rosyjski niebieski a brytyjski krótkowłosy

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt gru 05, 2003 3:03 Re: rosyjski niebieski a brytyjski krótkowłosy

Agama pisze:ps: czytałam o tych rasach na różnych www ale na każdej pisze coś innego a często są to sprzeczne rzeczy

Dodałbym jedno - jakkolwiek hodowcy oceniają fachowo rasy, w sumie owe charakterystyki podają w pierwszym rzędzie prawdopodobieństwo wystąpienia pewnych cech charakteru. Czasem większe, czasem mniejsze, ale z reguły nie stuprocentowe. Przy tak złożonej psychice, jak kocia, trudno o całkowitą pewność, że u zdrowiego, pozbawionego obciążeń dziedzicznych zwierzaka charakter na pewno rozwinie się "według wzorca".

Estraven

Od: Pon lut 04, 2002 15:30

Post » Pt gru 05, 2003 12:06

kinus pisze:Wg mnie najlepsza opcja sa dwa koty, tak szczerze. Mniej wtedy niszcza, a i zostawic je mozna na dluzej.

Tez tak mysle. Poza tym dwa koty najbardziej lubia zajmowac sie soba, ogonek tego drugiego to najlepsza rozrywka. Koty sie ze soba nie nudza wiec jest mniejsza szansa na obsesyjne zainteresowanie pajakiem. Jeden kot nudzi sie calymi dniami i kombinuje co mozna zwojowac a dwa zawsze maja siebie i nie musza na sile szukac zajecia. A "klopot" taki sam z jednym i z dwoma kotami:)

lorraine

Od: Pt lis 14, 2003 16:33

Post » Pt gru 05, 2003 12:30

No nie wiem pomyślę :lol: Napewno zacznę od jednego - i jeśli faktycznie długo mnie nie będzie codziennie pomyślę nad drugim :wink: Wtedy by można pomyśleć nad ruskiem i brytyjczykiem więc problem by się rozwiązał :wink: Tylko najpierw muszę wygrać w totka 8)
pozdrawiam :)

Agama

Od: Czw gru 04, 2003 15:17

Post » Pt gru 05, 2003 12:37

Jeszcze raz ja.
Jesli chodzi o teoretyczna wiedze o rasach, swietna jest strona:
http://cat.fs.com.pl/koty/rasy/index.htm
Naprawde profesjonalny serwer.
Jakies dwa miesiace temu szukalam dla siebie brytyjczyka, bo jak poznalam te rase to absolutnie oszalalam.
Czytalam bardzo duzo o tej razie, odwiedzialam pewnie prawie wszystkie strony poswiecone tej rasie, rozmawialam z wieloma chodowcami. Generalnie jest tak, ze kot rasowy zawsze wyglada podobnie ale charakter moze miec najrozniejszy.
Rodowodowe brytyjczyki to wydatek ponad 1200 zl, jak sie poszuka, popyta, to mozna zejsc troche nizej, np. podrosniete kocieta sa zazwyczaj tansze.
Za 600-800 zl mozna kupic kocie nierodowodowe, ale ja sie na to nie zdecydowalam. Nie masz wtedy zadnej gwarancji, ze kociak jest zdrowy, ze zdrowym genotypem, nie majacy powaznych wad.
Postanowilam poczekac, az kiedys bede mogla pozwolic sobie na rasowe kocie a na razie mam dwa europejczyki i kocham je starsznie:)
Pozdrawiam.

lorraine

Post » Pt gru 05, 2003 13:25

Rosjanka, ale dorosla, szuka domku w Lowiczu. Wiec jednego kotka bys juz miala. Na BRI odloz po prostu i bedzie komplet :)
Toffie, Bajek, Bździągwa, Julian

kinus

Od: Pon mar 03, 2003 23:22

Post » Pt gru 05, 2003 13:37

kinus pisze:Rosjanka, ale dorosla, szuka domku w Lowiczu. Wiec jednego kotka bys juz miala. Na BRI odloz po prostu i bedzie komplet :)

Brytyjczyka doroslego do oddania tez mozna znalezc. Moze rzeczywiscie wez dwa dorosle i bedziesz miala z glowy? :)

lorraine

Post » Pt gru 05, 2003 14:44

lorraine pisze:Za 600-800 zl mozna kupic kocie nierodowodowe, ale ja sie na to nie zdecydowalam. Nie masz wtedy zadnej gwarancji, ze kociak jest zdrowy, ze zdrowym genotypem, nie majacy powaznych wad.
Postanowilam poczekac, az kiedys bede mogla pozwolic sobie na rasowe kocie a na razie mam dwa europejczyki i kocham je starsznie:)
Pozdrawiam.

ale masz 100% pewności że on nawet nie leżał koło Brytyjczyka
każdy kot rasowy ma rodowód
nie ma? to na pewno nie jest kot rasowy
o kocich kundelkach(podróbkach):
http://www.muezzi.pl/kund.html
tak jak wsześniej napisano podroślaka można kupić taniej
:pig:
**** reszta jest mrrruczeniem ****
Amadeo..Xena...Toffi
Obrazek

vlod

Od: Nie lis 09, 2003 15:10

Post » Pt gru 05, 2003 16:40

vlod pisze:
lorraine pisze:Za 600-800 zl mozna kupic kocie nierodowodowe, ale ja sie na to nie zdecydowalam. Nie masz wtedy zadnej gwarancji, ze kociak jest zdrowy, ze zdrowym genotypem, nie majacy powaznych wad.
Pozdrawiam.

ale masz 100% pewności że on nawet nie leżał koło Brytyjczyka
tak jak wsześniej napisano podroślaka można kupić taniej
:pig:

Otoz to. Dlatego sie nie zdecydowalam.

lorraine

Post » Pt gru 05, 2003 16:48

Agama pisze: Mam jeszcze gady (jaszczurki). ?

AAAAAAAAAa.....
masz wszysko co mi sie podoba...
ladny pajaczek... i jeszcze jaszczurki :P
jakie masz jaszczurky? Duze??

A co do ptasznika, to widzialam troche innego, tj. jakis bardziej owlosiony byl, i bez czerwonego.
Moze sa rozne gatunki?
NA pajakach sie nie znam :)
A ten twoj wlasnie mi jakiegos ptasznikowatopodobnego przypominal, ale nie wiedzialam,ze to ptasznik

Lili

Od: Wto lut 05, 2002 21:48

Post » Pt gru 05, 2003 17:11

Agama pisze:Dlatego będę musiała wymyślić jakieś solidne zabezpieczenia. To napewno jest kwestia do rozwiązania. Mam jeszcze gady (jaszczurki). To wszystko nie włuczy się luzem. Na terraria gadów można pozakładać zameczki aby uchronić je przed atakiem kota. Z pająkami sprawa jest o tyle trudniejsza że ich pudełka są lekkie więc trzeba to jakoś tak ustawić żeby kot nie pozrzucał. Będę myśleć ...

Myśl, myśl :wink:
U mnie oprócz kota rezyduje papug, w dodatku głównie poza klatką.
Kota raz wylądowała w klatce razem z papugiem :strach: , a raz bez niego - nie wiem, jak. 8O A ile razy zrzuciła klatke z i bez papuga w środku , nie policzę :roll:

ani

Od: Pon mar 10, 2003 23:31

Post » Pt gru 05, 2003 22:03

Rosjanka, ale dorosla, szuka domku w Lowiczu. Wiec jednego kotka bys juz miala.

Oj, raczej nie. Musze poczekać aż wyprowadze się z domu. Narazie mieszkam jeszcze z rodzicami i ich psem - to będzie najszybciej za pół roku ...

Wydaje mi się że od razu napisałam o kociaku z rodowodem :roll: Zagadnienie 'rasowy bez rodowodu' znam jak własną kieszeń choć bardziej od strony psów. Jak nie nazbieram kasy wezmę 'dachowca' ze schroniska :wink:
A co do ptasznika, to widzialam troche innego, tj. jakis bardziej owlosiony byl, i bez czerwonego.
Moze sa rozne gatunki?

Tak :wink: Mnóstwo gatunków, są ptaszniki nadrzewne, naziemne i podziemne. Niektóre są przepięknie ubarwione. Ja mam tego 13 sztuk :wink:
jakie masz jaszczurky? Duze??

Niezbyt :wink: Agamy brodate, największy samczyk ma 45cm.
AAAAAAAAAa.....
masz wszysko co mi sie podoba...

Jakby co mam na sprzedaż małe agamki - dzieci moich potworów :lol: :D
Kota raz wylądowała w klatce razem z papugiem , a raz bez niego - nie wiem, jak. A ile razy zrzuciła klatke z i bez papuga w środku , nie policzę

Brrrrr. Tego właśnie się boję odnośnie pająków - tyle że dochodzi jeszcze aspekt zawału sąsiadki na widok takiego 'malutkiego' pajączka - koszmarna wizja :( W najgorszym wypadku gdyby ciężko było pozabezpieczać pudełka pozostanie sprzedaż pająków :( Niezbyt mi się to uśmiecha ale w pusta chata bez żadnego towarzystwa jeszcze mniej. A koty są rewelacyjne w dotrzymywaniu towarzystwa :D
pozdrawiam :)

Agama

Od: Czw gru 04, 2003 15:17

Post » Pon gru 08, 2003 13:23

Agama pisze:[A koty są rewelacyjne w dotrzymywaniu towarzystwa :D

O tak :D

lorraine

[poprzednia]