Białasek po wypadku, pieszczoch, FIV (-) FeLV (-), PILNE!!

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Śro maja 08, 2013 19:01 Białasek po wypadku, pieszczoch, FIV (-) FeLV (-), PILNE!!

Do naszego ogrodu zawitał biały w czarne łatki, młodziutki, niekastrowany kocurek, najprawdopodobniej potrącony był (jeszcze zimą) przez samochód. Jedna łapka podkulona, ale już dosyć zagojona. Niestety możliwe, że kość już się zrosła i zawsze będzie bardzo kulał. Szczęka była lekko skrzywiona :( Na początku był w szoku, uciekał na parę dni pod wpływem zbliżającego się człowieka, wystarczyło że go zobaczył w oknie. Nie dało się go nawet nakarmić, nie mówiąc o złapaniu do weterynarza... Teraz - chce się miziac, wchodzić na kolana i do mieszkania. Widać, że był domowy... Nikt go jednak nie szuka. Ma u nas lokum w szopce i kilka razy dziennie karmienie i świeżą wodę. Nie mam jednak możliwości przygarnięcia go :( Mam dużo kotów, hodowlę, dorosłe płodne kocury, które nie zaakceptowałby w życiu dorosłego kota... Skaczą na niego przez szybę, kiedy się zbliża. Wczoraj wyciągnęliśmy razem z mamą 10 kleszczy z jego ciała! Był przy tym tak niesłychanie łagodny i cierpliwy.... Anioł, nie kot. Przed kleszczami jest już zabezpieczony, ale potrzebuje domku. To nie pierwszy kot, którego dokarmiamy, ale ten ewidentnie był domowy. Pragnie kontaktu z człowiekiem, pieszczot, a przede wszystkim, boję się że z tą nogą nie poradzi sobie na dworze. Zaatakuje go inny kot, lub pies. Mieszkamy we Wrocławiu (psie pole).
Kocurek jest niezwykle urokliwy... Na oko ma 1-2 lata.
Kilka jego zdjęć:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio edytowano Pon cze 17, 2013 16:51 przez suleviea, łącznie edytowano 5 razy
"Kot działa według zasady: proś, a może Ci dam"
Joseph Wood Krutch
Obrazek

suleviea

Od: Śro wrz 07, 2005 17:07

Post » Pt maja 10, 2013 14:01 Re: Kulawy, cudny białasek bez domu! Pieszczoch. Wrocław.

O rany ale bida nie ma u was jakieś fundacji , trzeba go rozgłaszać może znajdzie się dt chociaż....A on jak na koty nie wiadomo i jak na psy trzeba by cos o tym napisać jeżeli wiesz...Dobrze że na razie może u ciebie byc..

lidka02

Od: Czw cze 09, 2011 9:22

Post » Pt maja 10, 2013 17:31 Re: Kulawy, cudny białasek bez domu! Pieszczoch. Wrocław.

Pozgłaszałam narazie do paru miejsc, plus prywatne ogłoszenia. Dzisiaj zauważyłam, że jest prawie bezzębny, pozostał mu tylko jeden kieł!! A do tego nie domyka do końca pyszczka... Musiał dostać też w szczękę... Dajemy mu możliwie rozdrobnione jedzenie. Na szczęście małe/miękkie kawałki pochłania z apetytem i nie wygląda, bu sprawiało mu to ból.

Niestety nie za bardzo zgadza się z kastratem wychodzącym sąsiadów, na psy nie wiem jak reaguje. Do ludzi jest super.
Joseph Wood Krutch
Obrazek

suleviea

Post » Pt maja 10, 2013 22:16 Re: Kulawy, cudny białasek bez domu! Pieszczoch. Wrocław.

Jak kociak jest z kotami ok to łatwiej znaleźć mu chociaż dt , śliczny jest i taki biedny ..Biedaczek tyle przeszedł musi tu być więcej osób może ktoś go wypatrzy ..Może zrób wydarzenie na fb tam mase ludzi.. :ok:

lidka02

Post » Pt maja 10, 2013 22:56 Re: Kulawy, cudny białasek bez domu! Pieszczoch. Wrocław.

:)
Ostatnio edytowano Sob maja 11, 2013 18:00 przez Ozanna1405, łącznie edytowano 1 raz

Ozanna1405

Od: Wto wrz 06, 2011 19:35

Post » Sob maja 11, 2013 16:36 Re: Kulawy, cudny białasek bez domu! Pieszczoch. Wrocław.

Wspaniale :1luvu:

lidka02

Post » Czw maja 16, 2013 14:40 Re: Kulawy, cudny białasek bez domu! Pieszczoch. Wrocław.

Niestety w Ekostraży nie ma miejsc, dzisiaj się upewniałam po raz drugi, czy coś się nie zmieniło, napisałam jeszcze do pewnej wrocławskiej fundacji, ale narazie nie dostałam odpowiedzi..
Joseph Wood Krutch
Obrazek

suleviea

Post » Sob maja 18, 2013 18:14 Re: Kulawy, cudny białasek bez domu! Pieszczoch. Wrocław.

Coś mi się wydaje, że kotek zostanie u nas na długo, może na stałe... Kto by go wziął? :( Nigdzie nie ma miejsc!
Z łapką chyba lepiej, widać że może ją swobodnie rozprostowywać i zginać, tylko bolą go jakby opuszki, że jednak wciąż nie staje na niej. Ale jak potrzeba, to myje ją wyciągnięta, drapie się nią... Ale wciąż biega na trzech łapkach i czasem drży mu sam koniec łapki. Może porządne stłuczenie? Za pozwoleniem weterynarza odrobaczyliśmy go, bo jadł bardzo dużo trawy i miewał dni jakby coś mu zalegało, raz chciał coś bardzo wykrztusić z siebie, aż się dławił. Teraz znacznie się ożywił i wpiernicza jak.. :) Coś jeszcze możemy zrobić (ale tak, żeby mu nie zaszkodzić)?
Joseph Wood Krutch
Obrazek

suleviea

Post » Wto cze 11, 2013 0:17 Re: Kulawy, cudny białasek bez domu! Pieszczoch. Wrocław.

Kocurek miał specjalistyczne badania na Klinikach i niestety jest zerwane ścięgno w nodze - stary uraz. Czeka go zabieg. Niestety test na FeLV wyszedł dodatni :cry: Dzisiaj rano poszła krew na badania PCR do Niemiec, aby potwierdzić, bądź wykluczyć (te płytkowe często dają fałszywe wyniki). Zrobiłam ile byłam w stanie, jeśli chodzi o diagnozę, obecnie kot jest pod opieką fundacji, ale przebywa w BARDZO tymczasowym miejscu!!! Już nie może wrócić na wolność, może ktoś się zlituje nad nim?? Jest niebywałym miziakiem... Takim kochanym kotkiem, łazi za ludźmi jak piesek i ciągle mruczy... Byle tylko ktoś na niego spojrzał...
Joseph Wood Krutch
Obrazek

suleviea

Post » Śro cze 12, 2013 8:49 Re: Białasek po wypadku, pieszczoch, może FeLV, Wrocław, PIL

Narazie liczymy, że jednak powtórne testy wyjdą ujemne, choć pewnie szanse nie są za ogromne :roll: Wyniki PCR będą w przyszłym tygodniu. Miał też robioną morfologię i badany mocz (przez fundację), także czekamy :) Najgorsze, że w tym kawałeczku przedpokoju, w którym przebywa, może być bardzo, bardzo krótko!!! A DS nie widać ani trochę... Sytuacja jest bardzo skomplikowana :(
Joseph Wood Krutch
Obrazek

suleviea

Post » Czw cze 13, 2013 11:13 Re: Białasek po wypadku, pieszczoch, może FeLV, Wrocław, PIL

Dziś przyszły wyniki krwi - morfologia dobra, wyniki wskazujące na pracę nerek też ok.
Joseph Wood Krutch
Obrazek

suleviea

Post » Pon cze 17, 2013 16:48 Re: Białasek po wypadku, pieszczoch, może FeLV, Wrocław, PIL

Są wyniki testów PCR w kierunku białaczki - negatywne !!!!
Joseph Wood Krutch
Obrazek

suleviea