątpliwości, że w kolorowych chrupkach, które są kolorowe dla właściciela, a nie kota, mamy tylko i wyłącznie reklamę - wiem doskonale, co kupowałby mój kot i powszechność produktu - jak nie przymierzając płatki śniadaniowe, o tyle w przypadku RC mam bardzo mieszane uczucia.
Kończę ten przydługi wywód wyznaniem, że sama nie jadam szynki parmeńskiej na śniadanie i kawioru na kolację, nie robię więc też przesady w kwestii kociej miski. Moje jedzą Acanę na zmianę z Chicken Soup - karmą holistyczną o bardzo przyzwoitej cenie 12 zł/kg, która pachnie i wygląda bardzo smakowicie http://www.e-karma.pl/pl/kat/21/Adult-Cat-Light-Formula . Moje ktoy nie są wybredne, ale nie znam kota na diecie, który wybrzydza. Sierść im pięknie błyszczy, są zdrowe i szczęśliwe...chciałabym być kotem w moim domu :P

izaA

Od: Nie wrz 25, 2005 14:09

[poprzednia][następna]