Grzybica

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob sty 15, 2005 22:54

kasia piet pisze:
KOTKOT pisze:To powiem tak - jak Ci wyjdzie plamka grzybicy na dłoni lub na pupie to tam nie będzie świecić. Będzie świecić na głowie, pod pachami i szeroko rozumianym łonie.

Bedzie swiecic.
wiem z doswiadczenia. swieci na pupie.

Świeci, świeci. U Daniela pięknie świeciły też ogniska na udach, pupie i brzuszku. Co więcej, dermatolożka sprawdzała pod lampą wooda takie jasne plamki na moich przedramionach, które mnie niepokoiły.
A poza tym napisałeś wyraźnie:

KOTKOT pisze:ZAPOMNIALEM O NAJWAŻNIEJSZYM
Każdy (profesjonalny) tester do banknotów pokaże wam w ciemności KAŻDY WŁOSEK zakażony grzybicą. Nie ma lepszego sposobu na sprawdzenie, ale dotyczy tylko owłosionej skóry. Na ciele człowieka nie widać.
Zakażone włoski świecą jak głupie na seledunowo-zielono.

Ja próbowałam tylko wyjaśnić, że u dziecka nie świeciły włoski, tylko właśnie zakażona grzybicą SKÓRA (żeby nie być Ci dłużna w zakresie Caps Locka).
Pozdrawiam,
Nuśka & Romeros

Nuśka

Od: Wto gru 16, 2003 0:23

Post » Sob sty 15, 2005 23:23

Kasia Piet pisze:wiem z doswiadczenia. swieci na pupie.

KOTKOT pisze:Kasiu Piet - Chciałbym to zobaczyć !!! :D :D :D

:twisted: To podpadasz pod stosowne paragrafy, bo mnie się zdaje że Kasia pisze o swojej córeczce
Pozdrawiam,
Nuśka & Romeros

Nuśka

Od: Wto gru 16, 2003 0:23

Post » Nie sty 16, 2005 10:39

Jak tak, to ja się wycofuję. Z oglądania też. Idę popatrzeć sobie na kiciusia. No na futerko. Czy aby grzybka gdzieś nie widać.
Obrazek
KOTY SYBERYJSKIE I BENGALSKIE

KOTKOT

Od: Śro sty 05, 2005 14:31

Post » Nie sty 16, 2005 14:31

Luuuuuuudzie jestem już tak zmęczona psychicznie grzybicą Soyki, że wczoraj miałam koszmar :evil: : śniło mi się, że Soya jest CAŁA w grzybie :( i obudziłam się ze strachu :evil: !

Tika

Od: Pon sie 02, 2004 9:04

Post » Nie sty 16, 2005 14:46

Nuśka pisze:
Kasia Piet pisze:wiem z doswiadczenia. swieci na pupie.

KOTKOT pisze:Kasiu Piet - Chciałbym to zobaczyć !!! :D :D :D

:twisted: To podpadasz pod stosowne paragrafy, bo mnie się zdaje że Kasia pisze o swojej córeczce

zgadza sie, Tatiana miala plamki na pupie, dwa lata temu... na pupe swiecil wtedy lekarz, w mojej obecnosci, bo Tania maloletnia jest
KOTKOCIE mojej pupy wcale nie chcialbys ogladac :lol:
Karolcia&Jowita&Jaga
Obrazek

kasia piet

Od: Sob cze 14, 2003 16:37

Post » Nie sty 16, 2005 15:00

Jowita pisze:
MartaD pisze:Słuchajcie, a co wiecie o prosowkowym zapaleniu skóry? Bo własnie chyba moja mała to ma. I właśnie początkowo były pobrane próbki, bo były strupki, takie twarde i grube w miejscach gdzie wkuwana była igła na szczepienie. Dostałyśmy pimafucort. Przeszło. Poza tym, że jakaś wstretna pchła na nas wskoczyła i podejrzewam, że nowe malutkie ogniska jakie sie pojawiły, to właśnie po jej ugryzieniu. Każde ognisko przechodzi po 2 tygodniach smarowania. Mam ją już od miesiąca a u siebie nie mam żadnych objawów. Co myślicie?

Szukalam w necie czegoś o prosówkowym zapaleniu skóry, ale nie ma, a podejrzewam, że mój kot to ma. Czy ktoś coś wie? Prem niestety nie odpowiada... :(

fragmenty z ksiazki:
podraznzienie skory, obejmujace zazwyczaj okolice glowy, szyi, grzbietu i zadu, ktoremu towarxyszy znaczny swiad. Zmiany prosowkowe maja forme drobnych strupkow, wielkosci lebka zapalki. Istnieja rozne rodzaje zapalenia prosowkowego: idiopatyczne (przyczyna powstawania zapalenia nie jest znana), spowodowane ukaszeniami pchel, alergia i zakazeniem gronkowcowym. Zapalenie dotyka czesciej koty o czarnym i szarym umaszczeniu. diagnoze idiopatycznego prosowkowego zapalenia skory mozna postawic jedynie po wyeliminowaniu innych przyczyn, takich jak alergie, pasozyty, niedobory kwasow tluszczowych itp.
U kotow wykazujacych nadwrazliwosc na pchly uklucie wywoluje rozlegla reakcje alergiczna na skorze. w okolicy tworza sie intensywne zmiany zapalne, ktorym towarzyszy dokuczliwy swiad.Skora jest podrazniona i zarozowiaona. na powierzchni objetego zmianami obszaru moga tworzys sie grudki. Wtornie moze dochodzic do bakteryjnego zakazenia uszkodzonej skory, co objawia sie tworzeniem saczacych grudek. Widoczna jest utrata okrywy wlosowej, czasem bardzo znaczna. Naet jedno uklucie przez pchle w ciagu tygodnia moze wywolac rekacje alergiczna.

niewiele tego, ale wiecej nie mam...
Karolcia&Jowita&Jaga
Obrazek

kasia piet

Post » Nie sty 16, 2005 15:09

Jowita pisze:Szukalam w necie czegoś o prosówkowym zapaleniu skóry, ale nie ma, a podejrzewam, że mój kot to ma. Czy ktoś coś wie? Prem niestety nie odpowiada... :(

Rozmawialam przed chwila z kolezanka, ktroej kot ma wg weta prosowkowe zapalenie skory - rozdrapane zmiany na grzbiecie przy ogonie i w okolicy lopatek). Byla w piatek na kontroli. Leczy sie!!!! Grzyba nie ma, wetka pchel nie znalazla, ale dala obu kotom Frontline i zalecila diete dla alergikow plus masc triderm. za miesiac powtorzenie Frontline, dieta na razie na miesiac. siersc tez zaczela juz odrastac :D
Karolcia&Jowita&Jaga
Obrazek

kasia piet

Post » Nie sty 16, 2005 15:12

kasia piet pisze:zgadza sie, Tatiana miala plamki na pupie, dwa lata temu... na pupe swiecil wtedy lekarz, w mojej obecnosci, bo Tania maloletnia jest

Bosh zaczęłam czytać i mnie zmroziło :strach: bo myślałam na początku, że to o mnie 8O . :ryk: ja też mam tak na imię :ryk: , ale plamek na pupie nie mam :ryk:

Tika

Post » Nie sty 16, 2005 15:31

Tika pisze:
kasia piet pisze:zgadza sie, Tatiana miala plamki na pupie, dwa lata temu... na pupe swiecil wtedy lekarz, w mojej obecnosci, bo Tania maloletnia jest

Bosh zaczęłam czytać i mnie zmroziło :strach: bo myślałam na początku, że to o mnie 8O . :ryk: ja też mam tak na imię :ryk: , ale plamek na pupie nie mam :ryk:

:lol:
to dosc rzadkie imie, ale bardzo ladne, prawda? :D dobrze, ze nie masz na pupie, bo pokazywac bys musiala :lol:
Karolcia&Jowita&Jaga
Obrazek

kasia piet

Post » Nie sty 16, 2005 15:33

Kasia_piet - dzięki za info, bo ja tez nie mogłam tego znaleźć. U mnie jakiś robal (pchła) była, i stąd nowe ogniska (pierś i tylnia łapka). A możesz powiedzieć czym kolezanka to leczy?

MartaD

Od: Wto gru 14, 2004 14:29

Post » Nie sty 16, 2005 15:38

MartaD pisze:Kasia_piet - dzięki za info, bo ja tez nie mogłam tego znaleźć. U mnie jakiś robal (pchła) była, i stąd nowe ogniska (pierś i tylnia łapka). A możesz powiedzieć czym kolezanka to leczy?

jest 4 posty wyzej
Karolcia&Jowita&Jaga
Obrazek

kasia piet

Post » Nie sty 16, 2005 15:39

Ślepota ze mnie:) Dzięki

A czy dla małuch kociąt (4 miesiące) tez daja dietę alergiczną?

MartaD

Od: Wto gru 14, 2004 14:29

Post » Nie sty 16, 2005 16:06

MartaD pisze:Ślepota ze mnie:) Dzięki

A czy dla małuch kociąt (4 miesiące) tez daja dietę alergiczną?

jezeli jest to konieczne, to tak
Karolcia&Jowita&Jaga
Obrazek

kasia piet

Post » Pon sty 17, 2005 10:54

Kasiu, a co to jest to proskowate zapalenie skóry????????
Bo moim zdaniem Soyka oprócz grzybicy ma jeszcze coś :? - tylko ja nie wiem co i cały czas szukam :( .

Tika

Post » Pon sty 17, 2005 22:23 Grzybica - czym psikać meble ?

Wiem, że padało tu wiele nazw (np. Vircon do płukania ubrań przed praniem, Fungiderm, Imaverol, roztwór octu do pryskania mebli)
Na odpowiednie powierzchnie najlepszy chyba jest Domestos

A czy jakiś paraktyk mógłby polecić skuteczny i tani środek do pryskania mebli i obić mebli ?

Trzeba przystąpić do końcowego frontalnego ataku ! :twisted:
rokko + Luzak + Cicia + Baxter
Obrazek Obrazek Obrazek
My, koci Ojcowie, musimy się trzymać razem !

rokko

Od: Wto gru 07, 2004 11:00

[poprzednia][następna]