Było, bezdomne,kotki marzną na śniegu. Loluś ['] FIP:(((

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Wto cze 04, 2013 21:57 Re: Było, bezdomne,kotki marzną na śniegu. Loluś ['] FIP:(((

trzeba być dobrej myśli :ok: :ok: :ok: :ok:
A Boluś jak ze zdrowiem ?
Obrazek
Maciuś ['], Kubuś ['], Filemon ['], Pimpuś ['], Maksiu ['], Nikitka ['], Tosia ['], Filip ['], Ina ['], Zoja ['] :( kiedyś się spotkamy
To i owo na dług u weta - viewtopic.php?f=20&t=216152

ametyst55

Od: Pon sie 16, 2010 14:04

Post » Wto cze 04, 2013 22:53 Re: Było, bezdomne,kotki marzną na śniegu. Loluś ['] FIP:(((

Anna61 pisze:
Goyka pisze:Kciuki za wynik Echa , oby to nie było nic powaznego!!

Właśnie, oby nic poważnego. :(

Objawy przypominaja mi te ktore wystepowaly u naszej Kizi ktora tak jak pisalam zmarla w wieku 1,5 roku na kardiomiopatie przerostowa. Kotka byla przygarnieta z ulicy i po miesiacu zawieziona na sterylke ktorej nie przezyla. Jednak przy wczesnej diagnozie i podawaniu lekow kot moze zyc

Cytat z Niziolka “Dość typowym objawem dla kotów jest gromadzenie się płynu w klatce piersiowej lub płucach (obrzęk płuc), co powoduje wyraźnie nasilone objawy duszności oraz oddychanie wspomagane pracą tzw. tłoczni brzusznej."

Oby to nie było to ani nic powazniejszego!!!
Obrazek

Goyka

Od: Pt mar 14, 2008 10:47

Post » Wto cze 04, 2013 22:57 Re: Było, bezdomne,kotki marzną na śniegu. Loluś ['] FIP:(((

Opis objawow kardiomiopatii z innej strony.

OBJAWY

Początkowo zaburzenia krążenia wynikające z nieprawidłowej pracy mięśnia sercowego nie powodują wyraźnie widocznych objawów. Kot staje się bardziej apatyczny, niechętny do ruchu i zabawy, niekiedy chudnie. Jednym z najczęstszych symptomów nieprawidłowego funkcjonowania serca jest także silne zmęczenie występujące nawet po najmniejszym wysiłku, w chwilach stresu czy podniecenia. Po zabawie kot przez dłuższą chwilę bardzo szybko oddycha z szeroko otwartym pyskiem, ziaje, widoczne są silne ruchy klatki piersiowej. W zaawansowanym stadium choroby dochodzi u kotów do pojawienia się obrzęku płuc. Jego objawy to bardzo silny, wilgotny kaszel, silna duszność - kot stoi lub siedzi z szeroko rozstawionymi przednimi kończynami i wyciągniętą do przodu szyją, szybko oddycha, ma otwarty pysk i siny język, wyraźnie widoczne są ruchy klatki piersiowej i mięśni brzucha. Może się zdarzyć, że zwierzę straci przytomność.
Jest to stan zagrażający życiu i wymaga natychmiastowej, intensywnej opieki weterynaryjnej. W wielu przypadkach dochodzić może także do gromadzenia się płynu w obrębie klatki piersiowej (hydrotorax) i jamy brzusznej (wodobrzusze) - utrudnia to oddychanie i może powodować zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego np. brak apetytu, wymioty
Obrazek

Goyka

Post » Wto cze 04, 2013 23:00 Re: Było, bezdomne,kotki marzną na śniegu. Loluś ['] FIP:(((

Przeczytaj Aniu to co wkleilam i pomysl czy te objawy pasuja. Z Twoich opisow mi to przypomnialo wlasnie objawy Kizi ktorych w pore nie zauwazylismy, dopiero jak było za pozno :( ale oczywiscie mam nadzieje ze się myle!!! I przepraszam jeśli niepotrzebnie Cie stresuje!
Obrazek

Goyka

Post » Śro cze 05, 2013 10:26 Re: Było, bezdomne,kotki marzną na śniegu. Loluś ['] FIP:(((

Trochę podobieństwa tu widzę, męczenie po wysiłku, wyraźnie! widoczne są ruchy klatki piersiowej i mięśni brzucha, czasem ataki kaszlu duszącego, ale i on u Bolusia występuje, Tola jest chuda, apetyt marny, Boluś lepiej wygląda.
Ja zdaję sobie sprawę z jej stanu, choć nie dopuszczam myśli do najgorszego.
Obrazek Obrazek

Kłamstwo jest jedyną ucieczką słabych. Stendhal
Wątek Łopatą i do piachu ku przestrodze o zaufaniu i podłości ludzkiej bez granic, ale i szczęśliwym zakończeniu :) :) :)
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1& ... &start=960

Anna61

Od: Nie lis 25, 2007 20:27

Post » Śro cze 05, 2013 15:27 Re: Było, bezdomne,kotki marzną na śniegu. Loluś ['] FIP:(((

Takie objawy są dość częste u małych kotów bez kardiomiopatii. Też miałam tak u Miecia i Leona - o ile u Leona w czasie kiedy to występowało nie było możliwości zrobienia RTG to u Miecia zrobiłam i serduszko było ok. Obu chłopakom przeszło po dorastaniu (około roku jak mieli).
Trzymam za Tolcię :ok:
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Śro cze 05, 2013 19:48 Re: Było, bezdomne,kotki marzną na śniegu. Loluś ['] FIP:(((

Nigdy, ani ja, ani lekarze u których z nią byłam, nie spotkali się z czymś takim u kota. :(
Obrazek Obrazek

Wątek Łopatą i do piachu ku przestrodze o zaufaniu i podłości ludzkiej bez granic, ale i szczęśliwym zakończeniu :) :) :)

Anna61

Post » Śro cze 05, 2013 20:18 Re: Było, bezdomne,kotki marzną na śniegu. Loluś ['] FIP:(((

Echo wszystko wyjasni, to najdokladniejsze badanie, nie martw sie na zapas
Obrazek

Goyka

Post » Czw cze 06, 2013 12:06 Re: Było, bezdomne,kotki marzną na śniegu. Loluś ['] FIP:(((

Goyka pisze:Echo wszystko wyjasni, to najdokladniejsze badanie, nie martw sie na zapas

Wiem, ale tak mi szkoda tej bidulki. :cry:
Obrazek Obrazek

Anna61

Post » Czw cze 06, 2013 12:30 Re: Było, bezdomne,kotki marzną na śniegu. Loluś ['] FIP:(((

Wiem Aniu, ale teraz ona nie bierze leków nasercowych, a Echo pozwoli w postawieniu diagnozy i zaordynowaniu odpowiedniego leczenia które jej ulży i będzie mogła normalnie funkcjonować, więc oby do wizyty :ok: :ok: :ok:
Obrazek

Goyka

Post » Czw cze 06, 2013 13:14 Re: Było, bezdomne,kotki marzną na śniegu. Loluś ['] FIP:(((

:ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

mb

Od: Czw kwi 13, 2006 5:51

Post » Czw cze 06, 2013 16:40 Re: Było, bezdomne,kotki marzną na śniegu. Loluś ['] FIP:(((

:ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Obrazek

Myszolandia

Od: Pon sty 19, 2009 22:48

Post » Czw cze 06, 2013 18:20 Re: Było, bezdomne,kotki marzną na śniegu. Loluś ['] FIP:(((

:ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Obrazek
Maciuś ['], Kubuś ['], Filemon ['], Pimpuś ['], Maksiu ['], Nikitka ['], Tosia ['], Filip ['], Ina ['], Zoja ['] :( kiedyś się spotkamy
To i owo na dług u weta - viewtopic.php?f=20&t=216152

ametyst55

Od: Pon sie 16, 2010 14:04

Post » Czw cze 06, 2013 19:43 Re: Było, bezdomne,kotki marzną na śniegu. Loluś ['] FIP:(((

Dzięki za kciuki. :1luvu:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek Obrazek

Anna61

Post » Czw cze 06, 2013 21:57 Re: Było, bezdomne,kotki marzną na śniegu. Loluś ['] FIP:(((

Sliczne! A na ostatnim zdjeciu wygladaja jak swoje lustrzane odbicia :D
Obrazek

Goyka

[poprzednia][następna]