Wątek dla nerkowców - VIII

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pt maja 10, 2013 9:57 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Boo pisze:Proponowałabym Renagel to wyłapywania fosforu. 1/8 tabletki do dwóch głównych posiłków dziennie. Szybko i skutecznie obniży fosfor. Zamiast czekać na Azodyl, szybko zamówić w DOZie Biopron: http://www.doz.pl/apteka/p18328-Biopron_kapsulki_30_szt

Czy ktoś może ma do odsprzedania kilka tabletek Renagelu ?

Kociasia

Od: Nie sty 27, 2008 16:53

Post » Pt maja 10, 2013 10:10 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

do wyłapywania fosforu dobry jest też alusal za grosze w aptece, 1/4 do posiłku w ciągu dnia ( tylko nie taki do ssania, trzeba zwrócić uwagę farmaceutce )
jo.anna

Post » Pt maja 10, 2013 10:28 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

No niestety - alusal u nas nie działa.

Kociasia

Post » Pt maja 10, 2013 12:46 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

a może dajesz za małe dawki?
...

CoToMa

Od: Pon sie 21, 2006 14:34

Post » Pt maja 10, 2013 13:11 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Ja dawałam 3/4 tabletki i rezultatu nie było. Ale alusal ma tę zaletę, że zobojętnia kwas solny w żołądku i nie trzeba dawać już innych środków w tym celu np. Famidyny.
Obrazek

itaka

Od: Sob maja 29, 2010 14:43

Post » Pt maja 10, 2013 13:18 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Daję ok 1 tabl dziennie - około, bo częściowo wyrzucam z niezjedzonym jedzeniem. Nie wiem na ile jeszcze mogę zwiększyć dawkę.
Może jednak - ma ktoś trochę renagelu?

Kociasia

Post » Pon maja 13, 2013 13:46 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Kociasia pisze:Daję ok 1 tabl dziennie - około, bo częściowo wyrzucam z niezjedzonym jedzeniem. Nie wiem na ile jeszcze mogę zwiększyć dawkę.
Może jednak - ma ktoś trochę renagelu?

Niestety żadna z koleżanek nie ma już renagelu :( Ja mam już końcówkę i naprawdę nie mogę się podzielić bo na naszą Zołzę nic innego nie działa i nie mogę zostać bez renagelu. Myślę, że niedługo trzeba będzie zbierać ekipę na zbiórkowe kupno leku.
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

Post » Pon maja 13, 2013 18:11 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Czy ktoś suplementował u nerkowca magnez?

Yagutka

Od: Nie paź 01, 2006 17:27

Post » Śro maja 15, 2013 21:38 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Czy są jakieś przeciwskazania w podawaniu alusalu lub renagelu?
Który z nich wyłapie fosfor już obecny w organizmie, a nie ten z karmy?
Czy dawkowanie jest zależne od wagi kota?

Minnie tylko Neska chyba może uratować :( jutro próbujemy ustalic wizytę u pani doktor. szybką wizytę, ale czy sie uda na niedzielę?, ostatnia deska ratunku. ech... Czy dr Neska ma długie terminy? czy ta rozpiska na jej stronie oznacza że przyjmuje tylko pn, środy, piątki 10-14?
Mamy chyba kamień w moczowodzie, i chyba brak pomysłów wetów, co z tym zrobić. A czas działa na niekorzyść.

Sis

Od: Pon paź 08, 2007 13:03

Post » Śro maja 15, 2013 22:18 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Alusal I Ipakitine wyłapuja fosfor z karmy, ale w takim ukladzie to, co już jest w kocie powoli zostanie wydalone.
Wskazaniem do podawania jest podwyzszony (a dla nerkowcóe -- utrzymujący sie w górnych granicach normy) poziom fosforanów
Renagel wiąże fosforany w jelicie, więc rowniez to, co z karmy
Dawka raczej zalezy od ilości karmy (a wiec pośrednio od rozmiarów kota) i poziomu fosforanow, mnie radzono 3/4 tabletki alusalu na 10 dkg karmy.
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Śro maja 15, 2013 22:41 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

ona je tylko conva przez strzykawkę, 10ml co 3h, to jak to rozpisać?
jeszcze mam nadzieję, że lab coś pokręcił, bo dopiero zauważyłam, ze to lab, do którego miarodajności wyników były zastrzeżenia.

Sis

Od: Pon paź 08, 2007 13:03

Post » Czw maja 16, 2013 8:11 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

taizu pisze:Alusal I Ipakitine wyłapuja fosfor z karmy (...)

Alusal i ipakitine (podobnie jak renagel i inne środki) wiążą fosforany, które powstają w wyniku przemiany białek.
Dlatego karma musi być najpierw zjedzona i przetrawiona, żeby można z niej było te fosforany "wyłapać".

A chitosan zawarty w ipakitine dodatkowo działa jak gąbka (podobnie carbo medicinalis) i wyłapuje też inne szkodliwe metabolity.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Pon maja 20, 2013 8:12 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Tak, tylko ipakitine ma skutek uboczny- podwyższa poziom wapnia, który też jest niebezpieczny dla nerkowca. Wzrost poziomu fosforu powoduje wzrost poziomu wapnia. Ipakitine może trochę obniżyć poziom fosforu, ale wtedy organizm kumuluje wapń.

Zakocona

Od: Czw lut 03, 2005 22:19

Post » Pon maja 20, 2013 20:27 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

U mojego niespełna 4 letniego kocurka na początku marca stwierdzono pnn. Poz zrobieniu dokładniejszych badań diagnozę poddano wątpliwości.
Wcześniejsze wyniki dostępne są w jego wątku: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=107096&start=135
Wtedy też nakazano nam podawać kotu Rubenal i Ipakitine, którą po czasie jednak odstawiono z powodu na podwyższony wapń

Wyniki z dziś:
Potas 4,55 mmol/l
Kreatynina 2,3 mg/dl
Mocznik 103 mg/dl
Fosfor nieograniczony w surowicy: 4,8 mg/dl
Wapń 2,98 mmol/l
Iloczyn Ca do P 57,2

Lekarz kazał podawać na wieczór Lotensin i dodatkowo przepisał Calcitriol, który jak się okazało nie jest dostępny w Polsce.
Będę musiała znów jutro lecieć do weta aby dał coś innego zamiast tego Calcitriolu

Czy ktoś może używał wcześniej tego leku? co można zastosować zamiennie do tego?

Aha, jeszcze opis usg tego co miał wcześniej robione

USG jamy brzusznej/nerki/ Nerka prawa lewa 3,1-3,2 cm, kora nerkowa w granicach 5,1 - 5,2 mm lekko hyperechogenna, pozostała cześć jamy brzusznej bez zmian

Będę go chciała skonsultować z dr. Neską. Czy ktoś z was konsultował swojego kota przez e - mail?

Dyktatura

Od: Pon paź 12, 2009 8:40

Post » Śro maja 29, 2013 11:39 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Witajcie czy może ma ktoś takie doświadczenie z Azodylem: kupuję obecnie 2 gi raz od dr Neski, drugi raz wysyłany jest listem poleconym z Wawy do 3 miasta.nie ma mowy o konieczności przesyłania w lodówce itp itd. podaję lek kotce z PNN, która dotąd była na Probiolacu plus - taki probiotyk zalecony przez Weteczkę która przeanalizowała składy bakteryjne i stwierdziła, że w probiolacu jest szczep który w azodylu też wystepuje, podawałam ten probiolac wysypany z kapsułki, teraz podaję azodyl, to ze wysypany to trudno, może to niweluje jego działanie może nie - OK to biorę na siebie.ale... jesli dr Neska wysyła bez ochrony przed temp. to jak mam to rozumiec? , że nie jest konieczna czy, że robiona jestem w ciula za jedyne 170 zł za 60 szt.....

Mamrot

Od: Pon wrz 21, 2009 12:38

[poprzednia][następna]