Jowita pisze:MartaD pisze:Słuchajcie, a co wiecie o prosowkowym zapaleniu skóry? Bo własnie chyba moja mała to ma. I właśnie początkowo były pobrane próbki, bo były strupki, takie twarde i grube w miejscach gdzie wkuwana była igła na szczepienie. Dostałyśmy pimafucort. Przeszło. Poza tym, że jakaś wstretna pchła na nas wskoczyła i podejrzewam, że nowe malutkie ogniska jakie sie pojawiły, to właśnie po jej ugryzieniu. Każde ognisko przechodzi po 2 tygodniach smarowania. Mam ją już od miesiąca a u siebie nie mam żadnych objawów. Co myślicie?
Szukalam w necie czegoś o prosówkowym zapaleniu skóry, ale nie ma, a podejrzewam, że mój kot to ma. Czy ktoś coś wie? Prem niestety nie odpowiada...

fragmenty z ksiazki:
podraznzienie skory, obejmujace zazwyczaj okolice glowy, szyi, grzbietu i zadu, ktoremu towarxyszy znaczny swiad. Zmiany prosowkowe maja forme drobnych strupkow, wielkosci lebka zapalki. Istnieja rozne rodzaje zapalenia prosowkowego: idiopatyczne (przyczyna powstawania zapalenia nie jest znana), spowodowane ukaszeniami pchel, alergia i zakazeniem gronkowcowym. Zapalenie dotyka czesciej koty o czarnym i szarym umaszczeniu. diagnoze idiopatycznego prosowkowego zapalenia skory mozna postawic jedynie po wyeliminowaniu innych przyczyn, takich jak alergie, pasozyty, niedobory kwasow tluszczowych itp.
U kotow wykazujacych nadwrazliwosc na pchly uklucie wywoluje rozlegla reakcje alergiczna na skorze. w okolicy tworza sie intensywne zmiany zapalne, ktorym towarzyszy dokuczliwy swiad.Skora jest podrazniona i zarozowiaona. na powierzchni objetego zmianami obszaru moga tworzys sie grudki. Wtornie moze dochodzic do bakteryjnego zakazenia uszkodzonej skory, co objawia sie tworzeniem saczacych grudek. Widoczna jest utrata okrywy wlosowej, czasem bardzo znaczna. Naet jedno uklucie przez pchle w ciagu tygodnia moze wywolac rekacje alergiczna.
niewiele tego, ale wiecej nie mam...