Moje kiciaki i inne zwierzaki!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon paź 27, 2003 10:04 Moje kiciaki i inne zwierzaki!

Postanowiłam troszkę "uporządkować" wiadomości i przedstawić moje stado.
TOM:
Ciutkę większy, komunikatywniejszy, bardziej łobuzerski z kićków. Klasyczny szaro-bury. Od początku faworyt męża i córki. Umie rozmawiać z człowiekiem, układać się na szyi i lizać po rękach.
Po przyniesieniu do domu natychmiast "opluł" Pumę i to nie jeden raz. Postanowił, że z takim brzydactwem zadawać się nie będzie. Dzielnie próbuje "nie bać się" Karoliny! :lol:
JERRY:
Śliczny, czarny z białymi dodatkami kiciek. Mój i (w tej chwili) Pumy faworyt. Niestety uroda nie idzie w parze z "inteligencją". Generalnie człowieka ma gdzieć. Po pół godzinie głaskania (łaskawie daje się głasiać) - zeskakuje z łózka i idzie do Pumy. Dopiero wtedy zaczyna mruczeć, aż słychać w całym domu. To jest "kot Pumy". Niestety - w ostatnich dniach jest ciutkę izolowany od psa, ponieważ coś mu się ubzdurało i zaczął Pumę ssać. Zdecydowanie woli spać z psem, niż z nami, pieścić się z psem, lizać psa, jeść z psem....itd. Nawet pierwszy ( :twisted: ) kontakt z Pumą nie wywołał "plucia".
PUMA:
Pierwsze trzy dni były koszmarem. Puma uznała, że z nieznanych powodów znieważyłam ją okrutnie! W JEJ domu takie plugastwo! Wyraźnie pokazywała całą sobą, że chwila nieuwagi.....
Nawet nie policzę, ile godzin w pierwszym tygodniu spędziłam na podłodze ze zwierzętami głaszcząć, gadając, zapewniając o mojej miłości i Pumy wyjątkowości, pilnując i początkowo pozwalając tylko na wąchnięcie. Po trzech dniach Puma została "puszczona między koty", ale ja wciąż tkwiłam z nimi na podłodze. Po tygodniu (pi razy oko) uznałam, że jest OK. Martwił mnie tylko straszny wyrzut i "ból" w oczach psa, kiedy sraluchy wiecznie zajmowały jej koszyk, a ona delikatnie próbowała się "wcisnąć" między nie! Rozwiązanie - wyjmowałam sraluchy, Puma się kładła i dopiero je dawałam. Po czym przykrywałam z głowami całą trójkę. :lol:
KAROLINA:
Bardzo maleńki królik.....i bardzo odważny. "Przełamywanie" trwało ok. 2 tygodni. Początkowo Karolina wlała jednemu, potem drugiemu. Rzucała się z pazurami i warkotem, kiedy próbowały bawić się w jej sianku. W tej chwili nie ma problemu "kotów w klatce" - mała łaskawie na to pozwala, jakkolwiek potrafi je jeszcze "zburczeć". Dalej jest bardzo zazdrosna i z tego powodu czasami brakuje mi trzeciej ręki do głasiania "drobiazgu".
BŁAŻEJ:
Niekwestionowany władca posesji. Bardzo agresywny do obcych zwierząt (i ludzi). Ponieważ jest prawdziwym gigantem - 8-miesięczny (na zimę) ważył 6,20, w tej chwili waży pewnie ok. 7-7,5 kg - kontakty są pod nadzorem. Podejrzewam, że na wiosnę ktoś komuś spuści manto! I podejrzewam, że to Błażej będzie dalej rządził.
OLGA:
Dziecko, jak dziecko. W końcu ma zwierzaki do noszenia na rękach.
MĄŻ:
Hmmmmm.......pewnie "skapitulował" w momencie jak kićki zaczęły go witać, wspinając mu się po spodniach w górę, kiedy wracał z pracy. Stwierdził: "Wiedzą, komu w tym domu TRZEBA się podlizywać".
Wymiękłam, kiedy powiedział: "Jeśli mają zostać, będą się nazywały Wsiok i Ćwok". Powiedziałam: "Dobrze, kochanie". Hiii hiiiiiiii ........ nie nazywają się tak.
JA:
Zwierzak jest zwierzak. Nie robię podziału pies-lepszy/kot-gorszy. Chociaż w moim sercu zawsze na pierwszym miejscu jest pies.
Doszłam do wniosku, że los mnie i Pumie dał "pokutę": Pumie za zagryzienie, mnie za to, że nie zdołałam tamtych kotów uratować.
Szkoda mi tylko jednej rzeczy - na wiosnę planowałam następnego psa.......i tego psa nie będzie (na razie). Cóż - w zamian za psa są Tom i Jerry!
..........
Sorka, że się tak rozpisałam.
Monika
Obrazek

Monik@

Od: Śro paź 22, 2003 10:29

Post » Pon paź 27, 2003 10:10

Super opis!!!
chyba się "ktoś" mocno zakocił ;-)

Basia_G

Od: Śro paź 02, 2002 15:33

Post » Pon paź 27, 2003 10:14

Monik@ - masz piękne stadko! Gratuluję :D
Obrazek

Koty łączą ludzi, którzy w innym przypadku nigdy by się nie spotkali.

Katy

Od: Pon sie 05, 2002 18:57

Post » Pon paź 27, 2003 10:16

Może Błażej przestał by być agresywny gdyby go odjajczyć? :)

A co Was spotkało, że piszesz "Doszłam do wniosku, że los mnie i Pumie dał "pokutę": Pumie za zagryzienie, mnie za to, że nie zdołałam tamtych kotów uratować"?

ryśka

Od: Sob wrz 07, 2002 11:34

Post » Pon paź 27, 2003 10:30

Może? Z drugiej strony w stosunku do nas nie jest agresywny......
Myślę, że kićki też zaakceptuje, jak się zorientuje, że to żadna konkurencja dla niego. :roll: Nad jego jajkami się zastanawiamy 8) Może?
............
Miałam na myśli niestety to, że Puma w lecie zagryzła na posesji dwa koty. W tym - kota nowych sąsiadów. Było (i jest) mi z tym bardzo źle.
Monika
Obrazek

Monik@

Post » Pon paź 27, 2003 10:34

MOnik@
opis bombowy, choc mi sie Wsiok I Ćwok bardzo podobali :wink:
8 kocich ogonów i spółka (z.b.o.o.)

eve69

Od: Pt sie 23, 2002 15:09

Post » Wto sty 20, 2004 10:35

Jenyyyy, przepraszam. Wstawiłam zdjęcia, ale za chwilę zniknęły! :cry:
Monika
Obrazek

Monik@

Post » Wto sty 20, 2004 10:48

:D :D :D
Wspaniałe stadko

Amber

Od: Wto lis 11, 2003 22:17

Post » Wto sty 20, 2004 12:07

Ostatnio edytowano Wto sty 20, 2004 12:15 przez Monik@, łącznie edytowano 2 razy
Monika
Obrazek

Monik@

Post » Wto sty 20, 2004 12:11

super!!!!!!!!!! ale ślicznoty
i oczka Pumy- zastępczej Mamusi :D

Basia_G

Post » Wto sty 20, 2004 12:16

Moje ulubione zdjęcie to to z zepsutym łebkiem. 8)
Monika
Obrazek

Monik@

Post » Wto sty 20, 2004 12:18

tylko, że ono się nie otwiera :-(

Basia_G

Post » Wto sty 20, 2004 12:37

O rany jakie maluchy :( Rozumiem, że straciły matke? Biedactwa.

Ładne stadko :)
Obrazek
http://www.forastero.pl hodowla kotów brytyjskich

Mysza

Od: Pon cze 02, 2003 10:17

Post » Wto sty 20, 2004 12:39

Ale fajne stado :D
Zepsuty łebek faktycznie :1luvu:
Ale kto to jest Błażej :?: :!:

ani

Od: Pon mar 10, 2003 23:31

Post » Wto sty 20, 2004 12:52

Basiu....już się otwiera!
Mysza....nie tyle straciły, co zostały wywalone w wieku 2-3 tygodni. Teraz mają prawie 5 miesięcy. Acha, zapomniałam dodać, że te zdjęcia były robione jakieś 8-10 dni po przybyciu małych do domu. Wcześniej by się nie dało, bo Puma miała ochotę zrobić kęsim-kęsim. Więc wyobraź sobie je młodsze o 10 dni. Tragedia!
Ani - Błażej to królik. Opis jest na samej górze, w moim pierwszym poście.
Monika
Obrazek

Monik@

[następna]