Czy warto kupić paski do analizy moczu?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lis 05, 2008 9:05 Czy warto kupić paski do analizy moczu?

Rozważam zasadność zakupu pasków do analizy moczu. Test na 10 wskaźników, 100 szt. w opakowaniu to koszt 78 zł na allegro: http://www.allegro.pl/item472139149_paski_testowe_do_analizy_moczu_10_parametrow.html

Mam na stanie:
- rezydenta Mrucha, który przeżył 1,5 mca temu zatrucie antykoagulantami, pochodnymi kumaryny, ostatnie badanie krwi (tydzień temu) wykazało nieznaczne przekroczenie górnej granicy normy mocznika.
- tymczasowo Dodę (problemy ze zwieraczami na skutek urazu w okresie noworodkowym, ostatnio wyszły złe parametry wątrobowe w teście paskowym moczu)

Za analizę testem paskowym, z tym że odczytaną w specjalnym aparacie wołają sobie u mnie 10 zł, do tego muszę jechać 20 km w jedną stronę.

Wiem, że właściciele psów i kotów cukrzyków często używają pasków 2-wskaźnikowych.

Czy ktoś stosuje paski 10-cio wskaźnikowe?[/url]
Obrazek Obrazek

Trucia-mama

Od: Czw sty 24, 2008 8:01

Post » Śro lis 05, 2008 9:12

Paski wydają się bardzo przydatne tylko czy dla kotów i jak faktycznie to wygląda, szkoda tylko, że nie ma w mniejszych paczkach, bo niewiadomo jaki termin waznosci jest. :roll:

Może ktoś się odezwie kto już używał - bo jakby się okazało, że wyniki z nich są miarodajne to dla kotów, które są lecznicowstrętowe zawsze to byłaby jakaś pomoc do diagnozy. :D
19.11.10 - Tosia (*) - kocie dziecko, któremu los dał tak mało czasu
26.08.11 - Czikita (*) moja pierwsza kocia miłość - przyszła, zabrała moje serce i odeszła tak szybko
14.12.12 - Felciu (*) zawsze będziesz z nami
26.04.14 - Papaja (*) najsłodsza strachliwa królewna, takiej już nie będzie
31.07.17 - Rudolf (*) moja najukochańsza kocia pierdoła

AgaPap

Od: Pt sie 31, 2007 6:49

Post » Śro lis 05, 2008 9:17

Warto kupic.
Bialko, krew, cukier, cw, pH bardzo ladnie sie sprawdza.
Tylko trzeba pamietac, ze badanie w domu paskiem jest orientacyjne. Jesli na pasku jest ok, to znaczy ze jest dobrze. Natomiast jesli na pasku jest cokolwiek niepokojacego, i tak trzeba zrobic normalne porzadne badania w laboratorium.

Moim zdaniem wystraczajace sa paski 8-wskaznikowe. Bo np leukocyty zawsze jakies niemiarodajne wychodza.

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

Post » Śro lis 05, 2008 9:21

Nie za ta cenę. Kupowałam w sklepie cezalu 100 pasków za coś koło 30 zł. Też 10 parametrowe. To "ludzkie" paski i sprawdziłam na moich kotach że podają nieprawidłowo białko i leukocyty (zawsze wychodzą choć badanie w labie tego nie potwierdza). Są jednak bardzo przydatne do badania pH i świetnie wykrywały krew w moczu gdy mój kot miał z tym problem.

Sylwka

Od: Pt lut 11, 2005 10:52

Post » Śro lis 05, 2008 9:26

Sylwka pisze:Nie za ta cenę. Kupowałam w sklepie cezalu 100 pasków za coś koło 30 zł. Też 10 parametrowe. To "ludzkie" paski i sprawdziłam na moich kotach że podają nieprawidłowo białko i leukocyty (zawsze wychodzą choć badanie w labie tego nie potwierdza). Są jednak bardzo przydatne do badania pH i świetnie wykrywały krew w moczu gdy mój kot miał z tym problem.

O u nas jest sklep cezalu chyba, podejdę tam w takim razie i się dopytam. :D
19.11.10 - Tosia (*) - kocie dziecko, któremu los dał tak mało czasu
26.08.11 - Czikita (*) moja pierwsza kocia miłość - przyszła, zabrała moje serce i odeszła tak szybko
14.12.12 - Felciu (*) zawsze będziesz z nami
26.04.14 - Papaja (*) najsłodsza strachliwa królewna, takiej już nie będzie
31.07.17 - Rudolf (*) moja najukochańsza kocia pierdoła

AgaPap

Od: Pt sie 31, 2007 6:49

Post » Śro lis 05, 2008 9:34

ja uzywalam ostatnio
ale to nie jest dokładna analiza
udało sie wychwycic nieprawidlowosci w pH i białko
ale juz do zbadania ciezaru wlasciwego potrzebuje oddac do labu
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Od: Pt sie 22, 2003 9:21

Post » Śro lis 05, 2008 9:39

adresy i telefony sklepów CEZALU: http://www.cezal.com.pl/?s=1&d=217
Obrazek Obrazek

Trucia-mama

Post » Śro lis 05, 2008 9:40

Niewiarygodne są wskazania fioletowe, czyli leukocyty. To trzeba w ogółe nie brać pod uwagę. Reszta jest ważna. Ja mam i bardzo sobie chwalę. Przynajmniej wiem co sie dzieje z kotami. Sprawdzam co jakiś czas mocz 2 kotkom, które mają okresowe problemy z pęcherzem.

Paski kupiłam na allegro.

Zakocona

Od: Czw lut 03, 2005 22:19

Post » Śro lis 05, 2008 9:50

Tak jak pisałam u mnie białko i leukocyty wychodzą zawsze i nie ma to pokrycia w badaniu laboratoryjnym. Odczyn, krew (gdy była) i ciężar właściwy oraz brak innych parametrów był zawsze zgodny z wynikami labu.

Sylwka

Post » Śro lis 05, 2008 10:05

Mnie najbardziej interesują wskazania:
- bilirubina, urobilinogen i PRO(?) - to wyszło źle u Dody; nie mogę znaleźć co znaczy skrót PRO
- białko, kreatynina - u Mrucha, bo w ABC wątek "badanie moczu" znalazłam na 4 stronie (są jeszcze w tym poście linki do obcojęzycznych stron)
Tinka07 pisze:to prawda, że stosunek białka do kreatyniny w moczu pozwala już w najwcześniejszym stadium wykryć chorobę nerek. Gdy w surowicy stężenie kreatyniny jest przy górnej wartości brzegowej lub lekko ją przekracza, ok. 70-75 proc. nefronów jest już bezpowrotnie zniszczonych.
Stosunek białka do kreatyniny w moczu wg laboratoriów niemieckich: < 0,33-0,4

Czyli paski raczej nie rozwiążą moich problemów, ale jeżeli w CEZALU będą po 30 zł to i tak chyba kupię.
Obrazek Obrazek

Trucia-mama

Post » Śro lis 05, 2008 10:16

Pozwolę sobie jeszcze wkleić linka do stronki o wadach układu moczowego dzieci, w końcu footerka to takie nasze dzieci :wink: : http://zum.org.pl/2.2.2.html#UROBILINOGEN
są tu pożyteczne info, łącznie z instrukcją prawidłowego przeprowadzenia testu paskowego.
Obrazek Obrazek

Trucia-mama

Post » Śro lis 05, 2008 10:29

Właśnie na tej stronce wyczytałam o UROMEDIUM - to test pozwalający na oznaczenie ogólnej liczby komórek bakteryjnych w moczu - ocena ilościowa (porównanie z wzorcem gęstości); wstępne różnicowanie kolorystyczne bakterii Gram ujemnych - ocena ilościowa i jakościowa.
W aptekach internetowych kosztuje ok. 5 zł.

Ciekawe, czy dało by się zastosować do wykrywania bakteryjnego zapalenia pęcherza moczowego u footer?

Na pewno musiałby być mocz złapany "w locie" a nie zlany z pustej kuwety :?
Obrazek Obrazek

Trucia-mama

Post » Śro lis 05, 2008 10:41

Ja uzywam i sobie chwale. Dzieki paskom wykryłam Felkowe problemy z pecherzem w zarodku: kot zachowywał sie normalnie, tzn. ani nie posikiwał, ani go nie zatykało, a mimo to było wiele czerwonych krwinek w moczu oraz szczawiany. Leczymy i jest poprawa.
Oczywiscie próbki były badane w labie.
Wskazania leukocytów takze u mnie sa mylace. Ja koncentruje sie na erytrocytach, pH, kreatyninie i glukozie.
A paski kupiłam swego czasu na allegro, ale za 50 zeta!
Obrazek

miszelina

Od: Nie maja 06, 2007 13:31

Post » Śro lis 05, 2008 10:59

Już się dodzwoniłam do CEZALU w Gdańsku. Są po 30 zł z tym, że sklep czynny od 7-15 ale problem rozwiązany dzięki Dzidzi.
I tak oto dzięki Sylwi i Dzidzi zaoszczędziłam prawie pięć dyszek. Dzięki dziewczyny!!! :D
Obrazek Obrazek

Trucia-mama

Post » Śro lis 05, 2008 11:08

Nie ma za co :D . Tylko pamiętaj nie dostań zawału jak zobaczysz na wyniku dużo leukocytów i białka. Ja byłam bliska zejścia i kot chyba też bo wylądował od razu u weta co się okazało zupełnie niepotrzebne :wink: .

Sylwka

[następna]