Moderator: Moderatorzy
lanya pisze:casica pisze:A poza karmą, jakaś terapia została wdrożona? I jakie są wyniki badań?
Pnn dlatego właśnie jest chorobą podstępną i groźną, że w pierwszych fazach (gdy nie ma stanów ostrych) można przegapić objawy. Choroba najczęściej własnie wychodzi przypadkiem, przy okazji innych badań.
Wyniki podaje z pamieci. Wszystko bylo w normie (tarczyca, cukier, wirusy, itp) poza CREA (226, 4 miesiace temu 189), mocznik poki co w normie (12,1) dlatego dodatkowo robilismy badanie moczu, ktore tez odbiegalo od normy, ale nieznacznie. Poniewaz wyniki ogolnie nie byly zle i jedyny problem to rosnaca kreatynina dlatego poki co wet zdecydowal sie na diete i powtorne badanie za jakis czas.
Boo pisze:Mam zagwozdkę z moim Zołzikiem. Ostatnie badania kontrolne miała robione 26.11.12, wszyściutkie parametry nerkowe były w normie. Dziś badaliśmy się kontrolnie. I klops - CREA 189,30 umol/l (2,14 mg/dl jeśli dobrze przeliczyłam) i UREA 15,5 mmol/l (93,09 mg/dl j.d.p.). Zołza je na co ma ochotę - dużo mokrego, zagryza suchym, jada surowe mięsko. Ładnie pije. Zachowuje się kwitnąco, nie ma się absolutnie do czego przyczepić. Żadnego wymiotowania, zwiększonego picia i siusiania. No nic, zupełnie nic niepokojącego. Dostaje renagel na fosfor i on się ładnie trzyma w ryzach.
No i w świetle wzrostu parametrów zastanawiam się czy coś robić. Czy ja pokroplówkować? A może jakiś bioprom coby pomóc mocznikowi spaść? Jak myślicie?
casica pisze:Boo pisze:Mam zagwozdkę z moim Zołzikiem. Ostatnie badania kontrolne miała robione 26.11.12, wszyściutkie parametry nerkowe były w normie. Dziś badaliśmy się kontrolnie. I klops - CREA 189,30 umol/l (2,14 mg/dl jeśli dobrze przeliczyłam) i UREA 15,5 mmol/l (93,09 mg/dl j.d.p.). Zołza je na co ma ochotę - dużo mokrego, zagryza suchym, jada surowe mięsko. Ładnie pije. Zachowuje się kwitnąco, nie ma się absolutnie do czego przyczepić. Żadnego wymiotowania, zwiększonego picia i siusiania. No nic, zupełnie nic niepokojącego. Dostaje renagel na fosfor i on się ładnie trzyma w ryzach.
No i w świetle wzrostu parametrów zastanawiam się czy coś robić. Czy ja pokroplówkować? A może jakiś bioprom coby pomóc mocznikowi spaść? Jak myślicie?
W bioprom i inne polskie zamienniki azodylu nie wierzę. U mnie się nie sprawdziły zupełnie. Z kolei azodyl - minimum 8 tygodni stosowania, żeby pojawiły się efekty - o ile się pojawią, bo nie wszystkie koty na to reagują.
Nie ma żadnej infekcji u Zołzika? Niekoniecznie związanej z nerkami?
Kroplówki nigdy nie zaszkodzą, tak myślę. Nie wiem, dawno nie czytałam watku nerkowego, nie wiem więc nic o Zołziku, ale może po prostu przyszedł taki czas, że trzeba już myśleć o stałej płynoterapii. Albo o stałym wspomaganiu azodylem.
Yagutka pisze:A pytałaś się weta w sprawie tych wyników?
Boo pisze:Yagutka pisze:A pytałaś się weta w sprawie tych wyników?
Jeszcze nie. Czekam na wyniki Roderyka i wtedy razem będziemy to wszystko omawiać. Aczkolwiek wiem, że wina będzie po mojej stronie - nie zastosowanie się do nakazu karmy nerkowej
Boo pisze:(...)
Nie umiem się wyzbyć poczucia winy, że może jednak Zołzik jada zbyt mięsnieAle wciąż nie umiem znaleźć racjonalnego powodu dla którego wymiana białka zwierzęcego na roślinne miałaby oszczędzić nerki. (...)
pixie65 pisze:Boo pisze:(...)
Nie umiem się wyzbyć poczucia winy, że może jednak Zołzik jada zbyt mięsnieAle wciąż nie umiem znaleźć racjonalnego powodu dla którego wymiana białka zwierzęcego na roślinne miałaby oszczędzić nerki. (...)
http://www.mousabilities.com/nutrition/ ... rotein.pdf
http://www.2ndchance.info/oldcatadams1993.pdf
Boo pisze:(...)
Ale tak swoją drogą to koszmarne te badania są (po przeczytaniu paru pierwszych zdań).
Boo pisze:Ale skoro biopron czy inne probiotyki mają dokładnie te same bakterie?
Na razie spróbuję z tym. Nie wiem czy udałoby mi się nabyć azodyl, zwłaszcza w krótkim czasie.
Boo pisze:Nie umiem się wyzbyć poczucia winy, że może jednak Zołzik jada zbyt mięsnieAle wciąż nie umiem znaleźć racjonalnego powodu dla którego wymiana białka zwierzęcego na roślinne miałaby oszczędzić nerki.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 17 gości