Z piekła rodem II

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie cze 23, 2013 20:17 Re: Z piekła rodem II

On ma multum objawów, bo ma uogólniony stan zapalny ośrodkowego układu nerwowego.
Natomiast, co jest przyczyną tego stanu, to niestety nie wiadomo.
Na dzień dzisiejszy możliwe opcje w kolejności prawdopodobieństwa:
1. FIP (choć to by była b. rzadka forma - wyłącznie neurologiczna, nie ma zmian w oczach i in. narządach)
2. jakieś zapalenie na tle autoimmunologicznym
3. inne niż FIP podłoże wirusowe

Tak naprawdę, najlepsza byłaby 3 opcja, bo daje jakieś szanse na trwałe wyzdrowienie.
Co do diagnostyki, to u ludzi wygląda to tak:

W chorobach układu nerwowego pochodzenia wirusowego ustalenie właściwego rozpoznania na podstawie obrazu klinicznego często jest niemożliwe. Prawie wszystkie wirusy neurotropowe wywołują podob- ne lub zbliżone, niecharakterystyczne zespoły. Na podstawie objawów klinicznych i danych epidemiologicznych można jedynie przypuszczać, że mamy do czynienia z wirusową etiologią procesu. Potwierdzenie tego przypuszczenia jest możliwe wyłącznie na podstawie badań labo- ratoryjnych: wirusologicznych i serologicznych. [...] Aseptyczne zapalenie opon móz- gowo-rdzeniowych jest jeszcze trudniejsze do zidentyfikowania etiolo- gicznego bez badań laboratoryjnych. Może ono być wywołane przez kilkadziesiąt gatunków wirusów: wszystkie prawie wirusy neurotro- powe grupy enterowirusów, arbowirusy, wirus nagminnego zapalenia przyusznic, odry, różyczki, grypy, opryszczki itd.[...]

http://www.pociecha.net.pl/choroby-dzie ... oryjnej,99

Badanie serologiczne polega na stwierdzeniu obecności przeciwciał i oznaczeniu wysokości ich miana w surowicy chorego przy użyciu antygenu diagnostycznego lub antygenu przygotowanego z wirusa autogennego. Jeżeli podczas jakiejś epidemii u pierwszych chorych udało się izolować wirusa, to u następnych przeprowadza się już tylko badania serologiczne z tym samym antygenem. Badania serologiczne są wówczas wystarczające do ustalenia etiologii, przy co najmniej czterokrotnym wzroście miana badanych przeciwciał. W spo- radycznych przypadkach zakażeń wirusowych, gdy nie uzyskuje się izolacji wirusa z badanego materiału i nie ma konkretnych sugestii epidemiologicznych w kierunku etiologii, nie wykonuje się również rutynowo badań serologicznych. W takim przypadku należałoby ba- dania przeprowadzić z wszystkimi możliwymi szczepami, co jest nie- wykonalne ze względów technicznych, przy tak dużej liczbie znanych szczepów patogennych.[...]
Izolacja wirusa lub stwierdzenie pod- wyższonego miana przeciwciał nie zawsze świadczy o aktualnym za- każeniu. Izolację wirusa można uzyskać w stanach nosicielstwa lub bezobjawowego zakażenia, a wzrost miana przeciwciał po zakażeniu przebytym w przeszłości lub w wyniku szczepienia. Nosicielstwo wi- rusa i podwyższone wartości miana przeciwciał mogą utrzymywać się w niektórych zakażeniach miesiącami, a nawet latami.[...]

http://www.pociecha.net.pl/choroby-dzie ... giczne,101

Z tłem autoimmunologicznym jest mniej-więcej analogicznie - trzeba wiedzieć, czego szukać, żeby móc to potwierdzić/wykluczyć. Tu być może coś by powiedziała zwykła biochemia płynu m-r, ale to jest do wykonania pod warunkiem, że nie będzie nadciśnienia śródczaszkowego, a najlepiej po MRI, żeby wykluczyć inne możliwe p-wskazania :?

OKI

Od: Śro gru 23, 2009 19:05

Post » Nie cze 23, 2013 20:19 Re: Z piekła rodem II

wciąż mocne :ok:

Hania66

Od: Pt mar 10, 2006 17:20

Post » Nie cze 23, 2013 20:24 Re: Z piekła rodem II

A MRI można mu zrobić? Robi się to w Warszawie, kotom z czipem itd? Tylko koszt pewnie w kosmos?
Generalnie jak widać, trzeba wiedzieć, co kotu jest, żeby to stwierdzić :( Lipa :(

alix76

Od: Nie mar 22, 2009 7:37

Post » Nie cze 23, 2013 20:34 Re: Z piekła rodem II

Można.
Koszt ok. 1 tys.
Czip - no wlaśnie, do ustalenia, czy można :roll: Zawsze można wyjąć - uśpienie.
Konieczność uśpienia do badania.
Konieczność uśpienia do pobrania płynu.
Nawet jak się udałoby "machnąć" obie procedury za jednym uśpieniem, to potencjalny zysk z tych badań jest jak dla mnie zbyt mały.
W najlepszym wypadku potwierdzi tło autoimmunologiczne.
Leczenie: steryd :|
A może nie pokazać nic. I co? PCR za PCRem - może się w końcu trafi, czy to herpes, czy to co innego?
Zresztą, jeśli to herpes (u ludzi częsta przyczyna), to nawet PCR powie tylko, że są przeciwciała, a po mianie można będzie obstawiać, czy to przypadek, że podniesione, czy to przyczyna choroby...
I już pisałam - mnie po punkcji płynu łeb napierdzielał przez 2 tyg. tak, że nie byłam w stanie funkcjonować w pionie dłużej niż 5-10 minut. A i to na prochach. To nie jest miłe badanie i to nie sam moment pobrania.
Więc - póki co - jak dla mnie gra nie warta świeczki. I to nie chodzi nawet o pieniądze :(

OKI

Post » Nie cze 23, 2013 20:44 Re: Z piekła rodem II

nie mam mądrych słów by Tobie ulżyć w tym wszystkim.
Przechodziliśmy z Żukiem wszystko co można było wybierając wg nas jego dobro a nie badanie, które Go umeczy a nic nie wniesie. NIE MA DOBRYCH DECYZJI ALE WIERZ W SWOJĄ INTUICJĘ I ZNAJOMOSĆ KOTA. WIEM,JAK CIĘŻKO JEST.
Wybacz duże litery. Tami się przebiegła.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Nie cze 23, 2013 20:54 Re: Z piekła rodem II

Dzięki Asiu :)
Siedzę w necie i czytam. Głównie o tym, jak jest u ludzi, bo o kotach jest mało materiałów.
I jest tak samo - jeśli nie ma konkretnego podejrzenia, że ten czy inny wirus (a podejrzenie głównie wynika z epidemii danego wirusa na danym obszarze), to prowadzi się leczenie objawowe i lekami można coś tam wyeliminować/potwierdzić.
Neurologia jest niestety trochę wróżeniem z kart :(

OKI

Post » Pon cze 24, 2013 19:11 Re: Z piekła rodem II

Dupadupadupadupa :(
Jest jednak wyraźne pogorszenie neurologiczne :(
Doszły objawy ze strony nerwów czaszkowych.
Kiepsko to rokuje, bardzo kiepsko...

OKI

Post » Pon cze 24, 2013 19:22 Re: Z piekła rodem II

cholerka...
trzymajcie się
Obrazek

ASK@

Post » Pon cze 24, 2013 19:25 Re: Z piekła rodem II

Szlag jasny i te małe szlaczki ... może to kryzys od upału :?

alix76

Od: Nie mar 22, 2009 7:37

Post » Pon cze 24, 2013 19:26 Re: Z piekła rodem II

To nie jest kryzys od upału :cry:

OKI

Post » Pon cze 24, 2013 19:38 Re: Z piekła rodem II

Olga, trzymaj się.
Obrazek

ASK@

Post » Pon cze 24, 2013 19:45 Re: Z piekła rodem II

Dzięki.
Trzymamy się o tyle, że jeszcze probujemy wrócić do większej (codziennej) dawki sterydu, ale jeśli nie będzie poprawy, to b. źle to wygląda.
Następną wizytę mamy w czwartek.
Mały rano czuł się całkiem fajnie, po południu znowu fatalnie. Ale ja nie jestem w stanie odróżnić zmiany wynikającej z kiepskiego samopoczucia, bo pogoda, od zmiany, bo dochodzą nowe objawy neurologiczne. Tak czułam, że coś jest nie tak, ale nie przypuszczałam, że aż tak źle :(
Inna sprawa, że po powrocie z roboty tylko na tempa sprzątnęłam kuwety, zgarnęłam Kirysa i pognałam do weta - nie miałam okazji nawet popatrzeć, jak się zachowuje. Wyszedł do mnie, jak wrociłam, więc uznałam, że jest nieźle. Źle uznałam. Dobrze, że jednak pojechałam...

OKI

Post » Pon cze 24, 2013 19:57 Re: Z piekła rodem II

Olga ściskam mocno :!:
Kiryniu wielkie :ok: za ciebie!

Hania66

Od: Pt mar 10, 2006 17:20

Post » Pon cze 24, 2013 20:13 Re: Z piekła rodem II

Dzięki Haniu, widziałam, że u Was też niewesoło :(
Trzymam za najmłodszą i najstarszą :ok:

OKI