Trójkot i Szatony (n° 6) - po przeprowadzce.

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Sob lip 13, 2013 21:25 Re: Trójkot i Szatony (n° 6)

Biale noce? 8)

Slady to i ja widze, ale niebo juz sciemnialo Obrazek

Wspolczuje 17 stopni :strach:
Moze przestanie lac i wtedy sie ociepli?
Obrazek
"Il n'y a pas de chat ordinaire" (Colette)
Trójkot - Puszek i Szatony

Birfanka

Od: Pon lip 06, 2009 9:48

Post » Sob lip 13, 2013 21:25 Re: Trójkot i Szatony (n° 6)

Birfanka pisze:
Monostra pisze:A to Cesarzowa spryciara, jednak znalazła sposób, żeby się tam dostać sama :D .
Twoje rześkie poranki Birfanko mnie ubawiły - u mnie jest 10 stopni i grzeję :twisted:
Mialam tak przez caly maj i wiksza czesc czerwca, ze o kwietniu nie wspomne 8)

Rzeskie sa kontrastowo, w porownaniu z 31-35°C w cieniu w dzien :idea:
Mysle, ze w Polsce tez sie teraz ociepli, dojdzie i do Was :)

A Cesarzowa zawsze byla bardzo inteligentna, nie watpilam, ze wykombinuje, jak wlezc na gore, ciekawa bylam tylko, jak :lol:
Wymyslila ten sam sposob ,co moj Gucio.Zastanawialam sie jak on daje rade wejsc do najwyzszej rozety......okazalo sie ,ze skacze z parapetu......z tego co zauwazylam zaden moj kot nie umie wejsc do rozety ze slupa :lol:
Psiara zreformowana od 2007 Smakusia, Gucio od 2008 oraz Rysia od 2009, Gapka odeszła w 2014, Gucio w 2017, Ryś i Jaga w 2020 . Nowi mieszkańcy Aki od 2018,a Bigos I Tekla od 2020 .
Smakusia odeszła 14.05.2024.

anulka111

Od: Sob lip 14, 2007 16:39

Post » Sob lip 13, 2013 21:27 Re: Trójkot i Szatony (n° 6)

Sprytny Gucio! :lol:

Sasza wlazi ze slupa, Pimpim chyba tez, Fifinke musze jeszcze podpatrzec.

Pupusz jakos do najwyzszej sie nie pcha, choc w nizszej nieraz rezyduje.
Obrazek

Birfanka

Post » Sob lip 13, 2013 21:41 Re: Trójkot i Szatony (n° 6)

Moim sie zmienia,ostatnio czesto Gucia widze u gory-jemu tma chyba cieplej jest i w rozecie nie wypadnie ,bo mam wysokie boki rozet......hamak jakby mniejszym wzieciem sie cieszy,ale to dlatego,ze Smakusia preferuje sofe,a rudemu za cieplo i sporo lezy albo na biurku,albo na podlodze lub w koszyku na podlodze
Psiara zreformowana od 2007 Smakusia, Gucio od 2008 oraz Rysia od 2009, Gapka odeszła w 2014, Gucio w 2017, Ryś i Jaga w 2020 . Nowi mieszkańcy Aki od 2018,a Bigos I Tekla od 2020 .

anulka111

Post » Sob lip 13, 2013 21:55 Re: Trójkot i Szatony (n° 6)

Birfanka pisze:Biale noce? 8)

Slady to i ja widze, ale niebo juz sciemnialo Obrazek

Wspolczuje 17 stopni :strach:
Moze przestanie lac i wtedy sie ociepli?

Ano, białe. Osobiście nie przepadam. Najlepiej funkcjonuję w okolicach równonocy. A tak w ogóle pytanie nie-kocie mam: czy gdzieś w miarę blisko Polski jest miejsce z gwarantowaną latem pogodą, ale nie z kosmicznym upałem? Poza Kanarami?
LUBMY SIĘ

Hańka

Od: Sob lut 09, 2008 0:22

Post » Sob lip 13, 2013 22:11 Re: Trójkot i Szatony (n° 6)

Birfanka pisze:Sprytny Gucio! :lol:

Sasza wlazi ze slupa, Pimpim chyba tez, Fifinke musze jeszcze podpatrzec.

Pupusz jakos do najwyzszej sie nie pcha, choc w nizszej nieraz rezyduje.

Birfanko, a do tej wyższej rozety nie da się wejść z niższej?
Czemu Maya z tego nie korzysta?
Obrazek

mimbla64

Od: Pon lis 12, 2007 9:29

Post » Sob lip 13, 2013 22:30 Re: Trójkot i Szatony (n° 6)

Da sie wejsc z nizszej i Fifinka tak wchodzi (musze sprawdzic, czy zawsze, czy robi to tez w inny sposob), Sasza i Pimpim tez czasami. Ale to sie jednak trzeba wdrapac. Maya chyba woli przeskoczyc ze zblizonego poziomu, bo jak dotad nie widzialam jej przechodzacej z nizszej rozety do wyzszej, najwyzej z nizszej na kaloryfer i z niego skok do wyzszej.
Mysle, ze jej jest teraz sie trudniej wdrapywac, i woli stopniowo przechodzic z nizszych poziomow na wyzsze (na komode wchodzi po kuwecie, na komode kolo kompa okrezna droga przez kuwete-drapak/krzeslo, parapet, regalik, stol z kompem (czasami po klawiaturze :twisted: ) i dopiero komoda. Bo jak wskakiwala bezposrednio z podlogi, to bidula pare razy spadla...

Hańka pisze: (...) A tak w ogóle pytanie nie-kocie mam: czy gdzieś w miarę blisko Polski jest miejsce z gwarantowaną latem pogodą, ale nie z kosmicznym upałem? Poza Kanarami?
Podobno w Portugalii w okolicach Albufeiry maja mikroklimat i latem temperatura utrzymuje sie na poziomie 25 stopni, z orzezwiajaca bryza, ale osobiscie tam nie bylam. Trzebaby Aleksandre LM spytac :)
Blisko Polski to co prawda nie jest, ale chyba sa dobre polaczenia lotnicze. W Bretanii i na francuskim wybrzezu Atlantyku (wyspa Ré) tez jest latem przyjemnie, bez przesadnych upalow, ale moze padac deszcz, gwarantowanej pogody to tam nie ma. I tez dosc daleko.
Lazurowe Wybrzeze latem jest upalne wrecz upiornie, odradzam. Tam jest najprzyjemniej wiosna i jesienia, no i zima oczywiscie :P
Obrazek

Birfanka

Post » Sob lip 13, 2013 22:38 Re: Trójkot i Szatony (n° 6)

Birfanka pisze:Da sie wejsc z nizszej i Fifinka tak wchodzi (musze sprawdzic, czy zawsze, czy robi to tez w inny sposob), Sasza i Pimpim tez czasami. Ale to sie jednak trzeba wdrapac. Maya chyba woli przeskoczyc ze zblizonego poziomu, bo jak dotad nie widzialam jej przechodzacej z nizszej rozety do wyzszej, najwyzej z nizszej na kaloryfer i z niego skok do wyzszej.
Mysle, ze jej jest teraz sie trudniej wdrapywac, i woli stopniowo przechodzic z nizszych poziomow na wyzsze (na komode wchodzi po kuwecie, na komode kolo kompa okrezna droga przez kuwete-drapak/krzeslo, parapet, regalik, stol z kompem (czasami po klawiaturze :twisted: ) i dopiero komoda. Bo jak wskakiwala bezposrednio z podlogi, to bidula pare razy spadla...

Hańka pisze: (...) A tak w ogóle pytanie nie-kocie mam: czy gdzieś w miarę blisko Polski jest miejsce z gwarantowaną latem pogodą, ale nie z kosmicznym upałem? Poza Kanarami?
Podobno w Portugalii w okolicach Albufeiry maja mikroklimat i latem temperatura utrzymuje sie na poziomie 25 stopni, z orzezwiajaca bryza, ale osobiscie tam nie bylam. Trzebaby Aleksandre LM spytac :)
Blisko Polski to co prawda nie jest, ale chyba sa dobre polaczenia lotnicze. W Bretanii i na francuskim wybrzezu Atlantyku (wyspa Ré) tez jest latem przyjemnie, bez przesadnych upalow, ale moze padac deszcz, gwarantowanej pogody to tam nie ma. I tez dosc daleko.
Lazurowe Wybrzeze latem jest upalne wrecz upiornie, odradzam. Tam jest najprzyjemniej wiosna i jesienia, no i zima oczywiscie :P

Dość blisko = do ok. 6 godzin samolotem :lol: Poczytam o tej Albufeirze, dzięki!
Kocham upały, ale - starość, czy co? - ostatnimi czasy w basenie Morza Śródziemnego bywało mi latem za gorąco (nie wierzę normalnie, że to piszę :lol: ). Dlatego w tym roku wybraliśmy Kaszuby, przepiękne zresztą, ale brakuje mi..upałów! :roll: :twisted:
LUBMY SIĘ

Hańka

Post » Sob lip 13, 2013 22:45 Re: Trójkot i Szatony (n° 6)

A, samolotem :lol:
To sie Albufeira miesci.

A upaly tez sa rozne, na ogol nad brzegiem oceanu nawet przy upalach jest przyjemnie, bo wieje bryza i orzezwia.
O, moze jeszcze Biarritz? :idea:
Tez nie ma przesadnych upalow, a sloneczna pogoda raczej pewna.
Obrazek

Birfanka

Post » Sob lip 13, 2013 22:48 Re: Trójkot i Szatony (n° 6)

Tak naprawdę za najpiękniejsze uważam nasz polskie lato. Pod warunkiem, że jest :twisted:
LUBMY SIĘ

Hańka

Post » Sob lip 13, 2013 22:53 Re: Trójkot i Szatony (n° 6)

Niestety, ten warunek jest nielatwy do spelnienia :twisted:
Obrazek

Birfanka

Post » Sob lip 13, 2013 22:57 Re: Trójkot i Szatony (n° 6)

A ja dalej kocham Polske.....z wszelkimi upierdliwymi przyleglosciami ;)

anulka111

Post » Nie lip 14, 2013 9:24 Re: Trójkot i Szatony (n° 6)

Biarritz jest rewelacyjne, do tego północne wybrzeże Hiszpanii tak gdzieś do Gijón, dalej na zachód już może być trudniej z pogodą. Ale w tej części lipiec i sierpień raczej gwarantowany i bez upałów, w San Sebastián temperatura rzadko przekracza 30 stopni. Tyle, że nie ma lotów bezpośrednich i plaże jak dla mnie bez rewelacji, chociaż moja przyjaciółka ostatnio stwierdziła, że plaża w San Sebastián jest duża - dla mnie duże to są niekończące się plaże nad Bałtykiem.
Ale San Sebastián jest przecudowne. Gijón zresztą też - małe, nie zawalone turystami miasta.
A jak się jeszcze odwiedzi te małe rybackie wioski w okolicy - Hondarribia, Getaria, Mutriku, Lekeitio, Zumaia (flisz niesamowity)... :1luvu: piękne jest baskijskie wybrzeże. A jakie żarcie dobre 8O

Bryska4

Od: Sob paź 25, 2008 17:59

Post » Nie lip 14, 2013 21:58 Re: Trójkot i Szatony (n° 6)

O, i to jest też dobry pomysł. Plaże bałtyckie, owszem, są także w moich oczach przepiękne, ale... poza sezonem :wink:

Jak tam nasz Pupuszek? Nadal oblężony?
LUBMY SIĘ

Hańka

Post » Nie lip 14, 2013 23:12 Re: Trójkot i Szatony (n° 6)

Pupusz wlasnie wyje o mleko i zaraz bede musiala z nim zejsc, bo inaczej TZ-a zbudzi :twisted:

Ale byl dzis oblezony, byl. I wlazl na gorna rozete 8O
Chyba watek podczytuje 8)

Edit: I obudzil! :twisted:
Ostatnio edytowano Nie lip 14, 2013 23:33 przez Birfanka, łącznie edytowano 2 razy
Obrazek

Birfanka

[poprzednia][następna]