SPIS KARM dla Kota

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt gru 03, 2004 18:57

jo_aska pisze:
progect pisze:wielkie dzięki! A jeszcze - jak często surowe mięsko?Kocia przepada za nim!

To już zależy od tego, ila masz czasu - jak dużo, to możesz dawać wcześniej przemrożone (ale nie z lodówki) nawet codziennie. Jeśli dajesz dodatkowo RC, to moim zdaniem możesz sobie wtedy darować dodatkowe witaminy.

Dziękuję, bardzo mi pomogłaś, ciągle mam jakieś wątpliwości, bo zawsze miałam psy a kotek to zupełnie co innego. Ale fajna przytulanka.

progect

Od: Nie lis 28, 2004 21:36

Post » Pt gru 03, 2004 19:44

No i możesz oczywiście dawać jeszcze żółtko raz na tydzień, twarożek, śmietanę i mleko dla kotów ze sklepów zoologicznych.

jo_aska

Od: Wto wrz 07, 2004 21:50

Post » Czw gru 09, 2004 9:57

Tymczasem - kociej ksiązki kucharskiej ciąg dalszy.

GALARETKA Z KURACZKA dla ludzi i kotów
Do gara wrzucamy:
- porcje surowego kurczaka wg.uznania
- kurze serca
- włoszczyznę pod koniec gotowania
Po ugotowaniu oddzielamy mięso od kości - lepsze kawałki wrzucamy do ludzkiej miski, gorsze, skórę i chrupki - do kociej. Serducha kroimy na połówki i wrzucamy do misek wg.uznania. Włoszczyznę dodajemy do wszystkich misek po równo.
W kubku z zimną wodą moczymy żelatynę, aż napęcznieje, po czym dodajemy ją do gorącego wywaru. Zalewamy kocie miski.
Do pozostałego wywaru dodajemy sól i maggi, po czym zalewamy ludzkie miski.
Całość odstawiamy do wychłodzenia. Po stężeniu mamy pyszne żarcie dla kociambrów i małżonków.

Oszczędnie i smacznie :)

nongie

Od: Nie wrz 26, 2004 14:39

Post » Nie gru 12, 2004 19:34

A ja usłyszałam ostatnio od znajomych, że Hills jest lepszy niż RC, a sprawdziło się to u kilku znajomych... koty podobno mają ładniejsze i zdrowsze futro. Sama jestem ciekawa jak to jest? Macie jakieś porównanie?
Amiś, Antoś, Bambosz, Pepsi i Cola

Sydney

Od: Pt mar 19, 2004 10:28

Post » Wto sty 11, 2005 17:49

Tylko wszystko odrosłych kotach!!!
Teraz ja napiszę jak karmić małe koty.

1-4miesiące:
Sucha karma-dabring,friskies .70g dziennie.
Mokra karma:friskies,eukanuba,Felix.100g dziennie.
Warzywa:10g
Mięso-20g
Inne przekaski-100g
G dziennię:190-300g dziennie
ilość pokarmu:3duze posiłki,2małe posilki dziennie
5-10miesięcy:
Sucha karma-dabring,friskies.90g dziennie.
Morka karma-friskies,eukanuba,Felix i inne karmy dla kociąt.200g.
Warzywa-30g
Mięso-40g
Inne przekaski-111g
G dziennie-300-350 g dziennie
ilość pokarmu-3duże posiłki,3 małe posiłki dziennie
11-12 miesięcy:
Sucha karma-Friskies,Dabring i inne karmy,koty 12miesiecznę mogą juz jesć karmy dla dorosłych.100g .
Mokra karma-Friskies,Felix,Eukanuba,Royal canin,Kitty,dabring.100g
Warzywa-50g
Mięso-70g
Inne przekąski-150g
G dziennię-400-479 g dziennie
ilość pokarmu-4duze posiłki 2-5małych posiłków
Kitka,i Syjam ^@y@^ miauu!!!!!

Syjam

Od: Nie sty 09, 2005 20:20

Post » Śro sty 12, 2005 17:44

Nie uwazam, zeby darling, felix i frieskies byly dobrymi karmami :roll:
Ewelina i...
Obrazek

Kiara

Od: Nie mar 02, 2003 13:18

Post » Śro sty 12, 2005 17:50

Dokładnie. Syjam, poczytaj wątki o żywieniu kotów. F. i W. to karma niskiej jakości, do tego nieekonomiczna.
Kłólewna Inka i Księciunio Salutek

Kid

Od: Sob lis 01, 2003 0:29

Post » Śro sty 12, 2005 17:54

Interesuje mnie glownie, czemu kotu dawac RC dopiero od 11 miesiaca zycia, a do 4 faszerowac go friskiesem :roll:
Ewelina i...
Obrazek

Kiara

Post » Śro sty 12, 2005 17:58

poza tym w wieku 1-4 miesiace 190-300 gram dziennie jedzenia to troche duzo, np dzienna porcja royala jest duzo mniejsza, poza tym miesieczny kotek powinien raczej dostawac jeszcze mleko dla kotow, a najlepiej byc karmionym przez matke
ObrazekObrazekObrazek

eSqr

Od: Śro wrz 29, 2004 9:59

Post » Śro sty 12, 2005 18:17

Chodzi mioto że 1miesięczne kotki mogą jeść karmy dla małych kotków,ale tylko raz kiedyś,bardziej to dotyczy 2-4 meisięcznych kotów,ale koty którę mają 1 i poł miesiaca to moze do nich to pasować.friskies,dabring i felix to dobre karmy,bez konserwatów,zdrowe i mają wytaminy.moje koty jedzą to!!!a wcale nie do 4miesiąca,i nie waszerować!!!!!!to dobra karma!!!!moje koty to jakoś jedzą!!!!Friskies jest do roku(dla kociąt)!!!!!!
Kitka,i Syjam ^@y@^ miauu!!!!!

Syjam

Od: Nie sty 09, 2005 20:20

Post » Śro sty 12, 2005 18:22

Syjam pisze:Chodzi mioto że 1miesięczne kotki mogą jeść karmy dla małych kotków,ale tylko raz kiedyś,bardziej to dotyczy 2-4 meisięcznych kotów,ale koty którę mają 1 i poł miesiaca to moze do nich to pasować.friskies,dabring i felix to dobre karmy,bez konserwatów,zdrowe i mają wytaminy.moje koty jedzą to!!!a wcale nie do 4miesiąca,i nie waszerować!!!!!!to dobra karma!!!!moje koty to jakoś jedzą!!!!Friskies jest do roku(dla kociąt)!!!!!!

przepraszam Cię Syjam czy masz 8 lat, tak jak widnieje na Twojej stronie??? jeśli tak, to wybacz, ale nie sądzę, abyś wiedziała, która karma nadaje sie dla kotów...to, że Twoje koty jedzą te karmy nie znaczy, ze są dla nich dobre...

Nezia

Od: Śro wrz 22, 2004 23:42

Post » Śro sty 12, 2005 18:27

Kot, jeśli nie wszystko, to zje prawie wszystko. Zwlaszcza karmy ze srodkami poprawiajacymi zapach. Skad pewnosc ze bez konserwantow? Gdyby nie bylo konserwantow, to jedzenie momentalnie byloby zepsute. I jesli na dany temat nie masz jakiegokolwiek pojecia, to prosze, nie pisz lepiej nic.

Nie wiem, co to znaczy: "wytaminy" i "waszerowac" :roll:
Ewelina i...
Obrazek

Kiara

Post » Pt sty 14, 2005 12:28

Czesc

Jesteśmy (wraz z zona) szczesliwymi posiadaczami kotki dwulatki. Czytam to forum od jakiegos czasu, a ten wątek w szczegolnosci. Jestem pod wrazeniem malowniczych opisow przygotowywania jedzenia dla kota (i meza, dobrze ze nie jedza z jednej miski ;-)). Sam ku zdumieniu mojej zony postanowilem przygotowac cos z zaproponowanych przez forumowiczki potraw. Zaczeło się od surowego żółtka. Kocisko popatrzyło na mnie z takim wyrzutem, że od razu zrezygnowałem. Żółtko na twardo tez odstało swoje 6 godzin w kociej misce pokruszone i nietkniete. Następna w kolejce była przemrożona wątróbka indycza (trzy dni w lodówce, odtajała, pokrojona na kawałeczki). Tej akurat dawałem najwiecej szans, bo moja kota ma na sumieniu rodzine kanarków i kilka ptaków z balkonu poprzednich wlascicieli, zna więc smak surowego mięsa. Wyrazu zdumienia i obrzydzenia na mordce mojego kota nie da sie opisac. Wątróbka poszład w ślad za żółtkami i nakarmiła kosz na śmieci ;-). Zaprzestałem dalszych eksperymentów 'zrób to sam'.

Teraz eksperymentuje z gotowymi kocimi potrawami w misce z mokrym. Miska z suchym ma juz swoich faworytów (Royal Canine, Iams oraz Hills).
Miska z wodą mogłaby w zasadzie nie istniec bo kota woli pic wode z nawilżacza wiszącego na kaloryferze.

Pozdarwiam, Tomek
Ostatnio edytowano Pt sty 14, 2005 15:51 przez kasia_tomek_kota, łącznie edytowano 1 raz
Kot zródłem wszelkich psot

kasia_tomek_kota

Od: Pt sty 14, 2005 11:59

Post » Pt sty 14, 2005 13:51

Tomku, Wasza kotka ma napewno jakies upodobania i trudno bedzie ja namowic na "nowosci" ;)
Jesli podajesz jej zoltko albo miesko, to wsadz jej odrobinke do pysia, moze jej posmakuje :) Albo posmaruj lapke, to bedzie musiala ja umyc i przy okazji zje np. zoltko. To jest dobry sposob na podanie witaminek lub pasty odklaczajacej ;)
Tylko przygotuj sie na czyszczenie scian, bo koty czesto strzepuja z lapek te "obrzydliwe" pasty :lol:

moni_citroni

Od: Czw sty 23, 2003 19:17

Post » Pt sty 14, 2005 14:13

Sydney pisze:A ja usłyszałam ostatnio od znajomych, że Hills jest lepszy niż RC, a sprawdziło się to u kilku znajomych... koty podobno mają ładniejsze i zdrowsze futro. Sama jestem ciekawa jak to jest? Macie jakieś porównanie?

Też mam takie mgliste, nie poparte zadnymi namacalnymi faktami wrażenie :)
Ja np. po RC dostaję wysypki, po Iamsie, Hillsie, Biomillu - nie

eela

Od: Wto lip 13, 2004 10:47

[poprzednia][następna]