Moderator: Moderatorzy
Ather pisze:sigman pisze:Ather, te wyniki sodu i chloru są nieprawdopodobne, myślę, że to błąd i nie powinno się brać ich pod uwagę. Żaden ssak nie będzie żył z takim wynikiem elektrolitów.
robilismy 2 razy badanie - wychodziło tak samo!
do badan sodu bierze sie 2 probowki sod r1 i sod r2 czy jakos tak widzialam bylam przy tym
ten sod mogł byc po tych kroplówkach codziennych z nacl
Ather pisze:Dostałam odpowiedz od dr neski-do 29 jest na urlopie
A dlaczego nie dawac KARMY NERKOWEJ?
Napisalam maila do theriosa z prosba o konsultację
casica a dlaczego twierdzisz ze kot jest przewodniony skoro Chlorki są wysokie to swiadczy o odwodnieniu
http://www.labwet.pl/1022/wartosci-referencyjne
chlorki u czarka Cl233.550mmol/L
Ather pisze:Mam pytanie-w czasie pobierania krwi po odwirowaniu krew sie scieła-tzn bylo bardzo duzo tłuszczu-czyli że kot ma duzo cholesterolu doktor musiał kilka razy odwirowywac krew wyciągac gluty tluszczu i łapac surowice czy to moglo wpłynąc na wyniki?
sigman pisze:Ather pisze:sigman pisze:Ather, te wyniki sodu i chloru są nieprawdopodobne, myślę, że to błąd i nie powinno się brać ich pod uwagę. Żaden ssak nie będzie żył z takim wynikiem elektrolitów.
robilismy 2 razy badanie - wychodziło tak samo!
do badan sodu bierze sie 2 probowki sod r1 i sod r2 czy jakos tak widzialam bylam przy tym
ten sod mogł byc po tych kroplówkach codziennych z nacl
Więc badanie wykonywał ktoś niekompetentny, lub masz źle przepisane jednostki lub źle postawiony przecinek. Żadna kroplówka nie podniesie przyżyciowo do 15 tys mmol / l sodu. Po intensywnych kroplówkach z soli 0,9% NaCl najwyżej spadnie stężenie potasu, pomijając kwestię przewodnienia.
casica pisze:Ather pisze:Dostałam odpowiedz od dr neski-do 29 jest na urlopie
A dlaczego nie dawac KARMY NERKOWEJ?
Napisalam maila do theriosa z prosba o konsultację
casica a dlaczego twierdzisz ze kot jest przewodniony skoro Chlorki są wysokie to swiadczy o odwodnieniu
http://www.labwet.pl/1022/wartosci-referencyjne
chlorki u czarka Cl233.550mmol/L
A po co mu karma nerkowa? Najprawdopodobniej nie jest nerkowcem. Ale oczywiście może być jeśli dalej będzie tak leczony. Sama piszesz, że nie chce jeść tej karmy, dajesz mu strzykawką, kot się stresuje - nie polepsza to jego stanu i nie pomaga mu.
Jeśli boisz się o fosfor raczej dawaj mu mokra karmę dla seniorów.
Czemu tak piszę? Że kot jest przewodniony? Bo taki wysoki poziom sodu może o tym świadczyć, nie musi ale może. Poza tym w ogóle nie rozumiem zasadności podawania kroplówek kotu z takimi wynikami jakie wpisałaś jako pierwsze. kroplówki trzeba stosować bradzo umiejętnie, rozważać dawkę, albowiem nie jest tak, że w kota można wlać ile się da i będzie dobrze.
Faktycznie, sprawdź te wyniki jonogramu.Ather pisze:Mam pytanie-w czasie pobierania krwi po odwirowaniu krew sie scieła-tzn bylo bardzo duzo tłuszczu-czyli że kot ma duzo cholesterolu doktor musiał kilka razy odwirowywac krew wyciągac gluty tluszczu i łapac surowice czy to moglo wpłynąc na wyniki?
Krew była lipemiczna? Kot nie był na czczo?
Nie, nie rób badań w tej lecznicy, coś tu się zupełnie nie klei.
Jedź do Theriosa, albo zażycz sobie wysłania krwi do Laboklinu, idexu
Ather pisze:kot karmę nerkową je ze smakiem
strzykawką wciskałam mu wodę!
Za każdym razem a robilam 2 badania w tej lecznicy kot miał zwały gluty tłuszczu we krwi po odwirowaniu- kot był NA CZCZO!!
o godz 21 chowałam żarcie i ok 9-10 rano bylo badanie krwi
Yagutka pisze:Ja bym powtórzyła te wyniki krwi w innym labie najlepiej.
Maciek dostaje NaCl od paru miesięcy (teraz co drugi dzień, wcześniej codziennie), a sód i chlorki cały czas w miarę stabilnie.
casica pisze:Ather pisze:kot karmę nerkową je ze smakiem
Za każdym razem a robilam 2 badania w tej lecznicy kot miał zwały gluty tłuszczu we krwi po odwirowaniu- kot był NA CZCZO!!
A to przepraszam, źle zrozumiałam, ale nadal nie widze sensu w jej oddawaniu.
Wody już mu nie wciskaj.
To zrób badania w innej. Po prostu. Ale zanim zrobisz mu kolejne badania poczekaj co Ci poradzi jakiś sensowny wet.
Ather pisze:casica pisze:Ather pisze:kot karmę nerkową je ze smakiem
A to przepraszam, źle zrozumiałam, ale nadal nie widze sensu w jej oddawaniu.
Wody już mu nie wciskaj.
To zrób badania w innej. Po prostu. Ale zanim zrobisz mu kolejne badania poczekaj co Ci poradzi jakiś sensowny wet.
może zrobię badanie w Wadowicach w lecznicy?jeszcze raz? ale nie w tym tygodniu bo do 18 pracuje a lecznice do 18
Ather pisze:Ale jaki jonogram i morfologie?tego jest pełno.......
casica pisze:Ale ja nie słyszałam o wyciąganiu glutów tłuszczu z surowicy i mimo wszystko robienia badań z takiej próbki. Krew lipemiczną widziałam kilka razy, i koty były na czczo, ale wet jak tylko zobaczył taką krew, mówił - szkoda zachodu bo badania będą niewiarygodne
casica pisze:Ather pisze:Ale jaki jonogram i morfologie?tego jest pełno.......
Morfologia, to morfologia, jest jedna jedyna. A jonogram? Potas, wapń, sód, fosfor, chlorki, standard
Użytkownicy przeglądający ten dział: kasiek1510 i 6 gości