Wątek dla nerkowców - VIII

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pon lip 22, 2013 18:48 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Mam pytanie-w czasie pobierania krwi po odwirowaniu krew sie scieła-tzn bylo bardzo duzo tłuszczu-czyli że kot ma duzo cholesterolu doktor musiał kilka razy odwirowywac krew wyciągac gluty tluszczu i łapac surowice czy to moglo wpłynąc na wyniki?

Ather

Od: Pon lip 22, 2013 12:04

Post » Pon lip 22, 2013 18:51 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Ather pisze:
sigman pisze:Ather, te wyniki sodu i chloru są nieprawdopodobne, myślę, że to błąd i nie powinno się brać ich pod uwagę. Żaden ssak nie będzie żył z takim wynikiem elektrolitów.

robilismy 2 razy badanie - wychodziło tak samo!
do badan sodu bierze sie 2 probowki sod r1 i sod r2 czy jakos tak widzialam bylam przy tym
ten sod mogł byc po tych kroplówkach codziennych z nacl :?

Więc badanie wykonywał ktoś niekompetentny, lub masz źle przepisane jednostki lub źle postawiony przecinek. Żadna kroplówka nie podniesie przyżyciowo do 15 tys mmol / l sodu. Po intensywnych kroplówkach z soli 0,9% NaCl najwyżej spadnie stężenie potasu, pomijając kwestię przewodnienia.

sigman

Od: Pon wrz 03, 2012 10:19

Post » Pon lip 22, 2013 18:52 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Ather pisze:Dostałam odpowiedz od dr neski-do 29 jest na urlopie
A dlaczego nie dawac KARMY NERKOWEJ?
Napisalam maila do theriosa z prosba o konsultację

casica a dlaczego twierdzisz ze kot jest przewodniony skoro Chlorki są wysokie to swiadczy o odwodnieniu
http://www.labwet.pl/1022/wartosci-referencyjne
chlorki u czarka Cl233.550mmol/L

A po co mu karma nerkowa? Najprawdopodobniej nie jest nerkowcem. Ale oczywiście może być jeśli dalej będzie tak leczony. Sama piszesz, że nie chce jeść tej karmy, dajesz mu strzykawką, kot się stresuje - nie polepsza to jego stanu i nie pomaga mu.
Jeśli boisz się o fosfor raczej dawaj mu mokra karmę dla seniorów.

Czemu tak piszę? Że kot jest przewodniony? Bo taki wysoki poziom sodu może o tym świadczyć, nie musi ale może. Poza tym w ogóle nie rozumiem zasadności podawania kroplówek kotu z takimi wynikami jakie wpisałaś jako pierwsze. kroplówki trzeba stosować bradzo umiejętnie, rozważać dawkę, albowiem nie jest tak, że w kota można wlać ile się da i będzie dobrze.

Faktycznie, sprawdź te wyniki jonogramu.

Ather pisze:Mam pytanie-w czasie pobierania krwi po odwirowaniu krew sie scieła-tzn bylo bardzo duzo tłuszczu-czyli że kot ma duzo cholesterolu doktor musiał kilka razy odwirowywac krew wyciągac gluty tluszczu i łapac surowice czy to moglo wpłynąc na wyniki?

Krew była lipemiczna? Kot nie był na czczo?
Nie, nie rób badań w tej lecznicy, coś tu się zupełnie nie klei.
Jedź do Theriosa, albo zażycz sobie wysłania krwi do Laboklinu, idexu
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Pon lip 22, 2013 18:53 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

sigman pisze:
Ather pisze:
sigman pisze:Ather, te wyniki sodu i chloru są nieprawdopodobne, myślę, że to błąd i nie powinno się brać ich pod uwagę. Żaden ssak nie będzie żył z takim wynikiem elektrolitów.

robilismy 2 razy badanie - wychodziło tak samo!
do badan sodu bierze sie 2 probowki sod r1 i sod r2 czy jakos tak widzialam bylam przy tym
ten sod mogł byc po tych kroplówkach codziennych z nacl :?

Więc badanie wykonywał ktoś niekompetentny, lub masz źle przepisane jednostki lub źle postawiony przecinek. Żadna kroplówka nie podniesie przyżyciowo do 15 tys mmol / l sodu. Po intensywnych kroplówkach z soli 0,9% NaCl najwyżej spadnie stężenie potasu, pomijając kwestię przewodnienia.

Badanie robił doktor, wyniki przepisałam z wydruku z maszyny

Ather

Post » Pon lip 22, 2013 18:55 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

casica pisze:
Ather pisze:Dostałam odpowiedz od dr neski-do 29 jest na urlopie
A dlaczego nie dawac KARMY NERKOWEJ?
Napisalam maila do theriosa z prosba o konsultację

casica a dlaczego twierdzisz ze kot jest przewodniony skoro Chlorki są wysokie to swiadczy o odwodnieniu
http://www.labwet.pl/1022/wartosci-referencyjne
chlorki u czarka Cl233.550mmol/L

A po co mu karma nerkowa? Najprawdopodobniej nie jest nerkowcem. Ale oczywiście może być jeśli dalej będzie tak leczony. Sama piszesz, że nie chce jeść tej karmy, dajesz mu strzykawką, kot się stresuje - nie polepsza to jego stanu i nie pomaga mu.
Jeśli boisz się o fosfor raczej dawaj mu mokra karmę dla seniorów.

Czemu tak piszę? Że kot jest przewodniony? Bo taki wysoki poziom sodu może o tym świadczyć, nie musi ale może. Poza tym w ogóle nie rozumiem zasadności podawania kroplówek kotu z takimi wynikami jakie wpisałaś jako pierwsze. kroplówki trzeba stosować bradzo umiejętnie, rozważać dawkę, albowiem nie jest tak, że w kota można wlać ile się da i będzie dobrze.

Faktycznie, sprawdź te wyniki jonogramu.

Ather pisze:Mam pytanie-w czasie pobierania krwi po odwirowaniu krew sie scieła-tzn bylo bardzo duzo tłuszczu-czyli że kot ma duzo cholesterolu doktor musiał kilka razy odwirowywac krew wyciągac gluty tluszczu i łapac surowice czy to moglo wpłynąc na wyniki?

Krew była lipemiczna? Kot nie był na czczo?
Nie, nie rób badań w tej lecznicy, coś tu się zupełnie nie klei.
Jedź do Theriosa, albo zażycz sobie wysłania krwi do Laboklinu, idexu

kot karmę nerkową je ze smakiem
strzykawką wciskałam mu wodę!
Za każdym razem a robilam 2 badania w tej lecznicy kot miał zwały gluty tłuszczu we krwi po odwirowaniu- kot był NA CZCZO!!

o godz 21 chowałam żarcie i ok 9-10 rano bylo badanie krwi

Ather

Post » Pon lip 22, 2013 19:00 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Ather pisze:kot karmę nerkową je ze smakiem
Za każdym razem a robilam 2 badania w tej lecznicy kot miał zwały gluty tłuszczu we krwi po odwirowaniu- kot był NA CZCZO!!

A to przepraszam, źle zrozumiałam, ale nadal nie widze sensu w jej oddawaniu.
Wody już mu nie wciskaj.

To zrób badania w innej. Po prostu. Ale zanim zrobisz mu kolejne badania poczekaj co Ci poradzi jakiś sensowny wet.

casica

Post » Pon lip 22, 2013 19:01 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Yagutka pisze:Ja bym powtórzyła te wyniki krwi w innym labie najlepiej.

Maciek dostaje NaCl od paru miesięcy (teraz co drugi dzień, wcześniej codziennie), a sód i chlorki cały czas w miarę stabilnie.

Mogą mieć źle skalibrowany sprzęt, spotkałam się z takim przypadkiem. Dlatego warto sprawdzić gdzie indziej
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Pon lip 22, 2013 19:02 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

casica pisze:

Wody już mu nie wciskaj.

To zrób badania w innej. Po prostu. Ale zanim zrobisz mu kolejne badania poczekaj co Ci poradzi jakiś sensowny wet.

może zrobię badanie w Wadowicach w lecznicy?jeszcze raz? ale nie w tym tygodniu bo do 18 pracuje a lecznice do 18 :x
Najgorsze jest to że on strasznie boi się kontenerka.....wyprawa do weta to straszny stres-najpierw na siłe wcisniecie do klatki potem jazda autem w kontenerku masakra jest strasznie zestersowany nienawidzi klatki czy to tez moze miec wplyw?

Ather

Post » Pon lip 22, 2013 19:04 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Ather pisze:
casica pisze:

Wody już mu nie wciskaj.

może zrobię badanie w Wadowicach w lecznicy?jeszcze raz? ale nie w tym tygodniu bo do 18 pracuje a lecznice do 18 :x

Zrób i zrób porządnie, czyli: morfologia, biochemia (parametry wątrobowe i nerkowe) i jonogram, koniecznie z fosforem.

casica

Post » Pon lip 22, 2013 19:07 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

W uwagach pisze się " surowica lipemiczna" Może być nawet na czczo.
Ja w takim przypadku powtórzyłabym badania u kota w laboratorium Lab- Wet, Laboklin, Ideex )

sigman

Od: Pon wrz 03, 2012 10:19

Post » Pon lip 22, 2013 19:07 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Ale jaki jonogram i morfologie?tego jest pełno.......kazdy wet chce wiedziec dokładnie jakie badanie ma zrobic
acha -krew od czarka nie zabardzo chce leciec :(
Ostatnio edytowano Pon lip 22, 2013 19:09 przez Ather, łącznie edytowano 1 raz

Ather

Post » Pon lip 22, 2013 19:09 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Ale ja nie słyszałam o wyciąganiu glutów tłuszczu z surowicy i mimo wszystko robienia badań z takiej próbki. Krew lipemiczną widziałam kilka razy, i koty były na czczo, ale wet jak tylko zobaczył taką krew, mówił - szkoda zachodu bo badania będą niewiarygodne

casica

Post » Pon lip 22, 2013 19:10 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Ather pisze:Ale jaki jonogram i morfologie?tego jest pełno.......

Morfologia, to morfologia, jest jedna jedyna. A jonogram? Potas, wapń, sód, fosfor, chlorki, standard

casica

Post » Pon lip 22, 2013 19:11 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

casica pisze:Ale ja nie słyszałam o wyciąganiu glutów tłuszczu z surowicy i mimo wszystko robienia badań z takiej próbki. Krew lipemiczną widziałam kilka razy, i koty były na czczo, ale wet jak tylko zobaczył taką krew, mówił - szkoda zachodu bo badania będą niewiarygodne

???????????????????????po odwirowaniu krwi tłuszczu było pół próbowki! doktor wyciągał igłą ten tłuszcz i pobierał znad krwi surowice-kilka razy

Ather

Post » Pon lip 22, 2013 19:13 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

casica pisze:
Ather pisze:Ale jaki jonogram i morfologie?tego jest pełno.......

Morfologia, to morfologia, jest jedna jedyna. A jonogram? Potas, wapń, sód, fosfor, chlorki, standard

no przecież podalam wyniki-mocznik kreatynina,wapn, sod,chlorki,potas

Ather

[poprzednia][następna]