Porady dla początkującej akwarystki :)

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Czw kwi 04, 2013 17:09 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

\Ryby zostały przeniesione jakiś czas temu do 25l. Pływały z innymi rybami.
Po kilku dniach zniknęły mi trzy ryby i myślałam że tylko dwa podrostki największe się ostały.
A tu dzisiaj niespodzianka. Najprawdopodobniej są 4 bojowniki.
Zdjęcia z telefonu ale nie miałam czasu lecieć po aparat bo byłam zaaferowana ;)

Ryby zostały przeniesione jakiś czas temu do 25l. Pływały z innymi rybami.
Po kilku dniach zniknęły mi trzy ryby i myślałam że tylko dwa podrostki największe się ostały.
A tu dzisiaj niespodzianka. Najprawdopodobniej są 4 bojowniki.
Zdjęcia z telefonu ale nie miałam czasu lecieć po aparat bo byłam zaaferowana ;)

Wypatrzony bojek:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Biały z błękitem:
Obrazek
Jest jeszcze granatowy z czerwonymi refleksami
I prawdopodobnie zaginięta beżowa rybcia,

W oczekiwaniu na rybcie:
Obrazek

Krowy na wypasie:
Obrazek

tiggi

Od: Nie lut 17, 2013 13:32

Post » Pt kwi 05, 2013 17:03 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Piękne maluszki :) Zazdroszczę :1luvu:
♪♫♬ ♪

*anika*

Od: Pon mar 28, 2005 20:15

Post » Czw lip 11, 2013 10:18 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Dziewczyny.
Na czym stoją wasze akwaria????
Pytam tak z ciekawości.
Moje stoją:
50 litrowe na takim stoliku z czterema nóżkami. Stolik od zawsze w naszym domu był , a akwa stoi na nim hmmm 13 rok idzie.
Moje oko w głowie 200 litrowe z braku funduszy w owym czasie lat 10 temu stoi na połowie regału. Co prawda jedna szuflada się wypaczyła i drzwiczki się nie zamykają od początku , ale stoi.Szufladzie to ja pomogłam gdyż kilka razy wlało się do niej wody po podmianie jak lałam wiaderkiem. Jak wysycha to jest ok , ale zawsze to jakiś dyskonfort dla mnie.
Po za tym ile u was stoją baniaki od nowości.

persiak1

Od: Sob paź 17, 2009 17:04

Post » Czw lip 11, 2013 17:04 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Trzy zbiorniczki na parapecie. Dwa na szafkach akwarystycznych. Akwarium z muszlowcami na komodzie "do przedpokoju". Dwa na stole dębowym, do którego renowacji jakoś nie możemy się zebrać.
Obrazek Obrazek

saintpaulia

Od: Śro gru 14, 2011 17:53

Post » Czw lip 11, 2013 17:35 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

persiak1 pisze:Dziewczyny.
Na czym stoją wasze akwaria????
(...)
Po za tym ile u was stoją baniaki od nowości.

72 l na szafce specjalnej pod akwarium, firmowej chyba, kupionej w zoologu
25 l, 25 l i 20 l stoją na zwykłych szafkach, ale mocniejszych ;)
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Czw lip 11, 2013 19:07 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

No dobra , a ile litrów mają te baniaczki z muszlowcami i te ze stołu?
Czytałam gdzieś ,że te szafki akwarystyczne to ponoć pic na wodę.
Jak ja kupowałam swoje akwa 10 lat temu to szafka kosztowała dwa razy tyle co zbiornik z pokrywą. Znalazłam w domu regałowy element i postanowiliśmy na nim postawić akwa. Dwa lata się bałam ,że rypnie mi w nocy. Obawa jest zawsze. Na forum akwariowym komuś szafka firmowa zrobiła figla.
Jak będę coś zmieniać to będzie cały zestaw.
Dziś są inne czasy i wszystko tańsze.
Inna sprawa ,że kto złapał by około 300 rybek.....

persiak1

Post » Czw lip 11, 2013 19:28 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

To jeśli ma być dokładniej:
240 - zestaw z firmową szafką
200 - zestaw z firmową szafką
310 - zestaw z firmową szafką
375 - zestaw z firmową szafką
96l - komoda do przedpokoju
80 + 30 - dębowy stół po dziadku
60 + 30 + 25 - parapet
i Jeszcze są dwa w regale sklepowym akwarystycznym - miał być cały regał, ale niestety finanse, finanse, finanse
i jeszcze 30 + 30 + 30 + 30 na komodzie tv.
Zbiorniki mają od 10 do 3 lat.
Obrazek Obrazek

saintpaulia

Od: Śro gru 14, 2011 17:53

Post » Czw lip 11, 2013 19:33 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

persiak1 pisze:(...)
Czytałam gdzieś ,że te szafki akwarystyczne to ponoć pic na wodę.
(...)

Niekoniecznie, moja była kilka razy cięższa od komody o podobnych wymiarach, wiec płyta raczej solidna, do tego umieszczenie płyt pionowych na krzyż zapobiega złożeniu się szafy.. zwykłe, robione w zwykły prostokąt pod dużym ciężarem złożą się jak domek z kart.. Można użyć zwykłej, ale spróbować ją wzmocnić (zapobiec składaniu się szafy) , lub zbudować własną z dobrego drewna i zachowując układ podpór przy cięższych akwach.. albo stelaż metalowy obudowany płyta gipsową.. Różne cuda można w necie podejrzeć u innych.
pwpw

Post » Czw lip 11, 2013 19:45 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Oj to młode zbiorniczki. Mój młodszy za kilka dni skończy 10 lat. Mój regał pod 200 pochodzi z ogromnego zestawu. Widziałam akwarium wpasowane w podobny tylko z szafkami u góry i było większe od mojego.
Co masz na myśli składanie się szafy ?????
Bardzo bym chciała wszystko firmowe , ale na dzień dzisiejszy bez szans. Zbieram kasę i tfu , tfu gdyby nagle coś się stało. Ten regał ma tak jak by dwie części. Jak zakładałam akwa to mało kto słyszał o szafkach. Kuzyni mieli akwa na kuchennym blacie 180 litrów. Stało tam aż do zmiany lokum czyli z pięć lat.

persiak1

Post » Czw lip 11, 2013 20:01 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Nie wiem, czy uda mis ie to opisać, najlepiej narysować :mrgreen:
Jak masz podstawę i górę, i tylko dwa boki pod kątem prostym do nich, to istnieje ryzyko, że boki nie tyle pękną pod ciężarem, co wyłamią się z mocowań i polecą na bok (np oba w prawo).. czyli złożą się jak typowy domek z kart (karty zostają całe, ale co z tego).. Stąd w szafkach akwariowych budowa na krzyż, która dużo daje, bez względu na materiał. Celowo nie liczę tu plecków szafy, bo zwykle są bardzo słabe (nic nie trzymają), a jak już są z pełnej płyty to i tak, by coś dać, musiałby być wklinowane między boki, a nie doczepione do nich z tyłu... Ogólnie chodzi o to by z prostokąta (dół,góra, boki) nie zrobił się w błyskawicznym tempie romb po czym w ułamku sekundy nie walnęło to na płask na podłogę :wink:
pwpw

Post » Czw lip 11, 2013 20:23 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Taka wizja śni mi się czasami po nocach. Niby faceci oglądali tą podstawę i uznali ,że udżwignie.Ja i tak nie wstawiam kamieni czy skał po prostu się boję. Akwa stoi na piętrze i aż ciarki mną trzęsą jak pomyślę.. Co dziennie sprawdzam rogi akwarium i spód szafki od środna wsadzam łapki do szuflad i przegrody z dżwiczkami. To jest regał z lat osiemdziesiątych chyba....
Czasami jak oglądam szafki to wyglądają, tak ,że sama bała bym się tam coś postawić. Oczywiście szafki akwariowe mam na myśli.

persiak1

Post » Czw lip 11, 2013 21:32 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Moja pod 72 l jest dokładnie taka:
http://sklep.szafkadlarybek.pl/img/p/53 ... ickbox.jpg
ale się trzyma :mrgreen:

Tzn. bardzo staram się jej nie zachlapać, mogło się polać po niej trochę na samym dole, ale niewiele - zawsze po zamoczeniu wycieram.
Służy chyba 2,5 roku? Czy źle liczę? ;)
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Pt lip 12, 2013 2:51 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

persiak1 pisze:Taka wizja śni mi się czasami po nocach. Niby faceci oglądali tą podstawę i uznali ,że udżwignie. (...)

Może można jakoś wzmocnić? Dać w rogi od wewnątrz blokady (trójkąty zamiast pełnych plecków), choć przy szufladach pewnie będzie trudno..Ale możesz zawsze pokombinować tzn cześć techniczna rodziny może 8)
Ja mam akwariową pod 250 l z allegro, jak pisałam, płyta dość ciężka, więc pewnie solidniejsza od zwykłych mebli, do tego konstrukcja dużo daje. Ale zawsze może się trafić wadliwy materiał lub producent, który dba tylko o to byle taniej..
pwpw

Post » Pt lip 12, 2013 8:29 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Wiesz co, technicznych u mnie brakuje i to bardzo. Głupia wymiana światełka w kuchni przy okapie czeka sobie trzeci miesiąc.
Wracając do mebla akwa jest mniejsze od niego z jednej strony i drugiej po kilka centymetrów. Blat ma kilka cm grubości i mam gąbkę pod akwa. Myślę ,że jak stoi 10 lat to i drugie tyle wytrzyma. Ale zawsze ryzyko jest jak ze wszystkim. Ja pamiętam ile ciężkiego stało na tym meblu i ile się opierało gdy był regałem. Tak to jest z początkującymi onegdaj akwarystami. Widziałam kiedyś akwa ze 300 litrów na kuchennym stole fotka w necie....

persiak1

[poprzednia][następna]