Szapo - uwielbia kocie towarzystwo, szczególnie jest opiekuńczy w stosunku do maluchów kocich. Dba o nie jak koci wujek. Przepuszcza do jedzenia, pocieszy, uspokoi i poszaleje z nimi. Spokojny, absolutnie niekłopotliwy jeśli chodzi o kocie zachowanie , bardzo grzeczny i nie nachalny. Idealnie korzysta z kuwety. Jest nieśmiały, nieufny i ostrożny. Lubi być blisko człowieka i obserwować, ale nie lubi być głaskany. Można go pogłaskać, ale widać że nie jest to dla niego szczególnie przyjemne. Niekomfortowo czuje się na rękach czy na kolanach. Czasami wydaje takie śmieszne, miłe dla ucha dźwięki -jakby coś opowiadał. Bardzo lubi jeść mięsko - to jego najulubieńsze jedzenie. Oczywiście bez problemu je kocie chrupki. Ma skłonność do alergii i zapalenia dziąseł. Ale nie ma to wpływu na jego apetyt, ani nawet na jego zachowanie Dostaje wtedy zastrzyki u weterynarza i zaczerwienie skóry czy dziąseł ustępuje.
Szapo -jak się go poprosi, żeby zszedł ze stołu, albo z łóżka, albo wyszedł z umywalki to zaraz to robi -i nie próbuje oszukiwać, że nie słyszy ani wchodzić powtórnie za 10 sekund
na stół wchodzi bardzo, bardzo rzadko jak ucieka przed psem -to czasem wskoczy
do łóżka sie nie pcha
lubi siedzieć w umywalce ja tego nie lubię -więc jak ja jestem na widoku to raczej nie wchodzi
Szapo miał bardzo udany weekend, bo dostał szyjki z kurczaka. Bardzo je lubi.
Ale pewien mały kot o imieniu Filemon -gryzie Szapo w kark -w całkiem nieodpowiednich momentach. Dokładnie wtedy -gdy Szapo wyleguje się na parapecie. I to się Szapo wcale nie podoba.
Nakrzyczałam Filemona, ale się nie przejął. Wcale.
Filemon juz nie gryzie Szapo. teraz Gingembre znienacka gryzie Filemona -żeby się bawić a że jest większy to Filemon nie chce się bawić i się złości, jak Gingembre na nim ląduje
Gingembre tak ląduje na Filemonie jak Tygrysek lądował na Króliku a Filemon złości się tak całkiem jak Królik
a Szapo patrzy na to wszystko z bezpiecznej odległości on najbardziej przypomina Kłapucha -ma takie filozoficzne podejście do życia wie, ze lepiej nie stać na drodze Gingembre-Tygryska