Domek Tymczasowy Figaro -cd

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lip 12, 2013 12:31 Re: Domek Tymczasowy Figaro -cd

Same pięknoty :1luvu:
Matko czlowiek od razu widzi i sie zakochuje w tych kuleczkach! :love: :love: :love:
Boskie sa :1luvu:

AgaS1987

Od: Wto mar 12, 2013 9:33

Post » Pt lip 12, 2013 14:57 Re: Domek Tymczasowy Figaro -cd

cuda przesłodkie :love:
Obrazek Obrazek

Thorkatt

Od: Czw sty 04, 2007 23:29

Post » Pt lip 12, 2013 17:19 Re: Domek Tymczasowy Figaro -cd

a ja mam kolejną wałówkę :mrgreen: od Cioci Pako, Thoraktt i AgaS1987 :1luvu:
oraz myszki dla Felicji i Kiesi od Thoraktt :1luvu:

jessi74

Od: Sob kwi 11, 2009 23:21

Post » Pt lip 12, 2013 17:38 Re: Domek Tymczasowy Figaro -cd

jessi74 pisze:a ja mam kolejną wałówkę :mrgreen: od Cioci Pako, Thoraktt i AgaS1987 :1luvu:

:1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu:
Każdy kotek zostawia odcisk
swojej łapki w twoim sercu[

Figaro52

Od: Śro lip 22, 2009 5:09

Post » Pt lip 12, 2013 20:20 Re: Domek Tymczasowy Figaro -cd

jessi74 pisze:a ja mam kolejną wałówkę :mrgreen: od Cioci Pako, Thoraktt i AgaS1987 :1luvu:

Felcia dzis chyba nie zasnie bo bedzie czekala na myszeczke :D
W przyszlym tygodniu odbiore!
Dziekuje ciociu Thorkatt :1luvu:

AgaS1987

Od: Wto mar 12, 2013 9:33

Post » Pon lip 15, 2013 18:35 Re: Domek Tymczasowy Figaro -cd

Gdzieś już podobno alter ego pisało, że Frusia wróciła (to dziewczynka z wiosennych trojaczków, które Kamcia przygarnęła - zaraz po nas - jak ich mamusię potrąciło auto).

Po badaniach ogólnych i różnych wiemy na pewno, że malutka (teraz ok. 4 miesiące) ma tylko i wyłącznie kryształki w moczu - bez kamieni i bakterii. Po dalszych analizach wiemy już, że są to kryształki cystynowe :roll:

Generalnie to rzadko występujące kryształki i najczęstszą ich przyczyną jest cystynuria - genetyczna choroba metaboliczna (można z nią żyć na specjalnej diecie nisko białkowej). Problem w tym, że koty na nią raczej nie chorują :roll: Doczytałam już w źródłach różnych, że mogą one też sporadycznie pojawiać się przy nieodpowiedniej diecie (raczej nie wchodzi to w grę) lub przy przewlekłym stresie, gdy na jego skutek kot powstrzymuje oddawanie moczu i ogranicza sobie picie (lub ma do niego słaby dostęp - też raczej odpada). Stres jest tu najbardziej prawdopodobny, chociaż... :roll:

Na razie przez dwa tygodnie będziemy się męczyć na ścisłej diecie renal (choć bardzo prawdopodobne, że się na nią raczej przestawiamy :? ) i za dwa tygodnie robimy powtórkę badań moczu na obecność kryształków.

Zapraszam do wszelkich sugestii (może ktoś się spotkał z podobnym przypadkiem?), będę bardzo wdzięczna. Dziewczynka obecnie czuje się świetnie (gania za maluchami, mizia się i apetyt jej dopisuje). Gdy przyszła rzeczywiście często i mało posikiwała, ale już po dwóch-trzech dniach sika normalnie. Dziś były jeszcze ślady krwi w moczu, ale w samych siuśkach już jej nie widać (mają normalny kolor).

Figaro52

Post » Wto lip 16, 2013 8:45 Re: Domek Tymczasowy Figaro -cd

Tlusty barf z dodatkowa iloscia wody...
Obrazek Obrazek Obrazek

Wrocławskie Koty - polub nas na Facebook

turkawka

Od: Pon lut 01, 2010 12:43

Post » Wto lip 16, 2013 9:19 Re: Domek Tymczasowy Figaro -cd

viewtopic.php?f=20&t=154746

kożuszek i sukienka - od milena88
Obrazek

czarno-czarni

Od: Pon lip 21, 2008 12:35

Post » Wto lip 16, 2013 10:22 Re: Domek Tymczasowy Figaro -cd

Figaro52 pisze:Na razie przez dwa tygodnie będziemy się męczyć na ścisłej diecie renal (choć bardzo prawdopodobne, że się na nią raczej przestawiamy :? ) i za dwa tygodnie robimy powtórkę badań moczu na obecność kryształków.

renal czy urinary? problem jest z nerkmi czy pęcherzem?
Siurek jak był malutki, zaraz po przyniesieniu często biegał robić siku i miał krew w moczu. To było na tle stresowym ale już niestety nie pamiętam co mu w moczu wyszło, krew była widoczna gołym okiem :-( dieta urinary + leki i po miesiącu wszystko było już ok i do tej pory jest :-)

mawin

Od: Czw sie 09, 2007 9:55

Post » Wto lip 16, 2013 11:05 Re: Domek Tymczasowy Figaro -cd

Dzięki dziewczyny :kotek:
Renal bo cystyna wytrąca się słabiej przy diecie niskokobiałkowej i w zaleceniach rzeczywiście jest wpisana profilaktyka kamicy cystynowej (i moczanowej). Ale szczerze jak porównywałam wskazania i przeciwwskazania w obu to są podobne. Zdałam się na zalecenie weterynarza i na wskazania samej Frusi (Urinary nie chciała jeść, a jak ją już przekabaciłam do spróbowania to dostała rozwolnienia :? ). Po renalu póki co jest :ok:

Dzięki Mawin za wsparcie przykładem Siurka, bo szczerze to na forum znalazłam tylko jeden przypadek tego typu zaburzenia i kotek po rocznej terapii, kilku zabiegach i operacji nie dał sobie rady z powikłaniami :cry: Co prawda po konsultacji z lekarzem wiemy, że tam były kamienie, niemożność oddawania moczu, doszła niewydolność nerek, itd. ale co się przestraszyłam to moje.
U Frusi było prawie tak samo jak opisujesz początki Siurka. Po tygodniu jest już znaczna poprawa, bo kocia sika normalnie i mocz nie jest już czerwony (choć pod mikroskopem są jeszcze widoczne erytrocyty). No, ale teraz jeszcze bardziej optymistycznie podejdę do sprawy :ok:

Nadmienię jeszcze, że dziewczynka grzecznie współpracuje wcinając Renala. Zastanawiałam się właśnie nad Barfem, bo wyczytałam gdzieniegdzie opinie, że lepiej kota z problemami układu moczowego trzymać głównie na mokrym... Na razie mam do tych opinii obserwujący stosunek. Podowiaduję się jeszcze, posprawdzam...

Mogłaby młoda po prostu się przestać stresować i całkowicie wyzdrowieć :twisted:

Figaro52

Post » Wto lip 16, 2013 14:14 Re: Domek Tymczasowy Figaro -cd

właśnie dzwoniła do mnie AgaS1987 jeśli chodzi o renala, to ona może odstąpić jakieś pół kg lub troszkę więcej, karma będzie u mnie bo będę widziała się z Agą dzisiaj

jessi74

Od: Sob kwi 11, 2009 23:21

Post » Wto lip 16, 2013 18:55 Re: Domek Tymczasowy Figaro -cd

jessi74 pisze:właśnie dzwoniła do mnie AgaS1987 jeśli chodzi o renala, to ona może odstąpić jakieś pół kg lub troszkę więcej, karma będzie u mnie bo będę widziała się z Agą dzisiaj

chętnie skorzystamy :1luvu:

Figaro52

Post » Pt lip 19, 2013 11:58 Re: Domek Tymczasowy Figaro -cd

natasza25 pisze:Ciężarna kotka do utopienia :cry: Zadzwoniło jakieś dziecko proszac o pomoc :!:
My niestety zakoceni na maxa i nie jestesmy w stanie pomóc :oops:

Czy ktoś mogłby pomóc ?

natasza25

Od: Czw maja 28, 2009 11:35

Post » Sob lip 20, 2013 7:52 Re: Domek Tymczasowy Figaro -cd

Wczoraj zaczęła się akcja sterylizacji kotów z fabryki na Kowale

Na chwilę obecną potrzebne najpilniej są Anipracii i Iwermektyna. :(

http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=154482&start=15

Figaro52