Nim 7schr. Łódź.Marlon chory- powrót z adopcji:(( od str.81

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lip 01, 2013 10:16 Re: Nim7...Skarpetka ['].Ronda znowu...w Domu! :)

muezza pisze:Paweł niestety wyprowadza się (przechowywał się tylko tymczasowo na mojej podłodze), za to wrócili "stali" współlokatorzy z drugiego pokoju. Obwąchała, stwierdziła, że Gosię lubi, bo wpadła do domu i wyraziła stosowny zachwyt nad Rondelkiem, z Antkiem zmierzyli się spojrzeniami i znów - siedzi z nami, na swoim krześle. Na dzikie wybuchy śmiechu, właściwie młodym ludziom reaguje podniesieniem głowy i spojrzeniem "no, zgłupieli chyba znowu :roll: "

Wiedziałam, że brakowało mi kota, ale nie wiedziałam, że akurat tego :D

Póki co nie zrobiła kupy jeszcze (w podróży Mamrotowi narozrabiała 2x chyba), ale piła wodę i siusiała co najmniej dwa razy u mnie. Ale je malutko (w porównaniu do kotów moich rodziców na whiskasie i innym takim - będziemy edukować!), więc chyba tak może być? (je Orijena, wyłożyłam garść, trochę więcej niż Mamrot mówił :oops: i wczoraj pół tacki Miamora, zjadła z rana dopiero, ale suche nie zniknęło jeszcze całkiem).

Droga Muezzo!
bardzo bym chciała, żebys utrzymala u Rondelka karmienie karmą suchą bez zbóź i niskązawartością węglowodanów typu Orijen, Power of Nature. Są to karmy wydawałoby się drogie, ale karmienie farbownym syfem typu whiskas, kitekat to dla mnie kryminał - te popularne karmy to mielone kości i farba, nawet karma Royal Canin ma w sobie bardzo dużo zbozowych i węglowodanowych dodatków... kot jest mięsożerny, tego trzeba się trzymać. Karma Orijen kurczak którą Ci przekazałam to wysokoenergetyczna karma bardzo, Pani Danusia przesadzała z karmieniem Rondy i widzisz tego efekt, "walczyłam" z nią w tej kwestii ale cięzko było ją przekonać i kotka miala w misce zawsze... a to nie może tak być, i to jest powazna kwestia i bardzo Cie proszę żebyś "się posłuchała" :1luvu:
kotka waży za dużo jak na swoje lata i możliwości, jest utuczona... 1 x100gtacka miamora albo 1/2 tej tacki dziennie i malutka garsteczka suchego zupełnie wystarczą, zaporzebowanie dobowe dorosłego kota ważącego 4 kg - wg danych producenta to max 55g orijena, biorąc pod uwagę to, że Rondel zjada jeszcze miamora i to żejest za gruba na dziś to max podawaj 35 g karmy -NIEZALEŻNIE JAK MAŁA CI SIE WYDA TA ILOŚĆ NA OKO! , musisz zrobić sobie miarkę w słoiczku czy innym pojemniczku i podawaj tylko taką okresloną ilości plus to że jesli jest cos w misce to nie dosypujemy zaraz! :mrgreen: no i jeszcze jedno... wybacz mi ale musisz sprawę postawić jasno jesli chodzi o współmieszkańców : TY karmisz kota, TY podajesz to co ma kot jeść, nie może byc tak, że wszyscy karmią, lub że dają szyneczke z kanapki, lub inne cuda z ludzkiego stołu, przepraszam jesli piszę o sprawach oczywistych... zamawiam właśńie miamory więc zrobię do Ciebie niedługo wysyłkę obiecanej partii - 24szt PLUS 1,5 kg orijena - to jeszcze ze zbiórki forum.

Mamrot

Od: Pon wrz 21, 2009 12:38

Post » Pon lip 01, 2013 14:26 Re: Nim7...Skarpetka ['].Ronda znowu...w Domu! :)

Mamrociku - z karmą był pojemniczek z miarką - sypnęłam jej w sobotę pół, czyli jak patrzę teraz to ok. 30 gram, nic nie dosypywałam - tak jak mi mówiłaś, dopóki dziś z rana nie było puste i sypnęłam 1/3 pojemniczka, bo miała dostać miamora wieczorem. Czyli te "trochę więcej" to było dokładnie tyle co trzeba :) Jak dla mnie dobra karma to oczywista oczywistość, tak samo jak jej odchudzenie. Ja wiem o tym i moi współlokatorzy też to widzą i wiedzą. Ponadto wczoraj bardzo chętnie pobawiła się z nami i poganiała za jakimś sznurkiem, więc codziennie będzie "trenowana" :mrgreen:

Dalej w kuwecie są same siuśki. Mam się już martwić, że kupy nie było?

Swoją drogą ten żwirek, który dałaś, jest super, pięknie się zbryla. Możesz mi powiedzieć, jaki to dokładnie jest? Chcę kupić taki sam.

muezza

Od: Nie maja 05, 2013 10:05

Post » Pon lip 01, 2013 14:45 Re: Nim7...Skarpetka ['].Ronda znowu...w Domu! :)

muezza pisze:Mamrociku - z karmą był pojemniczek z miarką - sypnęłam jej w sobotę pół, czyli jak patrzę teraz to ok. 30 gram, nic nie dosypywałam - tak jak mi mówiłaś, dopóki dziś z rana nie było puste i sypnęłam 1/3 pojemniczka, bo miała dostać miamora wieczorem. Czyli te "trochę więcej" to było dokładnie tyle co trzeba :) Jak dla mnie dobra karma to oczywista oczywistość, tak samo jak jej odchudzenie. Ja wiem o tym i moi współlokatorzy też to widzą i wiedzą. Ponadto wczoraj bardzo chętnie pobawiła się z nami i poganiała za jakimś sznurkiem, więc codziennie będzie "trenowana" :mrgreen:

Dalej w kuwecie są same siuśki. Mam się już martwić, że kupy nie było?

Swoją drogą ten żwirek, który dałaś, jest super, pięknie się zbryla. Możesz mi powiedzieć, jaki to dokładnie jest? Chcę kupić taki sam.

nie martw się brakiem kupy, kicia się wyczyściła na maksa w drodze do Wawy, a do tego jak dotarła do Krakowa to była równo dobę bez jedzenia, więc bęc nie ma co sie martwić. je,pije bawi się czyli gites. pojemniczek-miarka który był w puszce z karmą nie jest miarką do tej karmy - to taki poprostu nasypywacz! karma ORIJEN ma zupełnie inną gęstość i ciężar niż ta od miarki, którą masz, więc musisz zrobić miarke sama- najlepiej odwazyć w spożywczaku-warzywniaku czy gdzie tam odpowiednią ilość karmy w woreczku, i potem wsypac to do pojemniczka i taśmą czy jakoś tam inaczej zaznaczyć dokąd sięga karma odważona - tym spsoobem będziesz miala właściwą ilość. co do piasku - no tak ! dostałas "mercedesa" piaskowego - Cats best power of nature - zbrylający.drogi w sklepie jak cholera, tani w sklepie internetowym... no ale tam to trzeba zrobiczakupy za minimum 99 zł.więcnie wiem comam ci polecić, bywają sklepy zoo które nie łoją tak bardzo klientów... może uda Ci sie kupić ten piasek w takim...

Mamrot

Post » Pon lip 01, 2013 15:33 Re: Nim7...Skarpetka ['].Ronda znowu...w Domu! :)

Cats best też mam (micro white fresh) - pozornie drogi, ale tak wydajny, że wychodzi w efekcie taniej niż taki pozornie tani. Co do wagi - Ronda ma dostawać 35g Orijena, tak? To zaraz nasypię orijena do szklanki na dokładnej wadze kupionej pod barf (takiej arco coś tam, którą kupisz w każdym markecie) i wkleję zdjecie oraz napiszę ile to cm od poziomu dna).
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

Post » Pon lip 01, 2013 15:42 Re: Nim7...Skarpetka ['].Ronda znowu...w Domu! :)

gpolomska pisze:Cats best też mam (micro white fresh) - pozornie drogi, ale tak wydajny, że wychodzi w efekcie taniej niż taki pozornie tani. Co do wagi - Ronda ma dostawać 35g Orijena, tak? To zaraz nasypię orijena do szklanki na dokładnej wadze kupionej pod barf (takiej arco coś tam, którą kupisz w każdym markecie) i wkleję zdjecie oraz napiszę ile to cm od poziomu dna).

dajmy się wykazać Marysi :mrgreen: poza ttm szklanki moga byc u Was różne... :ryk:
a ten piasek cat'sbest to taki drewniany ekologiczny :)

Mamrot

Post » Pon lip 01, 2013 15:48 Re: Nim7...Skarpetka ['].Ronda znowu...w Domu! :)

Zajdę jutro do ulubionego warzywniaka z nietypową prośbą^^

Wiecie, w kwestii żwirków to ja znam tylko ten, który kupowali moi rodzice - najtańszy żwirek z Carrefoura, który nie jest tragiczny jakiś, ale w porównaniu z tym "mercedesem", co jest w mojej kuwecie, to prawdziwa nędza.

W zooplusie widzę Cats best eco plus, nature gold i universal. To chyba dobrze patrzę?

muezza

Post » Pon lip 01, 2013 16:04 Re: Nim7...Skarpetka ['].Ronda znowu...w Domu! :)

muezza pisze:Zajdę jutro do ulubionego warzywniaka z nietypową prośbą^^

Wiecie, w kwestii żwirków to ja znam tylko ten, który kupowali moi rodzice - najtańszy żwirek z Carrefoura, który nie jest tragiczny jakiś, ale w porównaniu z tym "mercedesem", co jest w mojej kuwecie, to prawdziwa nędza.

W zooplusie widzę Cats best eco plus, nature gold i universal. To chyba dobrze patrzę?

muezza !
masz sklep krakvet pod nosem, tam ten piasek oto link:http://www.krakvet.pl/akcesoria-zwirki-c-26_45_150.html?page=2
cat's best eco plus - ale tak jak napisalam, trzeba zrobić zamowienie za minimum 99 zł w krakvecie i w zooplusie też
a ja Ci tu szykuje paczke z miamorami i orijenem więc bęc nie masz czego zamawiac w necie... jeśli kupisz worek cat's best ecoplus za 80 zł to będziesz go miala na 6miesięcy...

Mamrot

Post » Pon lip 01, 2013 16:12 Re: Nim7...Skarpetka ['].Ronda znowu...w Domu! :)

No tak, pokręciłam - mam biokats, a cats best miałam zamawiać pierwotnie (kiedyś już miałam), ale i ten, i ten jest dobry, tylko bentonit jakoś mi mniej kociaste po domu roznosi (przynajmniej ten w wersji mikro). W każdym razie trzeba dobrze rozważać żwirki, bo często taniego schodzi dużo więcej i w przeliczeniu na miesięczne zużycie wychodzi drożej, a komfort użytkowania mniejszy.

Co do wagi - czasami bardzo tanie można kupić w promocji w marketach (kuchenne) - przydaje się w domu nie tylko do odchudzania futrzaka. Kiedyś też dzieliłam na kartkach itp., ale na dłuższą metę to uciążliwe. Waga kociastego ważna rzecz - wet mi przy pierwszej wizycie prewencyjnie taki wykład zrobiła, że ho ho. Koty jak ludzie: im większa otyłość, tym większe ryzyko wielu chorób :-|
...

czarnekoty123

Post » Pon lip 01, 2013 16:40 Re: Nim7...Skarpetka ['].Ronda znowu...w Domu! :)

Ano, Mamrociku, nie dajesz mi się wykazać zaradnością aprowizacyjną :D ale dieta kotów u rodziców jest taka sobie, będę namawiać ich na lepszą karmę, może akurat przekonam i zrobimy rodzinne zakupy.

W tym miesiącu priorytetem jest zabezpieczenie okien, bezapelacyjnie. Co prawda ten grubas nie da rady nawet wskoczyć na parapet, ale myślę, że będzie jej przyjemnie posiedzieć wśród moich pelargonii i pooddychać "świeżym" krakowskim powietrzem.

Po namyśle - elektroniczną wagę pożyczę od koleżanki, skontroluję, ile waży Rondel. Bo ona nie tyle co jest ciężka, tylko taka.... napchana.

muezza

Post » Pon lip 01, 2013 16:43 Re: Nim7...Skarpetka ['].Ronda znowu...w Domu! :)

muezza pisze:Bo ona nie tyle co jest ciężka, tylko taka.... napchana.

No to przede wszystkim ruch - wtedy się zbije i optycznie mocno zmniejszy nawet jakby w kg nie ubyło (mięśnie są bardzo ciężkie - dlatego 4k kota bardzo różnie może wyglądać: Magnolka tyle ma, ale to jeden mięsień i bardzo silny kot /opinia już 2 wetów/).
A tu taki obrazek poglądowy:
Obrazek
...

czarnekoty123

Post » Pon lip 01, 2013 16:58 Re: Nim7...Skarpetka ['].Ronda znowu...w Domu! :)

gpolomska pisze:No to przede wszystkim ruch - wtedy się zbije i optycznie mocno zmniejszy nawet jakby w kg nie ubyło.

Zrobię zawody z moim Tatą - kto szybciej odchudzi i usprawni kota :twisted: bo w domu moich rodziców jest druga ruda baryła, Romcia, która na moje oko powinna ważyć 4-4,5 kg, a waży 6,5... :ryk:

Matko z córką, jakie to relaksujące wrócić do domu, przytulić się do swojego kota i posłuchać jak mruczy. Mamrociku, nawet nie wiesz, jaka jestem Ci wdzięczna za tą rudą baryłkę :1luvu:

muezza

Post » Pon lip 01, 2013 17:29 Re: Nim7...Skarpetka ['].Ronda znowu...w Domu! :)

muezza, może byś założyła wątek Rondzie skoro kicie już w swoim domu :)
Nim... jest wątkiem z apelami o pilną pomoc, a własny wątek to fajna sprawa, teraz nawet jest na takowy specjalny dział :)

gosiaa

Od: Sob lut 10, 2007 18:59

Post » Pon lip 01, 2013 17:32 Re: Nim7...Skarpetka ['].Ronda znowu...w Domu! :)

jeśli mogę coś polecić ( a nie musi być biodegradowalny) to ja jakiś czas temu odkryłam golden grey-żwirek i uważam, że jest najwydajniejszym i najlepszym na rynku a ( próbowałam wielu)- bardzo polecm -http://www.zooplus.pl/shop/koty/zwirek_dla_kota/zwirek_golden_grey.
Dużo głasków dla Rondy :1luvu: :1luvu:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

kasia1568

Od: Śro cze 12, 2013 14:37

Post » Pon lip 01, 2013 17:40 Re: Nim7...Skarpetka ['].Ronda znowu...w Domu! :)

gosiaa pisze:muezza, może byś założyła wątek Rondzie skoro kicie już w swoim domu :)
Nim... jest wątkiem z apelami o pilną pomoc, a własny wątek to fajna sprawa, teraz nawet jest na takowy specjalny dział :)

O, dobry pomysł!
...

czarnekoty123

Post » Pon lip 01, 2013 20:13 Re: Nim7...Skarpetka ['].Ronda znowu...w Domu! :)

gosiaa pisze:muezza, może byś założyła wątek Rondzie skoro kicie już w swoim domu :)

tak. bardzo przepraszamy za zaśmiecanie wątku "ratunkowego", już nie będziemy :)

Mamrot

[poprzednia][następna]