SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw maja 23, 2013 16:29 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

ab. pisze:Karmię moja kotkę -13 tyg. karmą Power of Nature , wypróbowałam wszystkie smaki puszek. Za wyjątkiem tej z jagnięcina smakuj jej wszystkie. Mam tylko taki problem, że najmniejsza wielkość puszki to 200g., a koteczka nie chce jeść tej samej puszki na drugi dzień. Zaczęłam szukać innych karm nie zawierających zbóż i już pierwsza na którą trafiłam wydała mi się dobra, no i ma puszeczki po 100g. to karma GranataPet. I tu pojawił się problem, bo znalazłam ją w dwóch sklepach i w każdym są inne smaki, niby podobne, a jednak. Puszki są niemieckiej firmy więc nie jestem sama w stanie przetłumaczyć składu, muszę opierać się na tłumaczeniach na stronie. Czy ktoś jest w stanie mi pomóc rozgryźć ten problem? Sklepy to :
http://www.zwierzakowo.pl/sklep/karmy-m ... kotow.html
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... granatapet
Puszka np. jagnięcina z indykiem lub w drugim sklepie jagnięcina i struś czy to ta sama puszka tylko inne tłumaczenie?
Takich podobnych, a jednak innych jest więcej. Tylko dwie puszki są takie same: kaczka drób i cielęcina z królikiem.

Kotka ma już 14 tygodni, a pytanie nadal aktualne. Czy ktoś podaje tę karmę swoim kociastym?
Co o niej sądzicie i czy to dobry wybór?
Obrazek Obrazek
Klarunia [*] 06.2004 - 10.02.2013 czekaj na mnie za TM BARF-ujemy od września 2013r.

ab.

Od: Pt kwi 12, 2013 21:10

Post » Czw maja 23, 2013 16:52 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Granatapet to podobno jedna z lepszych karm, ja nabylam 3 x 6paki o roznych smakach i moje koty nawet powachac nie chca :( jakby ktos chcial odkupic bo jego koty jedza ta karme to bylabym wniebowzieta bo za ta kase moglabym kupić to co zra czyli Schesira. Odsprzedam nieco taniej niz kupilam, jakby ktos byl zainteresowany proszę o PW
Obrazek

Goyka

Od: Pt mar 14, 2008 10:47

Post » Czw maja 23, 2013 17:31 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Czym można dotłuścić takiego thrive complete, albo porte 21?
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Czw maja 23, 2013 19:04 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

ab. pisze:Puszka np. jagnięcina z indykiem lub w drugim sklepie jagnięcina i struś czy to ta sama puszka tylko inne tłumaczenie?
Takich podobnych, a jednak innych jest więcej. Tylko dwie puszki są takie same: kaczka drób i cielęcina z królikiem.

producent na stronie podaje takie warianty smakowe:
- ryby oceaniczne i owoce morza
- cielęcina i królik
- ryby oceaniczne i indyk
- kaczka i drób
- ryby oceaniczne i małże
- jagnięcina i indyk
- ryby i ragout z wątróbki z dziczyzny

te "ryby oceaniczne" mogą być tłumaczone na dorsza lub mintaja, lub jeszcze inaczej - sama nie byłam pewna, jak to potraktować - w każdym razie moim zdaniem tam jest mieszanka gatunków, tak czy inaczej.
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

Post » Czw maja 23, 2013 19:08 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Maupa dziękuję za odpowiedź :D
Obrazek Obrazek
Klarunia [*] 06.2004 - 10.02.2013 czekaj na mnie za TM BARF-ujemy od września 2013r.

ab.

Od: Pt kwi 12, 2013 21:10

Post » Czw maja 23, 2013 19:09 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

xlchtloi pisze:Arcana: mój łobuz leciał na Power of Nature, Applaws też mu podchodzi (ale już mniej). A mieszałaś te karmy (nową i starą, znaczy się), czy tak po prostu wsypałaś nową? Bo niektóre koty nie lubią zmian, trzeba je powoli przyzwyczajać. Moim zdaniem warto, bo RC jest dość słabe jak się tak wczyta w skład. A ilości białka w bezzbożówkach są zwykle optymalne, z tym, że koty czasem ciężko przechodzą zmiany (szczególnie, kiedy są do czegoś mocno przyzwyczajone).
Preferencje oczywiście rozumiem. Ja np. preferowałabym życie na samej czekoladzie, ale mam też rozum, który podpowiada mi, że długo bym tak nie pociągnęła ;)

Nie mieszalam, mlodym sprobuje jeszcze wciskac bezzbozowki metodą mieszania. Albo w ogole odstawie suche. Ale wymioty babci non stopem przez dwa dni mnie przekonaly, zeby jej juz bezzbozowek nie wciskac. Tym bardziej, ze wetka potwierdzila, ze to z powodu duzej zawartosci bialka. Niech babcia je, co lubi i co jej sluzy, zwlaszcza ze niedawno zgarnieta z ulicy przypominala kosciotrupa z diagnoza nowotworu watroby, a teraz to zażywna staruszka. Staruszkow po kiepskim zyciu nie drecze dietami ;)
Gorzej, ze- kierujac sie listą -zakupilam dzis Miamora milde Mahlzeit, nieostroznie chyba 10 szt, w calym mieszkaniu pachnie cos jak dobrą mielonką, ja zglodnialam, a moje badziewiaki nawet nie tknely :mrgreen: Znow zgodnie, zadne z 3 kotow nie ruszylo. Ktos chce taniej odkupic?
Najwyzej sprobuje mieszac z saszetkami. Puszeczek w cenie 50 zl/kg nie widze sensu kupowac, zwlaszcza ze kotom po prostu nie smakują. Lepiej kupic mieso. :)

Arcana

Od: Nie lip 17, 2005 13:59

Adopcje: 5 >>

Post » Czw maja 23, 2013 19:09 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

google translate poleca się na przyszłość :mrgreen:
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Post » Sob maja 25, 2013 19:24 Re

A Nutra? Obecnie daję dorosłym i seniorom Nutrę Gold i Nuggets zmieszaną z TOTW rybnym i wszystkim smakuje i pasuje, bo nikt mi nie wymiotuje. Małym daję Nutrę Gold Indoor Kitten - wcinają, że ho ho :) Co sądzicie o tej Nutrze? A propos tego Applawsa - też kiedyś o nim myślałam, ale doczytałam, że trochę kotów miało krew w kupie po nim...
kicikicimiauhau

Post » Sob maja 25, 2013 19:58 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

U mnie po Nutra Gold sierść wyglądała strasznie a zazwyczaj nie mamy z tym problemów.

kfiatek 1983

Od: Wto paź 04, 2011 22:15

Post » Nie maja 26, 2013 10:03 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Składy i analizy zaczerpnięte ze strony krakvetu.

Nutra Gold Indoor Kitten

Skład: mięso z kurczaka (18%), mięso z łososia (18%), mączka z kurczaka, pełnoziarnisty ryż brązowy, tłuszcz z kurczaka (konserwowany mieszanką tokoferoli), płatki owsiane, pełnoziarnisty ryż biały, ziemniaki (3%), jęczmień, proso, mięso z indyka (3%), mięso z kaczki (3%), siemię lniane, produkty pochodne jaj, naturalny dodatek smakowo-zapachowy z kurczaka, marchew (1%), groszek zielony (1%), jabłka (1%), wodorosty (1%), sproszkowany owoc żurawiny (1%), wyciąg z ziela rozmarynu (1%), suszona nać pietruszki (1%), suszony korzeń cykorii, tauryna, witaminy i minerały

Na pierwszym miejscu mięso - niby dobrze, ale nie napisali czy świeże, czy suszone. Jeśli to pierwsze, to po wysuszeniu będzie go trzy razy mniej. Ryż, ryż, owies, jęczmień, proso, ziemniaki - na co to kotu?! Pochodne jaj - czyli że co? Dodatek smakowo-zapachowy - jakby karma była dobra, to by go nie potrzebowała. Siemię lniane, wodorosty, żurawina - ok, przyda się.
34% białka - mało i trudno stwierdzić, ile z tego pochodzi z roślin
22% tłuszczu - ok
26% węglowodanów - nie jest tragicznie, ale jak sobie pomyślę, że zapotrzebowanie wynosi 5-10%...
Na plus zawartość witamin, minerałów i tauryny, prawidłowy stosunek potasu i sodu. Na minus - za dużo Omega 6 w stosunku do Omega 3, trochę za dużo wapnia w stosunku do fosforu.

Nutra Nuggets Maintenance

Skład: mączka z kurczaka, ryż, kukurydza, tłuszcz z kurczaka (konserwowany mieszaniną tokoferoli i witaminy E), glutenowa mączka kukurydziana, pulpa buraczana, siemię lniane, podroby drobiowe, dl-metionina, tauryna, witaminy, inne dodatki mineralne.

Mączka z kurczaka - czyli nie wiadomo, z czego (może być mięso, może być kurak przemielony wraz z kurnikiem, mogą być odpady z kuraka)
Ryż, kukurydza, mączka kukurydziana, pulpa buraczana - nie ok.
DL-metionina - czyli syntetyczny odpowiednik tego, co kot powinien dostawać w naturze.
31,4% białka - czyli gorzej, niż wyżej
15,3% tłuszczu - mało, kot potrzebuje koło 20%
38,4% węgli - słodki Cthulhu :strach:
Witaminy, minerały i tauryna w porządku, stosunki minerałów również, ilości kwasów tłuszczowych nie podali.

Nutra Nuggets Professional

Skład: mączka z kurczaka, ryż, tłuszcz z kurczaka (konserwowany mieszaniną tokoferoli i witaminy E), kukurydza, glutenowa mączka kukurydziana, siemię lniane, podroby drobiowe, pulpa buraczana, dl-metionina, tauryna, witaminy, inne składniki mineralne.

Jak wyżej, z tym, że kukurydza przeskoczyła na czwarte miejsce :roll:
35% białka - lepiej, niż w NG :)
21,5% tłuszczu - tu też ok
27,7% węglowodanów - prawie jak w NG

Ten TOTW rybny też nie rewelacja :twisted:
Analiza z Zooplusa (dopiski moje):
Białko surowe 32.0 % (kpina!)
Kwasy tłuszczowe Omega 3 0.3 % (za mało)
Kwasy tłuszczowe Omega 6 2.4 % (za dużo)
Tauryna 0.15 % (maaaało)
Tłuszcz surowy 16.0 % (tyż mało, w tym część to - uwaga, uwaga - olej rzepakowy! :strach: )

xlchtloi

Od: Nie sty 13, 2013 20:35

Post » Nie maja 26, 2013 11:23 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

To czym się ten TOTW właściwie różni od Royal Canin, który kotom przynajmniej smakuje? Ktory RC ma najlepszy sklad dla mlodych kastratów?

xlchtloi, a która Power of Nature jest zjadliwa według Twojego łobuza? Kurczak czy mix?
Najmniejsze opakowania 2 kg. Ktoś chce połowe na probe? ;)

Arcana

Post » Nie maja 26, 2013 11:29 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Arcana, w RC w składzie masz prawie samą kukurydzę... W TOTW prawie samo mięso i 0 zbóż.
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Nie maja 26, 2013 11:34 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Czyli ten podzial na bialko, tluszcz, weglowodany, tauryne itp. nic nie mowi?

Arcana

Post » Nie maja 26, 2013 11:38 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Arcana pisze:Czyli ten podzial na bialko, tluszcz, weglowodany, tauryne itp. nic nie mowi?

szczególnie zdradliwy jest podział na białko - w analizie masz umieszczone jako jedno zarówno zwierzęce, jak i roślinne, a to roślinne jest dla kotów nieprzydatne, nie zużywają go. dlatego karmy, które są ze zbóż, a nie z mięsa, nominalnie mogą mieć więcej białka, ale w praktyce ono będzie niestrawne dla futer.
Obrazek Obrazek

Maupa

Post » Nie maja 26, 2013 11:41 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Ja wróciłam do animondy carny. Nawet jedzą obie, bez entuzjazmu, ale obie, co nieco wyrównuje szanse, bo do tej pory był absolutny foch przynajmniej z jednej strony, czasem z obu :roll:. I na razie się nie daję sterroryzować. Co prawda żarcie z mich znika w przeciągu kilku godzin, a nie minut, ale to chyba nawet lepiej dla kocich żołądków.

Rita83

Od: Wto gru 13, 2011 18:30

[poprzednia][następna]