Szczytno. Pomagamy kotom ze schroniska. Dołącz do nas.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro maja 08, 2013 16:57 Re: PILNE! Potrzebna pomoc kotom chorej wolontariuszki!Szczy

Jakaś forumowiczka (pewnie na wczasach w Waszych okolicach) znalazła kotkę z jednodniowymi kociakami i myśli o oddaniu jej do schroniska z tymi maluchami: viewtopic.php?f=1&t=152956.
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Śro maja 08, 2013 17:42 Re: PILNE! Potrzebna pomoc kotom chorej wolontariuszki!Szczy

dana.b pisze::? To co zrobić? Może poszukać im choćby domu wychodzącego?
A pani czego oczekiwała dzwoniąc w ich sprawie?

Pani pytała, co z nimi zrobić :(
Na razie więc przekazuję jej numer telefonu każdemu zainteresowanemu małymi kociakami.

Alienor pisze:Jakaś forumowiczka (pewnie na wczasach w Waszych okolicach) znalazła kotkę z jednodniowymi kociakami i myśli o oddaniu jej do schroniska z tymi maluchami: viewtopic.php?f=1&t=152956.

Wszystko zależy od tego gdzie je znalazła... Ale jednodniowe??? Jednodniowe, ślepe mioty są usypiane.

Alienor pisze:Nie, nie lepsze. Schronisko Szczytno jest przeładowane, dziewczyny stamtąd ciągle wyciągają koty, bo jak tego nie zrobią, to te zejdą. :(

Alienor, sytuacja w schronisku, dzięki zaangażowaniu wielu osób (tu na miejscu i nie tylko) się zmieniła. Kociaki nie "zejdą" ot tak, tylko dlatego, że do schroniska trafią. Odetnijmy proszę raz na zawsze metkę schroniska przypiętą przez poprzednie lata. W tej chwili sytuacja kotów jest diametralnie inna i wciąż idzie ku lepszemu. Robimy wszystko co w naszej mocy, żeby tak było - zapraszam wszystkich, przyjdźcie i zobaczcie jak jest teraz, tak dla wyrobienia swojego zdania raz jeszcze...
ObrazekObrazek

"Some people say that cats are sneaky, evil, and cruel. True, and they have many other fine qualities as well."

Nowa_Sztno

Od: Czw sty 26, 2012 16:00

Post » Śro maja 08, 2013 17:58 Re: PILNE! Potrzebna pomoc kotom chorej wolontariuszki!Szczy

Przez dilah możecie nawiązać kontakt z osobą która znalazła kotkę z maluchami urodzonymi wczoraj. Szukają kogoś, kto te koty do schroniska zawiezie, bo tam gdzie są nie mają możliwości schronienia się.
Cieszę się, że w schronisku lepiej - po prostu wydawało mi się, że na jesieni była pp w schronisku. Ale mogę się mylić. Jak tam kotom dobrze i nie ma potrzeby szukania im DT etc, to świetnie.
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Śro maja 08, 2013 18:08 Re: PILNE! Potrzebna pomoc kotom chorej wolontariuszki!Szczy

Alienor pisze: Jak tam kotom dobrze i nie ma potrzeby szukania im DT etc, to świetnie.

DT etc. są nadal potrzebne i mile widziane, żeby nie było :wink:
A w miejsce, gdzie była pp nie trafiają już żadne nowo przybyłe koty, ani maluchy ani dorosłe :ok:

Do dilah napisałam :ok:
ObrazekObrazek

"Some people say that cats are sneaky, evil, and cruel. True, and they have many other fine qualities as well."

Nowa_Sztno

Post » Czw maja 09, 2013 9:53 Re: PILNE! Potrzebna pomoc kotom chorej wolontariuszki!Szczy

Zmieniłam pierwszy post, gdzie nie ma już dramatycznego wołania o pomoc. Owszem, pomoc jest potrzebna, tak jak każdemu schronisku o czym wszyscy dobrze wiemy, ale sytuacja w szczycieńskim schronisku zmieniła się i ciągle zmienia na lepsze. Mimo tych zmian, nadal przecież nie jest to miejsce gdzie kot być powinien. Jak najbardziej potrzebne są domy, domy i jeszcze raz domy!
W sferze marzeń pozostaje wizja pustego schroniska i jeszcze długo schroniska, które jest prawdziwym schronieniem dla zwierzęcia. Marzenia się spełniają, więc marzmy i działajmy w kierunku ich spełnienia. :P

dana.b

Od: Śro lis 09, 2011 12:01

Post » Czw maja 09, 2013 16:26 Re: PILNE! Potrzebna pomoc kotom chorej wolontariuszki!Szczy

Danusiu, ładnie napisałaś, dziękuję :1luvu:

To prawda, schronisko to nie jest miejsce, gdzie kot być powinien. Niemniej sama przyniosłam dziś kotkę z jednym maluchem z postu, do którego pokierowała nas tu Alienor (Alienor, dziękuję). Takie rozwiązanie uznałam za najlepsze w zaistniałej sytuacji i możliwościach jakie mamy i osobiście ponoszę za tę decyzję odpowiedzialność (gdyby ktoś chciał mi coś zarzucić w związku z tą decyzją, to przyjmuję wszystko na klatę).
Na lenia wkleję poniżej to, co na tamtym wątku napisałam, bo w kolejnym poście napiszę o kolejnych, dzisiaj przyjętych maluchach :(
Nowa_Sztno pisze:Zgodnie z obietnicą uprzejmie donoszę (aczkolwiek wieści optymistycznych nie mam - zresztą w zaistniałej sytuacji, żadna opcja nie byłaby optymistyczna):
Kotka wraz z maluchami została zabrana dziś rano do lecznicy. Wszystkie maluchy poza jednym zostały uśpione, a mamę wraz z tym jednym maluszkiem zabrałam do schroniska. Przygotowałam jej cichy kącik i zasłoniłam okno jasnym, grubym materiałem, żeby miała przytulniej. Niewykluczone, że kotka jeszcze dziś "dorodzi", bo w południe zaczęła dyszeć (początkowo ja głupia myślałam, że może jej za gorąco i przesadziłam ją do klatki obok, gdzie jest bardziej przewiewnie) .
Na porannym "przeglądzie" u weta wszystko było z nią ok, ale jeśli do jutra nie urodzi więcej, a dyszenie nie przejdzie, trzeba ją będzie zabrać na USG i morfologię. Na razie obserwujemy.
Kotka jest przemiła, spokojna, łagodna śliczna. No zresztą zobaczcie sami:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
ObrazekObrazek

Nowa_Sztno

Post » Czw maja 09, 2013 16:45 Re: PILNE! Potrzebna pomoc kotom chorej wolontariuszki!Szczy

No to teraz o "nowym nabytku" - kolejnej kociej rodzince, która została dziś w kartonie do schroniska przyniesiona, znaleziona rzekomo w kartonie przy śmietnisku :(
Młoda kotka (właściwie sama wygląda jeszcze jak dzieciak) z czwórką kociaków w wieku ok. 2 miesięcy. Na moje oko są 2 chłopcy i 2 dziewczynki, ale że to maluchy, mogę się mylić :wink:
Kotka-mama (nazwałam ją Dakota), ani myśli siedzieć z dziećmi, chowa się przed nimi w małą szparę za budkę styropianową, i chociaż 2 razy już ją stamtąd wyciągałam i szparę zapychałam, uparcie wyjmuje wszystko i rozwala, by znów się tam schować (ostatecznie wygrała ze mną, wyjęłam wszystko i stwierdziłam, że skoro jej tam lepiej, to niech siedzi). Maluchy trochę poszalały, porozwalały, zjadły sporo i poszły spać. Ogólnie wyglądają na zaniedbane, brudne, dwójka ma lekko wilgotne oczy jakby przed/po/w trakcie kk, ale humory i apetyt im dopisują.
No to się zaczęło... nasz wygrany worek karmy dla kociąt pójdzie w ruch ;)

Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Dakota (ma prześliczne, szmaragdowe oczy, czego niestety nie widać na zdjęciu):

Obrazek Obrazek
ObrazekObrazek

Nowa_Sztno

Post » Czw maja 09, 2013 17:23 Re: PILNE! Potrzebna pomoc kotom chorej wolontariuszki!Szczy

Ona ma te oczy nefrytowe!!!!!!!
Powinna mieć na imię Jade!-od jadeit-nefryt! :D
Maluszki biedne, takie chudzinki -brudasie :(
ObrazekObrazekObrazek
Tylko przyjaciele słyszą Twój krzyk , gdy milczysz i widzą łzy, gdy się śmiejesz
"Boże , chroń mnie od fałszywych przyjaciół -z wrogami sobie poradzę"

kropkaXL

Od: Wto sie 12, 2008 14:18

Post » Czw maja 09, 2013 17:28 Re: PILNE! Potrzebna pomoc kotom chorej wolontariuszki!Szczy

Te maluchy od Dakoty już same jedzą? Dakota ich na pewno nie myje :( Sama młodziutka to nie umie się zająć dziećmi :(
Obrazek

alab108

Od: Wto lis 09, 2010 22:35

Post » Czw maja 09, 2013 17:31 Re: PILNE! Potrzebna pomoc kotom chorej wolontariuszki!Szczy

Maluchy jedzą jak ta lala, ale przyniesione w kartonie nie omieszkały jeszcze jej ciągnąć :(

Chudzinki-brudasie o pękatych od robali brzuszkach :(
Zaczniemy od przemycia oczu/uszu, odrobaczenia, odpchlenia, wzmocnienia witaminkami, a umyją się same wzajemnie :ok:
ObrazekObrazek

Nowa_Sztno

Post » Sob maja 11, 2013 8:05 Re: PILNE! Potrzebna pomoc kotom chorej wolontariuszki!Szczy

Nowa_Sztno pisze:Gdyby ktoś chciał maluszka, to są 4 działkowe do oddania (2 kotki i 2 kocurki). Ich mamusię podobno już m.in. Joanna i Wat próbowały kiedyś złapać, ale się nie udało :(
Dzieciaki urodziły się w marcu i wyglądają tak (czarno białe to kocurki):
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

Na szybciutko tylko napiszę, że cała powyższa czwórka jedzie dziś do 3miasta (wraz z jednym z naszych schroniskowych szczeniaków), dzięki Anetek100, która wspólnie z innymi trójce kociąt zorganizowała dom, a czwarty chwilę poczeka w lecznicy, aż takowy dom się znajdzie :piwa:
Anetko dziękuję :1luvu:
ObrazekObrazek

Nowa_Sztno

Post » Sob maja 11, 2013 11:32 Re: PILNE! Potrzebna pomoc kotom chorej wolontariuszki!Szczy

:ok: :ok: :ok:
ObrazekObrazek

Justa&Zwierzaki

Od: Czw wrz 11, 2008 19:03

Post » Sob maja 11, 2013 13:24 Re: PILNE! Potrzebna pomoc kotom chorej wolontariuszki!Szczy

gratuluję domku! :ok:
Obrazek Obrazek

ewexoxo

Od: Nie wrz 12, 2010 10:38

Post » Sob maja 11, 2013 13:28 Re: PILNE! Potrzebna pomoc kotom chorej wolontariuszki!Szczy

Ale piękna współpraca, super, tak miło się na sercu zrobiło :1luvu:
Obrazek

alab108

Od: Wto lis 09, 2010 22:35

Post » Sob maja 11, 2013 21:22 Re: PILNE! Potrzebna pomoc kotom chorej wolontariuszki!Szczy

Szkoda, że jeden został, samotny :(
Wiatrusia [*] 27.09.2012 r. Kacperek [*] 02.12.2016 r.
Filemonek [*] 31.03.2017 r.

EVA2406

Od: Pt lip 27, 2007 13:47

[poprzednia][następna]