Gigus pisze:Hmm... od jakiegoś czasu jestem na tym forum i ZAWSZE dziwią mnie tak ortodoksyjne i nieprzychylne ludziom wypowiedzi. Wyczuwam w tym swego rodzaju snobizm - "ci, którzy kochają koty powinni je karmić tylko [...] i niczym innym". Ja np. w tej chwili staram się spełniać zachcianki mojej koty i paść ją smakołykami, ale gdyby zdarzyło się jakieś nieszczęście życiowe, to co?... Zabrałabyś mi kotę, jeśli stracę pracę (tfu! tfu! odpukać!) i będę się z nią dzielić ostatnią kromką chleba?A człowieka bez keszu Ci nie żal?... Jeszcze byś mu kotę zabrała?
![]()
Gigus, jesli pada pytanie o karmy DOBRE dla kotów i dla ich zdrowia właściwe, nie oczekuj, że ludzie powiedzą, że Whiskas czy KK są tymi właśnie karmami. A stwierdzenie, że Hills czy RC są karmami dobrymi nie ma nic wspólnego ze snobizmem - jest tylko stwierdzeniem faktu.
Nikt też nie ocenia tu sytuacji życiowej ludzi - bo nie tego dyskusja dotyczyła. Pada proste pytanie i na nie udzielana jest prosta odpowiedź - zgodna z wiedzą i doświadczeniem, a nie pasująca pytającemu.
Poza tym - w kwestii posiadania kasy lub nie na karmę dobrą - nie raz i nie dwa były tu robione wyliczenia, że tak naprawdę karma droższa wychodzi taniej w ogólnym rozrachunku (na przykład miesięcznym), jeśli liczyć koszty tylko karmy.