SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro maja 29, 2013 11:15 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Goyka, trzeba te karmy na pewno dotłuścić. Smalec gęsi chyba byłby ok.
Poza tym ja przy filetówkach podaję Multivital Cat Dolfosa. Badania wzorowe, żadnych niedoborów
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Śro maja 29, 2013 18:10 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Do nas dzisiaj przyszła paczka i Szajeczka dostała pierwszą puszkę GranataPet biała ryba z wątróbką z dziczyzny.
I chyba jej smakuje, pierwszą porcję chętnie zjadła. Zawsze będzie to jakaś odmiana od PONa.
Obrazek Obrazek
Klarunia [*] 06.2004 - 10.02.2013 czekaj na mnie za TM BARF-ujemy od września 2013r.

ab.

Od: Pt kwi 12, 2013 21:10

Post » Śro maja 29, 2013 18:25 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Yagutka pisze:
Maupa pisze:
Yagutka pisze:Maciek ma pewnie trochę przytępione zmysły (z racji wieku i choroby), pewnie dlatego woli lepiej pachnące ciut gorsze karmy. Z drugiej strony Orijena też chętnie wcina, więc ja już nie wiem 8O

przecież orijen śmierdzi tak, że ja go czuję z drugiego pokoju, to nawet zakatarzony kot bez problemu rozpozna :lol:

No co Ty, dla mnie ta karma wcale nie śmierdzi (może mam również przytępione zmysły :ryk: )

Potwierdzam. Ja czuję ją tylko w momencie otwarcia pojemnika, i nie jest to wcale jakiś powalający zapach. Za to RC Digestive Comfort :strach: , tym to woniała cała kuchnia, gdy chwilę postało w misce.

Aaaśka

Od: Śro sty 19, 2011 22:57

Post » Śro maja 29, 2013 18:30 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Mam bozite w kartonikach, jest napisane, ze dorosly kot powinien dostawac 430g dziennie
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger

wistra

Post » Pt maja 31, 2013 21:29 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Stałam się właścicielką 2 miesięcznej kotki, szukam dla niej odpowiedniej karmy. Jak narazie je RC Kitten, ale szukam jakiegoś dobrego zastępstwa, znalazłam taką karmę jak BOSCH Sanabelle Kitten. czy to jest dobra karma dla młodych kotów? I jaką polecacie mokrą karmę dla takiego kociaka? Chyba wołowinki/podrobów w tym wieku jeszcze nie może jeść?

Natruszka

Od: Czw maja 30, 2013 19:47

Post » Sob cze 01, 2013 15:58 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Sanabelle Kitten
Skład (z Zooplusa): sproszkowane mięso drobiowe, kukurydza, jęczmień, tłuszcz zwierzęcy, suszona wątróbka, skwarki (suszone), sproszkowane ryby, hydrolizat mięsa, sproszkowane mięso, jajko w proszku, pulpa buraczana, siemię lniane, drożdże (suszone), olej rybny, chlorek potasu, borówka (suszona), czarne jagody (suszone), sproszkowane małże, sproszkowana cykoria, kwiaty nagietka lekarskiego (suszone), ekstrakt z jukki.

Sproszkowane mięso, bardzo dobrze, ale co to dokładnie znaczy "drobiowe"? Z kurczaka? Indyka? Kaczki? No ale dobra, niby wszystko jadalne. Potem mamy kukurydzę, jęczmień - zupełnie kotu niepotrzebne. Tłuszcz zwierzęcy - ciekawe, z jakiego zwierza? Poddanego eutanazji kota? (no co?! Takie rzeczy się zdarzały! Ponoć...) To samo z wątróbką. Skwarki - po co to komu? Dalej pulpa buraczana, zbędny zapychacz. Sproszkowane jajko, siemię lniane, drożdże (ciekawe, czy piwne, bo to o takie głównie chodzi), olej rybny (znowu: ciekawe, z jakiej ryby), sproszkowane małże - ok, przyda się.

Zawartość mięsa albo innego źródła zwierzęcego białka: ponad 47 % (na sucho), udział białka pochodzenia zwierzęcego w białku w karmie: ponad 88 %.

Aha. Czyli 47% karmy stanowią produkty jakie kot powinien dostawać. Nieźle :lol:

Fosfor 0.95 %
Popiół surowy 7.0 %
Wapń 1.1 %
Włókno surowe 2.0 %
Białko surowe 34.0 %
Magnez 0.07 %
Tłuszcz surowy 21.5 %
Wilgotność 10.0 %

Przynajmniej większość białka jest ok. Tylko czemu jest go tak mało?! Po odliczeniu wychodzi 25,5% węglowodanów. Nienajgorzej, ale wystarczyłoby 5%.

Ogółem karma mocno średnia. Natuszka, jeśli chcesz dobrze karmić małą, polecam Ci karmy bezzbożowe. W dobrych sklepach stacjonarnych powinny być przynajmniej Acana, Orijen i Taste of the Wild. Większość z nas jednak kupuje przez internet, wtedy można poszaleć z markami takimi jak Applaws, Power of Nature czy nawet ZiwiPeak (jak kogoś stać :lol: )
To samo tyczy się mokrych - z w miarę akceptowalnych w sklepach stacjonarnych możesz znaleźć Animondę, Bozitę, Miamora. W internecie można poszaleć.
Ogólnie polecam spojrzeć na pierwszy post wątku, tam są wypisane dobre karmy mokre i suche.

Co do mięska - jak myślisz, jaki jest pierwszy pokarm stały, jaki koty dostają w warunkach naturalnych? Podpowiedź: to nie są chrupki :wink:
Obecnie wielu kociarzy jest zwolennikami przechodzenia na zupełnie (lub częściowo) naturalną dietę, składającą się właśnie z surowego mięsa z podrobami, kośćmi i suplementami. Bardzo ważne są odpowiednie proporcje, dlatego niektórzy idą na łatwiznę i kupują gotowe preparaty, które po prostu dodajesz do mięsa (easy BARF, Felini Complete). Jeśli jesteś czymś takim zainteresowana, poszukaj na forum tematów o diecie BARF.

Powodzenia :ok:

xlchtloi

Od: Nie sty 13, 2013 20:35

Post » Nie cze 02, 2013 11:17 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

czy jest karma mokra dla kota niezawierająca kurczaka i zbóż? chodzi o kota alergika.
wiem, że są takie karmy hypoallergenic, ale tu chodzi o urozmaicenie.
wszystko, co udało mi się sprawdzić, zawierało jakiś element drobiowy.

Zilvana

Od: Nie sty 20, 2013 17:33

Post » Nie cze 02, 2013 11:38 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Zilvana pisze:czy jest karma mokra dla kota niezawierająca kurczaka i zbóż? chodzi o kota alergika.
wiem, że są takie karmy hypoallergenic, ale tu chodzi o urozmaicenie.
wszystko, co udało mi się sprawdzić, zawierało jakiś element drobiowy.

witaj w klubie - to dokładnie nasz problem :ok:
szukaj smaków granatapet z wołowiną, cielęciną, jagnięciną, rybą, dziczyzną. to dobra karma mokra.
bez drobiu są też niektóre smaki feringi. obie te marki Łajza wcina - ale on jest bardzo mało wybrednym kotem.
rozważałam też catz finefood, ona ma niezły skład i fajne dodatki, w tym wiele smaków bez kurczaka czy drobiu w ogóle, ale nie wiem, jak wchodzi kotom czy jaką ma konsystencję, bo jeszcze nie udało mi się jej dostać w pakiecie.

odradzam natomiast osobiście animondę carny exotic - tam też znajdziesz smaki bez drobiu i chociaż niby to jest niezła karma mokra, to u nas problemy alergiczne zaczęły się właśnie od animondy, i to na bazie wołowej, z drobnym dodatkiem kury.
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

Post » Nie cze 02, 2013 11:45 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Dzięki, zawsze to coś. Tak, zgadzam się co do animondy. Niedobre, po tym też było drapanie.

Zilvana

Od: Nie sty 20, 2013 17:33

Post » Nie cze 02, 2013 11:52 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

a jako przysmak na chwilę możesz podawać też karmy filetowe, np. owoce morza, tuńczyk, białe ryby.
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Post » Nie cze 02, 2013 21:50 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Dziś w poszukiwaniu jakiegoś zastępstwa Miamora weszłam do Kakadu (ach, te ceny!) i wyszukałam sobie karmę "Stuzzy Cat". Z zadowoleniem konstatuję, że mój wybór był słuszny, bo jest na liście karm zdatnych :ok: a marka zupełnie nic mi nie mówiła, tylko szukałam czegoś bez zbóż i ryżu.
I kotu smakuje, więc polecam wszystkim amatorom Miamora, którzy muszą mieć fajny sosik/galaretkę, a nie pasztet czy mielonkę.
Ostatnio edytowano Pon cze 03, 2013 10:12 przez Szalony Kot, łącznie edytowano 2 razy

Szalony Kot

Od: Pt wrz 24, 2010 13:01

Post » Pon cze 03, 2013 8:51 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

A jakies suche z jagniecina? Tina tak kocha ten rodzaj, ze psu podjada.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger

wistra

Post » Pon cze 03, 2013 14:26 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

wistra pisze:A jakies suche z jagniecina? Tina tak kocha ten rodzaj, ze psu podjada.

Acana Grasslands jest na jagnięcinie - z dodatkiem kaczki i ryb. Łajzie wchodzi, ale jemu wchodzi wszystko ;)
Obrazek Obrazek

Maupa

Post » Pon cze 03, 2013 19:10 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Dziewczyny a ta karma będzie dobra żeby odchudzić trochę roczne kastrowane kocurki? Teraz są na TOTW, Miamorze i czasem mięsie ale zauważyłam powiększające się im falbanki. Bardzo dziękuję za opinię. :kotek:
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_dla_kota_sucha/karma_porta/porta_karma/357334

lenka*

Od: Wto lip 31, 2012 17:58

Post » Pon cze 03, 2013 20:54 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger

wistra

[poprzednia][następna]