5 ślepaczków juz w DT- potrzebne jedzonko i wsparcie

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto lip 02, 2013 13:34 Re: PILNE!5 ślepaczków juz w DT- potrzebne jedzonko i wspar

Domek wyszedł z nowym psem bez smyczy... 8O 8O 8O
Po prostu w głowie się nie mieści.. Domek był sprawdzony na świadomość posiadania psa?
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Wto lip 02, 2013 15:51 Re: PILNE!5 ślepaczków juz w DT- potrzebne jedzonko i wspar

Fundacja straszyła osoby które zbierają pieniądze na swoje konta na pomoc bezdomnym zwierzakom.
Zadzwoniłam do mojej księgowej, podała mi ustawę o podatkach od darowizn.
Z ustawy jasno wynika, że można przyjmować darowizny i nie trzeba tego nawet zgłaszać do Urzędu Skarbowego. Jest to tylko ograniczone kwotowo, jednak my nigdy tej kwoty nie przekroczymy.
Poza tym nie ma żadnej ustawy, która zabraniałaby pomocy bezdomnym zwierzętom i szukania darczyńców.
Nasze zbiórki są więc legalne i prawo tego nie zabrania.

Ustawa o podatku od spadków i darowizn
z dnia 28 lipca 1983
Dz.U. z 1983r. Nr 45, poz. 207

W tej ustawie wyraźnie pisze że zwalnia się od podatku:

art. 4a
1. Zwalnia się od podatku nabycie własności rzeczy lub praw majątkowych przez małżonka, zstępnych, wstępnych, pasierba, rodzeństwo, ojczyma i macochę, jeżeli:

1) zgłoszą nabycie własności rzeczy lub praw majątkowych właściwemu naczelnikowi urzędu skarbowego w terminie 6 miesięcy od dnia powstania obowiązku podatkowego powstałego na podstawie art. 6 ust. 1 pkt 2-8 i ust. 2, a w przypadku nabycia w drodze dziedziczenia w terminie 6 miesięcy od dnia uprawomocnienia się orzeczenia sądu stwierdzającego nabycie spadku, z zastrzeżeniem ust. 2 i 4, oraz

2) udokumentują - w przypadku gdy przedmiotem nabycia tytułem darowizny lub polecenia darczyńcy są środki pieniężne, a wartość majątku nabytego łącznie od tej samej osoby w okresie 5 lat, poprzedzających rok, w którym nastąpiło ostatnie nabycie, doliczona do wartości rzeczy i praw majątkowych ostatnio nabytych, przekracza kwotę określoną w art. 9 ust. 1 pkt 1 - ich otrzymanie dowodem przekazania na rachunek bankowy nabywcy albo jego rachunek prowadzony przez spółdzielczą kasę oszczędnościowo-kredytową lub przekazem pocztowym.

2. Jeżeli nabywca dowiedział się o nabyciu własności rzeczy lub praw majątkowych po upływie terminów, o których mowa w ust. 1 pkt 1, zwolnienie, o którym mowa w ust. 1, stosuje się, gdy nabywca zgłosi te rzeczy lub prawa majątkowe naczelnikowi urzędu skarbowego nie później niż w terminie 6 miesięcy od dnia, w którym dowiedział się o ich nabyciu, oraz uprawdopodobni fakt późniejszego powzięcia wiadomości o ich nabyciu.

3. W przypadku niespełnienia warunków, o których mowa w ust. 1 i 2, nabycie własności rzeczy lub praw majątkowych podlega opodatkowaniu na zasadach określonych dla nabywców zaliczonych do I grupy podatkowej.

4. Obowiązek zgłoszenia nie obejmuje przypadków, gdy:

1) wartość majątku nabytego łącznie od tej samej osoby lub po tej samej osobie w okresie 5 lat, poprzedzających rok, w którym nastąpiło ostatnie nabycie, doliczona do wartości rzeczy i praw majątkowych ostatnio nabytych, nie przekracza kwoty określonej w art. 9 ust. 1 pkt 1 lub

I jeszcze odpowiedź prawnika z forum:
Obowiązek zapłaty tego podatku wystąpi, jeśli zostaną spełnione łącznie trzy warunki: pomoc będzie świadczona na podstawie umowy darowizny w rozumieniu kodeksu cywilnego, będzie miała postać rzeczową (w tym środków pieniężnych) lub prawa majątkowego oraz wartość darowizny przekroczy w okresie pięciu lat kwotę wolną od podatku. Dla nabywcy zaliczonego do III grupy podatkowej, czyli osób niespokrewnionych, wynosi ona 4902 zł od jednego darczyńcy. Co ważne, kumulacji nie podlegają darowizny otrzymane od różnych darczyńców.

iwoo1

Od: Pt sty 11, 2008 18:37

Post » Wto lip 02, 2013 16:13 Re: PILNE!5 ślepaczków juz w DT- potrzebne jedzonko i wspar

Klub Ślepaczkowy pisze:dziewczyny, mogę prosić o zestawienie kotków, które mają zabieg/leczenie oczek -byłabym wdzięczna, inaczej coś pokręcę , a tego byśmy nie chcieli

zdjęcie , imię kotka , u kogo jest na dt , ew. czy zabieg czy leczenie oczek

układam listę lipcową do wsparcia, ślepaczki obiecały wsparcie dla tych maleństw :ok:

listę prosze wstawić tutaj lub na wątku ślepaczków
serdecznie dziekuję

proszę potwierdzić,czy dobrze doczytałam, prosze skorygowac , jesli mogli by opiekunowie zdjecia kotków wstawić , byłbym wdzieczna (lub ktoś, kto kojarzy kotka z imieniem i opiekunem)

Mały u Tomka w Warszawie- leczenie/zabieg usuniecia oczka
Lenka u Dorotki w Warszawie- zabieg usuniecia oczka
Klimek u Nas Troje w Krakowie- leczenie
Julia u Lidki-zabieg usuniecia oczka
Romeo u Lidki- zabieg usuniecia oczka

przypomne tylko jeszcze formę pomocy:

- pokrycie faktury z lecznicy wystawionej na Agapeanimali w kwocie 110zł
lub
- pokrycie zamówienia jedzenia, żwirku, etc. z zooplusa wg wyboru opiekuna w 110zł

nie wiem, jak stoją finanse kotków, jesli ktoś da sobie rade, proszę także zgłosić

kotki zostana wpisane na lipcowa listę pomocowa ślepaczków, prosze tylko o te informacje wg wzoru powyżej i zdjęcie kotka. dziekuję

alessandra

Od: Pon maja 07, 2007 13:04

Post » Wto lip 02, 2013 18:26 Re: PILNE!5 ślepaczków juz w DT- potrzebne jedzonko i wspar

alessandra pisze:"Klub Ślepaczkowy"]dziewczyny, mogę prosić o zestawienie kotków, które mają zabieg/leczenie oczek -byłabym wdzięczna, inaczej coś pokręcę , a tego byśmy nie chcieli
Klimek u Nas Troje w Krakowie- leczenie

Klimek ma tylko leczenie i ślepaczkiem będzie tylko trochę, to nas proszę wykreślić z listy wsparcia dla ślepaczków.
Natomiast wsparcie kciukowe bardzo nam się przyda.
Jeszcze ciągle ma problemy żołądkowe. Kupa już trochę lepsza, ale po południu zwymiotował po 3-4 strzykawkach 2 ml. I nie wiem czy go przekarmiłam czy dalej ma kłopoty z trawieniem. Po jakiejś godzinie dałam jedną strzykawkę i narazie nic.
Tylko, ze on często płacze, nawet na rękach. A moje koty nie są narazie chętne do przytulania malucha. Choć do kocura robił podchody.

Nas troje

Od: Sob kwi 09, 2011 11:31

Post » Śro lip 03, 2013 11:28 Re: PILNE!5 ślepaczków juz w DT- potrzebne jedzonko i wspar

Przepraszam za OT,
ale znowu malutki ślepaczek :( , tutaj: viewtopic.php?uid=54490&f=1&t=154376&start=0

może ktoś zna kogoś z Trójmiasta, tam jakaś bezradność jest,
chore maleństwo w chaszczach wypatrzyła i zgłosiła na forum kobieta, która liczy na naszą (forumową) pomoc!
Obrazek

violet

Od: Pon sty 07, 2013 17:17

Post » Śro lip 03, 2013 11:46 Re: PILNE!5 ślepaczków juz w DT- potrzebne jedzonko i wspar

Nas troje pisze:Tylko, ze on często płacze, nawet na rękach. A moje koty nie są narazie chętne do przytulania malucha. Choć do kocura robił podchody.

Danusiu, może brzuniek go boli.Nie wiadomo co i jak jadł. Brzunie zawsze chorują jak lepszego i dostatek jedzonka dostają. :wink: Masowanie, nos-pa i espumisan by się przydał.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Śro lip 03, 2013 12:00 Re: PILNE!5 ślepaczków juz w DT- potrzebne jedzonko i wspar

Lenka ma odłożoną operację ,niestety oczko operowane było spuchnięte ,pękło zrobiła się dziura ,zbiera się ropa ,szwy się rozchodzą :cry: :cry: :cry:
teraz płuczemy wlewając do tej dziury płyn ,wpuszczamy coś na przyspieszenie gojenia i smarujemy z wierzchu.
W międzyczasie mam mam zapuszczać tobrex.
Jako że nie daje mi to spokoju ,zapisuje się do Garncarza.
Lenka Srebrzanka ,je ,bawi się ,jest najukochańszym stworzonkiem na świecie i strasznie się o nią martwię. :cry:
Obrazek

dorcia44

Od: Pt maja 19, 2006 20:20

Post » Śro lip 03, 2013 13:27 Re: PILNE!5 ślepaczków juz w DT- potrzebne jedzonko i wspar

ASK@ pisze: Danusiu, może brzuniek go boli.Nie wiadomo co i jak jadł. Brzunie zawsze chorują jak lepszego i dostatek jedzonka dostają. :wink: Masowanie, nos-pa i espumisan by się przydał.

Chyba tęskni za mamunią albo rodzeństwem. Po nakarmieniu posadziłam go na ladzie koło kocura i już prawie godzinę i cichutko. Choć kocur ciągle się odsuwa to Klimkowi jednak udało się wejść starszemu na plecki. I teraz siedzi bardzo skupiony na próbach przysuwania się do kocura.
A baby pouciekały.
Dałam mu znowu stoperan, niecały, ale rozpuściłam w wodzie, bo proszek mu się wysypuje.
Załatwia się co prawda ze 3-4 razy na dobę ale jest to rzadkie. A od poniedziałku po południu daję tylko Conva.
Nos-py nie wiem ile, ale brzusio jest chudziutki.
I nie płacze, gdy jest głaskany po główce albo siedzi na plecach. Tylko, ze wtedy wogóle ruszać się nie można. Taki mini terrorysta. Bardzo mini, mini.

Nas troje

Od: Sob kwi 09, 2011 11:31

Post » Śro lip 03, 2013 13:33 Re: PILNE!5 ślepaczków juz w DT- potrzebne jedzonko i wspar

Nie wiem ile waży. Ale maluszkom 1/4 małej tabletki 2x dziennie (weta najlepiej zapytać). Zastrzyk to 3-4 kreski w insulinówce.
Na pewno brakuje mu kontaktu z futrem .Czasem są takie sieroty jojczące cięgiem.
Obrazek

ASK@

Post » Śro lip 03, 2013 13:38 Re: PILNE!5 ślepaczków juz w DT- potrzebne jedzonko i wspar

Klub Ślepaczkowy pisze:
ASK@ pisze:
Ventrue1 pisze:Ruda- teraz na pewno boli mniej niż kiedy gniło i było ciśnienie...

Ale serce się kraja że one już nigdy więcej nie zobaczą świata :(
Przynajmniej nie oczkami.

O ślepaczkach.

Panie Boże serce mam
Które człowiekowi oddam
Mam też stópki dreptające
Mam też płucka wciąż mruczące
Mam nożynki, ogon, futro
Czemu tobie człeku smutno?
Że mam oczki co nie widzą?
Takie braki mnie nie wstydzą!
Patrzę sercem w Twoją duszę
Jak jest piękna
Kochać muszę

Twój KOT

ASK@

ASK@ piekny wiersz, czy pozwolisz i wyrażasz zgodę , abyśmy go "zgarnęli" na wątek ślepaczków , na stronę www i fb (po przyjeździe ewexoxo wstawimy) ?

Przepraszam,przegapiłam ten post.

Proszę bardzo. To dla nich i o nich, kotach widzących inaczej ,był pisany.

Nawet nie sądziłam jaki będzie prawdziwy w naszym DT. Mamy Tamunię o której oczki walczymy. Wszystko wskazuje, że wygrywamy deczko i Tami będzie kotem tylko niedowidzącym.
Obrazek

ASK@

Post » Śro lip 03, 2013 13:40 Re: PILNE!5 ślepaczków juz w DT- potrzebne jedzonko i wspar

Upewnij się czy można kotom dawać stoperan. Coś mi się plącze po głowie.
Daj mu siemię lniane do mleka.

Znalazłam

Amika6 pisze:Marta, skoro kicia bez problemu pije siemię, to dawaj jej takie trochę gęściejsze.

I jeszcze jedno, znajoma przestrzegała mnie przed podawniem Stoperanu (Loparemidu), podobno jest szkodliwy dla zwierząt i łatwo może dojść do zatrucia.
Tu też o tym piszą http://www.swiatczarnegoteriera.republi ... gunka.html

Ciekawa jest też ta opinia http://www.bangla.pl/opinia-us-pharmaci ... r22192.htm , poza tym dla mnie ostrzeżeniem jest również to, że nie wolno go podawać dzieciom poniżej 6 lat.

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Śro lip 03, 2013 13:56 Re: PILNE!5 ślepaczków juz w DT- potrzebne jedzonko i wspar

Lidka pisze:Upewnij się czy można kotom dawać stoperan. Coś mi się plącze po głowie.
Daj mu siemię lniane do mleka.

Znalazłam

Amika6 pisze:Marta, skoro kicia bez problemu pije siemię, to dawaj jej takie trochę gęściejsze.

I jeszcze jedno, znajoma przestrzegała mnie przed podawniem Stoperanu (Loparemidu), podobno jest szkodliwy dla zwierząt i łatwo może dojść do zatrucia.
Tu też o tym piszą http://www.swiatczarnegoteriera.republi ... gunka.html

Ciekawa jest też ta opinia http://www.bangla.pl/opinia-us-pharmaci ... r22192.htm , poza tym dla mnie ostrzeżeniem jest również to, że nie wolno go podawać dzieciom poniżej 6 lat.

Mój kot Żuniek dostawał stoperan i zaordynowała mu to wetka. Żuk brał go długo i pomagało.
Za to siemie lniane i mleko przy luźnych stolcach zdecydowanie nakazano odstawić.
Obrazek

ASK@

Post » Śro lip 03, 2013 14:03 Re: PILNE!5 ślepaczków juz w DT- potrzebne jedzonko i wspar

lipcowa lista pomocowa:

1.Mały u Tomka w Warszawie- leczenie/zabieg usuniecia oczka
2.Lenka u Dorotki w Warszawie- zabieg usuniecia oczka

3.Klimek u Nas Troje w Krakowie- leczenie
Nas troje pisze:Klimek ma tylko leczenie i ślepaczkiem będzie tylko trochę, to nas proszę wykreślić z listy wsparcia dla ślepaczków.
Natomiast wsparcie kciukowe bardzo nam się przyda.

4.Julia u Lidki-zabieg usuniecia oczka
5.Romeo u Lidki- zabieg usuniecia oczka

bardzo prosze o zdjęcia tych kotków dorcie44 i Tomka, Lidke poprosiłam o zdjęcia na Jej watku

Nas troje -bardzo dziekujemy za informacje i scedowanie pomocy na inne biedy :1luvu:

prosze tez dt , napiszcie na pw w jakiej formie ma być pomoc : zapłata w lecznicy czy paczka z zooplusa,dziekuje

Bardzo dziekuje ASK@ :1luvu:

alessandra

Od: Pon maja 07, 2007 13:04

Post » Śro lip 03, 2013 14:09 Re: PILNE!5 ślepaczków juz w DT- potrzebne jedzonko i wspar

Lidka pewnie zabiegana więc wstawiłam na wątku Lidki Romeo i Julię
Obrazek...Obrazek

ruda32

Od: Pt maja 21, 2010 21:56

Post » Śro lip 03, 2013 14:26 Re: PILNE!5 ślepaczków juz w DT- potrzebne jedzonko i wspar

Lidka na działce, tam też ma gromadę i dużo chwastów
30.07.09 Maciuś [*] 02.10.10 Kocik [*] 16.12.10 Pusia [*] 10.07.14 Meliska[*] 23.01.18 Boluś [*] Kubuś [*] 07.10.2019 Kisia [*] 09.06.2021 Piracik [*] 07.03.2022 Kacperek [*] 05. 01. 2024 Belfaścik [*] 16. 02. 24 Figa [*] 22.02.25 Tulinka [*]15.04.25 Kropek [*] 06.05.25 Ptysiek 08.05.25 wybaczcie mi, do zobaczenia...

puszatek

Od: Sob lut 05, 2011 21:53

[poprzednia][następna]