Wątek dla nerkowców - VIII

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Wto lip 23, 2013 10:19 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Niech koniecznie zrobią też morfologię...
...

CoToMa

Od: Pon sie 21, 2006 14:34

Post » Wto lip 23, 2013 10:35 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Ather pisze:TAK,tylko jak lekarz zapytał jaki profil to powiedziałam nerkowy,a jonogram sobie musze sama wybrac co chce :?:

Pisałam, ale napiszę jeszcze raz:
- morfologia
- biochemia: ALT, AST czyli wątroba i nerki czyli mocznik i kreatynina,
- jonogram: potas, sód, fosfor, wapń, chlorki

Nie rób profilu nerkowego, zrób takie badania jak napisałam wyżej, nie wiadomo wcale czy masz nerkowego kota; podwyższone wartości mocznika i kreatyniny nie musza świadczyć o pnn.
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Wto lip 23, 2013 10:56 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

może warto by też zbadać tarczycę?
od nadczynności też mogą być podwyższone wyniki nerkowe
...

CoToMa

Od: Pon sie 21, 2006 14:34

Post » Wto lip 23, 2013 10:59 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

CoToMa pisze:może warto by też zbadać tarczycę?
od nadczynności też mogą być podwyższone wyniki nerkowe

Na początek chyba wystarczy standardowe, porządne badanie.

casica

Post » Wto lip 23, 2013 11:09 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

U nas z morfologii wyszła ogromna leukocytoza, i jeszcze anemia.. wiec moga wyjść właśnie jakieś dodatkowe rzeczy, które potem lekarz może powiązać w całość. nie wiem Ather dlaczego Twój lekarz nie zaproponował sam tych badań.
A co do konsultacji z dr Neską, też Twój lekarz może to zrobić mailowo, porób tylko wyniki, i jeśli faktycznie bedzie, że to nerki, a nie zep odwyższone wyniki są swiadectwem innych schorzeń, to wtedy możecie prosić o konsultacje.

co do poprzednich wpisów o karmach, to nasza np ma odruch wymiotny na mokrego renala, wiec dokarmiamy ze strzykawki, ale suchą z kolei je całkiem całkiem. i to nie jest tak, że kot nie ma apetytu, bo zwykłe saszetki zjada

iwona-1984

Od: Sob cze 15, 2013 21:56

Post » Wto lip 23, 2013 12:24 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

dziś jadę na pobranie moczu z pęcherza mojemu Karmusiowi, strasznie się boję, czy ktoś z Was tak pobierał mocz ? jak to wygląda ? :cry:
jo.anna

Post » Wto lip 23, 2013 12:50 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Lilek miał pobrany mocz z pęcherza 17 lipca. Do pobrania lekarz dał mu jakiś usypiacz gazowy z butli, który wyłączył kota na 2 minuty. W tym czasie wet pobrał mocz. Kot nawet nie wiedział o co chodzi i po co tam był.
Swoja droga strasznie się denerwuję, że wyników jeszcze nie ma. Oznacza to, że coś tam znaleźli

Dyktatura

Od: Pon paź 12, 2009 8:40

Post » Wto lip 23, 2013 13:37 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Dyktatura pisze:Lilek miał pobrany mocz z pęcherza 17 lipca. Do pobrania lekarz dał mu jakiś usypiacz gazowy z butli, który wyłączył kota na 2 minuty. W tym czasie wet pobrał mocz. Kot nawet nie wiedział o co chodzi i po co tam był.
Swoja droga strasznie się denerwuję, że wyników jeszcze nie ma. Oznacza to, że coś tam znaleźli

trzymam kciuki żeby bylo ok :ok:

Ather

Od: Pon lip 22, 2013 12:04

Post » Wto lip 23, 2013 15:12 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

:(((((((obdzwoniłam lecznice weterynarze mówia ze te wyniki krwi sa prawidlowe-że sód jest taki hiper po kroplówkach z NACL
rozmawialam z wetami -powiedzieli że jak ma kot miec dobre wyniki skoro ma zatarta strukture nerek?
oni mowia ze wyniki sa u kota prawidlowe :crying: ze to nie bład wykonania :placz: :placz: :placz: :placz: :placz: :placz: :placz: :placz:

Ather

Od: Pon lip 22, 2013 12:04

Post » Wto lip 23, 2013 15:58 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Ja też miałam dziwaczne, niemozliwe wyniki badań i wet w obu przypadkach upierał się ( oj, bardzo sie upierał ) , że dobrze wykonał. Gdyby przyznał się do błędu, powinien zwrócić pieniądze. W Laboklinie wyszły zupełnie inaczej. W obu lecznicach podziękowałam za leczenie, wychodząc z założenia, że nie będę płacić za brak podstawowych wiadomości. Według mojej wiedzy u żywego ssaka niemożliwe takie stężenia sodu- 15282.311mmol/L, w tych jednostkach, które tu przytoczyłaś.( Na- norma 139- 156 mmol / l ) Równowaga wodno- elektrolitowa jest nauką ścisłą. Chyba, że pobierali krew razem z tą kroplówką. I musiałby to być roztwór hypertoniczny soli.
Moze pomyliłaś przecinki lub jednostki?
Zrób skan, bo chciałabym zobaczyć ten wydruk na własne oczy.

sigman

Od: Pon wrz 03, 2012 10:19

Post » Wto lip 23, 2013 16:35 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Dziewczyny a czym najlepiej zakwasić mocz kotu. Narzeczonej mojego Lilka wyszły kamienie. zalecenie od weta to żeby zakwaszać mocz.

Dyktatura

Post » Wto lip 23, 2013 17:31 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

A zbadał. jakie to kamienie? bo jest jeden rodzaj, przy którym zakwaszanie powoduje wzrost kamieni...
Do zakwaszania jest pasta uro-pet, ktoś na tym wątku pisał również o jeszcze o tabletkach jakichś...
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Wto lip 23, 2013 19:21 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

wyniki Karmusia z moczu pobranego z pęcherza
czy widzicie coś na nich ? dla mnie to czarna magia a do wetki w czwartek jedziemy...

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Ostatnio edytowano Wto lip 23, 2013 19:47 przez jo.anna, łącznie edytowano 1 raz
jo.anna

Post » Wto lip 23, 2013 19:43 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

taizu pisze:A zbadał. jakie to kamienie? bo jest jeden rodzaj, przy którym zakwaszanie powoduje wzrost kamieni...
Do zakwaszania jest pasta uro-pet, ktoś na tym wątku pisał również o jeszcze o tabletkach jakichś...

W sumie to nie pytałam koleżanki, ale skoro ten wet to zalecił to na 100 % wiedział co mówi. :)

Dyktatura

Post » Wto lip 23, 2013 19:46 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Ather pisze::(((((((obdzwoniłam lecznice weterynarze mówia ze te wyniki krwi sa prawidlowe-że sód jest taki hiper po kroplówkach z NACL
rozmawialam z wetami -powiedzieli że jak ma kot miec dobre wyniki skoro ma zatarta strukture nerek?
oni mowia ze wyniki sa u kota prawidlowe :crying: ze to nie bład wykonania :placz: :placz: :placz: :placz: :placz: :placz: :placz: :placz:

Masz zażądać zrobienia badań - co jest niezrozumiałe w tym zdaniu?

Nie tłumacz, weź kota, niech mu pobiorą krew i zrobia badania.
KONIEC

casica

[poprzednia][następna]