nerkowy Dyzio Torcik - pogorszenie wyników :( str. 87

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw maja 23, 2013 18:01 Re: Dyzio Torcik odratowany po otruciu - prosi o dom - filmi

Super wiesci co do kastracji!!!! Dzis wogole dzien cudnych wiesci..Emirek znalazl dom u fifi, jest szansa na dom dla Stefanka a Dyzio wreszcie zyska wieksze szanse na dom i co najważniejsze nie będzie musiał siedzieć w klatce suuuuper a co do karmy to po wypłacie czyli w przyszłym tygodniu kupię mu trochę suchej i tacek
Obrazek

Goyka

Od: Pt mar 14, 2008 10:47

Post » Czw maja 23, 2013 18:16 Re: Dyzio Torcik odratowany po otruciu - prosi o dom - filmi

kochana Goyeczko :1luvu: bardzo dziękujemy ale na razie dzięki dziewczynom z Kotyliona :1luvu:
Dyzio ma duży zapas karmy wszelakiej :D tak to wyjątkowy dzień :D
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Od: Nie gru 17, 2006 18:41

Post » Czw maja 23, 2013 18:20 Re: Dyzio Torcik odratowany po otruciu - prosi o dom - filmi

A dla nerkowego kota nie lepsza byłaby narkoza wziewna?

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Czw maja 23, 2013 18:35 Re: Dyzio Torcik odratowany po otruciu - prosi o dom - filmi

ja przez telefon zapytałam o narkozę dożylną bo na wątku kotylionowego Muchomorka
było napisane, że jest mniej inwazyjna, ale odpowiedź pani doktor dotyczyła ogólnie kastracji
a ja byłam tak szczęśliwa, że już nie dopytałam
ale na pewno dostanie najbardziej odpowiednią bo to bardzo doświadczone wetki :1luvu:

jak tylko się czegoś więcej dowiem, napiszę
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Post » Czw maja 23, 2013 19:03 Re: Dyzio Torcik odratowany po otruciu - prosi o dom - filmi

Cudne wieści! Dyziulku naciesz się klejnotami, cioteczki się zbliżają 8)
Obrazek Obrazek

_Tosia_

Od: Pon mar 20, 2006 8:29

Post » Czw maja 23, 2013 19:06 Re: Dyzio Torcik odratowany po otruciu - prosi o dom - filmi

Albo ja czegoś nie wiem, albo ktoś mnie w błąd wprowadził.
Bo zawsze słyszałam, że to narkoza wziewna mniej obciąża nerki.
Ale może coś mi się pokićkało.

Erin

Post » Czw maja 23, 2013 19:20 Re: Dyzio Torcik odratowany po otruciu - prosi o dom - filmi

ja się niestety nie znam na narkozach ale może ktoś będzie wiedział
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Post » Czw maja 23, 2013 19:28 Re: Dyzio Torcik odratowany po otruciu - prosi o dom - filmi

Ja też jestem ciekawa.

Erin

Post » Czw maja 23, 2013 19:40 Re: Dyzio Torcik odratowany po otruciu - prosi o dom - filmi

wibrysko, zaufaj swoim doświadczonym lekarzom. Trzymamy kciuki za Dyziaka.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Czw maja 23, 2013 19:56 Re: Dyzio Torcik odratowany po otruciu - prosi o dom - filmi

Malg, zaufanie zaufaniem, ale naprawdę warto to sprawdzić.
Może zapytaj wibrysko w dziale Weci polecani?

Erin

Post » Czw maja 23, 2013 20:32 Re: Dyzio Torcik odratowany po otruciu - prosi o dom - filmi

nie martwcie się cioteczki :kotek:
kotylionowe panie wetki są sprawdzone, pewne i świetne
jedną z nich jest nasza forumowa CoolCaty - Kociarz Roku 2008 :D
obie panie doktor od lat ratują te najbiedniejsze zwierzaki ze schroniska,
od fundacji, od karmicielek, bezdomne, niczyje
i uratowały Dyzia Torcika :D
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Post » Czw maja 23, 2013 20:43 Re: Dyzio Torcik odratowany po otruciu - prosi o dom - filmi

Goyka pisze: a co do karmy to po wypłacie czyli w przyszłym tygodniu kupię mu trochę suchej i tacek

Goyka :1luvu: przypomniało mi się, że przecież jest aukcja cegiełkowa dla Dyzia
specjalnie, żeby zapłacić dług w lecznicy i za karmę nerkową :lol:
http://allegro.pl/charytatywna-dyzio-cu ... 23324.html

buziaki :*
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Post » Czw maja 23, 2013 21:18 Re: Dyzio Torcik odratowany po otruciu - prosi o dom - filmi

Nabede po wyplacie :)
Obrazek

Goyka

Od: Pt mar 14, 2008 10:47

Post » Czw maja 23, 2013 21:41 Re: Dyzio Torcik odratowany po otruciu - prosi o dom - filmi

:1luvu: dziękujemy razem z Dyziem :1luvu:
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Post » Czw maja 23, 2013 21:41 Re: Dyzio Torcik odratowany po otruciu - prosi o dom - filmi

wibryska pisze:ja się niestety nie znam na narkozach ale może ktoś będzie wiedział

Zapytaj tutaj viewtopic.php?f=36&t=137684&start=1110 był tam ostatnio poruszany temat jak dobrze pamiętam o tym że kot z chorymi nerkami powinien mieć inną narkozę oraz to żeby był najlepiej w trakcie zabiegu nawadniany.

O jest cytuję z viewtopic.php?f=36&t=137684&start=1080 post na dole
Tinka07 pisze:
taizu pisze:Jeśli problem z zębami jest poważny, to mozna zrobić zabieg, warto jednak zastosować narkozę mniej obciążającą nerki, np. propofolową, i wypłukac kota kroplówką przed i po zabiegu.
Kroplówki powinno podawać się podczas narkozy. Przed to musztarda przed obiadem, a po to musztarda po obiedzie. Chodzi o to, że każda narkoza obniża do minimum ciśnienie, również w nerkach, co z kolei powoduje obumieranie nefronów. Tylko kroplówki podczas narkozy dają nefronom szansę na przeżycie.

taizu pisze:Poza tym bardzo trzeba uważać na sterydy i niesteroidowe leki przeciwzapalne, które podaje się z reguły kotom po zabiegach - metacam i tolfine. One tez są nefrotoksyczne, podawane sa jako przeciwbólowe. Niestety, nie bardzo jest je czym zastąpić :(
Tolfiny/tolfediny jako środka przeciwbólowego nie powinno podawać się w zasadzie żadnemu kotu, bo obniża on temperaturę ciała, dlatego stosuję się go u nas jedynie przy gorączce. Jak można podać tolfinę pooperacyjnie, gdy kot po narkozie jest wychłodzony :?: Tego zupełnie nie pojmuję, bo jest to sprzeczne z podstawowymi zasadami anestezjologii. Metacam u zdrowych kotów jako środek przeciwbólowy nie jest aż tak dużym problemem. Kotom z PNN pooperacyjnie przeciwbólowo moi lekarze wet. z Monachium podają temgesic/buprenorfinę, butorfanol.

Pozdrawiam ciepło
Tinka

EDIT 1: Podczas narkozy oczywiście kroplówki dożylne. Tylko takie mają sens. Przy propofolu musi być założony wenflon, więc nie jest żadnym problemem podłączenie w czasie narkozy kroplówki.
EDIT 2: Literówki

CatAngel

Od: Pt cze 04, 2010 10:22

[poprzednia][następna]