SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob cze 08, 2013 19:46 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Dorciu, na pewno tu chcialas napisac?... :lol:
ObrazekObrazek
Angels can fly because they take themselves lightly

Anemon

Od: Śro lis 05, 2008 21:24

Post » Nie cze 09, 2013 8:17 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

:)

maupa. :D dzięki

oprócz zmiany diety musze dokładnie zaobserwować i wykluczyć czynnik który powoduje u 2 moich kotów efekt ,,falującej skóry" . Na watku poswieconym tylko tej jednostce dużo głosów ze może go powodować dieta
agula76

Post » Nie cze 09, 2013 13:24 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Ponieważ się poddałam dysponuję znaczna ilością karmy PoN Meadowland Mix. Karma otworzona około 2 miesięcy temu, bardzo szczelnie zamknięta, przechowywana w ciemnym, z dala od źródeł ciepła. Przez ten czas otwierana może z 2-3 razy góra. Odsprzedam i wyślę wszelkie ilości, większe czy mniejsze :)

Moje koty chcą TOtW i nic innego. Martwią mnie nieco te ziemniaki no ale nie będę ich już aż tak uszczęśliwiać na siłę. Myślę, że i tak jedzą całkiem przyzwoicie. Ponieważ te najlepsze bezzbożówki odpadły - PoN, WildCat i ZiwiPeak - które karmy z tej niższej półki mogą być nieco lepsze od TOtW? Z tego, co czytałam w składach to wszędzie są ziemniaki, buraki czy inne węglowodany.
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

Post » Nie cze 09, 2013 13:51 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Boo, od ToTWa jest trochę lepszy Orijen - też ma ziemnioki, ale mniej. a sprzedają go w paczkach po 400g, więc będziesz mogła wypróbować.

czy ktoś ma doświadczenia z tym konkretnym smakiem karmy?
http://ekozwierzak.pl/Koty/Karmy-bez-zb ... sa%29.html
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

Post » Nie cze 09, 2013 14:07 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Dziewczyny ja sfiksuje:)

tyle tego jest ze n prawde , która wybrać??? i nie wiadomo co tak na prawde moje koty uczulilo ???

Acany nie rusza:(

Almo Nature - proszę o opinie i sugestie
agula76

Post » Nie cze 09, 2013 14:34 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Maupa pisze:Boo, od ToTWa jest trochę lepszy Orijen - też ma ziemnioki, ale mniej. a sprzedają go w paczkach po 400g, więc będziesz mogła wypróbować.

czy ktoś ma doświadczenia z tym konkretnym smakiem karmy?

Dzięki za radę, spróbujemy spróbować :) Choć przyznam, że jest o 100% droższy od TOtW :roll: A różnica już nie jest taka stu procentowa...
Obrazek

Boo

Post » Nie cze 09, 2013 14:51 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Boo pisze:Dzięki za radę, spróbujemy spróbować :) Choć przyznam, że jest o 100% droższy od TOtW :roll: A różnica już nie jest taka stu procentowa...

ale wciąż tańszy od RC, i to tańszy w najdroższym zoologu w Krakowie :lol:
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Post » Nie cze 09, 2013 15:00 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

szkoda ze nie wykonuje się testów alergicznych u kota znacznie ułatwiło by mi np. decyzje o zmianie karmy
agula76

Post » Nie cze 09, 2013 15:01 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

agula76 pisze:szkoda ze nie wykonuje się testów alergicznych u kota znacznie ułatwiło by mi np. decyzje o zmianie karmy

wykonuje, jak najbardziej - tylko trzeba się o to dobijać u weta. no i swoje kosztuje, bo nie zrobisz takiej jak u człowieka, czyli z naklejeniem pasków z alergenami na dużą powierzchnię skóry.
Obrazek Obrazek

Maupa

Post » Nie cze 09, 2013 15:04 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Maupa pisze:
agula76 pisze:szkoda ze nie wykonuje się testów alergicznych u kota znacznie ułatwiło by mi np. decyzje o zmianie karmy

wykonuje, jak najbardziej - tylko trzeba się o to dobijać u weta. no i swoje kosztuje, bo nie zrobisz takiej jak u człowieka, czyli z naklejeniem pasków z alergenami na dużą powierzchnię skóry.

właśnie czytam ze można :) ...znacznie by mi to ulatwilo sprawę ...
agula76

Post » Nie cze 09, 2013 15:13 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Maupa pisze:
Boo pisze:Dzięki za radę, spróbujemy spróbować :) Choć przyznam, że jest o 100% droższy od TOtW :roll: A różnica już nie jest taka stu procentowa...

ale wciąż tańszy od RC, i to tańszy w najdroższym zoologu w Krakowie :lol:

RC już daaaawno nie kupujemy :twisted:
Obrazek

Boo

Post » Nie cze 09, 2013 15:40 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Boo pisze:Ponieważ się poddałam dysponuję znaczna ilością karmy PoN Meadowland Mix. Karma otworzona około 2 miesięcy temu, bardzo szczelnie zamknięta, przechowywana w ciemnym, z dala od źródeł ciepła. Przez ten czas otwierana może z 2-3 razy góra. Odsprzedam i wyślę wszelkie ilości, większe czy mniejsze :).
Ile chciałabyś za 1 kg?
Bazylek 27.03.2012 [*] Ludzik 11.03.2015 [*] Julia 19.09.2021 [*] Bułka 9.10.2021 [*] Barszczyk 15.03.2022 [*] Na pewno do Was przyjdę, na pewno.
Obrazek

1969ak

Od: Nie kwi 22, 2007 12:33

Post » Nie cze 09, 2013 16:52 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Boo - a Applaws?

agula76 - Almo Nature to karma uzupełniająca. Składa się z czystego mięsa, z tym, że jest o wiele droższa.
Jeśli chcesz karmić kota mięsem, wybieraj to mocno tłuste, dodawaj kości (lub drobno zmielone skorupki z jajek) i podroby, a do tego - najlepiej - źródła witamin, minerałów i tauryny, zwłaszcza tauryny. Szczegóły w tematach BARFowych lub na podlinkowanym wyżej forum.
Jeśli musi być Almo Nature, konieczne jest dodawanie tłuszczu i wszystkiego, co powyżej. Więc nie dość, że przepłacasz za mięso (i wodę, bo tej jest chyba najwięcej w tych filetówkach), to jeszcze musisz więcej do niego dodać.
Jak coś, w pierwszym poście tematu masz pełną listę karm dobrych, słabych, średnich, uzupełniających - polecam przejrzeć.

Co do przebiałczenia i rozwalenia nerek - owszem, może się zdarzyć... gdy kot dostaje za dużo białka roślinnego. RC składa się głównie z takiego :P
Karmienie samym chudym mięsem, oczywiście, też nie jest najzdrowsze, ale nie tyle z powodu nadmiaru białka, co niedoborów wszystkiego innego. Koty potrzebują tłuszczów jako źródła energii, w przeciwnym razie muszą wykorzystywać białko, którego metabolizowanie nie jest tak wydajne ani "czyste", jak tłuszczów i prowadzi do wydzielania się mnóstwa niepotrzebnych lub wręcz szkodliwych substancji. Potrzebują wapnia, inaczej następuje osłabienie kości i zwykły skok z krzesła może zakończyć się złamaniem. Potrzebują tauryny, której w roślinach nie ma wcale, a w mięsie przeznaczonym dla ludzi jest za mało, a która odpowiada m.in. za prawidłową pracę serca i oczu. Do tego pełnego zestawu witamin i minerałów.
Najłatwiej jest kupić jedną z gotowych mieszanek suplementów (np. Felini Complete) i dodawać do mięsa. Wtedy powinno być dobrze.

xlchtloi

Od: Nie sty 13, 2013 20:35

Post » Nie cze 09, 2013 17:15 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Magnolia je 80% (kalorycznie) mokrego, które ma węglowodany na poziomie 2-6%: 100g vom feinstein light/dla kastratów rano, bo jest z mięsa bez podrobów i 100g rafine soup wieczorem, bo jednak trochę podrobów w upolowanej w naturze ofierze też bywa, do tego 20% to suche (dostaje na noc, bo sobie lubi pochrupać tak między 1 a 3 w nocy); suche to po równo Orijen (80% to składniki mięsne lub rybne /sumowałam ręcznie; myślałam też o applaws, który ma minimalnie mniej węglowodanów i to tylko z warzyw, ale pytanie, czy mięso z farm ekologicznych i rejonów tak czystych jak w Kanadzie/; węglowodany w orijen są coś miedzy 18 a 20%, przy czym sporo z warzyw i owoców; no i ma zioła oraz probiotyki) oraz Taste of Wild Rocky Mountain (bo są dwie wersje o rożnym składzie); acanę kiedyś dostawała i teraz dojada resztki w postaci pojedynczych chrupków i więcej nie będę już kupować. Do tego trawa cyperus cyperoides/sumula/zumula (w doniczce). Zjada z tego wszystkiego 70-100% z tego, co dostanie (zależnie od tego, czy bawi się kilka minut, czy 2-3h, czy jest ciepło itd.). Oczywiście stały dostęp do wody. Nie daję żadnych dodatkowych witamin, olejów itp., ale dodatkowo w ciągu dnia (coś a'la przekąska w obiad) daję 1-2 razy w tygodniu surowe żółtko z jajka od zaufanego gospodarza (umyta skorupka i 30 sek we wrzątku) z 300mg czystej tauryny rozpuszczonej w wodzie, 1-2 razy w tygodniu łyżeczka białego tłustego sera /moja mama robi sama/ z kremówką; czasami sparzony drób w ilości łyżki (surowa wołowina na etapie ćwiczeń) oraz codziennie szczypta fortan fortain do tej zupki animondy.

Efekt? Futro piękne (opinia wet, która 2.5 miesiąca temu załamywała ręce, bo Magnolcia wydarła brzuch do zera plus strupy, a boki miała wyłysiałe i ogólnie tragedia: kilka kłaków na krzyż), energii dużo, w kuwecie idealnie /a dostaje duże spektrum smaków - 4 rodzaje vom feinstein i 5 rodzajów rafine/, a karmię ją tak dopiero 3 miesiące. Czy to dobre dla każdego kota? A czy jest dieta idealna dla każdego człowieka? Są pewne rzeczy wspólne (mało soli, mało cukru itp.), ale w szczegółach dietetycy mocno się różnią i tak samo z kotami: jak najmniej chemii, dużo mięsa - ale spieranie się o detale to już chyba czysty marketing i/lub zapędy ideologiczne/fanatyczne.

Co do alergii - czytałam opinię weta (z USA, ale znowu zagubiłam link), który pisał, że zdecydowana większość podejrzewanych alergii to po prostu niedobory składników i dlatego ważna jest urozmaicona dieta, bo nawet dobrze zbilansowane karmy się między sobą różnią. W sumie logiczne, bo kot w naturze nie poluje codziennie na taki sam gatunek myszy w tym samym wieku, które całe życie jedzą tylko jeden rodzaj pokarmu rosnącego w jednym miejscu; w naturze kot sobie skubie roślinki, zjada jakieś robaczki itp. - czyli też ma bardzo urozmaiconą dietę - to tak jak u ludzi: im bardziej zróżnicowana dieta, tym mniejsze ryzyko niedoboru witamin czy mikroelementów (pod warunkiem jedzenia dobrego jedzenia a nie fast foodów oczywiście).

A co do przebiałczenia - na jednym forum BARF też ktoś o to pytał i usłyszał: to nie dawaj za dużo jedzenia. Zapotrzebowanie wg badań (źródło i detale podawałam w temacie KOTÓW WALCZĄCYCH) to od 5.4 dla kanapowca do nawet 8g na kg m.c na dobę, przy czym połowa kcal powinna być z białek (białko - 4kcal/g, węglowodany - 4kcal/g, tłuszcz - 9 kcal/g). Krew, mięśnie itd. muszą się regenerować - karmienie to nie tylko dostarczanie kcal do jako takiego funkcjonowania, ale przede wszystkim odżywianie komórek i dostarczanie składników niezbędnych do ich odnawiania.
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

Post » Nie cze 09, 2013 17:23 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

xlchtloi moja słodka, zerkniesz?
do porównania z totw canyon river.
xoxo, maupka :1luvu:
Obrazek Obrazek

Maupa

[poprzednia][następna]