Kot nerkowy dla początkujących, wydanie 1

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Sob maja 04, 2013 14:11 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Moja kotka zwana Czarną 8 lat nie ma jeszcze tragicznych wyników, PH 7,5
liczne trójfosforany amonowo magnezowe
Mocznik 74,9
Kreatynina 1,7
dzisiaj przyszedł posiew
Badanie bakteriologiczne moczu
Wyhodowano:
1.E.coli < 10*1/ml.
Zadzwoniłam do laboratorium, mówią, ze to za mało na antybiogram, świadczy o zabrudzeniu moczu kalem w trakcie pobierania ze strumienia.
W laboratorium jest jeszcze krew z 23 kwietnia i można dorobić inne analizy. Z reguły trzymają tydzień, widać Czarna ma szczęście i jej krew jeszcze w lodówce. Miała standardowe badanie podstawowe.
Już wiem od Taizu ze trzeba dorobić poziom fosforu i wapnia.
Czy powinnam jeszcze coś zlecić?
Niby jestem w kontakcie z dr. Neska, ale jak mi nie zdąży odpowiedziec do poniedzialku rano to bedzie za późno. Zlecenie musi zlożyc mój lekarz, do którego mam zamiar podskoczyć przed pracą.
Obrazek

Ewa.KM

Od: Śro mar 20, 2013 23:32

Post » Sob maja 04, 2013 16:04 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Sibia, współczuję.

W temacie ringerów i NaCl znalazłam jeszcze takie pozycje:
http://www.us.elsevierhealth.com/media/ ... 652834.pdf
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20594088
http://books.google.pl/books?id=GTHi79c ... at&f=false

(wszystko po angielsku)

W sumie wynika z tego, że LRS jest ciut lepszy, ale z drugiej strony - czy Wy go możecie gdzieś normalnie kupić??
Bo ja ostatnio się kłóciłam z panią w aptece, że sól fizjologiczną można kupić w opakowaniach po 100 ml, a pani zawzięcie mi wmawiała, że coś takiego nie istnieje.
Kiedyś pytałam się też o LRS i też było zdziwienie.

Aha, i co do tej kwasicy metabolicznej, to w którymś źródle powyżej znalazłam info, że owszem, NaCl może prowadzić do kwasicy, ale podawany w wysokich dawkach i szybko, no i jest to kwasica przemijająca, a nie trwała.

Yagutka

Od: Nie paź 01, 2006 17:27

Post » Sob maja 04, 2013 20:18 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Z tego, co wiem, LRS można lupić tylko u weta. W aptekach nawet robią :evil: trudnosci z NaCl
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Sob maja 04, 2013 21:45 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Warto poszukać apteki w pobliżu szpitala - mnie udało się znaleźć taką, gdzie bez problemu sprzedają LRS i zwykłego ringera.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Wto maja 07, 2013 21:38 Re: Kot nerkowy dla początkujących

dziewczyny, pojutrze zęby mojego nerkowego Karmelka, zamierzam zadzwonić do lecznicy lub jechać i pogadać z Paniami, które będą zabieg robiły
napiszcie proszę o co mam zapytać i czego żądać ( odn kroplówek, nieczulenia itp )

edit; byłam dziś z Karmusiem na kroplówkę i się dowiedzieć co i jak. z powodu że kotek 2 razy zwymiotował sprawdziliśmy morfologię, wkleiłam wyniki. Jutro się okaże czy zęby będziemy robić ( stomatolog dokładnie się paszczy przyjrzy ), bo Karmel ma słabe serduszko ( szmery )
ogólnie nie wiem co o tych wynikach myśleć...bo są lepsze od tych sprzed ok 2 tyg. krea spadła i mocznik, to samo fosfor, a nie zawsze dosypuję alusal do jedzenia...dodam, że kroplówki miał tylko 2 w ciągu tych 2 tyg

L. Erytrocytów 10,42 mln/mm3 5,0-10,0
Hemoglobina 12,3 g/dl 9,0-15,0
Hematokryt 35,2 % 28-45
MCV 33,8 fl 40-55
MCH 11,8 pg 13-17
MCHC 34,9 g/dl 30-36
Płytki krwi 188 tys/mm3 180-550
Krwinki
L. Leukocytów 6,48 tys/mm3 6,0-11,0
Limfocyty 28 % 20-50
Monocyty 2 % 0-4
Kwasochłonne 10 % 0-6
Pałeczki 0 % 0-4
Segmenty 60 % 50-75
0063 Albuminy 35,5 g/l 26-56
0019 Białko całkowite 7,5 g/dl 5,7-9,4
0021 Mocznik 71,6 mg/dl 30,2-68,1
0023 Kreatynina 1,7 mg/dl < 1,8
0026 Wapń 12,5 mg/dl 9,2-12
0029 Potas 15,9 mg/dl 13,3-18,8
0032 Sód 352,8 mg/dl 333-363
0033 Fosforan 3,9 mg/dl 2,5-5,9
jo.anna

Post » Sob cze 08, 2013 14:12 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Zerknijcie prosze na watek Alexiany "Kocie problemy nerkowe":
viewtopic.php?f=36&t=153568
Szkoda kota :( Mam nadzieje, ze ktos cos madrego doradzi...

Kate23

Od: Sob wrz 13, 2003 15:05

Post » Pon cze 10, 2013 20:31 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Dyktatura

Od: Pon paź 12, 2009 8:40

Post » Sob cze 15, 2013 18:36 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Ja też Warszawiakom mogę zaproponować do odkupienia całe opakowanie 60 azodylu, plus kilka z poprzedniego pudełka gratis.
Mam też saszetki RC nerkowe we wszystkich smakach.

Już 6 tygodni i wcale nie jest łatwiej :(
Prawdziwi mężczyźni nie jedzą miodu, oni żują pszczoły.

sibia

Od: Śro gru 07, 2005 17:15

Post » Sob cze 15, 2013 18:41 Re: Kot nerkowy dla początkujących

:(
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Sob cze 15, 2013 18:49 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Sibia, :(

Ja też mam stosy suchego i mokrego dla nerkowców: viewtopic.php?f=27&t=153277

Maciek stwierdził, że on tego nie będzie jadł ;)

Yagutka

Od: Nie paź 01, 2006 17:27

Post » Sob cze 15, 2013 22:12 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Witam jestem tu nowa chciałam się poradzić oraz odpowiedzieć o historii moje kocurka Ecika...
Ecik ma 5 lat ... W ciągu swojego życia 3 razy miał zapchany pęcherz struwitami (czy jakoś tak).. dwa razy udało się go wypłukać przeczyścić itd. Niestety teraz było o wiele gorzej. Wszystko zaczęło się równe dwa tyg temu... Ecik zaczął kropelkować od razu pojechałam do wet. i zaś cewnik płukanie kroplówki leki itd. Kot od roku jest na diecie urinaly stan się poprawił na 3 dni ecik siusiał normalnie wyniki krwi miał dobre... po 3 dniach ecik sika ale jest smutny i osłowiały czekamy dzień jedziemy do wet dnia następnego ponowne zapchanie cewki moczowej a że ecik bardzo źle znosi wszelkiego rodzaju narkozy i głupie jaśki decyzja - wyszycie cewki moczowej .... Zabieg odbył się w pon. wyniki krwi w pon przed zabiegiem mocznik 120 kreatynina 3,6 ... zabieg przebiegł dobrze kot po zabiegu również ok lecz dwa dni po mocznik wzrósł do 220 a kreatynina do 6,1 ... walka o życie ecika trwa ... dostałam go do domu podaje kroplówki dziennie w sumie ok 500 ml do żylnie od dziś pod skórnie wczoraj wyniki kreatynina 2,1 mocznik 140 a więc znacząco spadł ... Ecik dwa dni super w domu samopoczucie dużo je i pije ... jednak dziś zauważyłam że jest znowu osowiały nie wiem czy już męczony tym wszystkim czy co się dzieje wet powiedział aby mu dać odpocząć ale bardzo mnie nie pokoju jego brzuszek ... stał się taki miękki i obrzmiały ... jak chodzi to słychać jak mu w nim bulgocze jak by sama woda dziś nic nie jadł odbija mu się jak leży ... Co o tym wszystkim sądzicie? już sama nie wiem co z robić zmienić wet.? Może znowu coś jest nie tak ? Proszę pomożcie

kasia_ecik

Od: Sob cze 15, 2013 22:00

Post » Sob cze 15, 2013 22:32 Re: Kot nerkowy dla początkujących

kasia_ecik pisze:Witam jestem tu nowa chciałam się poradzić oraz odpowiedzieć o historii moje kocurka Ecika...
Ecik ma 5 lat ... W ciągu swojego życia 3 razy miał zapchany pęcherz struwitami (czy jakoś tak).. dwa razy udało się go wypłukać przeczyścić itd. Niestety teraz było o wiele gorzej. Wszystko zaczęło się równe dwa tyg temu... Ecik zaczął kropelkować od razu pojechałam do wet. i zaś cewnik płukanie kroplówki leki itd. Kot od roku jest na diecie urinaly stan się poprawił na 3 dni ecik siusiał normalnie wyniki krwi miał dobre... po 3 dniach ecik sika ale jest smutny i osłowiały czekamy dzień jedziemy do wet dnia następnego ponowne zapchanie cewki moczowej a że ecik bardzo źle znosi wszelkiego rodzaju narkozy i głupie jaśki decyzja - wyszycie cewki moczowej .... Zabieg odbył się w pon. wyniki krwi w pon przed zabiegiem mocznik 120 kreatynina 3,6 ... zabieg przebiegł dobrze kot po zabiegu również ok lecz dwa dni po mocznik wzrósł do 220 a kreatynina do 6,1 ... walka o życie ecika trwa ... dostałam go do domu podaje kroplówki dziennie w sumie ok 500 ml do żylnie od dziś pod skórnie wczoraj wyniki kreatynina 2,1 mocznik 140 a więc znacząco spadł ... Ecik dwa dni super w domu samopoczucie dużo je i pije ... jednak dziś zauważyłam że jest znowu osowiały nie wiem czy już męczony tym wszystkim czy co się dzieje wet powiedział aby mu dać odpocząć ale bardzo mnie nie pokoju jego brzuszek ... stał się taki miękki i obrzmiały ... jak chodzi to słychać jak mu w nim bulgocze jak by sama woda dziś nic nie jadł odbija mu się jak leży ... Co o tym wszystkim sądzicie? już sama nie wiem co z robić zmienić wet.? Może znowu coś jest nie tak ? Proszę pomożcie

Zmień weta!
Kot powinien mieć zrobione dobre usg jamy brzusznej, od nerek nie powinno się odbijać (chyba, że to próby wymiotów, nie odbijanie). Kreatynina ładnie spadła, co sugeruje, że to było ostre zatrucie, może narkoza, może przytkanie było takie długie (kreatynina nie daje się zwyczajnie "wypłukać", chyba, że zmniejszenie jej zawartości w badaniu jest skutkiem rozwodnienia krwi, ale nie aż tak chyba)
500 ml dziennie to bardzo dużo, uważaj, żeby kota nie przewodnić, coś takiego tez jest możliwe

taizu

Post » Sob cze 15, 2013 22:36 Re: Kot nerkowy dla początkujących

W sprawie przewodnienia - bardzo pilnie zbadaj poziom sodu i potasu w krwi
Tu o ludziach http://pl.wikipedia.org/wiki/Przewodnienie_hipotoniczne
http://pl.wikipedia.org/wiki/Przewodnienie_izotoniczne
http://pl.wikipedia.org/wiki/Przewodnie ... ertoniczne
Jaki płyn dostaje? NaCl?

taizu

Post » Sob cze 15, 2013 22:40 Re: Kot nerkowy dla początkujących

tzn nie dostaje 500ml naraz tylko po 50 co 2-3 godz. dziś mu dałam rano tylko podskórnie 250 ml tzn wet mu podał i kazał mi drugie tyle podać w domu na wieczór ale już mu nie dałam bo ten brzuszek mnie nie pokoi. Czy taki brzuszek może być z kroplówek? Ecikowi zdarza się zwrócić raz dziennie po kroplówce ... wyniki szczegółowe krwi miał robione wczoraj i wszytsko było w normie brzuszek się pojawił dziś. Wet mówił że jak wyniki spadają to powinno wrócić do normy wszystko

płyn to baxter do tego furosemid 2 kreseczki teraz doczytałam płyn Ringera

kasia_ecik

Post » Nie cze 16, 2013 9:45 Re: Kot nerkowy dla początkujących

eh Ecik nad ranem odszedł .... Jestem w totalnym szoku i rozpaczy.

o 5 mnie obudził i zobaczyłam że ciężko oddycha wzięłam go szybciutko i do wet. na dyżur nocny .... jak wspominałam problem polegał na brzuszku ... w którym okazało się że jest 300ml !! ROPY Z KRWIĄ .... została mi spuszczona lecz był taki słaby że nie wytrzymał i odszedł ...

Jestem w szoku ponieważ od 2 tygodni leczyliśmy go na pęcherz potem zabieg nerki ... a umarł na całkiem coś innego .... Wet powiedział że niewie co było przyczyną takiej ilości krwi i ropy ... NIe daje mi to spokoju tym bardziej że w sobote o 12 byłam u wet. i powiedział że jest coraz lepiej a on nie przeżył nocy
:(:(

kasia_ecik

[poprzednia][następna]