Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
inkaa82 pisze:Te dyskusje nt. diet właśnie sobie czytam. Myśłałam, że może ktoś dotarł do jakiś stron naukowych albo badań... No ale szukam, jak do czegoś dotrę to wrzucę linki.
pixie65 pisze:I zdaje mi się, że większość osób, które dłużej zajmują się kotami nerkowymi na większym luzie podchodzi do kwestii żywieniowych. To znaczy nie demonizuje roli białka za to zwraca uwagę na inne czynniki.
inkaa82 pisze:Dziękuję kochani, czytam dużo i nie ukrywam, że ta wiedza już mi się mieszaPowoli będę się starać odpowiadać na Wasze odpowiedzi. Kupiłam dzisiaj Alusal ale proszę o info, jak go dawkujecie?...
inkaa82 pisze:...
Tak więc na razie włączymy Alusal. Dlaczego wet zaproponował Omeprazol? W sumie nie wiem ;/ Ale skoro Alusal ma podobne działanie - może samo jego stosowanie pomoże....
inkaa82 pisze:...
Zaciekawiła mnie dieta BARF-owa i cała ta filozofia. Ciekawe, czy ktoś to próbował stosować z forumowych zwierzaków. ...
inkaa82 pisze:...A mówimy o Alusalu 500mg (wolę się upewnić). ...
inkaa82 pisze:....
A przy okazji, dzisiaj byłam u mojej starej wet, po drodze miałam, więc wpadłam powiedzieć jak się kitek ma. Chyba była oburzona, że poszłam na konsultacje gdzieś indziej...
inkaa82 pisze:Ale my się tak łatwo nie poddamy !
inkaa82 pisze:Dotarłam do forum dot. diety Barf i powiem szczerze, że czytając post za postem jestem coraz bardziej zszokowana... http://chatul.pl/viewforum.php?f=45 - dla chętnych.
Tinka07 pisze:Pcimolki, ja tylko tak z ciekawości. Jakie konkretnie nieścisłości po pierwszym i pod drugim przyłapaniu na tym fanatycznym forum stwierdziłeś? Pytam serio, nie dla picu. Może coś przeoczyłam, czytając teksty Dagnes?
EDIT: Barf znam od ok. 8 lat. Mojej kotce cukrzycowej niestety nie służył. Reagowała na surowiznę (przede wszystkim wołowinę) wysokim poziomem cukru we krwi (glukogeneoneza) http://pl.wikipedia.org/wiki/Glukoneogeneza
Do BARF-u ogólnie zastrzeżeń nie mam. Moje zdrowe kocice barfują częściowo. Stella uwielbia surowiznę, Kaya mniej. Dlatego jest zawsze w zapasie mokra karma komercyjna.
Aby uzyskać np. mączkę mięsną musimy mięso "odparować" poddając je długotrwałemu działaniu bardzo wysokich temperatur. Jaki to ma wpływ na niszczenie aminokwasów i witamin nie trzeba chyba pisać.
...Do tego dochodzi fakt, iż wiele ziaren suchej karmy jest za małych i koty połykają je w całości bez rozgryzania.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 67 gości