Beeju, Guree, Natalia i Kacperek [*] część II - smutno...

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto lip 02, 2013 6:50 Re: Beeju, Guree i Natalia - część II - Kacperek, i zmiany..

a żeby nie było nudno, to sąsiad nade mną ma remont.. od dzisiaj... tzn jakieś prace remontowe ogólnie trwają koło tygodnia już, ale do tej pory były inne dźwięki, a teraz chyba ktoś ściany kuje... wiertarka udarowa i to spora, i dźwięki wybitnie nieznośne...
dźwięk mi się kojarzy z wymianą okna/drzwi... choć dźwięk raczej taki, jakby się przez podłogę próbowali przebić do mnie.... tylko co jakiś czas patrzę na sufit, czy jeszcze mi nie spada :roll:

ja rozumiem remonty, ale zarwałam nockę, i miałam zamiar za godzinę/dwie, jak już wyślę co mam wysłać kimnąć się na trochę, a sądząc po dźwiękach nie będzie na to szans :(
wiem, marudzę, ale bardzo niewyspana i zmęczona jestem :oops:

idę sobie kanapkę z dobrą szynką zrobić, może mi humor poprawi :lol:
a moja szynka wygląd tak:
Obrazek
składa się w ponad 100% z mięsa (tzn 100g szynki z ok 120g mięsa), z aromatem czosnkowo-ziołowym (peklowana w zalewie z liściem laurowym, jałowcem, rozmarynem, zielem angielskim i suszoną chili) - ogólnie wyszła znacznie lepiej, niż się spodziewałam :lol:

charm

Od: Nie paź 26, 2008 20:07

Post » Wto lip 02, 2013 8:53 Re: Beeju, Guree i Natalia - część II - Kacperek, i zmiany..

Chyba znam taka szyneczkę :P
Po zapeklowaniu gotujesz ją tak długo na małym ogniu, ile waży?
Jeśli to to, to cymesik nieprzeciętny :ok:
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

AYO

Od: Śro gru 17, 2008 20:56

Post » Wto lip 02, 2013 8:56 Re: Beeju, Guree i Natalia - część II - Kacperek, i zmiany..

AYO pisze:Chyba znam taka szyneczkę :P
Po zapeklowaniu gotujesz ją tak długo na małym ogniu, ile waży?
Jeśli to to, to cymesik nieprzeciętny :ok:
po zapeklowaniu pieczona w rękawie (ale tak długo ile waży ;)) z dodatkiem kilku liści laurowych i gałązki świeżego rozmarynu ;-) :mrgreen:

charm

Post » Wto lip 02, 2013 9:00 Re: Beeju, Guree i Natalia - część II - Kacperek, i zmiany..

MNIAM :P
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

AYO

Post » Wto lip 02, 2013 9:03 Re: Beeju, Guree i Natalia - część II - Kacperek, i zmiany..

AYO pisze:MNIAM :P
:mrgreen: :twisted:

tylko mam mały problem :roll:
jak mam przekonać teraz tż-ta, że przynoszenie do domu małych, takich 6-kg kawałków np szynki jest nienajlepszym pomysłem... :roll: :ryk:

charm

Post » Wto lip 02, 2013 9:11 Re: Beeju, Guree i Natalia - część II - Kacperek, i zmiany..

Jeszcze nie skumał? :mrgreen:
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

AYO

Post » Wto lip 02, 2013 9:34 Re: Beeju, Guree i Natalia - część II - Kacperek, i zmiany..

AYO pisze:Jeszcze nie skumał? :mrgreen:

no właśnie nie :roll:
raczej ma całkowicie błędne wnioski w stylu "chyba dobrze, że kupiłem, bo taka dobra szynka teraz jest?" :roll:

charm

Post » Wto lip 02, 2013 9:37 Re: Beeju, Guree i Natalia - część II - Kacperek, i zmiany..

Pozostaje tylko wziąć go ze sobą na poglądowe zakupy :wink:
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

AYO

Post » Wto lip 02, 2013 9:40 Re: Beeju, Guree i Natalia - część II - Kacperek, i zmiany..

AYO pisze:Pozostaje tylko wziąć go ze sobą na poglądowe zakupy :wink:

taaaa ;)
ale myślę, że na dłuższą metę i tak nie zapamięta, co to jest "mały kawałek mięsa" :ryk:

charm

Post » Wto lip 02, 2013 9:42 Re: Beeju, Guree i Natalia - część II - Kacperek, i zmiany..

Ja swoim pisałam DRUKOWANYMI literami na karteczce, a w razie wątpliwości mieli przykazane pokazać karteczkę sprzedawczyni :mrgreen:
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

AYO

Post » Wto lip 02, 2013 9:51 Re: Beeju, Guree i Natalia - część II - Kacperek, i zmiany..

AYO pisze:Ja swoim pisałam DRUKOWANYMI literami na karteczce, a w razie wątpliwości mieli przykazane pokazać karteczkę sprzedawczyni :mrgreen:

powinnam chyba opatentować :lol:
muszę jeszcze dodać, na jego usprawiedliwienie ;), że kawałek 6kg kosztował za kg o połowę mniej niż kg mniejszej porcji...
zakupy w makro....

charm

Post » Wto lip 02, 2013 10:22 Re: Beeju, Guree i Natalia - część II - Kacperek, i zmiany..

*gulp*

przepraszam, naśliniłam na wątku...
BŁAGAM!! BŁAGAM!
PRZEPIS, PRZEPIS..... oddam w zamian pierworodną córkę za żonę lub męża za ojca...
oh wait, nie mam ani córki, ani męża :/
ale coś znajdę w zamian, obiecuję...
pliiiz?....
KotkaWodna

Post » Wto lip 02, 2013 10:45 Re: Beeju, Guree i Natalia - część II - Kacperek, i zmiany..

KotkaWodna pisze:*gulp*

przepraszam, naśliniłam na wątku...
BŁAGAM!! BŁAGAM!
PRZEPIS, PRZEPIS..... oddam w zamian pierworodną córkę za żonę lub męża za ojca...
oh wait, nie mam ani córki, ani męża :/
ale coś znajdę w zamian, obiecuję...
pliiiz?....

nie ma sprawy ;)

potrzebne składniki:
-> surowa szynka (w moich proporcjach 3kg)
-> sól peklowa (proporcje wg opakowania, ja dałam ok 90g)
-> czosnek (dałam sporą główkę, bo lubię :P)
-> przyprawy (kilka liści laurowych, z 10 ziarenek jałowca, kilka kulek ziela angielskiego, pieprzu, i jedną suszoną chili, bo lubię :P)
-> zioła (na dałam świeżego rozmarynu, ale ogólnie kto co lubi)
-> chęci i dużo cierpliwości ;)

sól peklową rozpuścić w ziemnej wodzie, osobno trochę wody zagrzać, wrzucić przyprawy, zioła, czosnek, i takie tam, pogotować z 15 minut, wystudzić, wlać razem ;)
po wystudzeniu dodać umytą szynkę (ja pokroiłam na 3 duże kawałki), włożyć do naczynia (szklane, ceramiczne), zalać zalewą (żeby ciasno było :P), przygnieść z góry np talerzem, żeby mięso nie wystawało, i włożyć do na tydzień do lodówki ;)
co dzień - dwa obracać mięso, zaglądać, jak wygląda, itd ;)
a po tygodniu (jak duży, niepokrojony kawałek to parę dni dłużej...) wysuszyć, powiązać, włożyć np liść laurowy albo gałązkę rozmarynu pod sznurek, włożyć do rękawa i do piekarnika na mniej więcej tyle, ile waży - ja miałam 3 kawałko po ok kg i piekły się ok godzinę z kawałkiem ;)
a po wystudzeniu można się zachwycać i konsumować ;)

życzę smacznego :mrgreen:

charm

Post » Wto lip 02, 2013 10:53 Re: Beeju, Guree i Natalia - część II - Kacperek, i zmiany..

dzięki wielkie - będę Cię sławić w pieśni i tańcu, bo szynkę, dobrą szynkę, zaznaczę, kocham nieprzytomnie.
w razie wu z chęcią w zamian podzielę się przepisami na doskonały sos musztardowo-jajeczny - świetny do mięs na zimno właśnie ;> - mazurek prawdziwie orzechowy, kurczaka z rewelacyjnym farszem.... i wiele innych :>
KotkaWodna

Post » Wto lip 02, 2013 10:57 Re: Beeju, Guree i Natalia - część II - Kacperek, i zmiany..

KotkaWodna pisze:ale coś znajdę w zamian, obiecuję...
pliiiz?....

Kotka? :mrgreen:
A szynka.....mniammmmmm......... :1luvu:
Obrazek Obrazek

shira3

Od: Śro mar 11, 2009 21:51

[poprzednia][następna]