Problem ze znalezionym kotem-GRYZIE nogi stołów/krzeseł

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto maja 28, 2013 10:22 Problem ze znalezionym kotem-GRYZIE nogi stołów/krzeseł

Witam,

W niedzielę późno wieczorem na warszawskiej Woli znalazłam młodego kocurka (ni to kociak ni to dorosły). Siedział w komórce (wynajmuje jedno z mieszkań w domku) i bardzo głośno miauczał. Właścicielka domu mieszka nade mną na pierwszym piętrze i ma kotkę wysterylizowaną, która użyczyła mi kuwetę i jedzenie. Jej kot podobno bardzo gania tego kocurka.

Kotek wydaje się na czyjegoś bo szybko załapał co to kuweta i co może drapać oraz jest bardzo spokojny, przytulaśny i bardzo garnie się do ludzi. Jednak problem jest z jego jedzeniem, piciem oraz porannym miauczeniem. Wody nie chce w ogóle pić, ani z kranu ani przegotowanej, też z ręki czy prosto z kranu, czy nawet z dna prysznica. Pije mleko, ale po nim ma biegunkę. Mleka rozcieńczonego w wodzie też nie chce pić. w ciągu ostatnich trzech dni dawałam mu głównie suchą karmę i dziś dopiero gotując obiad dałam mu trochę surowej piersi z kurczaka.

Co do porannego miauczenia to nie wiem co robić. Obecnie pada dzień w dzień oraz kotka pani z góry nie lubi kocurka więc znów biedak schowa się do komórki jeśli wypuszczę go do ogródka. Dodam, że śpię z chłopakiem w osobnym pokoju niż jest kot (tam go w ogóle nie wpuszczamy). Głodny nie powinien być bo ma karmę suchą non stop i widać że znika po trochu. Więc nie wiem co poradzić na jego miauczenie, a to dość dokuczliwe gdy chce się pospać dłużej niż do 6 rano.

PS: Codziennie sprawdzam gumtree i słupy w okolicy sprawdzając czy ktoś go szuka. Jeśli nikt go nie szuka to zapewne go przygarnę, ale to mój pierwszy kot i nie za bardzo wiem co mogę robić z tymi problemami.
Ostatnio edytowano Czw cze 27, 2013 8:15 przez NITKA/KARINKA, łącznie edytowano 2 razy
Powód: Połączyłam posty, zmienilam tytuł

Kori Yoitama

Od: Wto maja 28, 2013 9:41

Post » Wto maja 28, 2013 11:16 Re: Problem ze znalezionym kotem

Jeśli się martwisz, że kot za mało pije, możesz mu mieszać mokrą karmę z wodą - u mnie to działało.
Mleko bardzo często wywołuje sraczkę, ale możesz dać kotkowi jogurt naturalny, jeśli lubi i nie powinno być rewolucji.

Myślę, że skoro kotka nikt nie szuka, to byłoby świetnie gdybyś go przygarnęła :) Wtedy lepiej byłoby nie wypuszczać go z domu, tym bardziej, jeśli sąsiedzi nie lubią kotów. Będzie bezpieczniejszy.

Jeśli miauczy rano - to może dlatego, że się nudzi albo za Wami tęskni? Może uspokoiłby się, gdybyście pozwolili mu spać z Wami w pokoju? Tym bardziej jeśli jest proludzki i przytulaśny.

Warto zabrać kota do weterynarza i zrobić mu podstawowe badania, może coś go boli?

Arian

Od: Śro lut 27, 2013 15:48

Post » Wto maja 28, 2013 11:22 Re: Problem ze znalezionym kotem

na poranne miauczenie najlepsze są stopery do uszu. Kota nie nauczysz, żeby siedział cicho, ale ze stoperami nie będziesz nic słyszała.

Możesz dawać kotu mleko dla kociąt - najtańsze to chyba Klara, moje kociaki bardzo lubiły.

mroczna_wydra

Od: Czw mar 21, 2013 20:10

Post » Wto maja 28, 2013 11:29 Re: Problem ze znalezionym kotem

A w czym innym (dostępnym w domu) mogę kotka zabrać do weterynarza i jaki jest mniej więcej koszt zabiegów. Jesteśmy studentami i koniec miesiąca jest więc na transporter mnie nie stać jeszcze, a jak zacznie się nowy tydzień to karmę bede musiała kupić (upatrzyłam w internecie karmy firmy Acana i czekam tylko na gotówkę). Karma raczej ważniejsza niż sam transporter.

A jak to jest z np pożyczaniem czyjegoś transportera?

Kori Yoitama

Post » Wto maja 28, 2013 12:43 Re: Problem ze znalezionym kotem

Szczerze mówiąc, nie jestem pewna, kiedyś nosiłam kota w plecaku, ale dziś trudno mi ocenić, na ile to było humanitarne... Wydaje mi się, że nawet w torbie, lepiej, żeby miała dół sztywny, to będzie kotu wygodniej. Oczywiście zamknięte musi być wszystko, żeby Ci nie zwiał po drodze.

Za badania krwi powinnaś się zmieścić w 100 złotych, nie wiem, ile kosztuje zwykłe badanie moczu - jak sama złapiesz, mojej trzeba było pobierać z pęcherze, wszystko też zależy od lecznicy, są tańsze i droższe.

Arian

Od: Śro lut 27, 2013 15:48

Post » Wto maja 28, 2013 13:07 Re: Problem ze znalezionym kotem

Polecam taki transporter (cenowo jest znośny i sprawdza się w praktyce) http://animalia.pl/produkt,4079,50,ferp ... x29cm.html

Nie polecam noszenia kota na rękach albo w pudle, to zbyt niebezpieczne.

Gdzie na Woli jesteście? Fajna lecznica to np. Kajman na Prymasa Tysiąclecia (vis a vis górki na Moczydle), cenowo jest ok, wetki dobre.

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Wto maja 28, 2013 13:52 Re: Problem ze znalezionym kotem

niedaleko pętli autobusowej Znana jesteśmy. Weterynarz w tych okolicach lub skrzyżowania Jana Olbrachra i Górczewskiej lub okolice parku Moczydło to byłoby blisko. Rozejrzę się więc jak cenowo jest tam gdzie poleciliście.

Głównie chciałabym wiedzieć czy jest z chipem i czy wykastrowany już jest (to tak na początek, by chłopak się na mnie nie denerwował, że kot zacznie mam znaczyć teren w pokoju ^^' )

Spanie z kotem odpada, bo mój chłopak toleruje obecność kota, ale nie przepada za nim aż tak by spać z nim w jednym łóżku.

Kori Yoitama

Post » Wto maja 28, 2013 14:07 Re: Problem ze znalezionym kotem

http://www.vet-kajman.pl/

Polecam dr Martę Posim, jest świetna :)

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Wto maja 28, 2013 14:24 Re: Problem ze znalezionym kotem

Ja wolę torby transportowe, wygodniejsze jeśli chodzi się na piechotę.
Myślę, że kot miauczy, bo się nudzi.Trzeba go zmęczyć zabawą, to młodziutkie, ma mnóstwo energii.Mleka nie dawaj, narobisz sobie kłopotu.
Zabawne jest to, że u mnie w domu to ja budzę koty, nie one mnie :mrgreen:
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Wto maja 28, 2013 14:52 Re: Problem ze znalezionym kotem

No właśnie on taki niechętny do zabaw :( woli się poprzytulać, być głaskany lub czesany szczotką.

To zapewne tam pójdę skoro polecasz ^^

Kori Yoitama

Post » Wto maja 28, 2013 15:51 Re: Problem ze znalezionym kotem

U mnie kotka przestała miauczeć, odkąd śpi z nami. Dorosła, trzyletnia kocica, a po prostu nie mogła znieść nocnej samotności ;)

Szalony Kot

Od: Pt wrz 24, 2010 13:01

Post » Wto maja 28, 2013 16:09 Re: Problem ze znalezionym kotem

Nasz też nie toleruje samotności jeśli jesteśmy w domu! Musi o wszystkim wiedzieć - przestał miauczeć odkąd w nocy w całym domu zwłaszcza do nas są otwarte drzwi - śpi w sąsiednim pokoju ale mnie widzi. Do sypialni nie wpuści go suczka śpiąca pod łóżkiem albo na swoim legowisku obok drzwi do nas :ok:
...Obrazek...Obrazek

kussad

Od: Pt paź 13, 2006 9:59

Post » Wto maja 28, 2013 16:24 Re: Problem ze znalezionym kotem

Kori Yoitama pisze: woli się poprzytulać, być głaskany lub czesany szczotką.

Biedactwo, potrzebuje ciepła i miłości.Słodziaczek :1luvu:
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Wto maja 28, 2013 16:45 Re: Problem ze znalezionym kotem

Można dać mu wody po gotowanym mięsku. Mięsko też pewnie chętnie zje. Może być drób, wołowinka. A sąsiadka skoro ma kota nie ma transporterka żeby pozyczyc?
A może w pokoju dac mu legowisko, krzesło z poduszką i nie będzie wchodzil do łóżka.
Obrazek
Obrazek

Iburg

Od: Wto sty 04, 2005 21:52

Post » Wto maja 28, 2013 16:55 Re: Problem ze znalezionym kotem

Kori Yoitama pisze:
A jak to jest z np pożyczaniem czyjegoś transportera?

Można pożyczyć. Naturalnie, nie od kota, który akurat cierpi na chorobę zakaźną, tym bardziej ze kociak nieszczepiony.

A może on jednak pije, kiedy nie widzicie? Na samej suchej karmie byłby już bardzo odwodniony. Warto go faktycznie pokazać weterynarzowi, oceni, czy jest odwodnienie.
Obrazek

Agulas74

Od: Pt maja 11, 2007 12:30

[następna]